Millainen on hyvä leirintäalue reppureissarille?

on
Telttamme Sorrentossa.
Telttamme Sorrenton leirintäalueella. Tämä leirintäalue oli kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja kaupoilta, näkymät olivat hienot, suihkutilat hyvät ja ravintola ja uima-allaskin oli. Mutta telttanaapurit olivat ikävä kyllä sietämättömän meluisia.

Viime kesänä sain Italiassa kokeilla kolmen viikon ajan telttailua leirintäalueilla. Siinä ajassa huomasin, mikä on reppureissarille ja ilman autoa matkaavalle telttailijalle oleellista leirintäalueilla ja mikä vain kosmeettista viihtyisyyden parantamista.

Reppureissaajana leirintäalueiden suhteen tärkeintä on:

  • sijainti kätevästi julkisten kulkuvälineiden reittien varrella
  • sijainti jossain mielenkiintoisessa paikassa tai jossain mistä niihin pääsee hyvin
  • rauhallisuus ja hiljaisuus
  • hyvät WC- ja suihkutilat

Näiden jälkeen tulee nämä:

  • lähellä tai itse leirintäalueella on tarpeeksi hyvä kauppa
  • lähistöllä on hyviä ravintoloita
  • leirintäalue olisi kauniissa ympäristössä
Ninin lähellä leirintäalueella saimme parkkeerata ihan rantaan, josta pääsi helposti melomaan.
Leirintäalue Kroatiassa ihan meren rannalla. Miinuksena se, että suihkut toimivat poleteilla.

Tuntumani mukaan leirintäalueita käyttää paljon enemmän autoilijat kuin reppumatkailijat. Autoilijat voivat ajaa minne vain, missä on tie. Toki hekin yleensä arvostavat sitä, jos auton voi jättää leirintäalueelle ja jatkaa siitä jonkin kaupungin keskustaan tai muualle kätevästi julkisilla.

Sijainti julkisten kulkuvälineiden reitillä

Camping Albero D´Oro.
Italian Levanto oli paikkakuntana nappivalinta, koska sinne kulki Milanosta juna ja siellä oli alle kilometrin kävely leirintäalueelle. Ja kävellen tai junalla pääsi Cinque Terreen joka päivä.

Reppumatkailijat eivät välttämättä halua kävellä rinkkansa kanssa kilometrikaupalla rautatie- tai bussiasemalta leirintäalueelle. Ja mielellään he haluavat päästä liikkumaan leirintäalueelta muualle ilman, että joka kerta tarvitsee kävellä pitkästi samaa reittiä. Poikkeus voi olla leirintäalue vaikkapa jonkun kansallispuiston kupeessa, jossa on tarkoitus kävellä monta päivää. Silloin voi rinkka selässä muutaman kilsan sinne taivaltaakin, jos päiväretket voi toteuttaa leirintäalueelta käsin ilman rinkkaa.

Hiljaisuutta, kiitos

Varsovassa leirintäalueelta pääsi bussilla keskustaan.
Varsovassa leirintäalueelta pääsi bussilla keskustaan.

Kukaan ei halua nukkua metelissä. En usko kenenkään hirveästi arvostavan naapuritelttalaisten metelöintiä, huutamista tai lasten kirkumista. Jos pystyn valitsemaan, en valitsisi leirintäaluetta, joka mainostaisi itseään erityisesti nuorille. Myös erityisen mahtavilla lasten leikkimahdollisuuksilla mainostava paikka voisi sekin tulla kakkoseksi silloin, kun on valinnanvaraa.

Italian Pompeijissa totesin, että pingispöydän voisi leirintäalueella sijoittaa muualle kuin ainoiden yleisten tilojen yhteyteen. Kävi hieman rasittavaksi joka ilta istua pingispallojen iskeytymisäänien säestyksessä. Telttaa ei kannata sijoittaa lähelle uima-altaita, leikkikenttiä eikä pallokenttiä.

Hygieeniset hygieniatilat

Italiassa oli nerokkaita lavuaareja, joissa hana toimi jalalla painamalla. Se on hygieenistä.
Italiassa oli nerokkaita lavuaareja, joissa hana toimi jalalla painamalla. Se on hygieenistä.

Hyvät suihkut niin leirintäalueilla kuin hostelleissakin ovat sellaiset, joissa suihkuun mukana vietävät vaatteet ja tavarat pysyvät kuivina. Eli pitää olla koppi, jossa suihkun edessä on edes verho, jotta pystyisi pukeutumaan hieman erillään olevassa tilassa. Jos pyyhkeen ja vaatteet joutuu ripustamaan suihkutilan sisälle, ne kastuvat hieman. Ja kuinkahan monta kertaa minulta on tipahtanut jokin vaate märän suihkun lattialle, kun olen ahtaissa kopeissa niitä yrittänyt yksitellen koukusta napata.

Huonoin mahdollinen vessa on sellainen, jossa ei ole käsisuihkua tai muuta vesihanaa, jossa ei ole valmiina vessapaperia, jossa ovi ei mene lukkoon ja jossa istuin on likainen. Vaikka Pompeissa vessat olivat suht ok:t, niin niissä oli välillä kaikki nämä puutteet kahden ensimmäisen puutteen ohella. Jos WC:itä ei aiota pitää jatkuvasti puhtaina, ovat kyykkyvessat paras vaihtoehto. Mutta nekin ovat kamalia, jos niissä ei ole käsisuihkua tai aasialaistyyppistä hana ja kippo -systeemiä, joiden avulla voi tavallisen WC-huuhtelun lisäksi huuhdella lattiankin kurasta ja kengänjäljistä.

Reppumatkailija ei yleensä kanna kattilaa

Höpsö leirintäaluekoira o ehdottomasti suuri plussa!
Höpsö leirintäaluekoira on ehdottomasti suuri plussa!

Jonkunlaiset ruokailumahdollisuudet on kiva olla, eli kauppoja ja ravintoloita. Reppumatkailijaa ei hirveästi auta, jos leirintäalueella on keittiötilat, jos siellä ei ole valmiina veitsiä ja paistinpannuja. Niitä harva kantaa rinkanpainona. Itse elän kyllä erinomaisesti ilman lämmintä ruokaa, jos lähistöllä on supermarketti tai halpaa ja hyvää ruokaa muuten.

Hienoahan se on, jos leirintäalueelta olisi hienot meri- tai vuorinäköalat tai alue olisi puutarhamainen. Mutta perusasiat ovat se tärkein juttu. Eli julkiset kulkuvälineet, siisteys ja hiljaisuus.

Lue myös:
Kokemuksia hostellidormeista >>
Onko sillä matkatessa väliä missä yönsä viettää? >>

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s