Viisi vinkkiä vegaanille: 5 edullista ruokapaikkaa Lontoossa

on
Food for Thoughtin ruokaa. Kuva: Flickr, http://www.flickr.com/photos/yukino/4805907936/sizes/z/
Food for Thoughtin ruokaa. Kuva: Flickr, http://www.flickr.com/photos/yukino/4805907936/sizes/z/

[Vieraspostaus]

Lontoon kasvisruoka- ja vegaanipaikkojen lukumäärä ja taso on hitaasti ja varmasti noussut niin korkealle, että valikoima on erinomainen. Viime vuosina kaupunkiin on syntynyt myös kalliita, gourmet-tasoisia vegaaaniravintoloita mutta tämä artikkeli keskittyy esittelemään simppeliä, maistuvaa ja edullista ruokaa tarjoilevia lontoolaisten suosikkipaikkoja. Mukaan mahtuu niin uusia tulokkaita kuin vuosikymmeniä porskuttaneita klassikoita.

Food for Thought

Covent Gardenin kimaltelevien luksusliikkeiden keskellä piileskelevä, kotoinen ja simppeli Food for Thought on todellinen kasvis- ja vegaaniruoan pioneeri Lontoossa. Se tarjoilee päivittäin vaihtuvia, vegaanisia piirakoita, salaatteja, keittoja ja curryja. Konsepti ei juuri tarjoa yllätyksiä mutta monet palaavat tänne juuri sen vuoksi: Food for Thoughtista saa aina takuuvarmasti edullisen, maistuvan ja reilunkokoisen aterian. Kellarikerroksessa sijaitseva pieni ruokailualue on yleensä melko täynnä ja tulet mitä todennäköisemmin jakamaan pöytäsi ventovieraiden kanssa, mutta se on osa paikan charmia. Monet annoksista ovat gluteenittomia ja ruokaa voi ostaa halutessaan myös mukaan. Jätä tilaa jälkiruoalle!

Beatroot

Beatroot. Kuva: Flickr,http://www.flickr.com/photos/kake_pugh/862031542/sizes/z/
Beatroot. Kuva: Flickr,http://www.flickr.com/photos/kake_pugh/862031542/sizes/z/

Kiireisen Sohon ytimessä sijaitsee pieni, vihanneksia, hedelmiä ja tuoretta ruokaa myyvä Berwick Street Market. Torin kupeesta löytyy Beatroot-kahvila, josta voi napata mukaan erinomaisen vegaanisen lounaan. Kahvila tarjoaa asiakkailleen kolme erikokoista pahvilaatikkoa, jotka voi täyttää haluamillaan salaateilla ja lämpimillä ruoilla. Valikoima on aina runsas ja herkullinen ja sisältää runsaasti erilaisia makuja: usein tarjolla on esimerkiksi välimerellisiä ja italialaisia annoksia mutta myös perinteisiä brittiläisiä ruokia, kuten piirakoita tai ”nakkipiiloja”. Parasta paikassa on mukava tunnelma ja kiireessäkin ystävällinen henkilökunta.

Bonnington Café

Bonnington Cafe. Kuva: Flickr, http://www.flickr.com/photos/ithinkx/302879788/sizes/m/in/photostream/
Bonnington Cafe. Kuva: Flickr, http://www.flickr.com/photos/ithinkx/302879788/sizes/m/in/photostream/

Thamesin etelärannalla Vauxhallissa pyörivä Bonnington Café on monien rakastama, ei vain ruoan mutta myös rennon ja yhteisöllisen hengen vuoksi. Jo 70-luvulla perustettu kahvila toimi alkuaikoinaan soppakeittiönä paikallisille talonvaltaajilla ja tarjoilee yhä ruokaa osuuskuntaperiaatteella. Pysyvää menuta ei ole, vaan päivän ruokalista muodostuu säännöllisesti vaihtuvan kokin taustan ja mieltymysten perusteella. Tarjolla on aina ainakin yksi vegaaninen alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Hinnat eivät päätä huimaa: yhteensä kolme ruokalajia kustantavat noin 15 puntaa. Bonnington Cafe on niin kutsuttu BYO (Bring your own bottle) -paikka. Kahvilassa ei siis anniskeluoikeuksia mutta halutessaan asiakkaat saavat tuoda omat juomat mukanaan.

Global Fusion

Global Fusion on Pohjois-Lontoossa toimiva vegaaninen leipomo, jonka valmistama herkullinen kreoliruoka on saanut vaikutteita ympäri maailmaa. Valikoimaan kuuluu muun muassa perinteisiä leipiä, makeita ja suolaisia piirakoita, länsiafrikkalaista gumboa ja omenamunkkeja. Jos valinnanvaikeus vaivaa, kokeile ainakin paikan brownies-leivonnaisia. Nettisivuillaan Global Fusion kertoo pyrkivänsä tarjoamaan mahdollisimman monelle sopivaa, ympäristöä säästävää ruokaa: periaatteisiin kuuluu myös se, että ruoassa ei käytetä eläintuotteita tai pähkinöitä, suolan sekä sokerin käyttö pyritään pitämään minimissä ja raaka-aineet hankitaan mahdollisimman paikallisesti. Hyvä paikka kokeilla Global Fusionin tuotteita on myös Stoke Newingtonissa viikottain järjestetty luomuruokatori, jossa leipomolla on oma kojunsa.

Loving Hut

Höyrytetty Siu Mai Loving Hutissa. Kuva: Flickr, http://www.flickr.com/photos/kake_pugh/6324101578/sizes/n/in/photostream/
Höyrytetty Siu Mai Loving Hutissa. Kuva: Flickr, http://www.flickr.com/photos/kake_pugh/6324101578/sizes/n/in/photostream/

Loving Hut on vegaaniseen, taiwanilais-kiinalaiseen ruokaan erikoistunut ketju, jolla on Pohjois-Lontoossa kolme toimipistettä. Menut vaihtelevat hieman eri paikoissa, mutta ruoka perustuu pitkälti hyvintehtyihin feikkilihoihin, tofuun, maistuviin kastikkeisiin ja herkullisiin tuoremehuihin. Lounasaikaan ainakin Archwayn ravintolassa saa lapata itsensä buffetisssa täyteen herkkuja vain kuudella punnalla. Palvelu on usein hieman kaoottista mutta ruoka on odotuksen arvoista. Omasta huumorintajusta riippuu, tuntuuko ravintolan vahva julistus vegaaniruoan puolesta huvittavalta vai ärsyttävältä. Seinällä komeilee kuuluisten vegaanien ”Hall of Fame” ja taustalla näytetään eläinten teurastusvideoita.

Lisävinkkejä Lontooseen:

Lennot: Lontooseen lentoja varatessa kannattaa muistaa, että Standstedtin ja Gatwickin lentokentiltä keskustaan siirtyminen on kalliimpaa (ja hitaampaa) kuin Heathrowsta, joka sijaitsee metrolinjan varrella.

Kaupungissa liikkuminen: Jos vietät Lontoossa pidempään kuin yhden päivän, kannattaa hankkia oystercard, jolle voi ladata rahaa julkisilla matkustamiseen – tulee nopeasti edullisemmaksi kuin yksittäiset liput. Lisätietoa löytyy Lontoon julkisen liikenteen sivuilta.

Majoitus: Lontoon hotellit ovat kalliita, mutta edullisempiakin vaihtoehtoja löytyy. Hotellit itse tarjoavat harvoin alennuksia mutta matkanvaraussivustoilta, kuten Expedialta, voi löytää hyviä tarjouksia.

Teksti: Heini Huhtinen
Kirjoittaja bloggaa yhteistyössä Expedian kanssa.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s