Tubingia traktorin renkailla jokimaisemissa

on
Roiskintaa rengasketjusta toiseen Bukit Lawangissa Sumatralla.
Roiskintaa rengasketjusta toiseen Bukit Lawangissa Sumatralla.

Ensimmäisen kerran olen kuullut tubingista Laosin Vang Viengin yhteydessä, todennäköisesti Madventuresista. Siellä myös itsekin kokeilin sitä ensimmäisen kerran. Tubing on lillumista joessa traktorin sisärenkaassa köllien.

Tubing näkymää, joka voisi olla missän vain kolmesta kohteestani, mutta tämä on Belizestä.
Näkymää, joka voisi olla mistä vain kolmesta tubingkohteestani, mutta tämä on Belizestä.

Tubing-joessa pitää olla jonkunlainen virtaus, jotta eteenpäin päästäisiin edes jotain vauhtia. Esimerkiksi melomisesta tämä touhu eroaa kuitenkin siinä, ettei ole tarkoitus päästä eteenpäin kovin kummoista vauhtia, vaan laiskan letkeästi maata ja katsoa maisemia.

Renkaan kantamista Cockscomb Basin Wildlife Sanctuaryn polulla.
Renkaan kantamista Cockscomb Basin Wildlife Sanctuaryn polulla.

Veden pitää olla lämmintä tai muuten pylly jäätyy ollessaan koko ajan vedessä renkaassa istuen. Joen olisi hyvä olla myös noin metrin syvä, jotta koko ajan ei tarttuisi kareihin. Ei ole myöskään kiva iskeytyä pakaroistaan hiekkaan. Touhu on turvallisempaa, jos joki ei ole kovin vuolas eikä syvä.

Tubingissa ehti katsoa varpaitaan maisemien ohella.
Tubingissa ehti katsoa varpaitaan maisemien ohella.

Vang Vieng on Laosin bilekeskus, jonne nuoret reppureissaajat pesiytyvät juomaan halpaa viinaa, katsomaan Frendejä kahviloihin ja tubailemaan pitkin jokea. Vuonna 2005 kokemukseni kaupungista/kylästä oli kuitenkin aika hyvä, siellä oli nättiä ja joki oli ihana elementti riippusiltoineen. Biletykseen hermoni menivät siinä vaiheessa, kun ranskalaisnuoret nauroivat ja ottivat valokuvia noin 6-vuotiaasta paikallisesta pikkupojasta, joka poseerasi heille polttaen tupakkaa tai ties mitä.

Tubingrengasketju Bukit Lawangissa, jossa renkaita ei olisi kaikille riittänyt.
Tubingrengasketju Bukit Lawangissa, jossa renkaita ei olisi kaikille riittänyt.

Olimme marraskuussa liikkeellä Laosissa eikä sesonki ollut vielä ruuhkaisin. Siksi joen varrella olevissa baareissa hyppyköysineen ei ollut kovin kova meno. Me jätimme ryypiskelyn sikseen ja valuimme vain pari tuntia pitkin jokea, kunnes renkaiden jättöpaikka tuli vastaan.

Bukit Lawangin joki oli perustubingjokea vuolaampi.
Bukit Lawangin joki oli perustubingjokea vuolaampi.

Seuraavan kerran valuin traktorinrenkailla Sumatran Bukit Lawangissa vuonna 2010 viidakkoreissun päätteeksi. Meillä oli aika tiivis meno, toisiinsa liitettyihin renkaisiin asetuttiin puoliksi päällekkäin jonoon istumaan. Oppaat ohjasivat letkamme ohi karikkojen toisella puolella viidakko, toisella puolella kylä.

Rauhallisin tubing oli keväällä 2012 Belizessä Cockscomb Basin Wildlife Santuaryssa. Saimme pientä korvausta vastaan ottaa puistonvartijoiden mökiltä renkaat, joiden kanssa talsimme omin päin metsässä olevalle joelle, jota valuimme rauhassa. Joki olin tosin vähän liian matalalla ja renkaasta piti vähän väliä nousta ylös, kun se otti pohjaan.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s