Erilaiset annoonat

on
Chirimoya eli suomuannoona on yleinen hedelmä Málagassa.

On yli 2000 erilaisen kasvin heimo annoonakasvit ja 170 kasvin suku annoonat. Alun perin arvelin hedelmäksi kasvatettavia annoonapuita- ja pensaita olevan alle kymmenen, mutta nettiä pitkään selatessa sain käsityksen, että erilaisia syötäviä hedelmiä on pikemminkin kymmeniä. Osa on varmaankin hyvin paikallisia hedelmiä, joita ei kuljetella kauas markkinoille. Osa kasvaa villinä, eikä niitä kai kummemmin kasvateta. Oli kuitenkin kiva huomata, että esimerkiksi Floridassa ja Kaliforniassa on hedelmänviljelijöitä, joilla on hyvinkin harvinaisia hedelmiä ja niiden siemeniä myytävinä.

Englanninkielisessä Wikipediassa on listattu kaikki annoonat. Osa annoonoista näytti tuottavan vain pieniä marjamaisia hedelmiä, jotka eivät välttämättä ole syötäviä. Nämä annoonat voivat olla kiinnostavampia esimerkiksi kukkiensa vuoksi. Harvinaisemmat annoonalajit voivat olla vaarantuneita.

Lajit ovat kotoperäisiä Amerikoissa ja Afrikassa. Nettiä selatessa hedelmien nimet näyttävät menevän melko sekaisin keskenään, varsinkin chirimoya ja kermaomena, eikä ainakaan näillä kahdella maun puolesta taida olla hirveästi eroakaan. Freeimages-palvelusta lataamani kuvat saattoivat olla leväperäisesti nimettyjä ja wikipediassakin näytti olevan graviolan kuva chirimoya-sivulla. Kaikkia annoonoja taidetaan kutsua englanniksi nimellä custard apple.

Esittelen tässä ensin tunnetuimpia annoonoja ja lopussa on sitten joitain sellaisia, joista löysin tietoa vain vähän.

Annona cherimola – chirimoya – suomuannoona

Pari hyvin kypsää chirimoyaa.

Chirimoya on lempihedelmiäni täällä Espanjassa – makeaa, pehmeää ja monimutkaisen makuista hedelmää. Käytän tässä hedelmän espanjalaista nimeä, englanniksi käytetään kirjoitusasua cherimoya, latinalainen nimi on annona cherimola. Suomeksi hedelmä on suomuannoona tai kirimoija. Mielestäni kumpikaan sana ei oikein toimi, tai ne eivät ole kovin yleisessä käytössä.

Chirimoyaa ei paljoa näy suomalaisissa kaupoissa ehkä siksi, että kypsänä sen kuori on pehmeää ja hedelmä menee helposti rikki. Syöntikypsyyden ja ylikypsyyden aikaikkuna on lyhyt, korkeintaan pari päivää. Niitä myydään Espanjan kaupoissa kovina ja raakoina, eli ne kypsyvät myös keräämisen jälkeen. Suomessa olen aikoinaan enemmän nähnyt myynnissä kermaomenaa eli annona squamosaa.

Chirimoyan vihreä kuori on sileä, mutta siinä on suomumaisia pintoja. Ei ole nystyjä, eikä pinta ole niin käpymäinen kuin kermaomenalla. En ole varma, onko samasta hedelmästä versioita, joissa olisi toisenlainen pinta, mutta Espanjassa chrimoyat ovat aina tällaisia melko sileitä.

Miltei ylikypsä chirimoya.

Esimerkiksi Wikipediassa hedelmän makua kuvaillaan sekoitukseksi ananasta, banaania ja mansikkaa, ja tämä on aika kuvaava ilmaisu. Jotain jännää happamuutta on myös varsinkin kunnolla kypsässä hedelmässä, eikä siinä ole lainkaan kirpeyttä.

Hedelmä on hyvä syötäväksi, kun se kuori alkaa antamaan periksi painaessa. Yleensä nämä ovat parhaita sinä päivänä, kun kuori alkaa olemaan pehmeä painettaessa. Seuraavana päivänä hedelmä voi olla jo ylikypsä. Ylikypsänä maku alkaa olla hivenen käynyt. Raakana malto ei ole kovin makeaa ja malto ei irtoa siemenistä helposti.

Minä syön chirimoyan yleensä niin, että halkaisen sen kahtia ja lusikoin sitä suuhuni. Mössään maltoa suussani ja syljen siemenet ulos. Olisi kiva malttaa laittaa hedelmää laakeaan kulhoon ja mössätä haarukalla niin, että siemenet voisi erotella ennen syömistä.

Chirimoyapuu Vélez-Málagassa

Olen tehnyt siemenistä rannerenkaita (poraan pienellä poralla reiän siemeneen). Siemenet ovat aluksi mustia, mutta muuttuvat kuivuessaan pian ruskeiksi ja ei niin hienoiksi. Ne eivät ole syötäviä, ja ovat myrkyllisiäkin.

Chirimoyan satokausi Espanjassa on suunnilleen syyskuusta tammikuuhun, yleensä parhaimmillaan loka-marraskuu. Chirimoyaa voi kuitenkin olla saatavilla keväälläkin. Puu kukkii kesällä. Puu on yleensä ikivihreä, haarautunut ja pensasmainen, korkeutta 5–9 m.

Annona squamosa – kermaomena – sokeriannoona

Kermaomena. Kuva: Freeimages

Kermaomena maistuu aikalailla samalle kuin chirimoya, ja myös malto on samanlaista. Vihreässä hedelmän kuoressa on enemmän tekstuuria, se on ikäänkuin käpymäinen, mutta sileä. Englanniksi kermaomena on sugar apple ja sweetsop. Espanjaksi nimi taitaa olla saramuyo. Pieni puu tai pensas, 3–5 m. Kotoisin Amerikoista ja Karibialta.

Annona reticulata – käpyannoona

Luulen tässä kuvassa olevan käpyannoona, koska se on näin sileä. Kuori voisi olla enemmän keltainen ja punertavakin. Kuva: Freeimages

Tämä hedelmä näyttää aika samalta kuin chirimoya, mutta pinta näyttäisi olevan vielä sileämpi. Kuori voi olla vihreän sijaan hyvinkin punainen. Englanniksi tämäkin on lähinnä custard apple eli ihan vain annoona, mutta myös esim. ox heart. Puu on puoli-ikivihreä ja 8–10 m. Hedelmä on peräisin Keski-Amerikasta ja Karibialta.

Aika hölmöä, jos nimenomaan tämän annoonan nimeksi on laitettu käpyannoona, koska se on näistä vähiten käpymäinen. En ole ehkä koskaan nähnyt käpyannoonaa, tai olen olettanut sen olevan erityisen sileä chirimoya. Ks. kuvia.

Annona muricata – graviola – oka-annoona

Graviola. Kuva: Freeimages.

Oka-annoona eli graviola tai guanabana on jo eri näköinen ja -makuinen kuin edellä esitellyt annoonat. Graviolan kuori on piikikkään nystyinen, ei kuitenkaan varsinaisesti piikkinen tai ihoa vahingoittava. Graviolan hedelmät ovat yleensä isompia kuin muut annoonat. Maku on myös ikään kuin sekoitus monia makeita hedelmiä, mutta maussa on myös jotain pistävää. Englanniksi graviola on soursoup, indonesiaksi sirsak.

Graviola kasvamassa täällä Axarquiassa mangotarhalla.
En ole nähnyt tuoretta graviolaa myynnissä Málagassa, mutta olen ostanut tätä graviolasosetta Supercorista. Pussi maksaa ehkä 7-8 euroa.

Harvinaisemmat annoonat

Annona purpurea, chincuya, soncoya. Kuva: Wikimedia commons. Hedelmäliha on keltaista tai melko oranssia. Kuori voi olla kellertävä tai ruskehtava. Puu 6–10 m, lehdet karvaiset ja isot, kukat voimakkaan tuoksuiset. Keski- ja Etelä-Amerikasta.

Tämä voisi olla ilama, koska kuori on purppura. Väri voisi kai olla hailakampikin. Kuva: hartono subagio ja Pixabay. Annona diversifolia tai macroprophyllata eli ilama ja anona blanca. Maun pitäisi muistuttaa mangoa. Puu viihtyy kuumemmissa oloissa kuin chirimoya ja on pieni 3–4 -metrinen ja mehevälehtinen. Siemenet itävät vasta viikkojen tai kuukausien päästä ja puut tuottavat hedelmää 3–5 -vuotiaina. ”Alanko-annoona”, chirimoya de las tierras bajas, cherimoya of lowlands. Keski-Amerikasta.

Annona glabra, apinanannoona, monkey fruit, toreta. Kuva: Wikimedia commons. Hedelmäliha on kellertävää. Englanniksi todennäköisesti pond apple. Siemenet vaaleita.

Annona nutans. Pensas 5–6 m. Kasvaa villinä pelloilla, hiekkaisilla tasangoilla ja laaksoissa Argentiinassa, Boliviassa, Paraquayssa ja Brasiliassa. Kuva: Wikimedia commons.
Chirimoyan ja kermaomenan risteytys atemoya tai chirimorino. Kuva: Wikimedia commons.
Annona senegalensis, wild soursop, abo ibobo. Puu tai pensas 2–6 m. Nimensä mukaisesti afrikkalainen annoona. Tunnettu hedelmä siellä, missä se kasvaa luontaisesti, muualla kovin tuntematon. Oranssit siemenet. Kuva:.Wikimedia commons ja Ton Rulkens.

Yläpuolella Annona salzmannii, beach sugar apple. Ikivihreä puu on korkea, 9–14 m. Brasiliasta. Kuvat: Wikimedia commons 1 ja 2.

Annona sylvatica, rollinia. Brasilialainen villi, pieni syötävä annoona. Kasvi kasvaa nopeasti nuorena. Kuva: Alex Popovkin ja Wikimedia Commons.
Annona montana, mountain soursop, guanábana de loma. Keski-Amerikka, Karibia ja Amatsonia. Kuva: Alex Popovkin ja Wikimedia commons.
Annona monticola. Kuva: João Medeiros.
Annona crassiflora, araticum, marolo. Suuri, parikiloinen hedelmä, jonka maku on toisenlainen kuin muilla annonoilla. Kypsänä putoaa maahan kovan kuorensa turvin. Puusta poimittuna jää raa´aksi. Villi annoona Brasiliasta ja Paraquaysta. Kuva: Fernando Tatagiba ja Wikimedia commons.

Lähteitä:

Erikieliset Wikipediasivut

https://www.researchgate.net/publication/337712506_Bioactive_Compounds_of_Annona

Löysin Botanicswap-sivuston, jolla myydään harvinaisiakin siemeniä. Annona-hakusanalla löytyi kuvia harvinaisista annonoista. Voisin uppoutua tuolle sivustolle ihastelemaan satoja hedelmiä, joista en ole koskaan kuullutkaan.

1 Comments Lisää omasi

  1. Näistä lähes kaikki oli itselleni tuntemattomia, vaikka hedelmät yleensä kiinnostavatkin. Graviola oli ainoa, jota olen tieten maistanut. Kiinnostuin nyt muistakin.

Jätä kommentti