
Harkitsimme kannattaako Halonginlahdelle mennä, koska säät olivat maaliskuun puolivälissä niin koleat ja harmaat. Mitä maisemista näkisi, jos tihkuttaa vettä Hanoin tapaan? Millaista kärsimystä olisi palella kosteassa veneessä vailla poispääsyä?

Onneksi ilmat kahden päivän ja yhden yön matkallamme olivat ihan kelpoisat. Ihan aluksi ilmassa oli tihkua ehkä tunnin ajan, mutta onneksi se loppui. Maisemia tarkeni katsella veneen yläkannelta, kun päälläni oli collegehuppari, ohut flanellipaita, legginsit ja shorsit. Utuisuus toi maisemiin oman tunnelmansa.

Maisemathan olivat ihania. Parhaat kohdat olivat matkamme lopussa, kun tulimme Ti Top -saaren suunnalta takaisin kohti Halongia. Siellä kukkulat olivat lähempänä toisiansa ja risteilimme niiden välistä ahtaampia väyliä. Matkan ihan aluksi menimme Bai Tu Longin suuntaan, jossa maisemat olivat aavampia.
Vierailukohteet

Ensimmäisenä iltapäivänä menimme Ti Top -saarelle, joka lienee Halongin pääkohteita. Siellä oli kukkula, jonka laella olevasta katoksesta sai valokuvattua klassisia Halonginlahden otoksia. Joidenkin karstien tyvessä oli hiekkarantaa, jotka olisivat erityisen kiva juttu kuumalla säällä. Nyt kukaan ei kuitenkaan uinut.

Epäilin hieman tarkenenko lähteä melomaan, kajakissa kun väkisin kastuu ainakin takamus. Onneksi ilma oli juuri sen verran lämmin ettei tarvinnut palella. Meloskelimme kahden hengen kajakeissa Amazing Caven edustalla ehkä tunnin ajan. Ensin vilkaisimme pientä luolaa ja sitten veden päälle rakennettuja asuntoja. Niille oli kuulemma annettu lähtöpassit roskaamisen takia. Aika jännä jos ei kyetä olemaan heittämättä muovipusseja ja muuta jätettä mereen, vaikka se johtaa kotipaikan menetykseen.

Toisen päivän aamuna menimme isoon Hang Hung Sot -luolaan (Amazing Cave), jonne meni myös ainakin sata muutakin turistia. Olen nähnyt tippukiviluolia aika tavalla, mutta kiva niiden maisemia on edelleenkin käydä katsomassa. Tämä oli erityisen aakea luolasto ja ihan erikoinen lajissaan. Luola sijaitsi joidenkin kymmenien metrien korkeudessa, joten sen suulta sai otettua taas maisemakuvia.
Ruoat ja muu ohjelma

Matkalla tarjotut ruoat olivat mahtavia. Meidät kasvissyöjinä otettiin aika täydellisesti huomioon ja yhteiseen ruokapöytään tuotiin jaettavia ruoka-annoksia toisensa perään. Suomalaisille jaetut ruoka-annokset saattavat aiheuttaa pientä ahdistusta sen suhteen paljonko ruokaa kehtaa ottaa. Tällaisilla aterioilla oikein tehtynä ruokaa on niin paljon, ettei asiaa tarvitse lopulta stressata, kun syötävää on enemmän kuin vatsat vetävät.

Illan pieni ohjelmanumero ennen päivällistä oli kevätkääryleiden rullaus. Ruoan jälkeen olisi ollut mahdollisena ohjelmana karaokea, mutta kukaan meistä seitsemästä kyydissä olleesta turistista ei siihen ryhtynyt.
Muut ryhmästämme tekivät kolmen päivän ja kahden yön reissun, joten he jatkoivat pienemmällä paatilla Cat Ban saarelle, jossa viettäisivät toisen yön maissa jossain hotellissa. Olisin itsekin tykännyt jatkaa reissua ja päästä saarelle pyöräilemään. Olimme etukäteen suunnitelleet Vietnamissa suuntaavamme omin päin Cat Balle patikoimaan metsiin, mutta säätilat eivät olleet tähän ideaalit. Ehkä siis joskus toiste.
Käytännön tietoa

Käytännössä kahden päivän ja yhden yöt matkoilla laivalla ollaan vain vuorokauden ajan, koska veneeseen astutaan noin kello 12 ja veneestä poistutaan seuraavana päivänä noin kello 12 Halong Cityn viereisessä satamassa. Matkat Hanoista Halongiin kestää noin 3,5 tuntia suuntaansa.

Matkustimme paatilla nimeltä Classic Sail ja sen omisti kai Elation Cruise -niminen firma, esimerkiksi toilettitarvikkeissa oli niiden logo. Pikkubussissa luki ODC Travel, joka taitaa olla matkatoimisto joka välittää risteilyjä nimenomaan tälle paatille. Me varasimme matkamme Hanoista Ma May -kadulla sijaitsevasta Aurora Tourisilta ja se maksoi 92 dollaria eli jotain 70 euroa henkilöltä. Matkaan kuului jutussa mainitsemani ohjelman lisäksi kaksi lounasta, päivällinen ja aamiainen. Majoitus oli kahden hengen hyvässä hytissä omalla kylpyhuoneella. Minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa reissusta, opas Pin oli professionaali, ruoka loistavaa, paatti hieno, ohjelma sopiva ja kaikki oli jouhevaa.

Matkaopaskirjoissa neuvotaan, ettei kannata ottaa kaikkein halvempia reissuja, mikäli haluaa viihtyä. Alle 50 eurollakin saattaisi irrota samanlainen matka, mutta pelkäsin nihkeää hoputusta, kylmiä hyttejä ja huonoa ryhmämatkatunnelmaa.
Samanlaisen risteilyn saisi hankittua menemällä jollain julkisella kulkuneuvolla Halong Cityyn. Mutta tällä kertaa en ihan keksinyt mitä lisäarvoa lisäsäätäminen ja -ajankäyttö olisi tuonut. Ehkä olisimme saattaneet säästää jossain. Eri asia on kohteet, joihin pääsee tutustumaan kokonaan omatoimisesti julkisilla kulkuneuvoilla ilman minkäänlaista ryhmämatkaosuutta. Mutta Halong Baylla risteilee vain ulkomaan tai kotimaan turisteja. Tietysti kalliilla voisi vuokrata ikioman paatin. Toinen vaihtoehto olisi matkustaa autolautalla Cat Ban saarelle ja tähyillä karstimaisemia sieltä käsin.
Hyvää lukemista Halonginlahden vierailulle: Risto Isomäen Con Rit, joka kertoo elävästi ja jännittävästi Halonginlahteen liittyvästä käärmetarusta.
Juttuja samanlaisista paikoista:
Thaimaan Phang Ngan lahti >>
Yangtse-joen risteily Kiinassa >>
Kuvia aikajärjestyksessä

















5 Comments Lisää omasi