Risteily Halonginlahdella

on
Klassinen Halonginlahden näkymä kuvattuna Ti Topin saaren huipulta.
Klassinen Halonginlahden näkymä kuvattuna Ti Topin saaren huipulta.

Harkitsimme kannattaako Halonginlahdelle mennä, koska säät olivat maaliskuun puolivälissä niin koleat ja harmaat. Mitä maisemista näkisi, jos tihkuttaa vettä Hanoin tapaan? Millaista kärsimystä olisi palella kosteassa veneessä vailla poispääsyä?

Utuisaa maisemaa matkan alusta Halongin satamasta lähdettyämme.
Utuisaa maisemaa matkan alusta Halongin satamasta lähdettyämme.

Onneksi ilmat kahden päivän ja yhden yön matkallamme olivat ihan kelpoisat. Ihan aluksi ilmassa oli tihkua ehkä tunnin ajan, mutta onneksi se loppui. Maisemia tarkeni katsella veneen yläkannelta, kun päälläni oli collegehuppari, ohut flanellipaita, legginsit ja shorsit. Utuisuus toi maisemiin oman tunnelmansa.

Sataman hotelleja.
Sataman hotelleja.

Maisemathan olivat ihania. Parhaat kohdat olivat matkamme lopussa, kun tulimme Ti Top -saaren suunnalta takaisin kohti Halongia. Siellä kukkulat olivat lähempänä toisiansa ja risteilimme niiden välistä ahtaampia väyliä. Matkan ihan aluksi menimme Bai Tu Longin suuntaan, jossa maisemat olivat aavampia.

Vierailukohteet

Ti top -saaren ranta.
Ti top -saaren ranta.

Ensimmäisenä iltapäivänä menimme Ti Top  -saarelle, joka lienee Halongin pääkohteita. Siellä oli kukkula, jonka laella olevasta katoksesta sai valokuvattua klassisia Halonginlahden otoksia. Joidenkin karstien tyvessä oli hiekkarantaa, jotka olisivat erityisen kiva juttu kuumalla säällä. Nyt kukaan ei kuitenkaan uinut.

Veneet veivät laiturille, josta sai kajakin alleen.
Veneet veivät laiturille, josta sai kajakin alleen.

Epäilin hieman tarkenenko lähteä melomaan, kajakissa kun väkisin kastuu ainakin takamus. Onneksi ilma oli juuri sen verran lämmin ettei tarvinnut palella. Meloskelimme kahden hengen kajakeissa Amazing Caven edustalla ehkä tunnin ajan. Ensin vilkaisimme pientä luolaa ja sitten veden päälle rakennettuja asuntoja. Niille oli kuulemma annettu lähtöpassit roskaamisen takia. Aika jännä jos ei kyetä olemaan heittämättä muovipusseja ja muuta jätettä mereen, vaikka se johtaa kotipaikan menetykseen.

Hang Hung Sotin luolan suu sijaitsi merenpintaa korkeammalla.
Hang Hung Sotin luolan suu sijaitsi merenpintaa korkeammalla.

Toisen päivän aamuna menimme isoon  Hang Hung Sot -luolaan (Amazing Cave), jonne meni myös ainakin sata muutakin turistia. Olen nähnyt tippukiviluolia aika tavalla, mutta kiva niiden maisemia on edelleenkin käydä katsomassa. Tämä oli erityisen aakea luolasto ja ihan erikoinen lajissaan. Luola sijaitsi joidenkin kymmenien metrien korkeudessa, joten sen suulta sai otettua taas maisemakuvia.

Ruoat ja muu ohjelma

Papaijasalaatin vietnamilainen kasvisversio oli thaimaalaista miedompaa.
Papaijasalaatin vietnamilainen kasvisversio oli thaimaalaista miedompaa.

Matkalla tarjotut ruoat olivat mahtavia. Meidät kasvissyöjinä otettiin aika täydellisesti huomioon ja yhteiseen ruokapöytään tuotiin jaettavia ruoka-annoksia toisensa perään. Suomalaisille jaetut ruoka-annokset saattavat aiheuttaa pientä ahdistusta sen suhteen paljonko ruokaa kehtaa ottaa. Tällaisilla aterioilla oikein tehtynä ruokaa on niin paljon, ettei asiaa tarvitse lopulta stressata, kun syötävää on enemmän kuin vatsat vetävät.

Veneen ravintolatila.
Veneen ravintolatila.

Illan pieni ohjelmanumero ennen päivällistä oli kevätkääryleiden rullaus. Ruoan jälkeen olisi ollut mahdollisena ohjelmana karaokea, mutta kukaan meistä seitsemästä kyydissä olleesta turistista ei siihen ryhtynyt.

Muut ryhmästämme tekivät kolmen päivän ja kahden yön reissun, joten he jatkoivat pienemmällä paatilla Cat Ban saarelle, jossa viettäisivät toisen yön maissa jossain hotellissa. Olisin itsekin tykännyt jatkaa reissua ja päästä saarelle pyöräilemään. Olimme etukäteen suunnitelleet Vietnamissa suuntaavamme omin päin Cat Balle patikoimaan metsiin, mutta säätilat eivät olleet tähän ideaalit. Ehkä siis joskus toiste.

Käytännön tietoa

Huoneemme veneessä.
Huoneemme veneessä.

Käytännössä kahden päivän ja yhden yöt matkoilla laivalla ollaan vain vuorokauden ajan, koska veneeseen astutaan noin kello 12 ja veneestä poistutaan seuraavana päivänä noin kello 12 Halong Cityn viereisessä satamassa. Matkat Hanoista Halongiin kestää noin 3,5 tuntia suuntaansa.

Kylpyhuoneemme.
Kylpyhuoneemme.

Matkustimme paatilla nimeltä Classic Sail ja sen omisti kai Elation Cruise -niminen firma, esimerkiksi toilettitarvikkeissa oli niiden logo. Pikkubussissa luki ODC Travel, joka taitaa olla matkatoimisto joka välittää risteilyjä nimenomaan tälle paatille. Me varasimme matkamme Hanoista Ma May -kadulla sijaitsevasta Aurora Tourisilta ja se maksoi 92 dollaria eli jotain 70 euroa henkilöltä. Matkaan kuului jutussa mainitsemani ohjelman lisäksi kaksi lounasta, päivällinen ja aamiainen. Majoitus oli kahden hengen hyvässä hytissä omalla kylpyhuoneella. Minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa reissusta, opas Pin oli professionaali, ruoka loistavaa, paatti hieno, ohjelma sopiva ja kaikki oli jouhevaa.

Kaikista juomista piti maksaa, mutta ruoat sisältyivät hintaan.
Kaikista juomista piti maksaa, mutta ruoat sisältyivät hintaan.

Matkaopaskirjoissa neuvotaan, ettei kannata ottaa kaikkein halvempia reissuja, mikäli haluaa viihtyä. Alle 50 eurollakin saattaisi irrota samanlainen matka, mutta pelkäsin nihkeää hoputusta, kylmiä hyttejä ja huonoa ryhmämatkatunnelmaa.

Samanlaisen risteilyn saisi hankittua menemällä jollain julkisella kulkuneuvolla Halong Cityyn. Mutta tällä kertaa en ihan keksinyt mitä lisäarvoa lisäsäätäminen ja -ajankäyttö olisi tuonut. Ehkä olisimme saattaneet säästää jossain. Eri asia on kohteet, joihin pääsee tutustumaan kokonaan omatoimisesti julkisilla kulkuneuvoilla ilman minkäänlaista ryhmämatkaosuutta. Mutta Halong Baylla risteilee vain ulkomaan tai kotimaan turisteja. Tietysti kalliilla voisi vuokrata ikioman paatin. Toinen vaihtoehto olisi matkustaa autolautalla Cat Ban saarelle ja tähyillä karstimaisemia sieltä käsin.

Hyvää lukemista Halonginlahden vierailulle: Risto Isomäen Con Rit, joka kertoo elävästi ja jännittävästi Halonginlahteen liittyvästä käärmetarusta.

Juttuja samanlaisista paikoista:
Thaimaan Phang Ngan lahti >>
Yangtse-joen risteily Kiinassa >>

Kuvia aikajärjestyksessä

Classic sail -veneemme.
Classic sail -veneemme.
Veneemme nokka usvaa kohti matkan alussa.
Veneemme nokka usvaa kohti matkan alussa.
Ristelyn ensimmäisen lounaan antimia.
Ristelyn ensimmäisen lounaan antimia.
Bai Tu Longin lahtea.
Bai Tu Longin lahtea.
Kaksi karstikiveä.
Kaksi karstikiveä.
Keskellä on Ti Topin saari, jonka kukkulalla on näköalakatos.
Keskellä on Ti Topin saari, jonka kukkulalla on näköalakatos.
Näkymä rantaan kavutessa Ti Topille.
Näkymä rantaan kavutessa Ti Topille.
Näkymä Ti Topin huipulta.
Näkymä Ti Topin huipulta.
Näkymä  Ti Topilta hieman eri suuntaan.
Näkymä Ti Topilta hieman eri suuntaan.
Meloimme tämän pienen luolan suulle ihan lyhyen matkan kulman takana olevalta kajakkilaiturilta.
Meloimme tämän pienen luolan suulle ihan lyhyen matkan kulman takana olevalta kajakkilaiturilta.
Yö Halonginlahdella.
Yö Halonginlahdella.
Kauppavene ja oppaamme Pin Hang Hung Sotin edustalla.
Kauppavene ja oppaamme Pin Hang Hung Sotin edustalla.
Hang Hung Sot -luolaa.
Hang Hung Sot -luolaa.
Näkymää Hang Hung Sot -luolan suulta.
Näkymää Hang Hung Sot -luolan suulta.
Hang Hung Sotin edustalle näkymä.
Hang Hung Sotin edustalle näkymä.
Pieni vene ja karstit.
Pieni vene ja karstit.
Viisto kivi.
Viisto kivi.
Matkan ohjelma.
Matkan ohjelma.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s