Koh Lanta on rauhallinen rantakohde

on
Ilta-aurinko Klong Daon rannalla Time for Limen rantabaarissa.
Ilta-aurinko Klong Daon rannalla Time for Limen rantabaarissa.

Koh Lanta on rannoiltaan loistava ja rauhallinen kohde Thaimaassa. Korkeat hotellit tai autotiet eivät pilaa rantanäkymiä ja ravintolat saavat änkeytyä hietikolle vain joitakin metrejä. Hiekkarannan ja autotien väliseltä kaistaleelta saa bungaloweja matalasesonkina jopa 12 eurosta lähtien ja muilloinkin alle 20 eurolla.

Moskeija Klong Daolla.
Moskeija Klong Daolla.

Olin Koh Lantalla huhtikuun loppupuoliskolla ja ennemmin koin saaren liian hiljaiseksi kuin eläväiseksi. Joulun aikaan kuvittelen majapaikkojen olevan varattuja, rannoilla hengaavan paljon lapsiperheitä uimassa ja iltaisin rantaravintoloiden olevan täysiä. Mutta olen saanut käsityksen, että rauhallista menoa kaipaavalle Koh Lanta on paras valinta.

Rantatuolit ja auringonlasku Klong Daolla.
Rantatuolit ja auringonlasku Klong Daolla.

Ainakin Lanta oli huhtikuussa rauhallisempi kuin mikään muista käymistäni Thaimaan rantakohteista (Koh Tao, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Khao Lak, Phuket, Ao Nang, Railey, Tonsai, Koh Samet, puhumattakaan Hua Hinistä tai Pattyasta). Koh Lanta on tilava, joten siellä ei ole samanlaista paikoin täyteen pakattua tunnelmaa kuin kapealla Raileyllä tai majapaikkoja vierivieressä tarjoavalla Koh Taolla ja Koh Sametilla. Ja Khao Lakiin ja käsittääkseni useimpiin Phuketin rantoihin verrattuna Koh Lantalla kaikki on pienimuotoisempaa. Siellä ei vahingossakaan taida päätyä liian rauhattomalle rannalle.

Koh Lantan saarille liikutaan lossilla autolla tullessa.
Koh Lantan saarille liikutaan lossilla autolla tullessa.

Koh Lanta -saaria on kaksi. Maitse Koh Lantalle tullessa mennään ensin lossilla pohjoisemmalle Koh Lanta Noille. Siellä ei ole juuri turisteille majapaikkoja, vaikka sen lounaispäässä onkin oikein pitkä hiekkaranta. Yleensä Koh Lantasta puhuttaessa tarkoitetaan eteläistä Koh Lanta Yaita. Noi tarkoittaa pientä ja Yai suurta. Eteläinen saari on paitsi saarista isompi, niin myös hyvin pitkulainen muodoltaan. Sen länsirannikko on melkein kokonaan hiekkarantoja, joita ei itärannikolla ole.

Saladan

Saladanin laituriravintolat.
Saladanin laituriravintolat.

Saladan on kylä Koh Lantan pohjoispäässä ja Klong Daon ranta alkaa oikeastaan Saladanista, mikäli Saladanista länteen oleva alue majapaikkoineen lasketaan kylään kuuluvaksi.

Saladanissa on rantaveteen pylväiden päälle rakennettuja ravintoloita ja joitain kujia, mutta lähinnä siellä kulkee yksi katu pohjoisrannan myötäisesti ja yksi Saladanista etelään rannoille lähtevä tie. Kylästä löytyy monia sukellusliikkeitä, joiden retket lähtevät kylän laitureilta. Suurin osa Saladanin liikkeistä vaikuttaa olevan turisteja varten, mutta varsinkin iltaisin kylän raitilla on joitain pieniä ruokakojuja.

Koh Lantan itärannikko

Lanta Old Town.
Lanta Old Town.

Koh Lantan itärannikolla on pieni kadun pätkä, jota kutsutaan Lanta Old Towniksi. Sieltä löytyy joitain ravintoloita ja majoitustakin niille, jotka haluavat välillä majoittua muualle kuin rannoille. En silti sanoisi sieltä löytyvän aitoa kylämeininkiä, koska Old Town näytti koostuvan vain yhdestä rannanmyötäisestä kadusta, jolla oli joitain ravintoloita, kauppoja ja majapaikkoja.

Kajakit roikkumassa palmuista Koh Lantan eteläpään kummassa majapaikassa.
Kajakit roikkumassa palmuista Koh Lantan eteläpään kummassa majapaikassa.

Old Townin eteläpuolella tien varrella on chao ley -kylä. Chao ley -merenkulkijaguruja kutsutaan myös merimustalaisiksi varmaankin vaeltavan elämäntapansa takia. Lukemani mukaan vielä edelleenkin jotkut chao ley -heimot viettävät osan vuodesta merillä. Emme menneet kylään kävelemään ja asukkaita ihmettelemään. Luulen chao leyden olevan perusthaimaalaisia vapaampia erilaisista säännöistä, tien varrella näin esimerkiksi naisia, jotka ovat pukeutuneet pelkkään saronkiin.

Itärannikon ihan päästä löytyi kummallinen majapaikka. Puutarhat ja rantaravintolat olivat täynnä kaikenlaista härpäkettä ja patsasta. Jotkut mökit olivat laivan muotoisia.

Hyvät hiekkarannat sijaitsevat Lantan länsirannikolta (Lue: Koh Lantan rannat). Sieltä pääsee itärannikolle ainakin kolmea saaren poikki menevää tietä pitkin. Yksi niistä lähtee ihan Saladanista ja kulkee saaren pohjoispään kautta.

Matkustaminen saarelle

Lossi Koh Lantalle.
Lossi Koh Lantalle.

Matkustimme Koh Lantalle maateitse Bangkokista. Ensin menimme yöbussilla Bangkokin eteläiseltä linja-autoasemalta (bussiasemat on nimetty sen mukaan minne suuntaan niistä pääsee matkustamaan, ei sen mukaan missä ne Bangkokissa sijaitsevat) Krabiin. Krabin linja-autoasemalta ostimme liput Koh Lantalle. Tällä pikkubussilla pääsimme majapaikkaamme asti. Ensin pikkubussi meni Koh Lanta Noille kulkevan lossin kyytiin ja sitten vielä Koh Lanta Noin ja Lanta Yain väli mentiin lossilla. Saarteen väliin rakennetaan hiljalleen siltaa.

Koh Lantalle voi matkustaa myös veneellä Krabista ja Phuketista. Me jatkoimme Lantalta veneellä Koh Phi Phille (klo 8.30 vene 250 b/hlö).

Majoitus

Bungalowin terassi Time for Limessa. Kissoja sai ottaa viereen yöksi.
Bungalowin terassi Time for Limessa. Kissoja sai ottaa viereen yöksi.

Majoituimme Klong Daon rannan eteläpäässä Time for Limessä, jonka siististä bungalowista tarvitsi matalimman sesongin aikaan maksaa vain 500 bahtia (korkeasesonkina 790 bahtia) ja siitäkin voitot menevät Lanta Animal Centerille. Useimmille suosittelen ilmastoinnilla varustetun bungalowin ottamista ainakin kuumimpina kuukausina.

Lue myös:

Koh Lantan rannat >>

Vegaanin ruoat Koh Lantalla >>

Time for Limen maistelumenu >>

Kanava Lanta Old Townissa.
Kanava Lanta Old Townissa.
Saari Koh Lantan itäpuolella.
Saari Koh Lantan itäpuolella.
Erikoisen majapaikan laituri.
Erikoisen majapaikan laituri.
Erikoisen majapaikan uima-allas.
Erikoisen majapaikan uima-allas.

 

 

9 Comments Lisää omasi

  1. Mulla jäi juuri samanlainen fiilis Lantasta, eli siellä oli juurikin sitä kaipaamani rauhaa, jota muualta suosituilta saarilta en löytänyt. Ja nyt kyllä harmittaa, etten majoittunut Time for Limeen parin vuoden takaisella reissulla, kun siellä on näköjään kissoja!!! Aivan ihanannäköiset päivänokoset terassilla 😀 Meillä oli sen sijaan bungassa öisin rottia Where Else resortissa…

    1. Kissoja oli siellä ehkä 15 🙂 Sitten Lanta Animal Welfaren keskuksessakin on paljon kissoja. En sattunut sinne itse iltapäivän ruokinta-aikaan, mutta kuulemma oli makea näky, kissoja tulee paikalle pitkänä jonona tai sopulilaumana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s