Jätä kalat meriin

on
Koikarppeja lammikossa Vietnamin Huessa. Tätä karppien lajia pidetään lemmikkinä. Nämäkin osasivat avata suunsa odottavasti kun laittoi käden niiden yläpuolelle, olivat sympaattisia, mutta en nähnyt että niiden elinolot olisivat olleet ihan asialliset.
Koikarppeja lammikossa Vietnamin Huessa. Tätä karppien lajia pidetään lemmikkinä. Nämäkin osasivat avata suunsa odottavasti kun laittoi käden niiden yläpuolelle, olivat sympaattisia, mutta en nähnyt että niiden elinolot olisivat olleet ihan asialliset.

Pidän ristiriitaisena sitä, jos samat ihmiset matkoillaan ihailevat kalaloistoa snorklaten ja sukeltaen sekä osallistuvat näiden kalojen vähentämiseen syömällä niitä. Harvassa ovat hyvät sukelluspaikat, joissa on paljon erilaisia kaloja pikkuruisista isoihin.

Hai myynnissä Koh Samuilla. Alueella jonne haluttaisiin sukellusturisteja tuhotaan sukellusturismin edellytyksiä tällä tavalla.
Hai myynnissä Koh Samuilla. Alueella jonne haluttaisiin sukellusturisteja tuhotaan sukellusturismin edellytyksiä tällä tavalla.

Ainakin Thaimaan Koh Taon saarella vahditaan, ettei siellä myydä hainlihaa tai muitakaan haituotteita. Siten sukellusyhteisö ja -ammattilaiset ovat saaneet vaikutettua. Valitettavasti Koh Samuilla haita on myynnissä runsaasti. En tiedä mitä liikkuu sellaisen ihmisen päässä, joka innostuu ravintolan edessä olevista hainlihakimpaleista. On harvinaista herkkua päästä näkemään haita vesissä ja ne tulisi jättää sinne missä ne elävät.

Joskus mietin, että jos täysin teoreettisessa ja turhassa ajatusleikissä pitäisi valita suuhuni joku epävegaaninen ruokaryhmä, niin se olisi kalat ennemmin kuin lehmänmaito tai kananmunat, nisäkkäiden ja lintujen lihoista puhumattakaan. Nyt ajatus kaloistakin tuntuu hyvin surulliselta, enkä lajien säilymisen takia enää voi sanoa kenellekään kalojen olevan vähiten paha valinta eläinperäisten tuotteiden joukossa.

Hyvä tyyppi vapauttaa mereen kilpikonnia. Hyvä tyyppi ei osta kalaa, jonka takia verkkoon on voinut tarttua kilppareitakin ja mitä vain muutakin.
Hyvä tyyppi vapauttaa mereen kilpikonnia, jotka on otettu turvaan kasvamaan, koska niiden määrät ovat hälyttävän vähäiset. Hyvä tyyppi ei osta kalaa, jonka takia verkkoon on voinut tarttua kilppareitakin ja mitä vain muutakin.

Kalat toki elävät yleensä aika vapaan ja lajityyppilisen käyttäytymisen mahdollistavan elämän ehkä kassilohia ja muita ahtaammin kasvatettavia kaloja lukuun ottamatta. Eettiseltä puolelta kamalinta kalojen suhteen on se, että ne joutuvat kuolemaan hitaasti tukehtumalla, koska ei niitä kukaan tai mikään kone tapa sen jälkeen kun ne on pyydetty vedestä. Tässä on turha ajatella itse katiskalla tai virvelillä pyydettyä kalaa – kuinka monen kalansyöjän kalansyönti muka rajoittuu itse pyydettyyn.

Inhoan Thaimaan rantapaikoissa iltaisin ravintolojen virittelemiä kala- ja grillaustiskejä. Minun on vaikea uskoa että kaikki se esille laitettu kala- ja äyriäismäärä tulee kenenkään ostettua ja niin paljon on turhaan merestä poistettu eläviä.
Inhoan Thaimaan rantapaikoissa iltaisin ravintolojen virittelemiä kala- ja grillaustiskejä. Minun on vaikea uskoa että kaikki se esille laitettu kala- ja äyriäismäärä tulee kenenkään ostettua ja niin paljon on turhaan merestä poistettu eläviä.

Harvan maailmankatsomus kuitenkaan rajoittuu miettimään vain yksilöiden kärsimystä ja oikeutta elää tulematta ihmisen tappamaksi. Ketä muka ei lisäksi kiinnosta se, että merien kalalajeja meinaa kuolla sukupuuttoon siksi että merestä vedetään liikaa kalaa ja ihan mitä lajeja sattuu. Mukana lähtee merihevosia, harvinaisia kalalajeja ja delfiinejä. Tonnikalat ovat erittäin uhanalaisia ja silti niitä kalastetaan.

Ja entä kun ihminen ostaa kilon verran kassilohta, niin silloin hän oikeastaan ostaa ainakin kolmen kilon edestä kuollutta kalaa, josta syö vain yhden kilon, koska lohelle on syötetty useamman kilon verran sekalaisia lajeja edustavia kaloja lihoakseen kilon. Tämä on yhtä typerää kuin muukin lihan tuotanto, jossa eläimille syötetään moninkertainen määrä ruokaa, jotta ne lihoisivat ihmisten ruoaksi. Lisäksi kalojen kohdalla ei ole mitenkään kontrollissa mitä lajeja trooliin tarttuu kalastettaessa sekä suoraan ihmisten suuhun tai kasvattikalojen ruoaksi.

Olen nähnyt merihevosen sukeltaessani vain kerran. Kiinalaiset ovat ilmeisesti rohmunneet ne Kaakkois-Aasian meristä, sillä vajaan kuukauden aikana Kiinassa vuonna 2005 näin kuivattuja merihevosia rohtokaupoissa pussikaupalla. Kiinalainen lääketiede on aikamoinen luonnon vihollinen. Ja vain iso idiootti ostaa tämmöisiä turisteille myytäviä tikkuja Kiinassa.
Olen nähnyt merihevosen sukeltaessani vain kerran yhdeksän vuotta sitten. Kiinalaiset ovat ilmeisesti rohmunneet ne Kaakkois-Aasian meristä, sillä vajaan kuukauden aikana Kiinassa vuonna 2005 näin kuivattuja merihevosia rohtokaupoissa pussikaupalla. Kiinalainen lääketiede on aikamoinen luonnon vihollinen. Ja vain iso idiootti ostaa tämmöisiä turisteille myytäviä tikkuja Kiinassa.

Ollessani Belizessä snorklaamassa päätti samassa paikassa osa veneen kyytiläisistä harppuunakalastaa. Eli valintatilanne heillä oli se, että joko lähtevät snorklaten ihailemaan mahdollisimman useita ja erilaisia kaloja tai sitten lähtevät tappamaan näitä kaloja. Onneksi jotain turvallisuutta ajateltiin, eivätkä harppuunoijat tulleet ihan nenäni eteen tappamaan niitä kaloja joita itse etsin ihailtavakseni. Jotenkin tuntuu, että jos jokin on jossain sallittua, jotain aktiviteettia ehdotetaan ja tiedetään joidenkin sitä harrastavan, niin se on muka normaalia lähteä myös sitä tekemään. Ja ruoaksi syövät sellaisia eläimiä, joita on juuri ihailtu.

Lue sukellusaiheisia juttuja >>

Lue juttuja maailman eläimistä >>

Lue kasvissyöjänä olemisesta eri maissa >>

Lempparini Thaimaan kasvisravintoloissa on tällainen nori-levällä päällystetty tofu tai seitan, joka merilevän ja paistamisen takia maistuu kalamaiselta. Nämä mehevät palat sain Kae Daeng -ravintolassa.
Jos väkisin haluaa syödä kalanmakuista ruokaa, niin jopa Thaimaan kasvisravintoloissa on tällaista nori-levällä päällystettyä tofua tai seitania, joka merilevän ja paistamisen takia maistuu kalamaiselta.
Ei ihme, että rouva pitää naamansa edessä liinaa. Hän myy saavissa kahta merihevosta Vietnamin Halong Baylla. Vähempikin luulisi hävettävän.
Ei ihme, että rouva pitää naamansa edessä liinaa. Hän myy saavissa kahta merihevosta Vietnamin Halong Baylla. Vähempikin luulisi hävettävän.
Jospa tyytyisimme ihailemaan tappamisen sijaan?
Jospa tyytyisimme ihailemaan tappamisen sijaan?

4 Comments Lisää omasi

  1. Välillä hävettää olla ihminen…sitä vaan ihmettelee mihin kauheuksiin ihminen pystyykään ja mitä kaikkea onkaan keksitty riistämään muita lajeja 😦

  2. Nimetön sanoo:

    Aivan mahtava teksti! En ole vegaani mutta kyllä ainakin ulkomaisen kalan ja kasvatetun, uhanalaisen kalan syöminen loppui kertaheitolla katsottuani muutaman dokumentin. Pitäisi melkeinpä saada esim. tuolle tonnikalalle tuontikielto hyvänä alkuna merien elvyttämiseksi!:)

    1. Kiitoksia 🙂 Ja paitsi että meret kalastetaan tyhjiksi ruokaa varten, on hienoimpien kalojen uhkana akvaariot, niin suuret kuin pienetkin. Oli helmikuussa Koh Lantan saarella Thaimaassa ja siellä olen nähnyt sukellusreissuilla leopardihaita Koh Phi Phin tienoolla. Nyt helmikuussa Singaporelainen akvaario oli tilannut yhden leopardihain 20.000 bahtin palkkiota vastaan. Monikohan leopardihai kuoli kiinniotto- ja rahtausyritysten keskellä? Ja millä oikeudella tuolta Thaimaan vesistä joku voi vain mennä ja viedä leopardihain?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s