Kauneudenhoito Thaimaassa

on

jalkakylpy-e1546009681155.jpg

Jotkut menevät Thaimaahan spa-lomille ja toiset ottavat siellä kaikenlaisia hoitoja koska on loma ja koska on halpaa. Minulla on muodostunut Thaimaan lomieni kantapaikaksi Shewa Spa Soi Rambuttri-kadulla Bangkokissa. Se on Khao San Roadin vieressä rinnakkain kulkeva katu Banglamphun reissaajien suosimassa kaupunginosassa. Sen sijainti on kätevä, hinnat kohdillaan, palvelu yleensä tavallista parempaa ja puitteet mukavat.

Reissupirkoilla on 10-luvulle uudistetut salihousut.
Reissupirkoilla on 10-luvulle uudistetut salihousut.

Vissiin useimmat reppureissaajat eivät tuhlaa matkapennosiaan moisiin luksuksiin ja viilettävät resupirkkoina menemään. Minun luonnonkauniit hippivuoteni ovat kuitenkin menneet ja hyvällä omatunnolla kohentelen ulkonäköäni jos se nyt on kohentuakseen. Olen aikalailla lopettanut tavaroiden ostelun ja kulutukseni onkin nykyään hyvin pitkälle sitä että istutan ahterini jonkun kulkuvälineen istuimelle, laitan jotain suuhuni, ostan jotain ihoni päälle laitettavaa tai maksan jollekin siitä että hän tekee jotain ulkoiselle olemukselleni. Minä kun kannan mukanani lähinnä vain itseni (tietokone alkaa olla jo sormieni jatke).  Ja kukin kuluttakoon tavallaan.

Ihonhoito

Joillakin voi kasvojen iho mennä näppylöille tai kunnon finneille trooppisissa maissa. Syitä taitaa olla monia. Iho saattaa reagoida oudosti ylettömään hikoiluun ja lähteä ylikierroksille. Vartalolle tarkoitetut aurinkovoiteet voivat olla aika paksua tavaraa kasvoille, jonka iho on ihan toisenlaista kuin muualla ruumiissa. Toisilla aurinko ehkä kuivattaa naamankin. Toiset taas puhuvat Bangkokin saasteisesta ilmasta ja miten se tukkii ihohuokoset.

Melkein kaikki tulevat Koh Taolle sukeltamaan.
Merivesikin kuivattaa ihoa ja etenkin hiuksia.

Minä säästyin onnellisesti ihokriisiltä. Öisin käytin jotain milloin mistäkin löytämääni yövoidetta tai joitain aurinkosuojatonta voidetta, mutta päivisin käytin koko matkan ajan Dermalogican Ultra Calming -sarjan aurinkosuojallista sävyllistä kosteusvoidetta. Dermalogica on tosi kallis merkki, mutta onneksi se on mukana Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan listalla, joka taitaa olla ainoa oikea kertomaan käyttääkö joku merkki oikeasti eläinkokeita vai ei.  Ja tuota kyseistä kosteusvoidetuubia käytin noin vuoden (en tosin joka päivä), eli se on toooosi riittoisaa.

Dermalogicaakin voi ostaa Thaimaasta todennäköisesti halvemmalla, vaikkakin juuri tuota kyseistä tuotetta ei siellä taida olla myynnissä. Veikkaan sen johtuvan siitä että thaimaalaiset haluavat käyttää vaalentavia kasvovoiteita. Siinä onkin yksi vaikeus Thaimaassa. 7/11-kioskeista ei meinaa löytää voiteita, jotka eivät mainostaisi olevansa ihoa vaalentavia.

Paitsi että käytin aurinkovoidetta, saatoin peittää jalkani kuten vaikkapa tässä laivan kannelta jotta sääret eivät kuivuisi turhaan aurinkoa saadessaan.
Paitsi että käytin aurinkovoidetta, saatoin peittää jalkani, kuten vaikkapa tässä laivan kannelta, jotta sääret eivät kuivuisi turhaan aurinkoa saadessaan.

Naamani ei erityisesti meinannut Thaimaassa kuivua, mutta muut auringolle altistuvat ihonosat kyllä. Etenkin sääreni ja sandaaleissa alati esillä olevat jalkaterät tulevat rutikuiviksi ja ryppyisiksi. Rutiinini olivatkin aamuisin voidella jalkani, käteni ja niskan ja kaulan alta itseni aurinkovoiteella ja illalla sitten suihkun jälkeen rasvata kunnolla kosteuttavalla voiteella. On vähän ikävää joutua olemaan koko ajan voiteissa hikoillessaan paljon.

Vaatteiden alla peitossa olevat kehonosat taas yleensä talkitsin. Erityisen viilentävää on käyttää mentolia sisältäviä talkkeja, niistä oikeasti tulee hurjan viileä olo, kunnes nekin on hikoillut pois. Aikamoista kosmetiikka-aineilla läträilyä siis. Talkkia myydään Thaimaassa joka kaupassa. Thaimaalaiset haluavat olla kuivan puhtoisia ja burmalaiset taas tunnistaa usein siitä, että heillä on naamassaan ihan laikuittain jotain burmalaista kellertävää talkkia.

Erilaisia talkkeja. Keskellä pienmpi pakkaus, jollaisia myydään Thaimaassa 7/11 -kioskeissa. Oikealla italialaista apteekkikamaa, jonka menttoli viilentää mahtavasti.
Erilaisia talkkeja.

Jos hikoilu aiheuttaa näppylöitä esim. hartioille, auttaa niihinkin aknevoiteet, joita saa Thaimaankin apteekeista. Iho ei vain saisi altistua auringolle silloin kun niitä on käyttänyt.

Olen käynyt Thaimaassa ihonhoidoissa puhdistuksineen, höyrytyksineen, kuorintoineen ja maskeineen, mutta en oikein usko niiden toimintaan Suomessakaan. Muutaman päivän päästä iho on taas sama ja samat tulokset saa kotikonstein.

Hiustenhoito

Kampaajalla käyntikin on tietysti Thaimaassa halvempaa kuin Suomessa. Olen ympäri maailmaa uskaltanut värjäyttää ja leikkauttaa hiukseni ja yleensä kokemukset ovat ihan hyviä, vaikkakin värjäystulos on yleensä ollut tummempi kuin oli ajatus. Tämä johtuu varmaan turkkilaista, meksikolaista tai thaimaalaista hennommasta pohjoisesta hiuslaadustani.

Merivesi ja aurinko laittavat hiukset kärsimään. Se sentään säästi hiuksiani, että ne olivat yleensä letillä, koska kuumuuden takia en kestänyt pitää niitä auki.
Merivesi ja aurinko laittavat hiukset kärsimään. Se sentään säästi hiuksiani, että ne olivat yleensä letillä, koska kuumuuden takia en kestänyt pitää niitä auki.

Shewa Spassa olen saanut ihan hyvää hiushoitoakin, mutta viimeisin kokemus oli kamala: Ensinnäkin kaksi ihmistä suti pitkiin hiuksiini väriä ikuisuuden ajan suikale suikaleelta tuputellen. Sitten mieskampaaja pesi hiukseni varmaan kolmesti shampoolla ja siinä vaiheessa jo huolestuin siitä miten takkuun ne mahtavat lavuaarissa mennä. Tyyppi ei osannut edes harjata hiuksiani. Minun oli pakko keskeyttää kammottava hiusten kiskontaoperaatio ja kammata itse. Varmaan kampaaja menetti kasvonsa, mutta en voinut mitään muuta kuin yrittää olla kohtelias ”soriiii, ai du it maiself”. No, thaimaalainen hius ei ehkä samalla tavalla takkuunnu.

Olen kuitenkin huomannut kampaajalla käymisen olevan kohdallani turhaa, enkä taida sinne enää mennä yhtään missään. Thaimaassakin muutoin värjäsin hiukseni kaupan aineilla ja muuten voin itsekin saksia latvojani.

Pikkupakkaus Thaimaasta ostettua hiusväriä.
Pikkupakkaus Thaimaasta ostettua hiusväriä.

Hiusvärejä saa usein kioskeiltakin, mutta niissä on pari erikoisuutta: Thaimaasta voi saada kaikkea kosmetiikkaa minikoossa ja niin hiusvärejäkin. Eli niitä myydään pakkauksissa, joilla hädin tuskin saa juurikasvun värjättyä. Nämä eivät sitten paljoa maksa, alle kaksi euroa. Tosin kaikilla aineilla väri ei meinannut tarttua vaaleaan juureeni.

Thaimaassa myydään myös normaalikokoisia thaimaalaisia tai esim. korealaisia hiusvärejä sekä tuttuja länsimaisia hiusvärejä, joiden hinnat ovat kuitenkin jo sellaista seitsemää euroa pakkaukselta, mutta halvempaa sekin kuin Suomessa.

Kynsienhoito

kynsien laittoManikyyrejä ja pedikyyrejä kauppaillaan Thaimaassa kaikkialla. Huonoimmillaan kynsiä vain vähän viilaillaan ja lakkaillaan. Kerran Koh Taolla jalkani kaipailivat raspausta. Ahne hoitolanpitäjä vuoleskeli ihoani ihan miten sattuu ja tulos oli kirjavan epätasaiset jalkapohjat – pintaihoa pois sieltä täältä eri verran. Eräs kynsihoitaja Bangkokissa taas ei malttanut olla viilaamisen aikana seuraamatta koko ajan mitä ovella tapahtuu. Välillä hän katsoi kynsiäni että kappas, tuolla tavalla tuli viilattua. Se oli halvin tarjous minkä sain ja tulos oli juuri sen mukainen.

Ennemmin lakkailen ja viilailen itse kynteni, mutta joskus käyn hoitajalla mikäli kynsinauhani ovat kamalat. Se on siellä kumminkin silti tosi halpaa huvia.

Ripsipidennykset

ripsetHairahduin vuosia sitten ensimmäisen kerran ottamaan minulle kaupitellut ripsipidennykset Shewa Spassa ja sille tielle olen vähän jäänyt ja addiktoitunut. Thaimaassa, ihan niin kuin Suomessakin, tulos on vaihtelevaa. Molemmissa maissa kauneudenhoitajat tahtovat laittaa ihan liian korskeita ripsiä: liian pitkiä, liian paksuja ja liian kaarevia ja sitten lopputulos hävettää. Se myös vaihtelee aina miten pitkään kunkin laittajan tekemät räpsyt pysyvät paikallaan. Shewa Spassa niiden laitto maksaa semmoiset 23 euroa eli vähintään puolet halvempaa kuin Suomessa. Phuketin Patong Beachin kupeessa taas sattumalta sain parhaat ikinä: luonnollisen näköiset, jotka kestivät oikein hyvin puolitoista kuukautta. Thaimaassa kuitenkaan eivät tuntuneet tuntevan asiaa nimeltä ripsihuolto, joten taisivat aina poistaa edelliset ja laittaa uudet.

Hieronta

Thaihieroja käyttää aina jalkojaan apuna hieronnassa ainakin joissain liikkeissä.

En lue hierontaa kauneudenhoitopalveluihin vaan terveyspalveluihin, vaikka monet kauneussalongit Thaimaassa tarjoavat hierontaakin. Olen suuri thaihieronnan fani, mutta viime keväänä minun ei enää huvittanut mennä hierontaan niin paljon kuin aiemmin. Syy on siinä, että sain niin usein keskinkertaista hierontaa. Hierojat eivät tehneet lempimuljautuksiani eivätkä hieroneet kovempaa vaikka pyysin. On todella turhauttavaa maata hierojalla ja ajatella koko tunnin ajan ettei tämä toimi. Ehkä hierojat ovat oppineet, etteivät länkkärit tajua mitä on oikea thaihieronta ja alittavat rimaa, eivätkä käytä voimiaan. Toisaalta he ovat voineet oppia sen, että länkkärit usein pitävät thaihierontaa pelottavan rajuna.

On ihan sattumanvaraista millaista hierontaa milloinkin saa mistäkin. Jos joku on ollut hyvä hieroja, niin kannattaa painaa hänen ulkonäkönsä muistiin ja kysyä häneltä nimeä, jotta voit seuraavan kerran samaan hierontaliikkeeseen marssiessasi kysyä juuri tuota hierojaa.

Tällaista jalkahierontalaitettakin kokeilin yhdessä kauppakeskuksessa. Se tärisytti jalkoja rajusti ja tuloksena minulla kipeytyi joki patti jalkapohjassa. En halua enää tämmöiseen ravisteluun. Sen sijaan hierontatuolit ovat ihania.
Tällaista jalkahierontalaitettakin kokeilin yhdessä kauppakeskuksessa. Se tärisytti jalkoja rajusti ja tuloksena minulla kipeytyi jokin patti jalkapohjassa. En halua enää tämmöiseen ravisteluun. Sen sijaan hierontatuolit ovat ihania.

Minun pitäisi testata millaista palvelua saisi vähän hintavammissa paikoissa, muutoinhan tunnin thaihieronnan saa 3,5 eurosta 7 euroon. Voisin olla valmis maksamaan enemmän, koska huonoimmissa paikoissa maksan turhasta ja turhaudun. Kalliit spa-paikatkin epäilyttävät, pelkään niissä keskityttävän atmosfääriin ja itse hieronnan olevan lälläriä ”rentoutushoitoa”. Aion seuraavan kerran kokeilla Health Land Spata, jossa kahden tunnin hieronta maksaa edulliset 12 euroa. Yleensä en ota kahden tunnin hierontoja, koska kerran tuntui, että hieroja teki ihan samat hierontarutiinit, mutta kaksi kertaa huonommalla teholla ja nopeudella. (Pari vuotta myöhemmin minulla oli juurikin tällaiset kokemukset: lälläriä spa-hierontaa ja tehoton kahden tunnin hieronta >>)

Lue lisää thaihieronnasta >>

Myös juttu Hierojalla eri maissa >>

Lue myös:

Luottokamani reissussa: jodi, talkki ja tiikeribalsami >>

Lämpimään matkustaminen on terveellistä >>

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s