Päivä thaimaalaisessa kylässä – luikeroita ja vastasyntyneitä pentuja

on
Edellisenä päivänä syntyneet pennut.
Edellisenä päivänä syntyneet pennut.

Olen taas koiravahtina Chiang Main maaseudulla. Tällä kertaa myös kissoissa on enemmän hoitamista, koska yksi niistä on ollut tappelussa ja siinä naarmuuntunutta silmää pitää lääkitä muutaman kerran päivässä. Muffin-parka joutuu olemaan sisällä koko ajan. (Lue edellisestä kerrasta: Päivä thaimaalaisessa kylässä – kahjo mummo ja käärme).

Edessä Namon ja takana Jössi ja Alfa.
Edessä Namon ja takana Jössi ja Alfa.

Siinä tilanne on myös erilainen kuin viime syksynä, että olen adoptoinut yhden koirista omiin nimiini ja vien Jössin kesällä Suomeen vanhemmilleni. Pidän täällä suurimman osan aikaa myös neljättä koiraa, Alfaa, jonka myös vien kesällä Suomeen. Kokoaikaisesti Alfa ei ikävä kyllä voi täällä vielä majailla, koska se joutuu vielä seitsemäksi viikoksi Care for Dogsin tarhalle minun ollessani matkoilla. Nyt se tutustuu uuteen koirasiskoonsa ja sisäkoiran tavoille. Se taisi kiivetä ensimmäistä kertaa rappusia päätellen erikoisesta ilmeestään noustessaan raput yläkertaan.

Koko kylä käärmejahdissa

Luulisi että täällä olisi käärmeitä nähty – olenhan minäkin todistanut vähintään parikymmentä tapausta. Niitä näkyy metsässä ulkoiluttaessani koiria,  teillä pyöräillessäni (jokukin juuri tuli puskasta ja melkein ajoin päälle), pihoilla ja sisälläkin talossa oli yksi kissan tuoma. Lisäksi teillä olen nähnyt saman verran tai enemmänkin kuolleita käärmeitä.

Kylätie. Asustelen oikeanpuoleisessa talossa, jonka edestä kärmes luikersi vastapuolelle katua.
Kylätie. Asustelen oikeanpuoleisessa talossa, jonka edestä kärmes luikersi vastapuolelle katua.

Silti ison käärmeen ilmestyessä koko kylä (no, kadun pätkä) alkoi sitä jäljittämään. Kuulin sisälle koirien haukuntaa ja sitten miten ohikulkevan mopon kyytiläiset alkoivat kovaan ääneen huutamaan. Menin ikkunaan katsomaan, ja näin miten jättikäärme luikerteli vastapäiselle tyhjälle tontille. Se oli tosiaan isoin täällä näkemäni. Jotain kuvioita vaalealla pohjalla ja siten se ei ollut koobra, joiden näkemiseltä olen tietääkseni vielä välttynyt. Sen sijaan se saattoi olla vaikkapa ihmisille käytännössä vaaraton pyton, etenkin kun käärme oli niin pitkä ja iso. Päättelyssä auttaisi etenkin jos näkisi niiden pään muodon: näyttäisi että kyillä on kolmion muotoinen, pytonilla paksut posket ja nenän päähän kapeneva pää ja koobrilla luikero pää, kuten kovin monilla muillakin. Tyhjän tontin isot heinät ja puskathan tuikattiin tuleen. Ihan kuin tähän vuodenaikaan Chiang Maissa ei muutenkin olisi savua, kun on jonkunlainen kulotuskausi. Jostain syystä näitäkään tulia ei voinut sammuttaa kunnolla, joten savua sai haistella sitten koko yön.

Käärmeet häiritsevät eniten koirien takia. Käärmeen nähdessään ihmiset välttävät sitä, mutta koirien kanssa pelkään että ne menevät sörkkimään käärmeitä.
Käärmeet häiritsevät eniten koirien takia. Käärmeen nähdessään ihmiset välttävät sitä, mutta koirien kanssa pelkään että ne menevät sörkkimään käärmeitä.

Seuraavana aamuna seurasin ikkunasta, miten joku mummeli kävi laittamassa tontin viereen banaaninlehdestä käärityn uhrilahjakipon ja huiski palavalla varvulla. Onkohan käärme pahan hengen ruumiillistuma, joka täytyy lepyttää? Oli mielenkiintoista nähdä tätä thaimaalaista animismia tässäkin muodossa. Seuraavana päivänä kun tulin koirien kanssa kävelyltä, oli kylä taas liikkeellä. Tällä kertaa meidän pihalla. Joku oli sitten nähnyt kärmeksen etenevän sinne. Vein koirat sisälle, tutkin vuokraisännän kanssa kaapin taukset ja kaikki jos vaikka luikero olisi löytänyt tiensä sisälle asti. Porukka sorkki lehtikasoja ja varmaankin vaihtoi päivän kuulumisiaan samalla. Tämmöisten juttujen takia olisi aika tärkeää osata puhua paikallista kieltä. Ties vaikka kyläläiset eivät olleetkaan peloissaan, vaan innoissaan. Täällähän syödään käärmeitä. Hyvä sivusto: Thailand Snakes >>

Vastasyntyneet koiranpennut

Pennut tulivat minulle parin tunnin ikäisinä.
Pennut tulivat minulle parin tunnin ikäisinä.

Yhden koiratarhapäivän päätteeksi tarhalle tuotiin raskaana oleva koira. Thaimaassa jostain typerästä syystä jotkut eivät vie koiria steriloitavaksi, vaan antavat koirille ehkäisypiikkejä. Care for Dogsilla on ollut kuitenkin monia ikäviä tapauksia, joissa koiria on kuollut tai tuotu hoidettavaksi näiden hormonipiikkien aiheuttamien kohtausten takia. Nyt joku neropatti oli antanut tälle raskaana olevalle koiralle ehkäisypiikin. laikukas pentuNyt koiralle piti tehdä nopea keisarinleikkaus (emo onneksi selvisi kaikesta tästä). Sisältä löytyi kuusi pentua, joista neljä virkosi. Katsoin vierestä kun pentuja hierottiin hereille ja hengitysteitä putsattiin. Otin nämä pennut sitten luokseni hoitoon saman tien. Nehän eivät voineet juoda emon maitoa sen sisältävien ehkäisyhormonien takia. Näitä vastasyntyneitä piti syöttää kahden tunnin välein. Eli öisinkin laitoin kellon soimaan kahden tunnin päästä edellisestä syöttämisestä. Olen hyvä nukahtamaan uudelleen, mutta onneksi muutaman päivän päästä pennut vietiin toiselle koiratarhalle, jossa oli imettävä emokoira joka suostui ottamaan nämäkin hoitoonsa. Kuinka ihana olento voi olla, että suostuu imettämään kuuden oman pennun lisäksi neljää vierasta ottopentuakin! tumma pentuJuotin niitä ihan pienellä tuttipullolla. Laitoin pulloon koiranpentujen maidonkorvikejauhetta ja lämmintä vettä päälle. Sitten ryhdyin syöttämään. Tuttipullohoito oli minulle tuttua muutaman kuukauden takaa, kun minulla oli neliviikkoisena tullut pentu kolmen viikon ajan. Nyt oli hieno kokemus saada tutustua vastasyntyneisiin, eihän semmoisia pääse yleensä hoitamaan kuin koirien kasvattajat, ja siihen hommaanhan minä en ryhdy enkä haluaisi kenenkään muunkaan ryhtyvän kun on näitä kodittomia koiriakin.

Saatanallinen luikero talossa

Tämän juoksujalkaisen koko jalkaani nähden. Isompiakin on näkynyt, ehkä jopa kaksinkertaisia.
Tämän juoksujalkaisen koko jalkaani nähden. Isompiakin on näkynyt, ehkä jopa kaksinkertaisia.

Yhtenä yönä syötin pentuja makkarin lattialla, kun unen sumentamaan näkökenttääni ilmestyi jotain sinne kuulumatonta – juoksujalkainen. Ei muuta kuin pennut äkkiä takaisin koppaan, koppa toiseen huoneeseen ja hyönteismyrkyn etsintään. Onneksi semmoinen löytyi ja samoin luikero palasi näkyviin. Muun muassa ampiaisten lisäksi juoksujalkaisista on ikävä kyllä tullut toinen olentolaji, jolle en anna armoa jos ne tulevat taloon. Tuommoinen kun pistäisi koiranpentua niin se vissiin kuolisi, eikä minullekaan niin kivasti kävisi. Lue myös: Päivä thaimaalaisessa kylässä – kahjo mummo ja käärme >> Adoptoin koiran Thaimaassa >> Juoksujalkaiset ja tuhatjalkaiset >>

Jössi lähtee kesällä Suomeen.
Jössi lähtee kesällä Suomeen.

Jössi kuopii vettä Jössi ravistelee Jössi altaassa

Alfa on toinen Suomeen muuttava koira.
Alfa on toinen Suomeen muuttava koira.

Alfa makaa

Namon on saanut kodin yli vuosi sitten kun koiratarhan vapaaehtoinen adoptoi sen.
Namon on saanut kodin yli vuosi sitten kun koiratarhan vapaaehtoinen adoptoi sen.
Avatar asuu Namonin kanssa.
Avatar asuu Namonin kanssa.
Suzi ja Jössi.
Suzi ja Jössi.
Jössi ja Alfa painivat.
Jössi ja Alfa painivat.

vastasyntyneitä

Tuhatjalkaisiin kuuluva juoksujalkainen.
Tuhatjalkaisiin kuuluva juoksujalkainen.

juoksujalkainen selällään

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s