Länsi-Yhdysvaltojen kierrokselle 7 viikoksi

on

budweiser rekkaLähdin vähän toisenlaiselle matkalle kuin mitä yleensä budjettiini sopii halpoihin maihin matkustelevana reppureissarina. Tosin nytkin lähdin reissuun alle 7-kiloisella rinkalla sekä läppärin ja ison kameran sisältävällä käsimatkatavaralla. Eikä tarkoitus ole luksustella, vaan hoitaa olemiset ja menemiset suunnilleen niin halvalla kuin voi.

Vegaaninen sinihomejuustosalaatinkastike myynnissä Santa Monica Boulevardin Whole Foodsissa.
Vegaaninen sinihomejuustosalaatinkastike myynnissä Santa Monica Boulevardin Whole Foodsissa.

Tosin minun on aivan pakko päästä edes halvemman luokan kasvisravintoloihin, koska Jenkkilä ja etenkin Kalifornia on New Yorkin lisäksi aivan supermahtava vegaanitarjonnaltaan. Eli pikanuudeleita ja purkkiruokaa syön sitten vasta kun näitä vegaaniravintoloita ei ole mailla halmeilla.

Olin ajatellut tekeväni tälle matkalle samanlaisen suunnitelman kuin vuosia sitten Uuteen-Seelantiin, jota varten kirjoitin ylös millä paikkakunnalla voitaisiin yöpyä minäkin yönä, missä voitaisiin käydä minäkin päivänä ja kuinka paljon kullekin päivälle tulee ajoa. Nyt en vain saanut aikaiseksi tehdä samanlaista suunnitelmaa. Ensinnäkin Yhdysvalloissa pystyy ajamaan päivässä pidempiä kilometrimääriä kuin hitaiden kapeiden kiemurateiden Uudessa-Seelannissa. Muutamaa tuntia pidempää per päivä ei silti tekisi mieli nytkään ajella, mutta muutamassa tunnissa voinee päästä jo pitkälle.

ameriikan rekkaToiseksi valikoima tuntui ylitsepääsemättömältä. Matkan varrella voi olla vaikka mitä, enkä osaa arvioida montako kansallispuistoa pystymme matkalla bongaamaan. En jaksanut ottaa selvää kaikesta mahdollisesta, kun kaikkea on niin paljon. Ja tiesin loppujen lopuksi ennestään niin vähän paikkoja, joten tuntui ylivoimaiselta alkaa selvittämään tarkempaa ajoreittiä. Päätämme vierailupaikat, ajotiet ja reitit vasta matkan varrella.

Mutta on joitain tärkeitä paikkoja, jotka voisivat sijoittua laajalle rengasreitille Kalifornia – Las Vegas – Grand Canyon – Yellowstone – Kalifornia. Matkassa olen aluksi ja lopuksi vain minä ja puoliskoni, mutta suurimman osan matkasta myös vanhempani, joiden kanssa vuokraamme auton kuukaudeksi.

Kalifornian rannikko

pikaruokalaMatka alkoi Los Angelesista, josta matkaamme nyt parin päivän päästä junalla San Franciscoon, jossa tapaamme minun vanhempani. Los Angelesissa tulemme kävelemään paljon. Kävimme jo bongaamassa Sunset Stripin rokkiklubien sijainnit. Nyt pitäisi ainakin nähdä Venicen ja Santa Monican rannat ja käydä ehkä myös Malibussa ja kierrellä Downtownissa sekä China-, Korea- ja Japantowneissa. Ehkä pitää ottaa busseja, ehkä jopa turistibussikin, jotta saisi kaupungista laajemman kuvan.

San Franciscossa on myös luvassa paljon kävelemistä, se on vissiin kumminkin paljon kompaktimpi kuin LA. Sieltä sitten alamme autoillen pulottelemaan rannikkoa alas Los Angelesin suuntaan. Matkalla pitää ainakin nähdä Santa Cruz, Monterey ja Santa Barbara, mutta eiköhän joukkoon mahdu monta muutakin pysähdyspaikkaa. Mutta tärkeää on nähdä rantamaisemat.

Las Vegas, Grand Canyon ja Monument Valley

Joko meno- tai paluumatkalle pitää taatusti käydä Las Vegasissa, mutta siellä varmasti yksi yö riittää. Haluan nähdä vain överin pääraitin sekä jonkun ison kasinohotellin, jossa sinitukkaiset mummot takovat peliautomaatteja vyölaukut pullollaan.

koulubussiEn ole varma olisiko Death Valley hyvä matkan varrelle, ehkä jos autossa on hyvä ilmastointi… vaikka aavikolla ei ole mitään, niin juuri sehän on jännää. Reitille voisi melkein osua myös Joshua Treen kansallispuisto, katsotaan ehtisikö siellä käymään.

Grand Canyon on minulle jonkunlainen tämän matkan pääkohde enkä halua kuitata sitä maisemien katsomisella näköalapaikalta. Haluan kävellä päiväpatikkareittejä ja jos pystymme, käydä suositumman eteläreunan lisäksi myös pohjoisreunalla. Grand Canyon on varmasti mielettömän upea paikka. Voidakseen meloa alhaalla virtaavaa Coloradojokea tai osallistuakseen yliyön kestäville patikointimatkoille pitäisi varaukset tehdä kuukausia etukäteen ja sillä tavallahan me emme ole aikatauluttautuneet. Eiköhän siinä saa jo tarpeekseen, että jonain päivänä vähän laskeutuu alaspäin ja kapuaa ylös ja muuten patikoi ylhäällä maisemia katsoen.

7 elevenMonument Valley on sen luokan luonnonihme myös että sinne on päästävä. Autiomaasta ponnistaa kummallisia korkeita kivimuodostelmia. Tai oikeastaan ne eivät ole maasta sinne pulpahtaneet, vaan ne ovat jotain mitä on jäänyt jäljelle jostain suuremmasta. Monument Valleyn lisäksi muita luontokohteita tuolla maailmankolkassa olisi esimerkiksi Zionin kansallispuisto.

Yellowstone

Yellowstone on ollut minulle pitkäaikainen haavekohde ja olemme suunnitelleet sen olevan rengasreittimme pohjoisin kohde, mutta katsotaan miten sinne kannattaa tähän vuodenaikaan mennä. Siellä saattaa olla auki vain pohjoinen sisäänkäynti puistoon ja vain osa alueesta auki. Ehkä sinne asti ei kannata ajella, jos sinne kannattaisi mennä ennemmin joku toinen kerta. Mutta etenkin vulkaaninen toiminta kiinnostaa.

Käytännön juttuja

Otin Los Angelesiin lennot Thaimaan Chiang Maista ja sinne palaan toukokuussa. Pääsin Air Chinalla suoraan Chiang Maista Pekingiin, josta odottelun jälkeen oli vaihtolento Los Angelesiin.

Lento Pekingistä Los Angelesiin.
Lento Pekingistä Los Angelesiin.

Yhdysvallat on minulle kauhean kallis kohde. Jos Chiang Maissakin valitsen ennemmin euron hintaisen ruokapaikan kahden euron hintaisen sijaan, niin on aikamoinen vararikko käydä Jenkkilässä syömässä kymmenellä eurolla. Ja kun Thaimaassa en ikinä maksa majapaikasta enempää kuin 1000 bahtia (no en taida enää sitäkään kun kurssin huononnuttua se on jo 28 euroa!) niin sillä ei Kaliforniassa saa oikein edes dormipaikkaa.

Matkalla aiomme majoittua lähinnä kaupunkien ulkopuolella olevissa motelleissa, joiden pitäisi maksaa jotain 50 dollaria yöltä koko porukalta. Motelleja saa sellaisina, että huoneessa on kaksi isoa sänkyä, joten niihin mahtuu neljä henkeä. Autoksi on varattu jonkinlainen iso henkilöauto.

8 Comments Lisää omasi

  1. Mä suosittelen erittäin lämpimästi Death Valleyta. Se ylitti kaikki meidän odotukset, ja onhan siellä vaikka mitä. Erityisesti ne suola-aavikot oli todella hienoja, ja värit… Omat kokemukset sieltä löytyy täältä: http://globecalledhome.fi/tag/death-valley/ Ja jos te olette liikkeellä huhtikuussa, niin eihän silloin ole vielä edes erityisen kuuma? Silloinhan siellä pitäisi olla upeimmillaan kukkaloisto, mutta päivälämpötilat pitäisi olla sellaista mukavaa 25-30 astetta, eikä +47 niin kuin meillä heinäkuussa.

    1. Sinne pitää siis mennä 🙂 varmaan paluumatkalla Las Vegasin jälkeen ja silloin huhtikuun lopussa on varmasti ihan siedettävää, etenkin kun muuten nyt on aika viileää. Kiitos vinkeistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s