Mesa Verden kansallispuisto Coloradossa

on
Mesa verden kallioasumukset Spruce Tree Housessa.
Mesa verden kallioasumukset Spruce Tree Housessa.

Yhdysvalloista löytyy vanhoja intiaaniasumuksia, jotka on hakattu kallioon. Mesa Verden kansallispuistossa Coloradossa on useampia kallioasumuksiša. Paitsi että nuo rakennelmat ovat sinänsä jänniä, sijaitsevat ne ylängöllä, josta näkyy kauas Kalliovuorillekin.

Ajoimme Mesa Verdeen huhtikuisena aamuna läheisestä Cortezin kaupungista. Edellisenä päivänä olimme olleet Monument Valleylla ja Four Cornersilla eli neljän osavaltion rajalla. Ensin kävimme kansallispuiston vierailijakeskuksesta, josta tie jatkui pitkään ylöspäin. Olimme ajatelleet Mesa Verden olevan vain piipahduspaikka, jossa käydään katsomassa kallioasumuksia, mutta ne on aikoinaan rakennettu niin hyvin kätköön, että meidän piti ajaa autolla ensi ehkä jopa tunnin matka päästämme Spruce Tree Houseen. Mutta maisemat olivat hienoja ja koko puisto yllätti.

Kaikki Mesa Verden nähtävyydet eivät ole auki vuoden ympäri ja joitakin kallioasumuksia pääsee katsomaan vain erikseen hinnoitetuilla opastetuilla retkillä, joita ei järjestetä kaikkina kausina. Spruce Treen Houseen pääsee ominpäin kävelemään asfaltoituja polkuja pitkin huhtikuusta lähtien, talvella vain puistonvartijoiden opastuksella.

Saman päivän aikana ajoimme vielä Mesa Verdestä Utahin puolelle Moabiin ja ajelimme Arches National Parkissa auringonlaskun valossa. Aika vauhdilla siis etenimme, mutta pidempi oleskelu noissa kansallispuistoissa meinaisi kunnolla patikointia.

Muita Yhdysvaltojen kansallispuistoja:
Joshua Treen kansallispuisto Californiassa >>
Grand Canyon on paikka joka on nähtävä >>
Monument Valleyn aavikon yhtäkkiset kukkulat >>

Mesa Verden kansallispuisto on pöytävuori vähän tasaisemman maaston keskellä. Kauempana näkyy Kalliovuoret.
Mesa Verden kansallispuisto on pöytävuori vähän tasaisemman maaston keskellä. Kauempana näkyy Kalliovuoret.

maisema mesa verdestä

käppyräpuut ja kalliovuoret

Rotkoja pöytävuorella.
Rotkoja pöytävuorella.

Spruce Tree House

Spruce Tree House.
Spruce Tree House.
Spruce Tree Houseen voi kävellä itse ilman opasta.
Spruce Tree Houseen voi kävellä itse ilman opasta.
Spruce Tree Housessa on myös tällaisia maan alla olevia huoneita, joissa on ollut tulisija sisällä. Coloradossa ja etenkin tuolla ylängöllä, jossa Spruce Tree House sijaitsee, on kylmä talvisin. Näissä koloissa on varmaan ollut parempi asustaa.
Spruce Tree Housessa on myös tällaisia maan alla olevia huoneita, joissa on ollut tulisija sisällä. Coloradossa ja etenkin tuolla ylängöllä, jossa Spruce Tree House sijaitsee, on kylmä talvisin. Näissä koloissa on varmaan ollut parempi asustaa.
Spruce Tree House ja muut Mesa Verden kallioasumukset ovat tällaisissa rotkoissa. Yhteisöjä on varmaan ollut kätevä puolustaa.
Spruce Tree House ja muut Mesa Verden kallioasumukset ovat tällaisissa rotkoissa. Yhteisöjä on varmaan ollut kätevä puolustaa.
Nämä rautareiät kalliossa ovat luonnonmuodostelmia.
Nämä rautareiät kalliossa ovat luonnonmuodostelmia.
Maaorava.
Maaorava.
Lisko.
Lisko.
Tämän kuvan täytetystä kalkkunakondorista (turkey vulture) laitoin tähän koska en onnistunut nappaamaan kuvaa elävästä. Näitä näimme liitelemässä ja syöksymässä etenkin Mesa Verden ylängöllä, mutta myös monissa muissakin paikoissa matkamme varrella. Nämä kondorit pystyi tunnistamaan kirkkaan punaisen pään avulla.
Tämän kuvan täytetystä kalkkunakondorista (turkey vulture) laitoin tähän koska en onnistunut nappaamaan kuvaa elävästä. Näitä näimme liitelemässä ja syöksymässä etenkin Mesa Verden ylängöllä, mutta myös monissa muissakin paikoissa matkamme varrella. Nämä kondorit pystyi tunnistamaan kirkkaan punaisen pään avulla.

Cliff Palace

Mesa Verdessä on riehunut paljon maastopaloja. Tässä taustalla näkyy palaneita puita.
Mesa Verdessä on riehunut paljon maastopaloja. Tässä taustalla näkyy palaneita puita.
Cliff Palacella pääsee vähän kävelemään polkuja, mutta asumuksille ei pääse ilman opasta.
Cliff Palacella pääsee vähän kävelemään polkuja, mutta asumuksille ei pääse ilman opasta.
Cliff Palacen näkee kuitenkin ylhäältä käsin ja minun puolestani kaikkiin näihin ei tarvitsi päästä sisälle. Nämä asumukset ovat toki reippaasti restauroituja, mutta kai ne silti kuluvat vierailijoiden myötä.
Cliff Palacen näkee kuitenkin ylhäältä käsin ja minun puolestani kaikkiin näihin ei tarvitsi päästä sisälle. Nämä asumukset ovat toki reippaasti restauroituja, mutta kai ne silti kuluvat vierailijoiden myötä.
Cliff Palace sijaitsee aika jylhän rotkon kupeessa.
Cliff Palace sijaitsee aika jylhän rotkon kupeessa.
Hienoihin maisemiin ovat ihmiset aikoinaan talonsa hakanneet.
Hienoihin maisemiin ovat ihmiset aikoinaan talonsa hakanneet.
Toisella puolella rotkoa on myös kallioasumuksia jos tarkkaan katsot. Ehkä tuonne on majoitettu epäsosiaalisemmat yksilöt ja kommunikoitu rotkon yli huutelemalla.
Toisella puolella rotkoa on myös kallioasumuksia jos tarkkaan katsot. Ehkä tuonne on majoitettu epäsosiaalisemmat yksilöt ja kommunikoitu rotkon yli huutelemalla.
Pienempi kallioasumus.
Pienempi kallioasumus.
Tuokin kallioasumus sijaitsee tämmöisessä mäessä.
Tuokin kallioasumus sijaitsee tämmöisessä mäessä.

6 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s