Blue Hole, Belize 25.3.2012

on
Half Moon Caye -saaren rantaa.

Belizen maamerkki Great Blue Hole eli Blue Hole Natural Monument oli matkamme pääkohteita, jonne oli päästävä käymään, vaikka matkat olivat melko tyyriitä. Kyse on siis säännöllisen ympyrän muotoisesta reiästä meressä. Jonkun jääkauden aikaan Blue Holen alue oli merenpinnan yläpuolella ja paikalla oli silloin luola. Sittemmin luola on jäänyt merenpinnan alapuolelle ja luolan katto romahtanut tehden tälle Lighthouse Reefin atollille läpimitaltaan noin 300 metriä ja syvyydeltään noin 125 metriä olevan syvennyksen.

Pinnassa olevia sukeltajia Blue Holella.

Monilta saattaa jäädä Blue Hole kokematta, koska Caye Caulkerilta on sinne kahden tunnin venematka, joka tuulisella säällä voi olla ikävä kokemus. Siellä ei ole muille kuin sukeltajille kovin ihmeellistä tekemistä. Blue Holen ympärillä olevalla riutalla voi toki snorklailla ja retken kaksi muuta sukelluspaikkaa voivat olla ihan hyviä tai erinomaisia snorklauskohteita. Blue Hole näyttäisi vinhalta taivaalta katsottuna, mutta vedenpinnan tasolla pitää vain fiilistellä että täällä sitä nyt ollaan.

Kyltti Half Moon Cayella.

Mutta sukeltaminen oli mahtavaa! Kyseessä oli syväsukellus, jossa vajosimme noin 40 metriin katsomaan metrien mittaisia tippukiviä. Tunnelma oli ihan erilainen kuin missään muualla. Tuolta kun aloimme hiljalleen lähteä ylemmäs ja poistua paikalta, aloimme nähdä allamme haita, muistaakseni riuttahaita. Lopuksi yksi remora halusi putsata likaisimpia meistä kun odottelimme safety stopilla.

Punajalkasuulia Half Moon Cayella.

Blue Holen jälkeen suuntasimme etelään ja sukelsimme Half Moon Caye -saaren edustalla. Sen jälkeen pidimme taukoa saarella, joka oli melkoinen paratiisisaari. Siellä oli parin tutkijoita varten olevan rakennuksen lisäksi vain hiekkaa, palmuja ja tiheämpi pikku metsikkö, jossa asui liskojen lisäksi fregattilintuja ja punajalkasuulia, joita pystyi katselemaan puiden latvojen tasolle rakennetulta tasanteelta. Kolmas sukellus oli aquarium-nimisessä (joita on maailmalla varmaan sata…) sukelluskohdassa. En muista olivatko nuo kaksi muuta sukellusta Blue Holen lisäksi kauhean päräyttäviä, hyvää tasoa varmasti silti.

Kävimme sukeltamassa Frenchie´s Divingin kanssa ja taisimme olla ihan tyytyväisiä, mitä nyt tyypit sukelluskaupan tiskin takana eivät oikein olleet mitä parhaimpia asiakaspalvelijoita. Se on jännää, että jos saarella on kuitenkin kilpailua asiakkaista, niin heitä ei kuitenkaan yritetä houkutella saati yrittää palvella siten että valitsisivat juuri tämän sukelluskaupan. Meillä oli lähinnä ongelmia varusteiden saamisen kanssa, tyypit eivät kovin innokkaina antaneet meille koetettavaksi varustevaihtoehtoja. Sukellusohjaajat ja retket olivat kuitenkin ihan ok. Tälllainen toiminta vaikutti olevan ihan perusilmiö Belizessä ja varmaan ihan maailmanlaajuisestikin kuumissa maissa, joissa asuu ihmisiä sen verran että kaikki suunnilleen tuntevat toisensa, ei koeta tarvetta yrittää olla kauhean myyviä.

Belizessä on myös Blue Hole National Park, joka on ihan eri juttu. Se sijaitsee sisämaassa Hummingbird Highwayn varrella ja siellä on mm. cenote. Me emme käyneet siellä, vaan kuljimme vain bussilla tuota tietä pitkin ja näin ikkunasta puiston pienen parkkipaikan.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s