Säästövinkit matkakassaan osa 4 – älä osta autoa

on

Auto on kaikkein ilmeisin asia, joka tulee mieleen vertailussa, kuka pystyy matkustelemaan paljon ja kuka ei. Ihmisillä on tietysti todella erilaisia elämiä taloudellisine tilanteineen. Mutta silloin, kun joku ihmettelee reissarille, miten on reissuihin varaa, on usein ensimmäinen vastaus: ”No mulla ei muun muassa ole tota autoa niinkuin sulla”.

Kuinkahan monet ihmiset laskevat etukäteen kunnolla, mitä auton ylläpito maksaa? On ainakin seuraavia kuluja (perässä yhteishyva.fi -sivulta kuluarviot per vuosi):

  • ajoneuvovero (111e)
  • renkaat (337e)
  • ylläpito, korjaus ja huolto (680e)
  • autovakuutus (550e)
  • liikennevakuutus (315e)
  • säilytys ja pysäköinti (456e)
  • katsastus (20e-100e)
Jos Suomessa risteilisi tällaisia busseja, niin olisiko vastustamatonta hypätä niiden kyytiin?
Kun ulkona tuiskuaa lunta, niin eikö viimeistään silloin tee mieli siirtyä julkisten kulkuneuvojen käyttäjäksi? Silloin ei tarvitse skrabata lumia eikä tihrustaa tuulilasinpyyhkijöiden takaa.

Sitten on tietysti polttoainekulut ja auton ostohinta. Auton arvo laskee koko ajan.

Autoon tiivistyy paljon sellaista, mikä kertoo ihmisen elämäntavasta. Auton avulla voi asua hankalassa paikassa ja päästä silti töihin ja kauppaan. Sillä voi näppärästi kyyditä ison köörin lapsia, eläimiä ja tavaroita. Auton osto oikeastaan kruunaa sellaiset valinnat, jotka eivät ehkä muutenkaan ole parhaita pitkien reissujen kannalta. Tällaisilla ihmisillä on mieleisensä perheonni, omakotitalo-onni, maatilaonni ja Nurmijärvi-onni reissuonnen sijaan, jota he eivät ehkä kaipaa. Tai jos kaipaavat, niin kaikkea ei voi saada tai sitten on tullut tehtyä vääriä valintoja.

Jos kuljen Helsingistä Nuuksioon, matkustan ensin koirani kanssa toisella bussilla ja sitten toisella. Palatessa joko myöhästymme bussista tai odottelemme sitä tien reunassa. Niille, jotka ovat menneet hankkimaan auton, lienee vaikea palata tällaiseen menettelyyn. Sellaiset eivät ehkä enää reissun päälläkään halua kulkea pitkiä aikoja halvasti matkustaen tuntitolkulla busseissa ja odotella vaihtoyhteyksiä jossain hökkeleissä. Jos olisimme keskustelufoorumilla, joku sanoisi heti, että helppo se Helsingistä sanoa. Niin onkin. Asuinpaikka on valintakysymys. Mutta vaikka Helsingissä ei tarvitse autoa, ei täällä asuminen muutoin ole ehkä taloudellisesti järkevää.

Mutta mutta, auto ei siis kuulu ostoslistalle, jos suunnittelee tekevänsä kunnon matkoja ja miettii, miten ne voisi taloudellisesti toteuttaa. Joillekin saattaa käydä niin, että auto on ollut kiva aikuisjuttu just 18 vuotta täyttäneenä, eikä siitä sitten oikein osaa luopua, vaikka nykyisin ajatukset täyttäisi kaukomaat aikuistumisriittien sijaan.

Säästövinkit matkakassaan -sarja

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s