Tahini ja muita seesaminsiementen käyttötapoja

on
Itse tehty tahini.

Tahini on seesaminsiementahna, jota voi valmistaa itse, ja jota myydään monissa eri muodoissa. Seesaminsiemenethän ovat mielettömän terveellistä ruokaa, joista saa erityisesti kalsiumia. Olen käyttänyt niitä ahkerasti koko kasvissyöjänä oloaikani (yli 20 v).

Kaikki siemenet maistuvat paremmalta, kun ne ensin paahtaa.

Aikoinaan tuli syötyä sokerisia seesamikeksejä, jotka koostuvat lähinnä sulaan sokeriin lisätyistä paahdetuista seesaminsiemenistä. Siemenistä huolimatta eivät siis todellakaan ole mitään terveellistä ruokaa. Enää en oikein kestä ajatustakaan noista kekseistä. Niin ikään seesaminsiemenistä tehtyä sokeripommia halvaakaan en kykene enää syömään, koska olen vetänyt liian monta kertaa liian paljon tätä ökymakeaa.

Seesaminsiemenet näyttää kivalta ruoka-annosten päällä ja ne tuovat pähkinäistä makua.

Viime aikoina seesaminsiemenien käyttöni on ollut lähinnä niiden ripottelua salaatteihin ja muihin ruokiin tuomaan lisämakua. Jääkaapissani on ollut valmistahinipurkki, jonka sisältöä olen käyttänyt lähinnä vain hummukseen. Kikherneiden lisäksi hummukseen kun käytetään myös tahinia, mutta jätän sen kylläkin usein pois joko tarkoituksella tai unohduksessa. Käyttämäni kuorellisista seesaminsiemenistä tehdyn luomutahinin lisäksi varsinkin etnokaupoissa myydään hienojakoista vaaleaa tahinia (purkeissa lukee arabialaisittain tahina), joka on käsittääkseni vielä rasvaisempaa ja se on tehty siemenen ydinosista samaan tapaan kuin ydinvehnäjauhot.

Seesaminsiemenistä ei taida paljoa ravintoa irrota, ellei niitä jauha tahnaksi. Ne vain menevät elimistön läpi sellaisinaan. Makunsa takia suosittelemani seesamiöljy taas ei sisällä muuta kuin seesamin öljyn, eikä proteiinia eikä kalsiumia.

Tahinin valmistus

1,5 dl seesaminsiemeniä (kuorellisia)
0,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
pikkutilkka sitruunamehua

Paahda siemenet kuumalla pannulla ilman rasvaa. Älä jätä niitä vahtimatta, vaan seiso vierellä ja sekoita siemeniä välillä lastalla. Kaikista siemenistä ja pähkinöistä tulee paremman makuisia kun niitä ensin paahtaa. En tiedä menettävätkö ne miten ravintoaineitaan siinä, mutta varsinkin pieniä määriä ruokiin mausteeksi lisättäessä paahtaminen kannattaa maun takia.

Laita hieman väriä saaneet ja jäähtyneet siemenet ruokaprosessoriin tai astiaan, jossa voit jauhaa ne esimerkiksi sauvasekoittimella. Astian tulee olla syvä ja pystyreunainen, jotta siemenet eivät lentele ympäriinsä terän käydessä. Jos sinulla ei ole sopivaa konetta, käytä käsivoimiasi jauhamalla siemenet kuivina huhmareessa.

Kun olet saanut siemeniä jauhettua, voit lisätä niihin mausteet ja veden. Jatka jauhamista, jotta saat tahinista hienoa.

Jotkut heittävät kukkakaalin lehdet pois, mutta ei tosiaankaan kannata. Dipatessa maistuivat paremmalta kuin itse kukinto.

Tahinia voi käyttää esimerkiksi leivän levitteenä tai lisätä sitä salaatinkastikkeeseen ja hummukseen. Erityisen hyvää se on esimerkiksi kukkakaalin kanssa, jonka gratiiniin sitä voi lisätä esimerkiksi valkokastikkeen ohella. Itse käytin tahinia kurkun ja kukkakaalin dippaamiseen aamupalana.

Kesällä raparperiaikaan tein raparperista pirtelöä, jonka tein seesamimaitopohjalle. Raparperi kun sisältää oksaalihappoa, joka kuulemma syö elimistön kalsiumia. Seesamin sisältämän kalsiumin pitäisi tasapainottaa tätä hävikkiä.

Seesamimaito

2 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
3 dl vettä

Liota seesaminsiemeniä vedessä muutama tunti (laitoin ne 3 desilitraan vettä), jotta ne pehmenevät ja ne saa paremmin muussiksi.

Laita seos tehosekoittimeeen tai soseuta sauvasekoittimella korkeareunaisessa astiassa (esim. puolen litran mitta-astiassa). Sekoita muutama minuutti. Sen jälkeen ota toinen astia ja siivilöi seos sinne. Maito on valmista käytettäväksi.

Maidosta voi tehdä ohuempaa käyttämällä enemmän vettä. Monet laittavat joukkoon jo liotusvaiheessa kuivahedelmiä tuomaan makeutta ja makua.

Raparperi-seesamismoothie

½ banaani
n. 50 cm raparperin vartta
1 dl seesamimaitoa

Tästä tulee noin 3,5 dl smoothia. Laita vähemmän raparperia, jos haluat makeampaa, tai lisää joukkoon sokeria.

Gomasio eli seesaminsiemensuola

(tämä osuus on päivitetty 2014)

Itse tehtyä gomasiota eli seesamisuolaa.
Itse tehtyä gomasiota eli seesamisuolaa.

Perinteinen käyttötapa seesaminsiemenille on sekoittaa niiden joukkoon suolaa ja käyttää pöytämausteena. Gomasiota eli seesamisuolaa varten seesaminsiemenet kannattaa paahtaa ja sitten murskata enemmän tai vähemmän. Lopuksi joukkoon laitetaan suolaa sen mukaisesti, kuinka suolaista tuloksesta haluaa. Idea on vähentää tällä tavoin suolan käyttöä, kun ruokaan saadaan muutakin makua kuin suolaa. Tietysti kaikenlaisten aromi- ja yrttisuolojen kanssa voi käydä niin, että niitä laittaakin sitten enemmän ruokaan kuin laittaisi pelkkää suolaa.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s