Plitvice on ehkä Euroopan kaunein paikka

on
Plitvicen yläjuoksussa on isommat järvet.
Plitvicen yläjuoksussa on isommat järvet. Huomaa, että toinen järvi on korkeammalla kuin toinen ja niiden välissä on pieniä vesiputouksia.
Näköalapaikka Plitvicen vesille kohdasta, josta useimmat tulevat puistoon.
Näköalapaikka Plitvicen vesille kohdasta, josta useimmat tulevat puistoon.
Matalat vesitasot.
Matalat vesitasanteet ja lyhyet putoukset turkoosisin ja sinisin vesin.

Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa on upea paikka ja mietinkin, että se saattaa olla kaikista hienoin. Yleensä parhaimpiin luonnonkohteisiin kuuluu jokin upea vesielementti tai vuorimaisemaa. Plitvicessä on lammikoita, puroja ja putouksia jokilaaksossa kukkuloiden välissä. Tämä vesi on oikeastaan joki, joka on erikoisesti syöpynyt jokilaaksoon moniin eri tasoihin.

Turkoosia vettä ja pitkospuut.
Turkoosia vettä ja pitkospuut.

Alaspäin virtaavan joen sijaan yläjuoksulla on järvi, josta vesi valuu äkkijyrkästi hieman alempana olevaan järveen. Alueella on vettä on lukuisissa eri korkeustasoissa, joista se valuu alempiin tasoihin.

Toisissa kohdissa vesi valuu paljonkin alempana olevaan lampeen tai lätäkköön, toisissa pudotusta on vähemmän. Jossain kohdin muodostuu suoranaisia vesiputouksia, toisissa kohdissa puroja. Samalla silmäyksellä voi nähdä vettä muutamissa eri tasoissa.

Kaikki vesi on todella kirkasta ja turkoosia, yläjuoksun syvemmissä järvissä on sinisempää. Vedessä näkee kaloja ja rapujakin. Voin kuvitella, miten kesäkuumalla tekisi mieli pulahtaa veteen, mutta se on alueella kiellettyä.

Puistossa oli paljon eri korkuisia putouksia.
Puistossa oli paljon eri korkuisia putouksia.

Ympärillä olevat mäet ovat vehreitä ja ylhäällä on hienoja näköalapaikkoja. Alhaalla vesitasanteiden luona kulkee pitkospuita ja polkuja. Plitvicessä pystyi valitsemaan useita eri pituisia kävelyreittejä, alhaalla veden tasossakin kulkevia polkuja oli paljon. Osa reiteistä kulkee mäen päällä metsässä, mutta niistäkin varmaan olisi paljon näkymiä alas upeille vesille. Haluaisin joskus palata tuonne ja kävellä siellä useamman päivän ajan.

Plitvicessä on upeat maisemat sekä kauas tähystäen että läheltä tiirailtuna. Joka kulman takana näkee söpöjä puroja. Alue on todella suosittu myös siksi, että kaikenlaista pääsee näkemään kompaktilla alueella. Yläjuoksulla olisi lisää nähtävää, mutta sinne menee vähemmän turisteja. Alueella sai ylittää yhden isomman järven lautalla, joka on yksi viehättävä tapa katsella maisemia.

Polutkin oli onnistuttu tekemään puistossa viehättäviksi.
Polutkin oli onnistuttu tekemään puistossa viehättäviksi.

Vierailimme Plitvicessä lokakuun alussa vuonna 2009 osana kuukauden matkailuautoturneeta Itä-Euroopassa. Kansallispuistossa ei tuohon aikaan ollut hirveästi turisteja, mutta kun netistä katsoo kuvia, voi nähdä niissä aika paljon ihmisiä kävelemässä pitkospuilla. Suosituimmasta kohdasta pidemmälle kävellessä voi varmaan kesäisinkin päästä ihmisvirtoja karkuun.

Yövyimme Plitvicen lähellä leirintäalueella, jossa oli nättiä sielläkin. Muutenkin Kroatia oli kaunis ja vaihtelevamaastoinen.

Muita Kroatia-juttuja:

Paklenican kansallispuisto Kroatiassa >>

Kroatian Dalmatia ja kirkkaat vedet >>

Lautta, jolla mekin ylitimme järven Plitvicellä.
Lautta, jolla mekin ylitimme järven Plitvicellä.
Plitvicen reittien esittelyt.
Plitvicen reittien esittelyt.
Jännä kallioon syöpynyt luola.
Jännä kallioon syöpynyt luola.
Polut olivat hyvin opastettuja Plitvicellä.
Polut olivat hyvin opastettuja Plitvicellä.
Alueen kartta.
Alueen kartta.

8 Comments Lisää omasi

  1. Nimetön sanoo:

    Ompa kaunista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s