Pomelo on sitrushedelmistä vähiten kirpeä

on
Pomelot ovat kämmentä suurempia hedelmiä.
Pomelot ovat kämmentä suurempia isoja hedelmiä.

Havaitsin pomeloiden olemassaolon ensimmäisen kerran käydessäni Kiinassa. Siellä niitä myytiin röykkiöittäin lokakuussa 2005. Ne olivat halpoja ja söin niitä paljon. Nyt niitä on näkynyt yhä enemmän Suomessakin myynnissä hunajapomelo-lajikkeena, eivätkä ne enää ole erikoishedelmien hintaisia. Nyt yksi pomelo on maksanut noin 2,50–3 euroa ja se ei ole paljoa. Pomelossa on paljon syötävää, vaikka siitä tuleekin paljon kompostiainestakin.

Kuorittu pomelolohko.
Kuorittu pomelolohko.

Paitsi että kuorin pomeloista päällimmäisen kuoren ja sen alla olevan paksun valkoisen pehmeän osan, kuorin myös sisällä olevat lohkot, jolloin syön vain niiden sisällä olevan hedelmälihan. Lohkojen ympärillä oleva kerros on turhan sitkeää purtavaa.

Pomelon hedelmäliha on erilaista kuin appelsiinilla ja greipillä, sillä se on kiinteämpää. Hedelmän nesteet ovat napakoiden isojen hituleiden sisällä. Lohkoista olisi mahdollista eritellä nämä kymmenet hituleet toisistaan ilman että monikaan niistä rikkoutuisi. Pomelon suutuntuma on ihana, kun se ei tirskahtele eikä valu.

Kun päällimmäisen kuoren lisäksi kuorii myös lohkot, tulee paljon biojätettä.
Kun päällimmäisen kuoren lisäksi kuorii myös lohkot, tulee paljon biojätettä.

Pomelo ei ole yhtään kirpeää. Appelsiinien ostossa on ärsyttävää, koska koskaan ei tiedä kuin kirpakoita erä on. Pomelot ovat joko miedompia tai makeampia.

Pomeloista on netissä jonkun verran reseptejä, lähinnä pomelosalaattia, mutta minä syön pomelot mieluiten sellaisenaan. Niitä on kiva näpertää auki ja en usko minkään korostavan sen makua paremmaksi. Toisaalta ne voisivat tehdä jostain salaatista erikoisen hyvää. Pirtelöön en niitä työntäisi kun niissä on niin kiva rakenne. Mutta jos niitä tosi halvalla saisi, niin blenderiin vain, silloin voi laittaa mukaan kuiduksi myös lohkojen kuoret.

Thaimaan hedelmälautastarjonta ravintoloissa on yksipuolista.
Thaimaan hedelmälautastarjonta ravintoloissa on yksipuolista.

Thaimaassakin myydään pomeloita paljon. Harmi vaan, että ravintoloiden hedelmäsalaateissa niitä ei näy. Itse asiassa minua ärsyttää aina, että Thaimaan hedelmälautasilla on yleensä aina vain banaania, vesimelonia ja ananasta, joskus mukana on papaijaa ja mangoa. Miksi niihin ei voisi laittaa myös pomeloa, mangosteenia, duriania, jakkihedelmää, karambolaa, pithayaa, vesiomenaa, litsejä, rambutaneja ynnä muita ihania hedelmiä? Niitä voi ostaa toreilta, mutta koska haluan matkoilla päästä välillä aina levähtämään ravintoloissa majapaikassa tankkaamisen sijaan, olisi laajempi tarjonta mukavaa. Ehkä Thaimaassa luullaan, että turistit tykkäävät vain perushedelmistä ja vierastavat uusia makuja.

Muita hedelmäesittelyitä:
Avokado ruoan messevöittäjänä
Durian on hurjan hajuista herkkua

6 Comments Lisää omasi

  1. Komppaan Thaimaan hotelliasiassa. Noin 10 erilaista herkullista ja mielenkiintoista hedelmää joista osan jo luettelitkin – olisivat mukavia eksotiikkalisiä hotellin pöydässä. Toreilta ja tiloilta niitä kyllä löytyy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s