Oikeaa possujen elämää näkee vain ulkomailla

on
Eikö kaikilla possuilla kuuluisi olla oikeus touhuta tällä tavalla? Kuva Tongan Ha´apailta.
Eikö kaikilla possuilla kuuluisi olla oikeus touhuta tällä tavalla? Kuva Tongan Ha´apailta.

Ulkomailla pääsen joskus näkemään, mitä tarkoittaa lajityypillinen käyttäytyminen sellaisten eläinten kohdalla, joita ajatellaan tuotantoeläiminä. Suomessa siat elävät tuotantotehtaissa. Muualla olen nähnyt sikoja kuralammikossa, roskakasoja tonkimassa ja makoilemassa kaiken tohinan keskellä samalla tavalla kuin koirat.

Tämä lehmä tuli joka päivä samaan aikaan ravintolaan hakemaan ruokaa. Kuva Brown Breadista Palolemista.
Tämä lehmä tuli joka päivä samaan aikaan ravintolaan hakemaan ruokaa. Kuva Brown Breadista Palolemista.

Viimeisimmän Goan reissun hauskimpia hetkiä siskoni lasten mielestä oli varmaan käydä viemässä hedelmän kuoria majapaikan ulkopuolella eläville possuille. Asiantuntevasti lapset olivat oppineet, mistä hedelmän kuorista ne pitivät enemmän kuin toisista.

Goan lähellä Gokarnassa ihailin rannalla kanoja, jotka kuopivat kioskin pöydän alla itselleen viileää makuukuoppaa ja ottivat hiekkakylpyjä. Suomessa kanat elävät ahtaissa häkeissä tai täpötäysissä halleissa.

Possuja Kiinan Yangshuossa roskia tonkimassa.
Possuja Kiinan Yangshuossa roskia tonkimassa.

Intian lehmät ja vuohet elävät missä sattuu. On mielettömän ihmeellistä, miten liikenne on oppinut soljumaan lehmien, autojen, polkupyörien ja ihmisten sekamelskassa.

Puhvelijono on ihan normaali näky intialaisella tiellä.
Puhvelijono on ihan normaali näky intialaisella tiellä.

Suomessa on ällöttävää, miten eläintalouden asiantuntijat pohtivat päivät pitkät vain sairauksia. Viimeksi minua inhotti, kun Turkistuottajien liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura kieltäytyi ymmärtämästä Animalian toiminnanjohtajan puhetta eläinten hyvinvoinnista, Tiura osasi puhua vain loisten torjunnasta.

Suomessa ihmiset pystyvät aika hyvin luomaan elämästään mieleisensä. Jäljelle jää toive, että saisi elää siinä elämässään pitkään ja terveenä. Ihan kuin sama levy jäisi päälle eläinten kohtelun suhteen, puhutaan vain sairauksien torjunnasta, vaikka eläinten elämän perusasiat ovat täysin rempallaan, eivätkä ne voi elää siksi onnellista elämää.

Possu Palolemissa rannan takaisilla kujilla.
Possu Palolemissa rannan takaisilla kujilla.
Aika hienot maisemat näillä possulla ja koiralla Kiinan Yangshuossa.
Aika hienot maisemat näillä possulla ja koiralla Kiinan Yangshuossa.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s