Mausteinen on eri asia kuin tulinen

Chiliä ja muita mausteita ja yrttejä bangkokilaisella torilla.
Chiliä ja muita mausteita ja yrttejä bangkokilaisella torilla.

Pidän mausteisesta ruoasta, mutta en ole oppinut hirveän hyvin sietämään chiliä tai muita tulisia mausteita. Sen takia minua nyppii, kun nämä käsitteet sotketaan. Sekä suomen- että englanninkielen ruokatermistö taitaa olla vähän ankeaa tässä asiassa. Se kertonee siitä, ettei Euroopassa olla totuttu tulisuuteen, mutta perinteisesti ei myöskään maustamaan ruokia. Ruokaa, jossa on vaikkapa suolaa, pippuria ja basilikaa, ei oikein voi sanoa mausteiseksi. Nyt kun tikkamasala on ollut Iso-Britanniassa epävirallinen kansallisruoka ja kebabannokset Suomen, voisi ehkä alkaa täsmentämään ruokatermistöä.

Papaijasalaatti on ihanasti maustettu thaisalaatti, mutta yleensä siinä on aivan liikaa chiliä, ja syömisestä tulee vaikeaa.
Papaijasalaatti on ihanasti maustettu thaisalaatti, mutta yleensä siinä on aivan liikaa chiliä, ja syömisestä tulee vaikeaa.

Ihmisillähän on hyllyissään mausteita, kuten muskottipähkinää, jeeraa eli juustokuminaa, kurkumaa, grillausmaustetta, kanelia, neilikkaa, currya, garam masalaa ja pomeranssia. Lisäksi ovat yrtit, kuten basilika, oregano, kirveli, rakuuna, meirami, lipstikka, salvia jne. Myös sipuli, valkosipuli, inkivääri ja sitruuna ajavat ruoissa mausteiden asemaa. Jos laitan muutaman lusikallisen näitä ruokiin, niin sanoisin ruoasta tulevan mausteista. Tulista siitä saa vasta, kun siihen laittaa paljon pippuria tai chiliä.

Intialainen ruoka on usein sekä mausteista että tulista. Tässä biryani Lontoossa.
Intialainen ruoka on usein sekä mausteista että tulista. Tässä biryani Lontoossa bangladeshilaisessa ravintolassa.

Jos spice on englanniksi mauste, niin miksi spicy-sanaa käytetään samoin kuin sanaa hot? Kaiken lisäksi kun käytän sanaa hot kuvaamaan tulisutta, merkitsee se myös kuumaa ruokaa. Se on toinen asia, mistä purnaan. Ruoan ei tarvitse olla kuumaa, kun se tuodaan pöytään, lämpimähkö on ihan hyvä. Vain huonon hygienian maissa ruoan kuumuus on tärkeää, kun pelätään ruoan muuten lojuneen tuntikausia kärpästen syötävänä.

Maustettuja kasvispalleroita Intian Gokarnassa. Ruokalaji ei ollut ihan intialainen eivätkä pallerot olleet tulisia.
Maustettuja kasvispalleroita Intian Gokarnassa. Ruokalaji ei ollut ihan intialainen eivätkä pallerot olleet tulisia.

Kun on kyse salaateista ja raakaruoasta, niin silloin maustamista ei paljoa tarvitse. Monet mausteethan toimivat oikein vasta, kun ne paistuvat öljyssä. Pidän kuitenkin huolen, että salaatin seassa on ruokia, joissa on enemmän makua kuin vaikkapa pinaatinlehdissä. Tai rienaamassani jäävuorisalaatti-kurkku-tomaattisekoituksessa. Jos taas on kyse ruoasta, jota on keitetty pitkään, kypsytetty ja valmistamalla valmistettu, niin silloin haluan sen olevan kunnolla maustettua. Mutta ei kovin tulista.

Mausteinen, mutta ei-tulinen, ruokaresepti: intialainen nokkossoossi palak mutter

3 Comments Lisää omasi

  1. Mari a. sanoo:

    Itse käytän tosi vähän pippuria ja varsinkin chiliä ruoissa, mutta sitäkin enemmän muita mausteita, sanoisin jopa että teen mausteista ruokaa =)

  2. Aurore sanoo:

    ’Tulinen’ on minusta mainio sana – se kuvaa hyvin sitä tunnetta, että tulenlieskat vaan loimuavat suussa sen jälkeen, kun on jotain oikein voimakkaasti maustettua syönyt 😉 Itse pidän melko tulisesta ruoasta, mutta intialainen paikalliseen tapaan maustettu ruoka on ihan toisella tasolla.
    Tulinen ruoka on kuitenkin yllättävän koukuttavaa… Näitäkin kuvia kun katsoo, tulee vesi kielelle… Tuo papaijasalaatti etenkin näyttää ihanalta!

    1. Olisi kiva, jos oppisin nauttimaan tulisuudesta niin että tulisuuteen tulisi himo. Pieni potku on hyvä, mutta ilmankin pärjään. Pitää siis harjoitella chilin käyttöä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s