Tšekin Hradec Kralove sekä käväisyt Prahassa ja Ceske Budejovicessa

on
Tonikettinen soittaa Hradec Kraloven Open Air -kaupunkifestareilla.
Tonikettinen soittaa Hradec Kraloven Open Air -kaupunkifestareilla.

Ajoimme 22.6. Grazista kohti Hradec Královéa ja matkalla pysähdyimme Ceské Budejoviceen lounaalle. Siellä näytti olevan ihan kiva vanha kaupunki, kuten miltei kaikissa matkan aikana vierailemissamme kaupungeissa. Lähellä sijaitsisi Cesky Krumlov, joka taitaa olla pienempi, mutta suositumpi kaupunki. Molemmissa on joki, jonka varrella vanha kaupunki, Cesky Krumlov taitaa vain olla söpömpi ja joki sillä kohdalla kiemuraisempi.

Ceske Budejovicen aukio.
Ceske Budejovicen aukio.

Ceské Budejovice vaikutti hyvin hiljaiselta. Oli juhannuspäivä, ja mietimme vietetäänkö sielläkin samalla tavalla samaan aikaan juhannusta. Helsinkikin olisi ollut samana päivänä autio paikka. Onneksi keskusaukiolta heti löytyi avoinna oleva kiinalainen ravintola, jonne suuntasimme. Olin tosi tyytyväinen, ettei tarvinnut mennä mihinkään perusravintolaan, jossa pitäisi syynätä joku ankea kasvissalaatti listalta tai turvautua juustottomaan pitsaan. Maailmalle levittäytyneet kiinalaiset saavat minulta suuren kiitoksen, koska turvaavat kasvissyöjille hyvää murkinaa melkein missä vain.

Hulda Huima Hradec Kraloven kadulla.
Hulda Huima Hradec Kraloven kadulla.

Artisteillamme Tonikettisellä ja Hulda Huimalla oli keikka Tšekin Hradec Kraloven teatterifestivaalien yhteydessä pidettävillä Open Air -kaupunkifestareilla. Festarit kestää kymmenisen päivää ja levittäytyvät pitkin keskustaa yhtenä juhla-alueena.

Suomalaisiin kaljakarsinoihin alistuneelle oli ihmeellinen asia voida kulkea tuoppi kädessä kaupungilla. Tai oikeastaan se ei tuntunut ihmeelliseltä vaan oikealta. Suomen käytäntö on epäinhimillinen, byrokraattinen, elämälle vieras ja mitähän vielä.

Festarimenoa Hradec Kraloven kaupungissa.
Festarimenoa Hradec Kraloven kaupungissa.

Osoittautui, että artistimme oli merkitty ohjelmaan katusoittajiksi. He sitten asettuivat kadun kulmaan ja sähkökaapeli vedettiin läheiseen ravintolaan. Ihan kaikki ravintolat eivät olleet halukkaita jakamaan sähköään kaupunkifestarin hyväksi, joten paikka määräytyi sen mukaan. Katusoitto taisi olla kivaa vaihtelua ja yleisömäärän kannalta hieno juttu, koska kadulle kerääntyi mukavasti porukkaa. Taidanpa tykätä paljon enemmän livemuusiikin kuuntelusta ulkoilmassa kuin klubeilla, joissa kyllästyn helposti. Ulkofestarit ovat eläväinen keikkaympäristö.

Festaripuisto.
Festaripuisto.

Open Air -festarit levittäytyivät Zizkovy Sady -puiston ympärille. Siellä oli perinteisiä festariruokakojuja ja esiintymisteltta, jonka esityksille näytti kuitenkin olevan erillinen pääsymaksu. Mitään hajuahan esiintyjistä ei olisikaan. Euroopassa on mielenkiintoista nähdä paikallisten festareiden esiintyjälistoja, joista mikään nimi ei sano mitään.

Hotel Cernigov.
Hotel Cernigov.

Pääsimme majoittumaan ihan hotelliin, joka artisteille tarjottiin. Hotel Cernigov sijaitsi rautatieasemaa vastapäätä. Kahden hengen huone maksoi vain 50 euroa, eli saman kuin hostellidormipaikat kahdelle monessa päin maailmaa. Kelpasi.

Aamulla lähdimme kohti Saksaa päästäksemme Brysseliin seuraavan päivän illaksi. Noin tunnin ajomatkan päässä oli Praha, jonne kuvittelimme olevan hyvä mennä lounaalle. Keskustassa on kaksi Country Life -kasvisravintolaa, joiden halvoista burgereista ja hodareista minulla oli hyviä kokemuksia 15 vuoden takaa. Keskustaan ja keskustassa oli hankala ajaa, koska monet kaduista oli yksisuuntaisia. Ja vapaita parkkipaikkoja ei löytynyt. Ei ollut järkevää mennä suuren kaupungin keskustaan autolla etsimään ruokapaikkaa. Ihan hyvää nähtävyyskierrosta saimme kuitenkin, ajoimme ohi Kaarlen sillan ja näimme turistiparvia.

Matkatavarat piti aina asetella takakonttiin, jotta mahtui.
Matkatavarat piti aina asetella takakonttiin, jotta mahtui.

Lopulta saimme auton parkkiin lähelle Radost FX Cafeta, joka oli Lonely Planetissa mainittu kasvispaikaksi, mutta joka ei ihan sitä ole. Lounasaika oli juuri loppunut. Onneksi kulman takaa löytyi vietnamilainen ravintola, joka ajoi nälkä-asian, ja pääsimme sen jälkeen jatkamaan matkaa.

Kuuntele Hulda Huimaa >>

Kuuntele Tonikettistä >>

Reissun muut jutut >>

Hradec Kraloven hienoa kaupunkikuvaa.
Hradec Kraloven hienoa kaupunkikuvaa.
Söpö kahvikaara kaupunkifestareilla.
Söpö kahvikaara kaupunkifestareilla.

3 Comments Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Kivan näköistä reissausta ja mukavan oloiset festarit kyllä, kun saa kulkea vapaasti ilman karsinoita 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s