Kasvisruokaa Belgiassa

on
Kasvisburgeri Brysselin Place van Meenen -torilla. Pyysin sen ilman juustosiivua. Se näytti hyvältä, mutta maku ei ollut kummoinen.
Kasvisburgeri Brysselin Place van Meenen -torilla. Pyysin sen ilman juustosiivua. Se näytti hyvältä, mutta maku ei ollut kummoinen.

Tyypillistä minulle, että innostunein Brysselissä olin löytäessäni pikku-Aasian korttelit. Lähellä De Brouckeren metroasemaa on pari korttelia, joihin on keskittynyt kymmenisen aasialaista kauppaa ja ravintolaa. KY-ruokakauppa oli suuri ja sieltä löytyi melkein kaikkea. Siellä tuli ihana olo, kun ajattelin siellä myytävien elintarvikkeiden olevan sellaisia, joiden keskellä saan ensi kevään elää, koska suuntaan silloin nähtävästi Thaimaahan.

KY oli iso aasialainen supermarket Brysselin keskustassa.
KY oli iso aasialainen supermarket Brysselin keskustassa.

Lähellä Euroopan parlamenttialuetta (kävin joo tutustumassa myös yhteen parlamenttirakennuksistakin) oli Ixellesissä myös alue, jossa oli paljon afrikkalaishenkisiä kauppoja.

Belgia on kuuluisia joistain ruoistaan, jos nyt suklaata ja olutta voi ruoaksi kutsua. Suklaata tuli sitten popsittuakin, kai jotenkin kuvittelin että nyt sitä kuuluu syödä. Suklaalevyinä löytyy helposti vegaanisia tummia suklaita, kuten Suomestakin. Eniten pidin sellaisista, joissa oli karamellisoitua appelsiinia tai sitruunaa sisällä.

Hagelslag on erikoinen belgialainen tai hollantilainen ilmiö, eli mitä Suomessa on totettu pitämään nonparelleina ja kakunkoristeina, laitetaan Belgiassa leivän päälle. Kai niitä vegaanisinakin löytyy, jos haluaa kokeilla.
Hagelslag on erikoinen belgialainen tai hollantilainen ilmiö, eli mitä Suomessa on totettu pitämään nonparelleina ja kakunkoristeina, laitetaan Belgiassa leivän päälle. Kai niitä vegaanisinakin löytyy, jos haluaa kokeilla.

Konvehtikauppojen konvehdit kuitenkin sisältävät usein moussea, joten konvehteja ei taida juuri löytyä. Pitkulaiset, suklaalla päällystetyt karamellisoidut appelsiininkuoret näyttivät kuitenkin olevan yleensä vegaanisia. Mutta tämä suklaatarjonta ei ollut mitenkään ihmeellistä, samalla tavalla niitä Suomesta saa erikoisliikkeistä.

Oluista mielestäni hyviä ovat kirsikkaoluet. Osa on kirkkaampia (joista pidän enemmän) ja joku oli vähän semmoinen rikinkatkuinen ja sameampi. Yhdessä oli kirsikkamehua enemmäkin joukossa. Olisikohan Mondo-oppaassa lukenut, että Saksassa oluissa saa olla vain hiivaa, humalaa ja mallasta, mutta Belgiassa joukkoon laitetaan mitä vain sammaleesta hunajaan.

Bellevue extra kriek ei sisältänyt niin paljon alkoholia kuin monet muut belgialaisoluet, mutta siinä oli enemmän kirsikkaa.
Bellevue extra kriek ei sisältänyt niin paljon alkoholia kuin monet muut belgialaisoluet, mutta siinä oli enemmän kirsikkaa.
Purkillinen ihanaa speculoos-tahnaa.
Purkillinen ihanaa speculoos-tahnaa, joka oli kuin piparkakkujen ja kaurakeksien sekoitusta.

Belgiassa tarjotaan kaikkialla speculoos-keksejä, jotka ovat käytännössä piparkakkuja. Tätä myydään tahnanakin. En tiedä minkä kanssa sitä syödään, koska se on kuin tahnaksi tehtyä keksiä. Siskoni luona luulin löytäneeni maapähkinätahnaa kaapista, mutta se olikin tätä. Muutoin belgialainen ruokakulttuuri ei ollut kiinnostavaa, kuten ei länsieurooppalainen ruoka muutenkaan.

Mr Falafel Brysselin keskustassa.
Mr Falafel Brysselin keskustassa.

Kasvisravintoloissa kävin vain erään eri ympäristöjärjestöjen yhteisen toimistotalon hyvässä ruokalassa (olisipa omankin työpaikkani ruokala tällainen!) ja Mr Falafelissa. Käväisin Ozfair-ekotavarakaupan yhteydessä olevassa ravintolassa kahvilla, mutta ruokalista oli epäselvä (päivän ruoka-annokset), joten jätin syömättä, ettei tarvitsisi yrittää kysellä kasvisruokien vegaanisuudesta. Soijamaitoakaan ei saanut kahviin, mikä se sellainen kasvisravintola on…

Brysselin
Brysselin Place van Meenenin torilla eteeni sattui ensimmäisenä kasvisruokakoju.

Olin myös juuri käynyt lähistöllä sijaitsevalla Place van Meenenin torilla (ks. Brysselin torit) syömässä huonohkon kasvisburgerin (burgeriin ei kuulu laittaa mitään kirpeää tyyliin sitruunaista tahnaa!) ja uppopaistettuja maistiaisia vietnamilaisesta kojusta.

Reissun muut jutut >>

Muut ruokajuttuni >>

Höydyllinen linkki: blogi Kasviksena Belgiassa >>

Annokseni järjestötalon ravintolassa. Vitriinistä sai valita salaatin rinnalle neljää ruokaa, valitsin artisokat, rouhean guacamolen, hummuksen ja hyvin maustetun linssisalaatin.
Annokseni järjestötalon ravintolassa. Vitriinistä sai valita salaatin rinnalle neljää ruokaa, valitsin artisokat, rouhean guacamolen, hummuksen ja hyvin maustetun linssisalaatin.
Ympäristöjärjestöjen järjestötalon ruokala.
Ympäristöjärjestöjen järjestötalon ruokala.
Kävelin Dolma-kasvisravintolan ohi, siellä on kuulemma hyvää ruokaa.
Kävelin Dolma-kasvisravintolan ohi, siellä on kuulemma hyvää ruokaa. Sijaitsee Ixelles-kaupunginosan eteläosasssa.
Exki on belgialainen pikaruoka/kahvilaketju, jonka tarjona oli vegaanin kannalta ihan ok. Tässä maistoin Goa-salaattia (hyvää, mutta aika suolaista) ja tomaattikeittoa, joka oli aika mautonta.
Exki on belgialainen pikaruoka/kahvilaketju, jonka tarjonta oli vegaanin kannalta ihan ok. Tässä maistoin Goa-salaattia (hyvää, mutta aika suolaista) ja tomaattikeittoa, joka oli aika mautonta. Ketju yrittää olla kai melko ekohenkinen, aineksina oli paljon luomua, mutta kertakäyttörasioiden, -haarukoiden ja -lautasten kertyminen on varmasti melkoista.
Ostin lähikaupasta (Delhaize) Brysselistä kasviskupposia keksihyllystä ja täytin niitä guacamollella ja babaganoush-munakoisotahnalla, joita myytiin samassa kaupassa. Silleen saa nopeasti melko näyttäviä cocktail-ruokia, kun hieman yrittää koristella.
Ostin lähikaupasta (Delhaize) Brysselistä kasviskupposia keksihyllystä ja täytin niitä guacamollella ja babaganoush-munakoisotahnalla, joita myytiin samassa kaupassa. Silleen saa nopeasti melko näyttäviä cocktail-ruokia, kun hieman yrittää koristella.
Veggie cupsien pakkaus.
Veggie cupsien pakkaus.
Ozfair-luomukauppa, jonka yhteydessä on pieni ravintola. Vegaanitarjonta ei kuitenkaan ole ehkä hyvä.
Ozfair-luomukauppa, jonka yhteydessä on pieni ravintola. Vegaanitarjonta ei kuitenkaan ole ehkä hyvä.
Mr Falafelissa tiskillä saadaan mukavan ohut pitatasku, jossa on falafel-pyöryköitä ja salaattibuffasta voi lisätä pitan sisälle kaikkea hyvää. Konseptin on siis sama kuin Maoz Vegetarian -ketjullakin.
Mr Falafelissa tiskillä saadaan mukavan ohut pitatasku, jossa on falafel-pyöryköitä ja salaattibuffasta voi lisätä pitan sisälle kaikkea hyvää. Konseptin on siis sama kuin Maoz Vegetarian -ketjullakin (ks. juttua Lontoon Maozista).
Mr Falafelin pitafalafel, jossa falafel-pyörykät ovat peittyneet vihannesten, hummuksen ja tahini-kastikkeen alle.
Mr Falafelin pitafalafel, jossa falafel-pyörykät ovat peittyneet vihannesten, hummuksen ja tahini-kastikkeen alle.
Belgiassa myytiin Alpron paistettuja tofukuutioita, jotka olivat hyviä sellaisenaan lisättäväksi vaikka salaatteihin tai mihin vain. Nämä voisivat tulla Suomeenkin myyntiin.
Belgiassa myytiin Alpron paistettuja tofukuutioita, jotka olivat hyviä sellaisenaan lisättäväksi vaikka salaatteihin tai mihin vain. Nämä voisivat tulla Suomeenkin myyntiin.
Kokkailin Brysselissä salaattia, mangochutneyta tuoreesta mangosta, tein tomaatti-basilikahakkelusta ja paiston tofua tymäkässä marinadissa, koska ostamani tofu oli mielestäni pahaa...
Kokkailin Brysselissä salaattia, mangochutneyta tuoreesta mangosta, tein tomaatti-basilikahakkelusta ja paiston tofua tymäkässä marinadissa, koska ostamani tofu oli mielestäni pahaa… Tuli halvemmaksi ostaa valmisguacamolea, koska avokadot olivat melko kalliita, mutta ei mikään valmisguacamole ole tuoreen veroista.
Kokkailin Brysselissä salaattia (idut ovat muuten purjon ituja, aika jänniä), tikkuvihanneksia ja paistoin Belgiassa myytävää Alpron pinaattitäytteistä kasvispihviä, jota ei Suomesta taida saada. Se on einesruokaa, jota ei ehkä kannata jatkuvasti syödä, mutta oli mehevää ja hyvää.
Kokkailin Brysselissä salaattia (idut ovat muuten purjon ituja, aika jänniä), tikkuvihanneksia ja paistoin Belgiassa myytävää Alpron pinaattitäytteistä kasvispihviä, jota ei Suomesta taida saada. Se on einesruokaa, jota ei ehkä kannata jatkuvasti syödä, mutta oli mehevää ja hyvää.

6 Comments Lisää omasi

 1. Tea sanoo:

  Noita kuppeja en ole bongannut, mutta Delhaizessa on muuten tosi kivasti kaikkia tahnoja! Guacamolea ja baba ganoushia on, mutta sen lisäksi on kaikenlaisia tapenadeja ja hummustakin on monen eri makuisena, za’atar, oliivi, valkosipuli, tomaatti jne. Kaupoissa on sellaisia mahtavia leivänviipalointikoneitakin :).

 2. Sirja Ellen sanoo:

  Mä olen menossa Antwerpeniin kesäkuun alussa ja on ajatus myös piipahtaa Brysselissä. Meillä on hotellihuoneessa oma keittiö, mikä on aina ihanaa. Viikon matkalla en varmaan tarvitsisikaan keittiötä, mutta jääkaappi on aina todella kätevä. Antwerpenin kasvisravintolatarjonta näyttää mainiolta, joten tuskin jään nälkäiseksi. Spekuloos-tahnaa olen kuolannut monista blogeista, koska rakastan niitä keksejä! Tykkään myös nutellan ja maapähkinävoin koostumuksesta tosi paljon, että uskon tykkääväni tostakin tahnasta. Olen jo varautunut viemään sitä himaan muutaman purkin, eli odotukset ovat kovat.

  Viime vuonna olin ensimmäisellä ulkomaan matkalla (eikun olin mä käynyt Ruotsissa) vegaanina, olin Ljubljanassa ja siellä oli ihan sairaan hyvää ruokaa! Siellä siis ei ollut hotellihuoneessa jääkaappia tai minibaaria, niin meni esimerkiksi quinoasalaatin loppu roskiin, kun en ehtinyt syömään sitä ennen kun se alkoi haista pilaantuneelta.

  1. Veikkaan odotusten täyttyvän Spekuloos-tahnasta 🙂 Kun viime kesänä kävin taas Belgiassa, lupasin viedä kaverilleni yhden purkin. Vähän kyllä varoittelin että onnistuukohan tuominen, ajomatka Suomeen kesti kuitenkin muutaman päivän ja Spekuloospurkki poltteli matkatavaroiden joukossa…

   On noissa kalliimmissa maissa hyvä että voi jonkun aterian edes syödä majapaikassa itse kokaten. Tosin nyt kun olen Los Angelesin Venicessä, on ruokakaupoissakin surkuhupaisat hinnat ja on siinä ja tässä kannattaisiko edes hostellin keittiössä kokkailla. Tietty makaronia ja pastakastiketta pystyisi aina halvalla syömään, harmi kun tuoreet vihanneksetkin ovat kalliita.

   Hyvää Belgian reissua, siellä välimatkat ovat niin lyhyet että pystyy päiväseltään tosiaan piipahtamaan missä vain!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s