Kasvissyöjänä eri maissa

on
Annos aivan mahtavan kiotolaisen kasvisravintolan buffetista.
Annos aivan mahtavan kiotolaisen kasvisravintolan buffetista.

Tästä lähtien blogin vasemmasta laidasta valikosta löytyy sivu Kasvissyöjänä eri maissa. Siellä on maittain lueteltu tämän blogin juttuja, jotka voivat olla hyödyksi kyseisissä maissa matkusteleville kasvissyöjille. Joissain listatuissa jutuissa on ihan esitelty jonkun kaupungin tai maan kasvisruoka- ja kasvisravintolatarjontaa. Osassa listauksen jutuissa on vain mainittu jotain, joka voi auttaa saamaan kuvaa siitä, millaista tarjontaa kohteessa on. Lisäksi on linkkejä Flickr-kuvasivuille, joihin olen laittanut paljon kuvia matkoiltani joidenkin maiden ruokatarjonnasta.

100% Naturalin kasvistacot.
100% Natural -ravintolaketjun kasvistacot Meksikossa.

Matkoja suunnitellessa neuvon ensin katsomaan Happy cow -sivustolta kohdemaan kaupunkien kasvisravintoloista tietoa. Sieltä ei kuitenkaan löydy kaikkia eri kaupunkien kasvisravintoloita, joten niitä löytyy myös googlailemalla esimerkiksi kohdekaupungin nimeä ja sanoja ”vegan” ja ”vegetarian”.

Kasvismakkaroita ja -"lihoja" Phuket Townista löytyneessä kasvisravintolassa. Tällaiset eivät suinkaan ole länsimaissa syntynyt ilmiö, vaan käsittääkseni Aasian buddhalaismunkkien kehittelyn tulosta.
Kasvismakkaroita ja -”lihoja” Thaimaan Phuket Townista löytyneessä kasvisravintolassa.

Sitten on erilaisia kasvissyöjien blogeja, joista voi ravintolatarjontaa laajemmin saada tietoa esimerkiksi soijamaidon saatavuudesta tai siitä, ymmärretäänkö kohdemaassa miten hyvin sanat ”vegetarian” tai ”vegan”, tai miten muuten voi saada kommunikoitua siten, että saa kasvisruokaa. Näissä auttaa mm. googlailemalla sanoja ”vegan travelling”, ”vegan backpacker” jne.

Myös Eläinoikeusfoorumilla Maat & kaupungit -osiossa on keskustelua eri maiden kasvisruokatarjonnasta.

Sieni-tomaattibruchettaa ja papuja sisältävää salaattia Italian Levantossa.
Sieni-tomaattibruchettaa ja papuja sisältävää salaattia Italian Levantossa.

Mutta jos ei ole aikaa selvitellä paljoa etukäteen, ovat monet kokeneet hyödylliseksi myös Vegan passportin, joka on vihkonen, jossa on eri kielillä lueteltu mitä vegaanit syövät ja mitä he eivät syö. En tiedä, mistä tätä nykyään saa tilattua, mutta nämä tiedot löytyvät myös nettiversiona Vegaaniliiton sivuilta >>

Arkisen näköinen riisiannos, mutta tämäkin oli hyvää.
Joskus jos ei muuta saa, niin kiinalaisista ravintoloista voi saada paistettua riisiä ja vihanneksia, joka parhaimmillaan on aivan mahtavaa. Olen ollut kiitollinen kiinalaisista ravintoloista mm. Tongalla, Belizessä ja Tsekissä.

Monissa maissa (Eurooppa, Etelä-Amerikka) monesti helpointa on syödä kiinalaisissa, thaimaalaisissa, intialaisissa, nepalilaisissa ja japanilaisissa ravintoloissa. Myös esimerkiksi libanonilaisissa ja muissa Lähi-idän maiden ruokasuuntauksia edustavissa ravintoloissa voi olla helpompi löytää kasvisruokaa ilman maitoa ja kananmunaa, kuin mitä eurooppalaista ruokaa edustavissa ravintoloissa tarjotaan.

Pelkkää lihatonta ruokaa on mielestäni todella helppo saada missä vain. Jos haluaa hyvää vegaaniruokaa, kannattaa pysytellä pois ”tavallisista”, perinteistä ruokaa tarjoavista ravintoloista ainakin Euroopassa (Italiaa lukuunottamatta), koska siellä tungetaan maitoa esim. voin ja juuston muodossa niin moneen. Perinteistä eurooppalaista tarjoavista ravintoloista voi usein saada vegaaniruokaa vain lisäkeruokien joukosta.

Burgeri stavangerilaisessa kasvisravintolassa Norjassa.
Burgeri stavangerilaisessa kasvisravintolassa Norjassa. Piti kokeilla ja oli hyvää, mutta minulla ei Norjassa ole varaa oikein muuhun kuin omatoimikokkailuun ja halvimpiin etnisiin ravintoloihin.

Käyn Euroopassa, Suomi mukaan lukien, oikeastaan vain etnisissä ja kasvisravintoloissa syömässä. Syön mieluummin ruokakaupan eväitä, kuin menen tavalliseen ravintolaan syömään keitettyjä vihanneksia. Toki aina voi löytää mukavia poikkeuksia. Joissain maissa paikallista ruokaa tarjoavat ravintolat ovat myös hinnoitelleet itsensä pois reppureissaajien budjetista, joten siinäkin on usein syy turvautua etnisten ravintoloiden, torien ja markettien tarjontaan.

The Bean -kahvilan red velvet -kakku.
New Yorkin The Bean -kahvilan red velvet -kakku. Tuossa tavallisessa kahvilassa sattui olemaan hyvä vegaanileivosvalikoima, mutta NYC on erikoistapaus mahtavan vegaaniruokatarjontansa kanssa.

Ikävä kyllä leivonnaisia ei oikein löydy vegaanisena muista kuin vegaaniravintoloista. Sorbetti on helpoiten löytyvä vegaaninen makea herkku, joka sekään ei aina ole vegaanista (esim. munanvalkuaista käytetään joskus).

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s