Neuvoja digitaaliseen nomadiuteen

on
Digitaalinen nomadi voi vaihtaa suurkaupungista suurkaupunkiin.
Digitaalinen nomadi voi vaihtaa suurkaupungista suurkaupunkiin, kunhan netti pelaa.

Kiinnostuin yhdysvaltalaisen Maneesh Sethin Hack the system -blogista, kun luin sieltä jutun How to travel like an American, jossa hän kuvailee amerikkalaisia matkailijoina. Blogin pääsisältö on kuitenkin digitaalisen nomadin vinkeissä muille alan ihmisille.

perunan istutusta
Digitaaliset nomadit voisivat asua maalaisemmissakin maisemissa, mutta elannon he hoitavat uudenaikaisemmin tavoin kuin viljelyllä.

Hack the system -blogin nimi viittaa siihen, miten tavallaan hakkeroidaan systeemiä etsimällä uudenlaisia tapoja ja kiertoreittejä elää ja ansaita elantonsa. Hakkerointi terminähän ei tarkoita tietomurtojen tekemistä (vaikka se voi kai sitäkin olla), vaan taitavaa tietokoneenkäyttöä. Blogissa sanaa hack käytetään myös muissa kuin tietokoneyhteyksissä.

Blogi ja henkilö sen takana ovat ihan eri maailmasta kuin perinteisempi irtiottohippeily, kuten maaseudulle perunanviljelijäksi siirtymiset ja lakinaisesta reikihoitajaksi ryhtymiset.

Kirjoittaja kutsuu itseään digitaalikseksi nomadiksi. Hän matkustelee miten lystää ja tekee töitä sijaintivapaasti digimaailmassa. Mutta hän taitaa olla jonkin sortin it-nero, joka kirjoitti 16-vuotiaana opaskirjan pelien ohjelmoinnista. Siksi ihan peruspirkko ei pysty häneen samaistumaan.

Kännykkä voi olla tällainen, kun uusi tekniikka ei kiehdo ja sniidu käyttää kapistukset loppuun asti.
Digitaalinen nomadi ei välttämättä tarvitse kuin tietokoneen töidensä tekemiseen maailmalla, joten periaatteessa puhelinta ei tarvitse tai sen voi päästää tämän kännykän näköiseksi.

Minua ahdisti hänen bloginsa productivity ja make money -osiot, joissa esimerkiksi annettiin neuvoja erilaisiin sovelluksiin, joilla lisätä tuotteliaisuuttansa ja säästää aikaansa. Minua tuskattuttaisi säheltää semmoisten parissa ja kännykkänikin on vanhaa mallia. Mutta nämä neuvot olivatkin suunnattu muille hänen kaltaisilleen, jotka tienaavat digitaalisia palveluja myyvillä yrityksillään. Minä en jutuista paljoa ymmärtänyt ja aluksi pidin koko blogia harhaanjohtavasti markkinoituna, kunnes tajusin kohderyhmän olevan jotain, mihin en itse kuulu (ainakaan vielä).

Travel hacks

Vaikka Hack the System -blogin jotkut osat ja jutut käsittelivät minulle ihan vieraita ja tarpeettomia asioita, oli blogin travel hacks -osio mielenkiintoisempi. Kun tajusin lukea juttuja vain sieltä, aloin löytämään hyödyllistä sisältöä.

Jos nyt oikein arvelen, ei suomalaisille ole apua blogin jutuista liittyen vaikkapa ilmaisten lentomailien haalimiseen luottokortteja hankkien.

Digitaalinen nomadius

Olen saattanut tähän määritelmään aiemminkin törmätä, mutta en ole sitä enempää miettinyt. Määritelmä taitaa sisältää nettipokerin pelaajatkin. Digitaalinen nomadius saattaa olla tai tulee olemaan kova sana kaikenlaisten Aalto-yliopiston yrityslaboratorioiden innovatiivisten keksijöiden keskuudessa, vaikka joukossa on varmasti enemmistö niitä, jotka haluavat omakotitalon Westendistä. Mutta heillä jos kellä olisi hyvät mahdollisuudet jo opiskeluaikana miettiä, olisiko digitaalinen nomadielämä heille sopiva juttu.

Tyypillisesti digitaaliset nomadit istuvat maailman kahviloissa tietokoneiden kanssa, mutta myös erilaisissa vuokrakonttoreissa, tai sitten vaikka vuokrakämpän parvekkeella.
Tyypillisesti digitaaliset nomadit istuvat maailman kahviloissa tietokoneiden kanssa, mutta myös erilaisissa vuokrakonttoreissa, tai sitten vaikka vuokrakämpän parvekkeella.

Kunpa olisi -90-luvulla kiinnostunut tietokoneista ja ohjelmoinnista ja pysynyt innolla mukana koko maailman mullistaneessa internet-aikaan siirtymisessä. Silloin voisin kätevästi koodailla kaikkea ihmeellistä uutta asiakkaille ulkomailta käsin.

Lue myös:

Etätyö ulkomailta käsin >>

Päivi Kanniston Elämäni nomadina -kirja >>

Nomadic Mattin kootut opit reissaukseen >>

Muut irtiotto ja nomadius -aiheiset jutut >>

5 Comments Lisää omasi

 1. Nimetön sanoo:

  Vanha blogaus näköjään mutta erittäin ajankohtainen nyt kun tämä termi digital nomad on kaikkien huulilla ja se taitaa käytännössä tarkoittaa pyramidihuijausta = nomadi tienaa verkkokurssilla jolla opastaa, miten tulla nomadiksi. Sitten kun kurssille tullut wannabe tajuaa että juuri näillä kurssimaksuilla se nomadi kustantaa elämänsä, alkaa hänkin pitää kursseja uusille wannabe nomadeille. Markkinointi ratkaisee ja youtube on loistava kanava siihen.

  1. Kyllä joo huvittaa miten voi valjastaa minkä vain osaamisen yritystoiminnaksi: kun on digitaalinen nomadi niin sitten opettaa muille miten olla.

   Itse kyllä tilasin ilmaiseksi noita sähköpostivinkkejä, ei ole tapana maksaa tiedosta, jonka löydän ilmaiseksikin. Ja tuo ei ollut mikään hyvä esimerkki, jonka tuossa annoin, jannun elämänasenne ja -arvot tuntuivat aika vierailta.

   Nyt on tuo koko kuvio tutumpi ja olen tavannut maailmalla monia tuommoista elämää viettäviä. Chiang Mai varsinkin vetää niitä. Ja blogejahan riittää aiheesta. Tuntuu aika arkiseltakin valinnalta yrittää saada elanto verkossa sijaintivapaata elämää viettäen mutta helppoa yrittäjyys ei ole kenellekään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s