10 päivää Tallinnasta Brysseliin musikanttien kyydissä – kooste

on
Hulda Hoima Hradec Kraloven kadulla.
Hulda Huima Hradec Kralovessa Tšekissä.

Matkailin kesällä puolitoista kuukautta Euroopassa ja siihen kuului neljä toisistaan eroavaa vaihetta: autokyyti Euroopan halki, Brysselissä siskon luona, viikko Ranskassa yksin ja kolme viikkoa Italiassa kaksin.

Artistit Tonikettinen ja Hulda Huima virittelemässä kamoja lavalla Grazissa.
Artistit Tonikettinen ja Hulda Huima virittelemässä kamoja lavalla Grazissa.

Ensimmäinen osio kesti kymmenen päivää, jolloin matkustin viiden hengen autossa Tallinnasta Brysseliin. Kyydin syy oli yksi vapaa paikka autossa, joka vei artisteja Hulda Huima ja Tonikettinen keikkapaikasta ja kaupungista toiseen. Tahti oli melkoinen ja tämän jälkeen en enää ihmettele, jos joku Hartwall Areenan tähti huutaa suomalaisyleisölle ”Hello Stockholm”.

Tämä kiertue ei ollut ihan Hartwall Areena -tasoa, mutta sitäkin laadukkaampi. Yövyimme paikallisten luona patjoilla ja pari kertaa hostelleissa ja jopa hotelleissa. Keikkapaikat olivat paljon toisistaan eroavia kahviloita ja baareja, oli joukossa myös yksi mukulakivikatukin.

Joka päivä uusi kaupunki (tai useampia) kymmenen päivän ajan

14.6. saapuminen Tallinnaan. Ajo Riikaan, keikka vaihtoehtoisessa Taka-baarissa/kasvisravintolassa, yöpyminen baarin työntekijän luona. Aamulla ulkoilutin koiraa puistossa.
Euroopan reissun aloitus Tallinnasta >>
Riika toisenlaisesti koettuna >>

Tyylinäyte nukkumisesta Riikassa.
Tyylinäyte nukkumisesta Riikassa.

15.6. Riikaan tutustumista ja ajo Jelgavaan. Keikka MC Balerija -punkkikapakassa, yö vanhan ajan hostellissa.
Riikan kauppahalli ja Jelgava >>

16.6. huono pitsa-aamiainen Jelgavassa ja ajo suoraan Liettuan Kaunasiin. Siellä heti keikka Puntojazz Palepe -baarissa. Sen jälkeen housti olisi halunnut näyttää meille nähtävyyksiä koko yön ajan. Kävelimme kuitenkin vain vanhaan kaupunkiin ja yövyimme erittäin old schoolissa puutalossa.
Kaunasin keikka >>

17.6. pitkä ajo Puolan Lubliniin. Keikka Kawka-kasviskahvilassa, josta käveltiin yöpaikkaan, jonkinlaiseen kommuuniin keskustassa.
Pitkä ajo Lubliniin >>
Puolan ja Liettuan joutomiespatsaat >>

18.6. pitkä ajo Lublinista Krakovaan. Keikka ihan keskustassa Bomba-baarissa, kävelyä keskusaukiolla ja öinen ajo Slovakian kautta Wieniin.
Pikavisiitti Krakovaan >>

Paljon hupia tuoneet lasit katosivat Grazin yöhön.
Paljon hupia tuoneet lasit katosivat Grazin yöhön.

19.6. yksi päivä ilman autossa istumista! Sai kävellä paljon Wienissä, mm. Naschmarkt-ravintolakadulla. Keikka Jetzt-klubilla. Majoitus toisen artistin tyttökaverin luona.
Hellekelillä Wienissä >>

20.9. ajo Graziin, minä ratissa. Keikka Explosiv-nuorisotalolla, majoitus siisteissä huoneissa sen yläkerrassa. Kaupunkiin tutustumista illalla ja aamupäivällä, hyvän ruoan syömistä.
Graziin ajaminen keikalle ja upeaan kaupunkiin >>
Grazin kasvisruoat >>

21.9. ajo Salzburgiin hienoissa maisemissa. Tunnelmallinen oli myös kaupunki. Keikka Shakespeare-ravintolassa. Yöksi hiivimme miksaajan hulppean talon lattialle, vaikka ensin jo etsimme maksullista majoitusta.
Voiko Salzburgia hienompaa kaupunkia olla? >>

Autoon mahtui hyvin kamat ja myös pitkälleen.
Autoon mahtui hyvin kamat ja myös pitkälleen.

22.9. oli mukava tulla taas Itävallan autobaanoilta itäeurooppalaisille teille Tšekkiin. Matkalla pysähdyimme syömään Ceske Budejovicen kaupungin vanhalle aukiolle. Hradec Kralove riemastutti meitä hotelliyöpaikalla ja kaupunkifestareillaan. Artistit esiintyivät katusoittajina.
Tšekin Hradec Kralove sekä käväisyt Prahassa ja Ceske Budejovicessä >>

23.9. matkan ensimmäinen päivä, jolloin artisteilla ei ollut keikkaa. Oli syytäkin, sillä piti posottaa Saksan halki Belgiaan. Lounaalla kävimme Prahassa ja yöksi ehdimme Frankfurtiin, jota en nähnyt ollenkaan. Tästä matkan vimeisestä pyrähdyksestä vielä täällä: Kerrostaloelämää Brysselissä keikka-autoilun jälkeen >>

Jälkiarvioita autoreissusta

Reissun hauskin anti ei ole oikein painokelpoista materiaalia, joten keskityn matkailupuoleen. Etenemistahtimme oli hirmuinen enkä suosittele sitä kenellekään, jolla ei ole syytä vaihtaa maisemaa joka päivä. Antauduin täysin sille, että tämä on tällä kertaa tällainen matka. Tai Puolassa lähestyessämme Bialowiezan kansallispuistoa visentteineen harkitsin kyydistä hyppäämistä ja muun joukon yhyttämistä junalla tai bussilla jossain muualla. Mutta auton kyydissä oli niin helppo istua, joten metsään vievästä risteyksestä jäi kääntymättä.

Salzburg oli melkoinen kaikkien muiden vanhojen kaupunkien joukossakin.
Salzburg oli melkoinen kaikkien muiden vanhojen kaupunkien joukossakin.

Euroopassa selviää autoillen ilman Lonely Planetia parempaa karttakirjaa ja ilman navigaattoria. Hyvä olisi silti olla joitain googlemaps-sivuja niin kuin meillä, varsinkin jos kohdekaupungeissa pitäisi päästä jonnekin tiettyyn paikkaan. Mutta ihan hyvä nuo kaikki olisi olla…

Hämmästyin automatkalla siitä, miten kaikissa kaupungeissa on niin mahtavan paljon jäljellä vanhaa arkkitehtuuria. Euroopan pitkä ja varakas historia näkyi vanhoissa kaupungeissa. Suomessa ihmisten kädenjälki on aika rumaa verrattuna muuhun Eurooppaan, vanhaa ja kaunista on tuhottu ikuisiksi ajoiksi. Onneksi on nämä metsät ja järvet.

Näyttää siltä, että koko muu autosakki on löytämässä toisensa autossa istumassa myös ensi keväänä! Jos en olisi Thaimaassa kesäkuulle saakka, saattaisin yrittää ujuttautua mukaan pyykkäriksi tai sanaristikoiden ratkojaksi.

Reissun jälkimmäiset osiot

turistit brysselissäReissun toinen osio oli 12 päivää kerrostaloelämää siskoni luona Brysselissä. Vietin paljon aikaa heillä, mutta kiertelin myös kaupungilla ja kävin myös Bruggessä ja rannikolla De Haanissa. Belgia-jutut >>

Kolmas osio oli kun matkustin yksin Ranskassa viikon ajan. Vietin sen Pariisissa ja Marseillessa, kävin myös kävelemässä Calanquesin kansallispuistossa ja otin Nizzasta bussin Italiaan. Ranska-jutut >>

Reissun neljäs osio ja viimeiset kolme viikkoa olin Italiassa puoliskoni kanssa. Italia-jutut >>

Kaikki tämän reissun jutut >>

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s