Vegaaniruokailuvinkit matkailuun

on
Eteläintialainen masala dosa nautittuna intialaisessa kasvisravintolassa Thaimaan Pattayalla.
Eteläintialainen masala dosa nautittuna intialaisessa kasvisravintolassa Thaimaan Pattayalla. Mukana rasam- tai sambarkastike, chilinen tahna ja kookoschutney. Dosarullan sisällä on mausteista perunasekoitusta.

[Juttu on mukana Vegaanihaaste 2014 -haasteen vastaanottajien neuvonnassa.]

Vegaanina oleminen on näppärää kotioloissa, kun tekee itse ruokansa ja tietää mitä omatekoiset ruoat sisältävät. Suomen ravintoloissakin voi helposti kysyä ruokien ainesosia ja aika hyvin kukin pystyy oman kokemuksensa pohjalta kysyttämättäkin tietämään missä ruoissa saattaa olla esimerkiksi maitotuotteita.

(Päivitystä juttuun loppuvuonna 2017: Viime vuosina vegaaniruokailu on helpottunut entisestään valtavasti, termi on tullut tunnetuksi, leivoksia saa yhä useammin syödäkseen ja kasvisravintoloita löytyy enemmän ja enemmän. On yhä hölmömpää käyttää vegaaniruoan huonoa löytymistä tekosyynä eläinperäisten ruokien valitsemiselle).

Indonesialaisessa gado-gadossa on aina maapähkinää, yleensä kastikkeena, kuten tässä annoksessa.
Indonesialainen gado gado. Mukana tulee maapähkinäkastiketta (se pitää pyytää ilman katkaraputahnaa) ja paistettua tempeä.

Ulkomailla on hiukan toisenlaista mikäli ravintoloiden ruokatarjonta ei ole yhtä tuttu ja varsinkin jos asioidessa ei ole yhteistä hyvin osattua kieltä. Mutta monissa paikoin ravintoloiden tarjonta on vegaaneille parempaa kuin Suomessa.

Paikalliseen ravintolatarjontaan ja ruokakulttuuriin tutustuminen on kasvissyöjillekin usein tärkeimpiä matkasisältöjä, mikäli kulinarismi yhtään kiinnostaa. Toiset saattavat lomallaan tyytyä syömään koko ajan samaa ruokaa kun toiset taas haluavat päästä kokeilemaan kaikkea uutta ja erikoista.

sticky rice mango
Sticky rice mango, jossa tahmea riisi keskellä ja kookoskastike kupissa. Tätä ruokalajia voi vegaani syödä Thaimaassa missä vain, etenkin mangosesonkina keväisin, kun mangot ovat parhaimmillaan.

Matkailu avartaa – sitä kautta vegaaneillekin avautuu ihan uusia kulinaristisia kokemuksia. Vai monelleko suomalaiselle vegaanille olisi ilman matkailua tullut mieleen, että tiivistä riisipuuroa voi syödä tuoreen mangon ja makean suolaisen kookoskastikkeen kera sticky rice mango -ruokalajina? Tai että maailman parhaan pitsan täytteeksi riittää pelkkä tomaattikastike ja makuelämys voi silti olla taivaallinen?

Matkaillessa kannattaa elää toisin kuin kotona. Silloin voi hyvin kokeilla rajojaan, kuten syödä aamiaiseksi jotain ihan muuta kuin leipää, puuroa, smoothieta tai mysliä. Turistikohteiden aamiaismenut ovat yleensä todella ankeita paahtoleipineen, joten kannattaa ennemmin syödä paikallisruokaa.

Dumblingsit peruna-pinaattitäytteellä Troitskiy Most -kasvisravintolassa Pietarissa.
Nyytit peruna-pinaattitäytteellä Troitskiy Most -kasvisravintolassa Pietarissa. Dippiä en osannut olla pyytämättä, vaikka varmistin nyytit vegaanisiksi.

Jos et osaa päättää matkailukohdetta, voi nopan heittämisen sijaan tehdä valinnan kohteen kasvistarjonnan kiinnostavuuden perusteella. Aasia on yleensä aika hyvä kohde kasvissyöjälle koska sieltä saa kasvisannoksia, jotka ovat vieläpä uskomattoman hyviä. Muutoin esimerkiksi New York, Lontoo ja Berliini ovat kulinaristivegaanien suosikkikohteita.

Tarkemmin tietoa eri maiden kasvistarjonnasta maittain  >>

Kasvisravintoloita löytyy yllättävistäkin kohteista

Vaikka kasvisruokaa saa muualtakin kuin alan ravintoloista, niin usein sitä osataan tehdä sitä paremmin kasvisravintoloissa eikä proteiinikaan jää puuttumaan.

Kasvismakkaroita ja -"lihoja" Phuket Townista löytyneessä kasvisravintolassa. Tällaiset eivät suinkaan ole länsimaissa syntynyt ilmiö, vaan käsittääkseni Aasian buddhalaismunkkien kehittelyn tulosta.
Kasvismakkaroita ja -”lihoja” Phuket Townista sattumalta löytyneessä kasvisravintolassa. Thaimaassa on oma thai-kiinalainen jay-kasvisruokakulttuurinsa lukuisine paikallisravintoloineen.

Kasvisravintoloissa pääsee myös tutustumaan paikalliseen kasviskulttuuriin, vaikkei niiden tarjonta ihan aina edustakaan maan omaa ruokakulttuuria (esim. aasialaiset kasvisravintolat Euroopassa). Sekin voi kertoa jotain kohteesta, että millaisia sen kasvisravintolat ovat.

Happy Cow -sivusto on maailmanlaajuisesti ehkä kattavin ja kätevin kasvisravintoloiden etsimiseen. Joidenkin kohteiden, kuten esimerkiksi Lontoon kohdalla kattavimmat listat saattaa löytyä muilta sivustoilta. Siksi kannattaa lisäksi hakukoneilla hakea esim. ”vegan Berlin”, ”vegetarian restaurant Shanghai” jne. varsinkin jos Happy Cown kautta ei tule kymmenien kasvisravintoloiden listaa, kuten esim. New Yorkin ja Bangkokin kohdalla tulee.

Joskus tavallisissa matkaopaskirjoissakin on mainittu kasvisravintoloita, kuten Mondon ja Lonely Planetin kirjoissa.

Tavallisissa ravintoloissa käyminen

Aina varsinkaan kaupunkien ulkopuolelta ei kasvisravintoloita löydy, vaikka netistä etsisi niitä eri hakusanoilla.

Grillivihanneksia.
Annos grillattuja vihanneksia on yleensä aika simppeli annos vegaanille tilata. Näitä on etenkin Italian menuissa.

Siksi ja muutenkin on hyvä ottaa selvää etukäteen maan ruokakulttuurista. Silloin tietää paremmin kasvissyöjän kompastuskivet, kuten että Vietnamin tofuruoissa tai Puolan kasvisnyyteissä saattaa olla lihaa. Silloin tietää mitä ilman ruoat pitää yrittää tilata, mikäli listalta ei löydy joitain selkeitä kasvisannoksia. Esimerkiksi Intiassa on hyvä tietää että paneer tarkoittaa kotijuustoa ja siksi ei kannata tilata palak paneer -annosta. Mutta jos alueella on paljon ravintoloita, niin ei kannata ensimmäiseksi valita sellaista, jonka listalla ei ole mainittu yhtään kasvisannosta.

The Bean -kahvilan red velvet -kakku.
Jos haluaa päästä syömään vegaanisia leivonnaisia kahviloihin, ovat New York ja Lontoo hyviä kohteita. Kuvassa vegaaninen red velvet -kakku newyorkilaisessa kahvilassa.

Joissain maissa saattaa olla tapana käyttää leivässä maitoa tai eläinrasvaa. Intiassa esimerkiksi naanleivässä on yleensä maitoa, vaikka lukuisissa muissa jauhoista valmistetuissa leipäsissä sitä ei yleensä ole. Belizessä papumuhennoksissa on usein ihraa. Leivokset joutuu yleensä kaikkialla maailmassa ohittamaan ja syödä makeanhimoon ennemmin sorbettia tai karkkia.

Jos paikallinen ruokakulttuuri ei ole antoisa, niin kaikkialle maailmaan levittäytyneet kiinalaiset ravintolat voivat olla helpotus. Niiden ruokalistat erottavat usein selkeästi joukosta kasvisannokset ja tofuakin yleensä saa. Ja jos tuntuu väärältä mennä joka maassa kiinalaiseen ravintolaan, niin sen voi ottaa siltäkin kannalta, että tutustuu mitä ruokaa paikallisen kiinalaisimmigrantit tarjoavat.

Syöminen muualla kuin ravintoloissa

Aina kannattaa mielenkiinnon vuoksi käydä vilkaisemassa paikallisten torien ja supermarkettien tarjonta. Siten maailmasta löytää uusia vihanneksia ja hedelmiä.

Piknik suoraan kaupasta Melbournelaisella penkillä. Australian hintataso on matkaajalle korkea ja siellä kannattaa turvautua kauppojen antimiin. Tässä pääsin testaamaan jotain paikallisia kasvisnakkeja ja hummusta.
Piknik suoraan kaupasta melbournelaisella penkillä. Australian hintataso on matkaajalle korkea ja siellä kannattaa turvautua kauppojen antimiin. Tässä pääsin testaamaan jotain paikallisia kasvisnakkeja ja hummusta.

Esimerkiksi Itä-Euroopasta löytyy supermarketeista hämmästyttävä skaala paikallisia kasvismakkaroita ja kaikenlaisia soijatuotteita. On hyvä käydä läpi lihaeines-, jugurtti- ja juustohyllyt, koska niistä voi tehdä yllättäviä löytöjä. Joskus kasvisversiot löytyvät omalta hyllyköltään. Kannattaa ylejään pitää silmät auki ja bongata sanoja kuten ”vegetarian” ja ”soy”.

Muualla kuin Aasiassa voi olla kannattavaa pakata mukaan ruokarasia, linkkuveitsi ja lusikka. Kaupasta voi ostaa vihanneksia, avokadoa, purkkipapuja, tofua, paikallisia soija- ja seitantuotteita sekä jotain mieleistä valmiskastiketta ja tehdä näistä pikniksalaatin.

Lämpimät ateriat eivät ole ainoa tapa syödä. Kotioloissakaan ei ole pakko aina ryhtyä kokkaamaan ateria-aikoina. Miltä kuullostaisi syödä ateria-aikaan vatsa täyteen paikallisista erikoishedelmistä?

Hankalat tilanteet

Haastavinta matkoilla on lienee silloin, kun ei liiku yksin tai omassa porukassa itse ravintolansa valiten.

ruokailu
Belizen kolmipäiväiselle purjehdusreissulla luvattiin tarjolla olevan kasvisruokaa. Iltaisin buffetit olivatkin hyvät. Lounaaksi ja aamiaiseksi saattoi olla vain leipää, joten tällaisille matkoille kannattaa ottaa jotain eväitä mukaan.

Jos matkaan kuuluu yhteisruokailuja tai perhemajoitusta, on vaikeampaa vaikuttaa omiin ruokiinsa. Kannattaa aina ottaa etukäteen yhteyttä ja kertoa tarvitsevansa vegaaniset ruoat ja mitä se tarkoittaa.

Lentoyhtiöiden kasvistarjonta vaihtelee loistavasta olemattomaan. Ja vaikka lentoyhtiöllä olisikin kasvisruokaa saatavilla, saattaa netin lentovaraussivuilla joutua maksamaan ylimääräistä kympin tai pari mikäli haluaa tehdä erikoistoiveita. Esimerkiksi Kilroylla joutuu ostamaan parin kympin palvelupaketin, mikäli haluaa mahdollisuuden ottaa yhteyttä ja tehdä muutoksia. Silloin voi miettiä haluaako maksaa ruoasta vai ottaa eväät lennolle mukaan (ruoka ei saa olla nestemäistä eli se ei saa yhtään hölskyä, joten esim. eväsleivät ovat käteviä).

Lue lisää: Vegaanin lentokoneruoat >>

Proteiini matkoilla

Tavallisissa ravintoloissa syödessä vegaanin proteiinin saanti jää yleensä vajaaksi. Pähkinöitä ja siemeniä myydään yleensä kaikkialla maailmassa ja niitä kannattaakin syödä joka päivä.

Pastapomodoron pasta oli aina spagettia. Onneksi se saapui pöytään aina ilman juustoa. Muihinkin pöytiin juusto tuotiin näköhavaintojeni mukaan aina erikseen purkissa.
Pastapomodoro voi olla tosi hyvää, ja Italian ulkopuolellakin sitä saa italialaisista ravintoloista ja se kuuluu moniin perusturistimenuihin. Mutta päivän proteiinit pitää saada muualta.

Tofua löytää usein viimeistään kiinalaisista kaupoista, joihin voi törmätä niin Tyynenmeren saarilta kuin Keski-Amerikastakin. Supermarketeista löytyy yleensä purkkipapuja. Jos niitä ei halua syödä sellaisenaan eikä ravintolassa uskalla sujauttaa ruokaan omia ostoksiaan, voi ostaa take awayna ja parannella annosta kaikessa rauhassa miten haluaa.

Katso maittain jaoteltu lista eri maista ja niiden kasvisruokaan liittyvistä jutuista >>

Happy Cow >>
Vegan Backpacker >>
Animalian kasvissyönti ulkomailla -vinkit >>
Maat & kaupungit -keskustelut Eläinoikeusfoorumilla >>

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s