Millaista ruokaa vegaani saa Thaimaan ravintoloista?

on
Penangcurry tofulla maksoi 90 bahtia. Tofuruokia tilatessasi tulet Thaimaassa parhaiten ymmärretyksi jos lausut tofun "tauhuu".
Penangcurry tofulla maksoi 90 bahtia Koh Sametilla rantaravintolassa. Tofuruokia tilatessasi tulet Thaimaassa parhaiten ymmärretyksi jos lausut tofun ”tauhuu”. Ihan kaikista rantaravintoloista ei tofua saa, mutta ihan kivasti kyllä. (Myöhemmin olen joutunut toteamaan, että muualla kuin kasvisravintoloissa currytahnassa on yleensä katkarapua).

Thaimaassa on yllättävän paljon kasvisravintoloita. Pienissä paikoissa ja saarilla niitä ei kuitenkaan paljoa ole ja siksi sekä vaihtelun vuoksi kasvisruokaa on ostettava tavallisista turisteille suunnatuista ravintoloista.

Katuruoan ostaminen on haastavaa hedelmiä ja joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, joten helpoin on syödä paikoissa, joissa on englanninkielinen menu. Mutta tulen esittelemään vielä katukojuista ja markkinoilta saatavia kasvisruokiakin. Thaimaalaiset itse kun syövät paljon ulkona, mutta vaikuttavat käyvän lähinnä katukojuissa tai kadun varrella olevissa syöttölöissä, jotka aukioloaikaan ovat auki kadullepäin. Tällaisia vaatimattomampia paikkoja ovat myös monet thaimaalaiset kasvisravintolat, jotka eivät ole turisteille suunnattuja.

Turistiravintoloidenkin ruoka on Thaimaassa halpaa, harvoin mikään kasvisannos maksaa kolmea euroa enempää turistisimmilla rannoillakaan.

Lue myös: Pattayan kasvisravintoloita >>
Banglamphun kasvisravintolat Bangkokissa >>
May Kaidee´sin kasvisravintolat Bangkokissa >>

Paistetut vihannekset

Paistettujen vihannesten suhteen kannattaa lähinnä katsoa, ettei menussa lue että ne olisi paistettu osterikastikkeessa. Yleensä paistosoossi sisältää ruokaöljyä, suolaa ja valkosipulia ja usein varmaankin myös arominvahvennetta, sokeria ja tärkkelystä saostamiseen, tai sitten ei.

Paistettua vihreää vihannesta Soi Rambutrilla Bangkokin Banglamphussa. Paistettu paksoin tapaan öljyssä valkosipulin ja suolan kera. Maksoi 100 bahtia eli yli 2 euroa.
Paistettua vihreää vihannesta (todennäköisesti vesipinaattia) Soi Rambutrilla Bangkokin Banglamphussa. Paistettu paksoin tapaan öljyssä valkosipulin ja suolan kera. Maksoi 100 bahtia eli yli 2 euroa.
Paria erilaista kasvisruoalta ainakin päällisin puolin näyttävää ruokaa valikoituna Bangkokin Or Tor Korin torin ruokakojuista. Maksoi 40 bahtia eli euron. Paikassa oli lukuisia ruokavateja, joista osoittelin haluavani näitä kahta kasvisruoalta näyttävää paistosta.
Paria erilaista kasvisruoalta ainakin päällisin puolin näyttävää ruokaa valikoituna Bangkokin Or Tor Korin torin ruokakojuista. Maksoi 40 bahtia eli euron. Paikassa oli lukuisia ruokavateja, joista osoittelin haluavani näitä kahta kasvisruoalta näyttävää paistosta. Vaikka kyseessä oli ”aito” paikka, jossa syövät lähinnä thait, olen saanut parempia paistettuja vihanneksia turistiravintoloissa.
Paistettuja vihanneksia ja riisiä Koh Sametilla. Tätä saa melkein kaikista turistiravintoloista. Maksoi 70 bahtia.
Paistettuja vihanneksia ja riisiä Koh Sametilla. Tätä saa melkein kaikista turistiravintoloista. Maksoi 70 bahtia.
Paistettuja vihanneksia ja tofua Koh Sametilla. Maksoi 80 bahtia.
Paistettuja vihanneksia ja tofua Koh Sametilla. Maksoi 80 bahtia.
Paistetut vihannekset riisipedillä 89 bahtia Pattayan Jomtienillä.
Paistetut vihannekset riisipedillä 89 bahtia Pattayan Jomtienillä.

Paistettu riisi – khao pad

Paistetut riisit ja vihannekset tarvitsee aina muistaa tilata ilman kananmunaa, jota muutoin pääsääntöisesti joukkoon laitetaan.

Paistettua riisiä (muista aina pyytää kasvisriisit ilman kananmunaa) olkisienten kera. Annos maksoi 120 bahtia eli noin 3 euroa yhdessä Soi Rambtutrin lukuisista ravintoloista.
Paistettua riisiä (muista aina pyytää kasvisriisit ilman kananmunaa, ”mai sai khai”) olkisienten kera. Annos maksoi 120 bahtia eli noin 3 euroa yhdessä Soi Rambtutrin lukuisista ravintoloista. Kupissa oleva chilinen liemi on kalakastiketta, joten pitäisi muistaa pyytää annokset ilman sitäkin (”mai sai nam plaa”) ja ehkä soijakastiketta sen sijaan.
Paistettua riisiä ja tofua Koh Sametin saarella Silver Sandin ravintolassa. Annos maksoi 60 bahtia eli vajaa 1,5 euroa.
Paistettua riisiä ja tofua Koh Sametin saarella Silver Sandin ravintolassa. Annos maksoi 60 bahtia eli vajaa 1,5 euroa.
Songserm-lauttojen Chumponin satamassa pyysin mittatilaustyönä itselleni paistettua riisiä ja vihanneksia. Se pitää pyytää ilman kananmunaa (khai), lihaa (nya, tai sanoa erikseen kana [kai] tai porsas [moo]) ja ilman kalakastiketta (nam plaa). Eli: Mai sai khai. Mai sai kai. Mai sai moo. Mai sai nam plaa.
Songserm-lauttojen Chumponin satamassa pyysin mittatilaustyönä itselleni paistettua riisiä ja vihanneksia. Se pitää pyytää ilman kananmunaa (khai), lihaa (nya, tai sanoa erikseen kana [kai] tai porsas [moo]) ja ilman kalakastiketta (nam plaa). Eli: Mai sai khai. Mai sai kai. Mai sai moo. Mai sai nam plaa.

Paistettuja nuudeleita

Myös paistetut nuudelit ja vihannekset pitää muistaa tilata ilman kananmunaa, joka on useimmiten olisi yksi raaka-aineista.

Paistettuja nuudeleita ja vihanneksia Koh Sametilla. Maksoi 80 bahtia. Nuudelit eivät yleensä Thaimaassa ole samanlaisia kuin Suomessa ostettavat pussinuudelit, vaan niitä on eri levyisiä ja usein ne ovat riisinuudeleita. Nämä leveämmän sorttiset menevät paistettaessa helposti yhdeksi tahmaksi. Mutta oikein hyvää oli tämäkin!
Paistettuja nuudeleita ja vihanneksia Koh Sametilla. Maksoi 80 bahtia. Nuudelit eivät yleensä Thaimaassa ole samanlaisia kuin Suomessa ostettavat pussinuudelit, vaan niitä on eri levyisiä ja usein ne ovat riisinuudeleita. Nämä leveämmän sorttiset menevät paistettaessa helposti yhdeksi tahmaksi. Mutta oikein hyvää oli tämäkin!

Curryt – gaeng eli lausutaan gääng

Curryjen syöminen Thaimaassa on vähän kinkkistä. Vaikka sen tilaisi ilman kalakastiketta, on currytahnassa todennäköisyydellä käytetty kalakastiketta ja/tai katkaraputahnaa. Ravintolat usein ostavat currytahnansa toreilta, joten ne eivät voi tietää ovatko currytahnat kasvista vai ei. Siten curryja saa varmuudella kasviksena korkeintaan kasvisravintoloista.

Vihreä currytofu Koh Sametilla maksoi 80 bahtia eli pari euroa. Curryruokien tilaaminen muissa kuin kasvisravintoloissa ei oikein ole vegaanille sopivaa, koska currytahnoissa käytetään usein mädätettyä katkaraputahnaa ja kalakastiketta.
Vihreä currytofu Koh Sametilla maksoi 80 bahtia eli pari euroa. Myöhemmin jouduin huomaamaan, että curryruokien tilaaminen muissa kuin kasvisravintoloissa ei yleensä ole vegaanille sopivaa, koska currytahnoissa käytetään usein mädätettyä katkaraputahnaa ja kalakastiketta.
Aika litku massamancurry Koh Taolla 90 bahtilla
Aika litku massamancurry Koh Taolla 90 bahtilla (sis. riisin).
90 bahtin penangcurry Koh Taolla.
90 bahtin penangcurry Koh Taolla.
Massaman- tai penangcurry Koh Taolla Ban´silla maksoi 90 bahtia riiseineen ja oli ihan messevää, mutta aika öljyistä.
Massaman- tai penangcurry Koh Taolla Ban´silla maksoi 90 bahtia riiseineen ja oli ihan messevää, mutta aika öljyistä.

Länsimaiset ja muut kuin thairuoat

Salaatti (n. 100 bahtia) Koh Taon ravintola Farangissa oli yhtä hyvä kuin muistin sen olleen 3 vuotta aiemminkin sinappisine kastikkeineen.
Salaatti (n. 100 bahtia) Koh Taon ravintola Farangossa oli yhtä hyvä kuin muistin sen olleen 3 vuotta aiemminkin sinappisine kastikkeineen.
Linssi-vihannestorilla Koh Taon Zanzi Barissa maksoi ehkä 120 bahtia.
Linssi-vihannestorilla Koh Taon Zanzi Barissa maksoi ehkä 120 bahtia.
Kasvisburgeri Koh Taon New Heaven -kahvilassa oli onnistuneempi kuin kolmisen vuotta sitten, jolloin pyytämiseni juuston ja majoneesin laittamatta jättämisestä eivät onnistuneet. Nyt onnistui noin 130 bahtin hintaan. Thairuoan mausteisiin tottuneelle tämä oli melko pliisu annos.
Kasvisburgeri Koh Taon New Heaven -kahvilassa oli onnistuneempi kuin kolmisen vuotta sitten, jolloin pyytämiseni juuston ja majoneesin laittamatta jättämisestä eivät onnistuneet. Nyt onnistui noin 130 bahtin hintaan. Thairuoan mausteisiin tottuneelle tämä oli melko pliisu annos.
Vaikka muutoin Thaimaassa kannattaa syödä lähinnä thairuokaa, syön siellä mielellään sushia, koska se on niin halpaa. 10 palaa avokadomakia 80 bahtia Koh Taolla.
Vaikka muutoin Thaimaassa kannattaa syödä lähinnä thairuokaa, syön siellä mielellään sushia, koska se on niin halpaa. 10 palaa avokadomakia 80 bahtia Koh Taolla.
10 kpl kurkkumakia 50 bahtia Koh Taolla.
10 kpl kurkkumakia 50 bahtia Koh Taolla.
Tofusalaatti japanilaisessa ravintolassa Koh Taolla 100 bahtia.
Tofusalaatti japanilaisessa ravintolassa Koh Taolla 100 bahtia.

Kahvit ja aamiaiset

En Thaimaassa aina syö aamiaista, mutta mango sticky rice (khao niu mamuang) on makea tapa aloittaa päivä. Tässä kokonainen mango, tahmeaa riisiä ja kookoskastiketta 100 bahtilla Koh Taolla. Koska ei ollut mangoaika, ei mango ollut niin parasta mitä se voisi olla.
En Thaimaassa aina syö aamiaista, mutta mango sticky rice (khao niau mamuang) on makea tapa aloittaa päivä. Tässä kokonainen mango, tahmeaa riisiä ja kookoskastiketta 100 bahtilla Koh Taolla. Koska ei ollut mangoaika, ei mango ollut niin parasta kuin mitä se voisi olla.
Chumponin hotellissani hintaan kuului aamiainen. Harmillisesti thairuoat eivät olleet vegaanisia, joten söin todella ankeasti paahtoleipää marmeladeilla ja kurkulla ja tomaatilla. Juomana krysenteemimehua (kannattaa maistaa kun se on suosittua Aasiassa) ja mustaa kahvia.
Chumponin hotellissani hintaan kuului aamiainen. Harmillisesti thairuoat eivät olleet vegaanisia, joten söin todella ankeasti paahtoleipää marmeladeilla sekä kurkulla ja tomaatilla. Juomana krysenteemimehua (kannattaa maistaa, koska se on suosittua Aasiassa) ja mustaa kahvia. Myöhemmin tajusin, ettei tämäkään satsi varmaan ollut vegaaninen, koska paahtoleivissä on yleensä ainesosana maitoa ja munaa.
Soijalatte Starbucksissa Pattayalla. Normikoko maksaa 115 bahtia.
Soijalatte Starbucksissa Pattayalla. Normikoko maksaa 115 bahtia.

Lue wikipediasta:
vesipinaatista >>
olkisienistä >>

9 Comments Lisää omasi

 1. Tuli vähän nälkä 😉

  1. Thaimaan ruokatarjonta on kyllä ollut unelmaista 🙂 Vaan kai etelä-Espanjassakin ihan mielenkiintoista se puoli on? Ainakin kun voitte kotona kokata?

   1. Kyllä täällä kotikokkailun puolelle on mennyt… Tämän hetken ykkösherkkuja ovat itsetehty yrttihummus ja avokado kaikissa muodoissaan. Kasvikset ovat ihanan halpoja ja välillä on kiva käydä torilla tekemässä löytöjä. Päädyttiin tietenkin ostoksille myös aasialaiseen markettiin, josta lähti mukaan curry- sekä sushitarpeita. Kyllä Aasialainen ruoka vaan on niin parasta!

 2. Noora sanoo:

  Et sattumoisin tietäisi, mikä on thaiksi ”ilman osterikastiketta”? 🙂

  1. Mai chai nam man hoi. Tämä pitäisi itsekin opetella, tuo löytyi sivulta http://www.thebackpacker.net/travel-guide/travel-stories/thailand/147/ Nuo kaksi ekaa sanaa mai chai (mai sai) merkitsee ei/ilman ja nam man hoi on osterikastike.

   Näyttää että vähän kaikki mahdolliset liemet ja juomat ovat nam jotain, nam/naam kun on vesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s