Saariparatiisini Koh Tao

on
Koh Taolla järkevintä tekemistä iltaisin on kävellä Mae Haadin ja Saireen rannalla katsomassa auringonlaskua.
Koh Taolla järkevintä tekemistä iltaisin on kävellä Mae Haadin ja Saireen rannalla katsomassa auringonlaskua.

Koh Tao on lempirantapaikkojani. Jostain muualta löytyvät autioimmat hiekkarannat ja autenttisimmat menot, mutta Koh Taon maisemat ja tarjonta miellyttävät.

Melkein kaikki tulevat Koh Taolle sukeltamaan.
Melkein kaikki tulevat Koh Taolle sukeltamaan.

Useimmat turistit tulevat tälle Siamin lahden pikkusaarelle sukeltamaan. Se kuuluu ikään kuin reppureissaajien Kaakkois-Aasian perusreitille, kun sinne tullaan suorittamaan maailman halvimpiin kuuluvilla hinnoilla sukelluksen alkeiskurssi.

Mutta sukellus ei ole halpaa lystiä (vaikka se Koh Taolla onkin suhteellisesti erittäin halpaa) ja saarelle tulevat harrastajat ovat monenikäisiä. Siksi Koh Tao ei ole vain parikymppisten kohde. Nyt jotkut ovat tehneet huomion, että saarelle tulee nykyään kummallisen paljon sukellusta harrastamattomia ihmisiäkin lomailemaan.

Koh Taon kehityksen suunta

Jonoa 7/11-kaupassa uuden vuoden aikaan.
Majapaikkapulan lisäksi uuden vuoden ruuhka näkyi Koh Taolla myös jonoina Seven Elevenissä. Jono oli tuolloin kaksi kertaa tämän pituinen.

Jos voit valita milloin suuntaat Koh Taon saarelle Thaimaassa, niin vältä joulun ja uuden vuoden aikaa. Tai ainakin varaa majoituksesi silloin etukäteen. Minä saavuin saarelle 2.1. , jolloin majapaikoissa ei ollut juuri valinnan varaa. Mutta on helmikuun alussakin saarella pyörinyt ihmisiä, jotka ihmettelevät mistä oikein löytäisivät majapaikan.

Mukava mutta varmasti kallis bungalow Saireen rannalla.
Mukava mutta varmasti kallis bungalow Saireen rannalla.

Koh Taolla taitaa käydä koko ajan vain enemmän porukkaa. Useiden haaveissa on saada bungalowi rannalta. Ihan hiekkarannalla sijaitsevat bungat taitavat olla perusreppureissaajan kukkaron ulottumattomissa, mutta muut majapaikat sijaitsevat kuitenkin ehkä vain muutaman minuutin kävelyn päässä vain. Ja 700 bahtilla saa bungalowin merinäkymin esim. Queen resortista.

Koh Tao ei ole ollut hengeltään ihan näiden hotellihuoneiden oloinen, mutta näitä on rakennettu yhä enemmän.
Koh Tao ei ole ollut hengeltään ihan näiden hotellihuoneiden oloinen, mutta näitä on rakennettu yhä enemmän. Seashell Resortilla on tällainen hotelli Saireen rannalla ja lisää majoitusta rannasta poispäin.

Mutta jos oma majapaikka ei sijaitse rannalla, niin olisi kiva jos rannalla voisi kuitenkin istua ravintolassa. Nyt supertäyden kauden aikaan ne harvat olivat iltaisin kovin täysiä. Minusta vaikutti, että vilkkaimman ja pisimmän Saireen Beachin rannalta olisi ravintolat vähentyneet. Aivan kuin tilalle olisi tullut hienoja bungaloweja. Ruokapaikkoja löytyi paremmin kujilta ja tien varrelta.

Koh Taoa taitaa nykyään vaivata se, että sinne rakennetaan liian hienoa. Kun saarelle tulijoita joka tapauksessa riittää, niin heiltä pystyy hieman hienommilla huoneilla nyhtämään kalliimpia hintoja.

Moni sukellusmatkaaja ottaisi kyllä varmaan mieluummin edullisen  vessattoman bambubungalowin, joita saarella ei ehkä enää ole lainkaan tarjolla. Sen sijaan Saireella sukelluskeskukset tarjoavat halpaa dormimajoitusta sukeltajille. Siihenkö on tultu, että halvan hintatason Thaimaassa joutuu majoittumaan dormiin pysyäkseen matkabudjetissaan?

Koh Taon kävijät

Saireen kujia.
Saireen kujia.

Ihan kuin maailman kauneimmat ihmiset olisivat kokoontuneet Koh Taolle. Ruskettuneita hoikkia ja lihaksikkaita kroppia rennoissa vaatteissa. Lomapartoja, pitkäksi venähtäneitä hiuksia, tatuointeja ja bikinejä. Mietin aina mielenkiinnolla miltä samat ihmiset näyttävät kotimaassaan. Vaatteita täytyy olla enemmän eikä olemus näytä ehkä yhtä terveyttä ja nuoruutta hehkuvalta. Aurinko ja lämpö tekee rentoja ihmeitä.

Ison sukelluskeskus Ban´sin ravintolassa huomasin, että miten paikan sukelluskurssien kävijät yleisesti kokoontuvat iltaisin seurustelemaan. Sellaista menoa ja sosiaalista meininkiä useat Koh Taon kävijät hakevat. Kujilla ilman paitaa käyskentelevät nuorukaiset paiskoivat vähän väliä kättään vastaantulijoiden kanssa. Koh Tao on varmasti siitä kätevä bilesaarena, että päivien sukellusretkillä tutustuu helposti porukkaan, jonka kanssa bilettää iltaisin.

Hintoja

 • Bussi + yölautta -yhdistelmälippu Bangkokista Koh Taolle linja-autoasemalta ostettuna 830 bahtia
 • Kyyti satamaan + lautta (Songserm) + bussi -yhdistelmälippu Koh Taolta Bangkokiin (Khao San Roadille) 950 bahtia

Lue muita juttuja Koh Taosta:
Sukeltaminen Koh Taolla >>
Koiran elämää Koh Taolla (2011) >>

Muita kohteita:
Palolem on lomaparatiisini Intiassa >>

Lomprayahin satamalaituri Chumponissa, josta lähtee lauttoja Koh Taolle.
Lomprayahin satamalaituri Chumponissa, josta lähtee lauttoja Koh Taolle.

8 Comments Lisää omasi

 1. Me vietettiin juurikin Joulu Taolla pari vuotta sitten, mutta saatiin mukavan rauhallinen rivitalohuone aivan rannan päädystä. Ihan rannalla majoittuessa tuskin omaa rauhaa olisi, ainakaan Saireella (?)…Kaikki saarella taisivat tosiaan sukeltaa, mutta me kokeiltiin ensimmäisen kerran snorklausta ja se oli jo ihan riittävän jännää 😉

  1. Isoin haitta rauhalle tällä hetkellä etenkin Saireen alueella saattaa olla rakentaminen ja siitä koituva melu. Ei ollut uuden vuoden aikaan kovin mukava lekotella Lotus Paradisen uima-altaalla sirkkelin melussa. Ja jos joku tällä hetkellä ajattelee majoittuvansa luksuksesti Regal Resortiin, niin paikka rakentaa uima-altaansa toiselle puolelle toista rakennusta. Semmoisessa vaatimaton, mutta rauhallinen bambubungalow olisi isompaa luksusta.

   Lotus Paradisessa mun huone sijaitsi suunnilleen Cabaretin (ladyboyshowpaikka) yläpuolella, joten ennen keskiyötä ei ollut nukkumista…

   Kyllä joo tänne ihan snorklaamaankin kannattaa tulla!

 2. Anne sanoo:

  Pari vuotta sitten jo huomattiin, että kovasti rakennetaan uutta ja hienoa Taolle. Onko sille tosiaan tarvetta? Ehkä. Jotkut matkatoimistot ovat ottaneet Taon jo pakettimatkakohteeksi. Paljon enemmän näkyy nykyään lapsiperheitä – ehkä pariskunta on joitakin vuosia sitten käynyt Taolla ja nyt palaa lapsien kanssa.

  Mutta saarella on rajallisesti tilaa ja kun uutta rakennetaan, vanhaa pitäisi vetää matalaksi. Halvat bambuhökkelibungalowit lähtevät sitten helvettiin ja reppureissaaja joutuu kaivamaan kuvetta enemmän, saadakseen katon päänsä päälle..

  Tao on mun ehdoton lempparipaikka Thaimaassa, mutta vähän kyllä jänskättää tuo kehityksen suunta :/

  1. Haikein mielin minäkin huomenna lähden Koh Taolta, jonne luulin jääväni koko kevääksi, mutta suunnitelmat menivät mönkään. Ihana paikka todellakin, huolimatta liiasta rakentamisesta ja muista huonoista puolista.

   Kävin Thaimaassa vanhempieni kanssa 80-luvulla ja nyt kun he ovat taas täällä, he meinaavat Thaimaan menneen pilalle. Toki tämä on vieläkin ihana paikka, mutta silloin he saivat Bangkokista ja Cha-Amista ihanan siistin ja rauhallisen kuvan. Nyt he kauhistelevat likaisuutta (kaikenlaisia roskaröykkiöitä joka puolella) ja etenkin liikenteestä koituvaa hälyä. Skootterit ottavat heitä kovasti aivoon, niiden kuskit kun meinaavat että jalankulkijoiden täytyy aina astua sivuun heidän skoottereidensa ahtautuessa jokaisesta kapeikosta.

   Tuo on muuten varmaan just niin, että porukka palaa nyt saarelle lastensa kanssa. Ehkä monet palaajat ovat näitä, jotka ehkä haluavat parempilaatuista ja kalliimpaa majoitusta. Joka tapauksessa kallista majoitusta on ihan liikaa. Nytkin Saireen pohjoispäähän Laem Thianin ja Hin Wongin/Mango Bayn risteykseen rakennetaan isoa hienoa resorttia, jonka nimikin on joku Chic Koh Tao Dive Diving Resort.

   Kumma juttu, kun etenkin saaren keskiosan kukkuloilta taas löytyy monia keskenjääneitä rakennusprojekteja, joissa on perustukset joskus tehty, mutta jotka nyt ovat puiden ja pensaiden valtaamia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s