Phang Ngan lahti karstikukkuloineen

on
Koh Tapu -kivi, jota kutsutaan myös James Bond Islandiksi.
Koh Tapu -kivi, jota kutsutaan myös James Bond Islandiksi.

Phang Ngan lahti on Thaimaan vastine Vietnamin Halong Baylle. Merestä nousee jyrkkiä kalkkikivestä muodostuneita karstikukkuloita. On litteitä ja leveitä kukkuloita, pyöreitä kukkuloita, isoja vuorimaisia möhkäleitä ja kapeita kiviä. Tunnetuin on Koh Tapu, joka on pieni mutta erikoisen näköinen korkea kivi. Koko Phang Ngan kaupunki on ottanut tästä kivestä itselleen symbolin ja tavaramerkin.

Viisto kallio Khao Ping Kanin saarella.
Viisto kallio Khao Ping Kanin saarella.

Kivi on varmaankin kiehtonut ihmisiä jo pitkään ja tuo kivi sekä sen vieressä oleva Khao Ping Kanin saari toimivat 70-luvulla tehdyn James Bond ja kultainen ase -elokuvan kuvauspaikkana. Koh Tapua kutsutaankin James Bond -saareksi. Turisteja viehättää tulla katsomaan ”elokuvasta kuuluisaksi tullutta saarta”, vaikka harva heistä on edes nähnyt kyseistä elokuvaa. Saari onkin ennemmin tullut kuuluisaksi siksi että sitä markkinoidaan James Bond -saarena. Se tekee siitä helpommin muistettavan ja toimii myös markkinointikikkana: ”Tämä saari sinun on nähtävä, koska se on the kuuluisa James Bond -saari.”

Koh Tapu.
Koh Tapu.

Koh Tapu aiheuttaa näkijöilleen ehkä pettymyksen, koska todellisuudessa se näyttää pienemmältä kuin valokuvissa. Kultainen ase -elokuvassa se kylläkin näyttää aikalailla oikean kokoiselta. Katsoin leffan vasta kuukausi saarella käymisen jälkeen.

Opaskirjoista ja esittelyistä olin saanut sellaisen kuvan, että Koh Tapua ympäröisi turistiveneet, joista saarta valokuvattaisiin. Näin ei kuitenkaan ollut, koska Koh Tapua ihaillaan kiven vieressä sijaitsevalta isommalta Khao Ping Kanin saarelta käsin. Koh Ping Kan olisi yksistäänkin hieno käyntikohde.Siellä on kaksi kukkulaa, jotka yhdistyvät toisiinsa hiekkakannaksella. Saari kuhisi turisteja. Kaikki halusivat köpötellä parhaille valokuvauspaikoille kapeita ja ruuhkaisia polkuja pitkin.

Saaria yllin kyllin

Tunneli kukkulan läpi.
Tunneli kukkulan läpi.

Phang Ngan lahti on hieno ja käymisen arvoinen ilmankin Khao Ping Kania. Toinen turistiryhmien peruskäyntikohde on veden päälle rakennettu Koh Panyeen kylä. Mutta ylejäänkin Phang Ngan vedestä kohoavat korkeat kukkulat ovat ihmeellinen näky. Veneemme kulki suistolla mangroverantojen läheltä. Pysähdyimme lounaalle hiekkarannalle, jota reunistivat pystysuorat kalliot. Seudulla on thaikielessä hongeiksi (eli huoneiksi) kutsuttuja luolia, joista osaan mahtuu sisään vain kanootilla, joihinkin kai vain laskuveden aikaan.Veneemme meni mm. yhden kukkulan ali kaivertuneen leveän luolan läpi kukkulan toiselle puolelle. Hävetti kun meidän perämoottorillinen veneemme eräässä laguunissa tunki kanoottien väliin kurkkimaan luolien suulle, jonne mielestäni moottorillisilla veneillä ei luonnon rauhan takia olisi asiaa.

Kanoottien säilytysvene suistolla.
Kanoottien säilytysvene suistolla.

Olin lukenut, että lahteen pääsisi parhaiten tutustumaan kanootilla mennen. Mutta koska merellä melominen on hidasta puuhaa epäilin että näkeekö siten sittenkään kovin paljoa, vaikka meloskelu olisikin ihanan rauhallista. Etenkin opaskirjassani kehuttiin John Gray Sea Canoe -firmaa, mutta laguunilla ollessani katsoin, että heidän (kuten muidenkin firmojen) kanoottimatkansa saattavat olla sellaisia, ettei niissä itse mitään melota.

Kelluvat rakennukset Phang Ngan lahdella paikassa, jossa monet turistit siirtyvät hetkeksi kanootin kyytiin.
Kelluvat rakennukset Phang Ngan lahdella paikassa, jossa monet turistit siirtyvät hetkeksi kanootin kyytiin.

Mekin olisimme voineet ostaa reissumme yhteyteen melomista, mutta sekin osoittautui vain kanootin kyydissä istumiseksi. Odottelimme sen sijaan puolisen tuntia paikalleen parkkeeratulla isommalla veneellä ja katselimme turistipaljoutta, jotka lipuivat kanoottien kyydissä viereisen kukkulasaaren viertä. Ehkä suurin osa meistä turisteista on niin tumpeloita, ettei meitä voi itse päästää melomaan. Se voisi ensinnäkin olla turvallisuusriski ja toiseksi meloilla sohimalla voisi saada tuhoa aikaan luolissa. Ja ehkä thaimaalaiset eivät ymmärrä halua päästä itse ahertamaan ja hikoamaan meloen.

Matkustaminen lahdelle

Veneet Ka Sohmin laiturilla Phang Ngan kaupungin eteläpuolella. Täältä lähtee tällaisia veineitä lahdelle.
Veneet Ka Sohmin laiturilla Phang Ngan kaupungin eteläpuolella. Täältä lähtee tällaisia veineitä lahdelle.

Turistit matkustavat Phang Ngan lahdelle usein suoraan veneellä esimerkiksi Phuketista tai sitten osallistuvat päiväretkelle, jolla ensin matkustetaan autolla laiturille Phang Ngan kaupungin lähellä. Me matkustimme pikkubussilla omin päin Phang Ngan kaupunkiin, yövyimme siellä ja ostimme paikallisesta toimistosta matkan lahdelle. Matkaan sisältyi songtau-taksin tyyppinen kuljetus laiturille ja sieltä retki avonaisella veneellä ympäri lahtea ja sen suistoa.

Lue lisää Phang Ngasta:
Phang Ngan kaupunki >>
Raakoja patsaita Ta Pan -temppelissä >>

Samantapaisia kohteita:
Risteily Halonginlahdella Vietnamissa >>
Yangtse-joen risteily Kiinassa >>

Talo rannalla lähellä veneemme lähtölaituria.
Talo rannalla lähellä veneemme lähtölaituria.
Yksi monista näkymistä Phang Ngan suistolta merta kohti mennessä. Vedestä kohosi leveä ja ohut kukkula.
Yksi monista näkymistä Phang Ngan suistolta merta kohti mennessä. Vedestä kohosi leveä ja ohut kukkula.
Veneemme veden päälle rakennetun Koh Panyeen kylän edustalla.
Veneemme veden päälle rakennetun Koh Panyeen kylän edustalla.
Koh Tapu ja yksi monista poseeraajista Khao Ping Kanin näköalapaikoista.
Koh Tapu ja yksi monista poseeraajista Khao Ping Kanin näköalapaikoista.
Ihmisiä Khao Ping Kanin rannalla.
Ihmisiä Khao Ping Kanin rannalla.
Vene Khao Ping Kanin rannalla.
Vene Khao Ping Kanin rannalla.
Khao Ping Kanilla pystyi istuskelemaan kallion kielekkeen varjossa.
Khao Ping Kanilla pystyi istuskelemaan kallion kielekkeen varjossa.
Veneemme tunki hong-luolan suulle kanoottien sekaan.
Veneemme tunki hong-luolan suulle kanoottien sekaan.
Kanootteja hong-luolan lähellä.
Kanootteja hong-luolan lähellä.
Vierailemamme ranta korkean ja jyrkän kukkulan juurella.
Vierailemamme ranta korkean ja jyrkän kukkulan juurella.
Meri biitsiltä katsottuna.
Meri biitsiltä katsottuna.
Ranta Phang Ngan lahdella.
Ranta Phang Ngan lahdella.
Matkaan kuului lounas, joka tällaisissa on usein paistettua riisiä. Pyysimme etukäteen riisimme kasviksena ilman munaa.
Matkaan kuului lounas, joka tällaisissa on usein paistettua riisiä. Pyysimme etukäteen riisimme kasviksena ilman munaa.
Erimuotoisia karstikukkuloita.
Erimuotoisia karstikukkuloita.
Rantauduimme eräälle saarelle, jossa pääsi tutkimaan luolaa. Luolan päässä oli tällainen näkymä saaren sokkeloiden sisäisiin maisemiin.
Rantauduimme eräälle saarelle, jossa pääsi tutkimaan luolaa. Luolan päässä oli tällainen näkymä saaren sokkeloiden sisäisiin maisemiin.
Kalliota Phang Ngan lahdella.
Kalliota Phang Ngan lahdella.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s