Jackfruit eli jakkihedelmä

on
Iso jakkihedelmä avattuna.
Iso jakkihedelmä avattuna. Tuosta irroitellaan mehevimmät lohkot, jotka ympäröivät hedelmän isoja siemeniä.

Jackfruit eli jakkihedelmä on ihana trooppinen hedelmä. Sitä ei Suomessa yleensä myydä. Yksi syy on varmasti se, että kypsä jakkihedelmä on päätä suurempi ja painaa monta kiloa. Yksittäisiä hedelmiä voisi olla vaikea saada Suomessa kaupaksi, koska sille tulisi paljon hintaa ja harva saisi koko sisällön hyödynnettyä ennen kuin hedelmä menisi pilalle.

Kuoritun jakkihedelmän lohkoja.
Kuoritun jakkihedelmän lohkoja.

Jakkia voisi myydä samalla tavalla kuorittuna kuten maissa joissa se kasvaa, mutta kylmässä säilytetyt lohkot pitäisi saada kaupaksi vähintään saman päivän aikana. En tiedä miten hyvin kokonainen avaamaton hedelmä kestää kuljetuksen maailman ääriin eli miten nopeasti sen sisältö pitää saada kaupaksi ennen pilaantumista. Ainakin olen kerran ostanut sitä helsinkiläisestä aasialaisesta kaupasta tuoreena ja se oli hyvää. Lohkot oli jätetty kiinni palaseen kuorta, joten ehkä ne säilyvät sillä tavalla hieman paremmin.

Jakkihedelmät ovat isoja eivätkä nämä ole vielä kypsiä eivätkä ollenkaan isoja.
Jakkihedelmät ovat suuria eivätkä nämä ole vielä kypsiä eivätkä ollenkaan isoja.

Ainakin aasialaisissa kaupoissa jakkia on myynnissä peltipurkeissa sokeriliemeen säilöttynä. Nämäkin ovat ihania ja antavat kuvan siitä miltä jakki maistuu, vaikkakin säilöttynä ne ovat tuoretta makeampia. Pakastettuna myytävä jakkihedelmä on vastaavaa kuin tuore, eli sen napakka koostumus ei häiritsevän paljoa löysty. Lisäksi jakkia myydään kuivattuna. Se on parasta oikein rapeana pakastekuivattuna, mutta myös muulla tavalla kuivattuna aromeja jää talteen.

Tuoretta jakkihedelmää näkee kaduilla ja toreilla myynnissä ainakin Kaakkois-Aasiassa. Joskus myynnissä olevat lohkot eivät ole otettu tarpeeksi kypsästä jakista ja niiden maku ei ole niin aromaattinen ja makea kuin pitäisi. Siksi ostoaikeissani katselen jakkien värisävyä, jotta se olisi tarpeeksi kirkkaan keltainen. Joskus näkee hieman oranssin sävyisiäkin jakkeja ja niitä on varmaankin todella paljon erilaisia lajikkeita. Mutta joka tapauksessa värin pitäisi olla lohkossa tasainen. Jos siinä näkyy tummempia laikkuja, on lohko todennäköisesti pilalla.

Jakkihedelmä on raakana lihamaista

Raakaa jakkihedelmää ruoassa.
Raakaa jakkihedelmää ruoassa. Epäkypsiin hedelmiin ei ole ehtinyt muodostua makeita keltaisia lohkoja ison siemenen ympärille.

Ainakin Keski-Vietnamissa käytetään raakaa jakkihedelmää ruoka-aineena vähän samaan tapaan kuin Kaakkois-Aasiassa käytetään myös raakaa papaijaa ja raakaa mangoakin. Raakaa jakkihedelmää raastetaan ohuiksi viipaleiksi ja paistetaan. Se ei maistu samalta kuin kypsä hedelmä. Oikeastaan se ei maistu raakana oikein millekään. Ehkäpä sitä käytetään myös raakana, koska valtavien jakkien kypsyessä täyteen mittaansa saattaa puun omistajilla olla yhtäkkiä hirveä määrä hedelmää, joka pitäisi saada käytettyä nopeasti pois. Raaka jakkihedelmä on myös lihan tapaan rakenteeltaan syistä, joten siitä saa tehtyä koostumukseltaan lihamaista ruokaa.

Näin jakkihedelmät ponnistavat puunsa rungosta.
Näin jakkihedelmät ponnistavat jakkipuun rungosta.

Indonesian Lombokilla kuulin myös jakkihedelmäcurrysta, jota en tullut kuitenkaan maistaneeksi enkä tiedä käytetäänkö siinä kypsää vai raakaa jakkihedelmää.

Vaikka jakkihedelmän ulkokuori on piikikäs, eivät piikit kuitenkaan pistä. Sen piikit ovat lyhyempiä ja niitä on tiheämmin kuin durianissa. Jakkihedelmät ovat yleensä myös durianeita suurempia.

Lue myös:
Thaimaan hedelmiä >>
Durian on hurjan hajuista herkkua >>
Oranssit gac-hedelmät >>
Pomelo on sitrushedelmistä vähiten kirpeä >>

Myöhemmin lisättyä: Raakaa jakkihedelmää saa myös Suomesta purkeissa etnokaupoista, lue Cheap Life Twinsin suomenkielisestä blogista Vegan BBQ Pulled ”Pork” -ohje >>

Useimmiten jakkihedelmän lohkot myydään tällä tavoin pakattuina.
Useimmiten kypsät jakkihedelmän lohkot myydään tällä tavoin pakattuina.
Jakkihedelmät voivat kasvaa korkealla puussa.
Jakkihedelmät voivat kasvaa korkealla puussa.
Tässä jakkihedelmäpuuhun on kiinnitetty pusseja, joiden sisään jakit tippuvat kypsyessään. Muuten ne läjähtäisivät maahan rikki.
Tässä jakkihedelmäpuuhun on kiinnitetty pusseja, joiden sisään jakit tippuvat kypsyessään. Muuten ne läjähtäisivät maahan rikki. Toinen kuulemani syy näille pusseille on se, että hedelmät kypsyvät niiden sisällä nopeammin.
Jakkihedelmät ovat niin painavia, että ne kasvattavat oman oksansa puunrungosta kannattelemaan painoa.
Jakkihedelmät ovat niin painavia, että ne kasvattavat oman oksansa puun rungosta kannattelemaan painoa.

 

6 Comments Lisää omasi

  1. Tero sanoo:

    Raakaa hedelmää myydään nimenomaan kokkaustarkoitukseen. Kypsän hedelmän siemenistä tulee paahtamalla ja kevyellä suolalla erinomaista naposteltavaa jota ei jää yli. En ole törmännyt kyossän hedelmään pakastettuna, mutta raakaa myödään sahalastun tapaisina paloina ja ne on syytä kypsentää.

    Joskus täällä Reunionin saarella törmää vielä vanhempiin myyjiin jotka hakkaavat raakaa hedelmää em lastuiksi asiakkaille isolla veitsellä. Kypsä hedelmä paloina säilyy viikon jääkaapissa.

    1. blogi sanoo:

      Olisipa hienoa asua tropiikissa, jossa myyjät viipaloivat jakkihedelmää asiakkaalle suoraan! Kuulostaa herkulliselta nuo siemenetkin, niitä en ole tainnut päästä maistamaan vielä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s