Sukeltaminen Koh Taolla

on
Sukelluspaatti ja sukeltajia meressä Southwest Pinnaclella.
Sukelluspaatti ja sukeltajia meressä Southwest Pinnaclella.

Edullinen laitesukeltaminen Koh Taolla houkuttaa. Kahden sukelluksen retket useimpiin kohteisiin useimmissa sukelluskeskuksissa maksaa 1800 bahtia eli noin 42 euroa. Siihen sisältyy kaikki varusteet ja hinta halpenee sitä mukaan mitä useammalla retkellä käy.

Sukelluskamat kasseissa auton lavalla.
Sukelluskamat kasseissa auton lavalla.

Sukeltamaan lähteminen on näppärää, vaikka sukelluskeskusten käytännöt hieman vaihtelevat. Ilmoittautuessa tai ennen lähtöä valikoidaan sopivan kokoiset varusteet.  Joskus sukelluskeskuksen väki osaa jatkossa valmiiksi pakata lähtijöiden kamat seuraaville retkille. Etukäteen tarvitsee vain käydä ilmoittautumassa mukaan. Se vaihtelee tarvitseeko retki maksaa heti vai jälkikäteen. Sitten vain tullaan paikalle sovittuun aikaan. Esimerkiksi Koh Tao Diversilla kävellään parinkymmenen metrin päähän rantaan ja hypätään veneeseen, joka vie hieman kauempana odottavaan isompaan paattiin. Esimerkiksi New Way Diversilla astutaan lava-auton kyytiin ja veneeseen mennään Mae Haadin satamassa.

Näkyvyydet pinnan alla

En tiedä vaikuttaako usva miten näkyvyyteen, ainakaan ei ole niin aurinkoista. Tässä on aamu-usva kyseessä.
En tiedä vaikuttaako usva miten näkyvyyteen, ainakaan ei ole niin aurinkoista. Tässä on aamu-usva kyseessä.

Koh Taolla oli joulun 2013 aikaan ollut tosi huonot, vain muutaman metrin näkyvyydet. Meri oli vellonut ja vedet samentuneet. Kun tammikuun alkupäivinä sukelsin Chumpon Pinnaclella, olin hieman ällistynyt kun muut sukeltajat kehuivat kokemustaan pintaan tullessa. Chumpon Pinnaclella oli mielestäni surkea näkyvyys eikä pinnan alla ollut oikein mitään kummoista. Mutta muut sukeltajat olivat parin viikon ajan sukellelleet vielä sameammissa vesissä ja juhlivat parempaa näkyvyyttä.

Koh Tao Diversin veneen yläkannen sohvat.
Koh Tao Diversin veneen yläkannen sohvat.

Onneksi sukellusvedet siitä paranivat normaalitiloihin. Helmikuussa saaren itäpuolella oli turhan kovaa tuulta, mutta Koh Taolla on sukelluskohteita yllin kyllin lännessäkin.

Joidenkin sukeltajien ja divemastereiden tapa on hehkuttaa kaikkia sukelluksia heti pintaan tullessa. Itse mieluummin nautiskelisin sukeltamisesta omassa rauhassani kuin höpöttäisin ja hehkuttaisin. Tässä tavat vaihtelevat ehkä vähän kansallisuuksittainkin. Joidenkin mielestä kokemuksia ei kai ole olemassa jos niitä ei todistele ääneen.

Ankkuri ja Koh Tao.
Ankkuri ja Koh Tao.

Sukeltaessani yhden ison sukelluskeskuksen mukana saksalainen sukellusoppaani varmisteli minulta että onhan kaikki ok. En kuitenkaan viitsisi maksaa 42 euroa sukellusretkestä ja joutua samalla osallistumaan awesomen hokemis -showhun. Samalla sukelluspaatilla porukka huusi jeahia ja juuhuuta aina retkenjohtajan kertoessa seuraavan kohteen nimen. Eli joidenkin mielestä meininki on huono, jos ei huudeta ”hyvä meininki!”. Ehkäpä keskinkertainenkin kokemus muuttuu sillä mahtavaksi 🙂

Valashaita Sail Rockilla

Valmistautumista aamuhämyssä.
Valmistautumista aamuhämyssä.

Sail Rock on keskellä merta oleva pikkuinen kivipaasi, joka houkuttelee hyvin kaloja, kun lähistöllä ei muita paikkoja ole. Kiertäessämme kiveä oli näkyvyys tammikuun 2014 alussa todella surkea: kuuden sukeltajan porukkamme joutui uimaan ihan sumpussa, koska edessä olevan sukeltajan päätä hädin tuskin näki. Piti uida melkein edeltäjän räpylöissä kiinni. Toisaalta se oli ihan jännää harjoitusta. Toisella puolella kiveä taas näkyvyys oli ihan hyvä.

Toisen Sail Rockin sukelluksen lopussa safety stopilla viistosti yläpuolellemme ilmestyi Koh Taon sukeltajien unelma eli valashai. Pelkään tohkeissamme uineemme sen perässä voidaksemme nautiskella tuon rauhallisen jätin ihailusta pitempään. Se ui ehkä metrin syvyydessä ja lopulta katosi hämäryyteen.

sukellusvarusteet aamuhämyssäVeneelle palatessa tuijottelin koko ajan veteen siltä varalta, että jätti ilmestyisi taas jostain. Onneksi viivyttelin veneeseen nousemisessa, sillä kohta kauempana pinnalla lilluvat sukeltajat huusivat löytäneensä toisen valashain. Otin hirveän uintispurtin, vaikken uskonut ehtiväni haita näkemään. Yhtäkkiä valashai oli edessäni ja minä sen uintireitillä. Näin sen mahtavan leveän raollaan olevan suun, jolla se siivilöi uidessaan syötävää. Siirryin syrjään ja asetuin katselemaan sitä joidenkin metrien päähän.

Sail Rock sijaitsee lähempänä Koh Phangania kuin Koh Taoa ja retkestä otettiin tavallista kalliimpi 2700 bahtin hinta. Tällä kertaa se kannatti valashaiden näkemisen takia.

Kävin pari kertaa myös uudella sukellushylky Sattakutilla. Se on upotettu pari vuotta sitten tahallaan Koh Taon edustalle. Jokin meni upottamisessa pieleen ja hylky päätyi sen verran syvälle, etteivät alkeissukeltajat sinne pääse. Ihan ok se oli ja mitä pitempään hylky tulee olemaan pohjassa niin sitä paremmin sen pitäisi kaloja houkutella.

Lue lisää sukeltamisesta:
Valashaisukeltamisesta Belizessä >>
Liveaboardilla Thaimaan Similanilla >>

Lue lisää Koh Taosta: Saariparatiisini Koh Tao >>

Sukelluskeskussuositukseni: Koh Tao Divers >>

Hyppy veteen.
Hyppy veteen.
Koh Tao jää taakse.
Koh Tao jää taakse.
Aivan Koh Taon viereisen Koh Nangyenin ympärillä on muutama sukelluspaikka.
Aivan Koh Taon viereisen Koh Nangyenin ympärillä on muutama sukelluspaikka.
Ilmatankit.
Ilmatankit.
Koh Tao aamuhämyssä.
Koh Tao aamuhämyssä.

6 Comments Lisää omasi

 1. Anne sanoo:

  Kiva postaus Taolla sukeltamisesta! Mä en ole koskaan sukeltanut, vaikka mies onkin dive con. Ehkä sitten joskus kun sen aika on. Toistaiseksi olen tyytynyt snorklailuun. Kivaa oli myös kun mies kävi sukeltamassa (Taolla), niin lähdin välillä paattiin mukaan jos mentiin sellaisiin kohteisiin missä pystyi myös snorklaamaan. Sukelluskoulu ei ottanut tästä mitään ekstramaksua.

  1. Hei, luinkin Koh Taon kokemuksistasi, mm. thainyrkkeilystä.

   Onhan sukeltaminen vähän kallis harrastus reppureissarille ja joissain matalissa sukelluskohteissa näkee snorklaten melkein yhtä hyvin. Mutta laitesukeltamisen tunne on aika sanoinkuvaamaton, joten suosittelen kurssin käymään!

 2. Sukeltelin Koh Taolla myös tänä vuonna helmikuussa 2015 ja Chumpon Pinnaclella oli aika tylsä näkyvyys. Eli mielestäni Koh Tao ei ole tosiaankaan Thaimaan paras paikka sukeltaa, paremmat paikat ovat toisella rannikolla Andamaanien meren puolella. Mutta Koh Tao on muutoin ihana saari ja sukeltaminen siellä on helppoa ja halpaa. Ja se on hyvä paikka aloittelijoille, joten kyllä sinne edelleenkin kannattaa mennä ensimmäinen sukelluskurssi tekemään.

  Koh Tao Divers on hyvä firma, jossa on semmoinen meininki mistä pidän (ei hehkutella jenkkityyliin joka sukellusta). Mutta pienemmällä Chalokin rannalla on New Heaven Diving, joka on todellakin merien suojeluun ja sen sellaiseen paneutunut firma, jonka yhteydessä on mm. korallien kasvatusprojekteja ja kilpikonnien kasvatusta ja vapautusta mereen.

  Toivoisinkin että kaikki Koh Taon firmat paneutuisivat todella tuohon Koh Taon vesien suojeluun ja että Koh Tao saisi maineen saarena, jossa sukellusohjaajat pitävät huolen ettei kukaan potki koralleja, mitään ei heitetä mereen, kukaan ei mene liian lähelle valashaita jne. Nytkin siellä on vesienpuhdistusoperaatioita ja siitä on pidetty huoli ettei saarella myydä hainlihaa, mutta toivoisin biletysasenteen sijaan vielä enempi suojeluasennetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s