Sukeltaminen Koh Lantalla

on
Kalaparvi Koh Bidalla. Huomaa kainaloihin työnnetyt kädet, +28-asteisessa vedessä tuli aina lopulta kylmä. Kuva: Fabrice Dieudonné.

Koh Taoon verrattuna Koh Lantan sukelluspaikat ovat kaukana. Koh Haan ja Koh Bidan saarille kestää isolla veneellä yleensä kai jotain 1,5 tuntia tai jopa enemmänkin. Tässä on myös syy, miksi sukeltaminen Koh Lantalla on myös Koh Taoa kalliimpaa. Ei kai sukeltaminen ole missään niin halpaa kuin Koh Taolla.

Sukelluskeskukset Koh Lantalla

Ensimmäisellä kerrallani Koh Lantalla vuonna 2014 sukelsin Lanta Diverin sukelluskeskuksen kanssa ja niin myös nytkin. Välissä olin suomalaisen sukellusliike Lazy Sealin asiakas, mutta kun sitä ei enää ole, oli helppo kääntyä taas Lanta Diverin puoleen. Minulla kun oli jäänyt sukelluslupakortit ja lokikirjat kotiin, niin oli kätevää kun heillä oli tietoni tallessa sukelluskamojen kokoja myöten, niin ei tarvinnut ryhtyä niitäkään sovittelemaan.

Veneitä Saladanin satamassa. Monet näistä ovat sukelluspaatteja.

Halusin tällä lyhyellä reissullani käydä sukeltamassa vain yhtenä päivänä ja olin ajatellut kohteen olevan Hin Daeng, koska se on kaikkein hienoin sukelluspaikka tuolla alueella ja olen nähnyt siellä useita paholaisrauskuja. Sinne olisin kuitenkin halunnut nopealla speed boatilla, koska hitaalla isolla veneellä sinne kestäisi ajaa jopa 4 tuntia. Mutta koska tätä ei ollut Lanta Diverilla tarjolla minulle sopivina päivinä, valitsin sitten Bidan reissun. En viitsinyt lähteä kyselemään muista liikkeistä.

Saladan, pieni sukelluspaatti (speed boat) ja Koh Lantan silta aamulla.
Sukelluspaatin ryhmät. Ryhmäkoot olivat pieniä. Minä sukelsin Mimin ja yhden muun fun diverin kanssa kolmestaan.

Jos haluaa lähteä tekemään vertailuja, niin sukellusliikkeitä on Koh Lantan pohjoispäässä Saladanin kylässä ainakin kuusi. Yksi niistä on suomalainen Raya Divers, joka on ainakin ollut kalliimmanpuoleinen, kun kaikki sukelluskamatkin vuokrataan lisähinnalla. Useimpien sukelluskeskusten veneet taitavat lähteä Saladanin satamasta, mutta Raya Diversin sivujen perusteella he keräävät sukeltajat majapaikoistaan aamulla ja ajavat autolla Kantiangin rannalle asti. Ehkäpä Raya Divers voisi olla hyvä vaihtoehto, jos majailee Kantiangilla.

Lanta Diverin veneen ruokapiste oli vanha tuttu.

En tiedä onko sukelluskeskusten käyttämien veneiden ruoissa eroja. Aamulla veneen lähdettyä tarjolla on yleensä aamupalaa, ensimmäisen sukelluksen jälkeen on hedelmiä ja toisen sukelluksen jälkeen lounas. Näin myös Lanta Diverilla. Lanta Diverin paattien aamiaisella ei ole juuri mitään vegaanista. Söin vain leivänpäällystevihanneksia ja join pikakahvia itse mukaan tuomani soijamaidon kera. Voisi kai sitä syödä corn flakeseja, kun toisi oman maitonsa. Thaimaassa paahtoleipä ole useinkaan vegaanista, koska siinä on jotain maitojauhetta. Siitä plussaa Lanta Diverille, että heillä on nykyään aina soijaproteiinipaloja lounaan kasvisruoassa eikä kasvisvaihtoehto ole aina vain paistettuja vihanneksia.

Koh Lanta jää taakse.

Sukellukset Koh Bidalla

Tällä kertaa reissulleni kuului kaksi sukellusta Koh Bidalla ja kolmas viereisellä Hin Bidalla, joka on meren pinnalle juuri ja juuri pilkistävä vedenalainen kukkula. Kukkula jakautuu pinnan alla kolmeen matalaan niemeen, joiden välissä olen muilla sukellusreissuilla nähnyt mustaevähaita ja erityisesti seeprahaita, jotka tykkäävät makoilla siellä meren pohjassa. Seeprahaita kutsutaan tuolla erheellisesti nimellä leopard shark. Nyt niitä ei näkynyt ja vesi oli melko sameaa.

Phi Phi Lehin saari.

Sukelluksilla bongasimme yhden kummitusneulan eli ghost pipe fishin, joita on vaikea bongata, koska ne ovat tosi samannäköisiä kuin ne korallit, joiden luona ne hengaavat. Olen haiden ja muiden isojen otusten lisäksi kiinnostunein ihan pienistä olennoista ja vaikeasti huomattavista kaloista.

Koh Bida sijaitsee ihan Koh Phi Phin eteläpuolella, eli asumattoman Phi Phi Lehin vieressä. Koh Bidan ja Phi Phin sukellusmahdollisuudet olisivat hyvä syitä majailla jonkin aikaa Phi Phillä.

Kaikki sukellusaiheiset jutut >>

Hyppy veteen Koh Bidalla. Kuva: Fabrice Dieudonné.
Vasemmalla Koh Bidan saaret ja oikealla Phi Phi Leh.

3 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s