
Chiang Maista noin tunnin matkan päässä sijaitseva Elephant Nature Park eroaa muista norsuleireistä oleellisesti: se on turvapaikka, jonne tuodaan kaltoin kohdeltuja ja vammautuneita norsuja. Koska puisto on ensisijaisesti norsuja varten, siellä ei ole elefanttiratsastusta eikä -näytöksiä.

Sen sijaan puistossa pääsee nauttimaan kesytetyistä norsuista sellaisina kuin ne ovat. Ne tallustelevat puistossa itse valitsemissaan laumoissa ja käyvät uimassa, itse valitsemiensa mahout-hoitajiensa ohjaamina. Turistit voivat syöttää norsuja ja matalassa joessa niitä vilvoitellaan heittämällä vettä päälle. Luonnollisestikaan Thaimaan metsien harvat villinorsut eivät tällaiseenkään läheisyyteen ryhtyisi. Mutta nämä norsut on tuotu puistoon valmiiksi kesytettyinä, joten nämä aktiviteetit ovat niille mieluisia.
Elephant Nature Parkiin pääsee helposti käymään ilmoittautumalla Chiang Main vanhassa kaupungissa olevassa isossa toimistossa. Siellä ilmoittautumalla varmistaa, että varmasti päätyy juuri tänne eikä mihinkään toiseen itseään ”autenttiseksi” ja ”harmoniassa norsujen kanssa olevaksi” kutsuvalle elefanttileirille, jotka ovat olemassa vain turistien huviksi.
Norsuja kohdellaan Thaimaassa huonosti

Yleensä eläinystävällisintä on jättää eläimet rauhaan. Eläimistä kiinnostuneille ja niistä pitäville ihmisille kaupataan kaikenlaista puuhaa eläinten kanssa ja niiden katselua, mutta rahan liikkuessa kyse ei oikeastaan koskaan ole eläinten parhaasta. Monissa aktiviteeteissa villieläimet häiriintyvät, eläimet laitetaan toimimaan vastoin niiden luonnollista käyttäytymistä tai ne vangitaan, jotta ihmiset voisivat niitä katsella ja kosketella. Thaimaassa on paras jättää väliin sellaiset retket, joissa matkataan norsun selässä. Palautetta on hyvä antaa ja kertoa miksi ei halua osallistua norsuajelulle.

Kun norsuista koulutetaan työnorsuja metsiin, kuljettajia patikoiville turisteille tai temppuja tekemään, niitä perinteisesti rääkätään muutama päivä, jotta norsun oma tahto saataisiin murrettua. (Ks. video Breaking the spirit of the elephant >>) Ne teljetään liikkumattomaan tilaan pölkkyjen väliin ja komennetaan opettelemaan ihmisen kaipaamia taitoja. Norsu opetetaan nostamaan jalkaa lyömällä sitä kunnes se nostaa jalkaansa. Sitä pahoinpidellään muuten vain ja estetään nukkuminen, kunnes se on ihan voipunut. Nature Parkissa yhden päivän vierailuun kuului lounaan jälkeen videon katsominen norsujen kohtelusta.

Elephant Nature Parkiin tuodut norsut ovat erityisen huonosti kohdeltuja tapauksia, vaikka jo tavallisen trekkausnorsun, puhumattakaan kaupunkeihin tuotujen norsujen, elämä on kurjaa. Ei ole normaalia toimintaa lyödä mitään eläintä. Monet hyväksyvät tällaiset menetelmät, koska luulevat että niin pitää toimia. Mutta mitä vain eläimiä pystyy kouluttamaan pelkällä palkitsemisella.
Ihmiset pakottavat eläimet väkivalloin toimimaan haluamallaan tavalla. Puistossa oli norsuja joiden silmiä oli puhkottu, ihoon tehty isoja vammoja, varpaankynsiä pysyvästi nyrhitty (ne eivät kasva uudelleen) ja torahampaita leikattu moottorisahalla. Pari norsua oli astunut Myanmarissa miinaan ja joillain oli jotain rakenteellisia vikoja.

Elephant Nature Parkissa syntyy norsuja oloihin, joissa niillä ei ole huolen häivää. Norsuja alkaa olemaan Thaimaassa liian vähän, sillä työnorsujen käytön määrä on romahtanut, mikä on toisaalta norsuyksilöiden onni etteivät ne tule hakatuiksi. Siksi etenkin villinorsujen vähyys on surullista. Niitä on metsästetty surutta ja asuinpaikat ovat harvassa Thaimaan metsien hävityksen takia.

Norsujen näkeminen oli ihmeellistä. Mutta vaikka niiden näkeminen onkin ihanaa, ei pitäisi maksaa siitä sellaisille tahoille jotka pitävät norsuja kaupallisten syiden takia. Elephant Nature Parkissa ihmiset pääsevät katsomaan norsuja pääsymaksua vastaan, koska jollain pelastettujen norsujen ruoka, lääkärien ja muiden työntekijöiden palkat, asuinalue yms. pitää maksaa. Ja toisaalta jokaisen kävijän luulisi oppivan jotain norsujen kohtelusta, joten käynti siellä on tärkeää koulutusta.
Käytännön tietoa
- Päivävierailu Elephant Nature Parkissa maksaa 2.500 bahtia eli noin 58 euroa. Siihen sisältyy matkat pikkubussilla majapaikasta puistoon ja takaisin, lounas ja kahvit. Lisäksi on opastusta, norsujen ruokkimista ja kylvettämistä.
- Viikon vierailu puistossa maksaa 12.000 bahtia eli 280 euroa ruokailuineen ja majoituksineen.
- Viikon vapaaehtoisuus puiston yhteydessä olevassa koiraturvapaikassa maksaa 5.000 bahtia ruokailuineen ja majoituksineen.
- Tutustu muihin mahdollisuuksiin Elephant Nature Parkin Visit & Volunteer -sivulla >>
Tapasin Chiang Maissa Elephant Nature Parkin toimistossa työskentelevät matkustelevat vegaanit Yhdysvalloista ja Kanadasta. Heidän blogiinsa kannattaa tutustua: Bounding Over Our Steps >>











Tärkeä aihe! Mahtavaa, että noitakin paikkoja löytyy, jotka eivät perustu vain bisneksen tekoon eläinten avulla. Aivan upeita otuksia nuo norsut ja olisi kyllä hienoa päästä joskus niitä näkemään ja auttamaan 🙂
Kyl voisi olla kannattavaa vaikkapa tehdä Thaimaahan kuukauden reissu (tai vain viikon) ja varata sille yhden viikon olo Elephant Nature Parkissa. Ei monelle 280 euroa ole iso summa majoituksesta ruokineen plus sitten jostain noin ihmeellisestä kokemuksesta siihen yhteyteen. Norsut ovat aika ylimaallisia. Ja tuo ympäristö on niin viihtyisä ja ruoka hyvää, joten lomasta se kyllä varmasti menee. Mutta tosiaan näillä on joitain projekteja muuallakin Thaimaassa, myös enempi metsäympäristössä.
Animals Asian sivuilla vinkkejä miten välttää Aasian matkoilla osallistumasta julmuuteen eläimiä kohtaan: https://www.animalsasia.org/intl/media/news/news-archive/how-to-avoid-animal-cruelty-on-your-travels.html