Chiang Main kasvisravintolat osa 1 – Tapae Gaten lähistö

on
Bodhi Zen -ravintolan yllättavässä muodossa tullut sichuan-tofuannos. Alla on pehmeästä tofupötkelöstä (niitä myydään mm. 7/11:issä ja supermarketeissa) nerokkaasti leikattu viipale ja päällä hyvin maustettua lasinuudelihässäkkää.
Bodhi Zen -ravintolan yllättavässä muodossa tullut sichuan-tofuannos. Alla on pehmeästä tofupötkelöstä (niitä myydään mm. 7/11:issä ja supermarketeissa) nerokkaasti leikattu viipale ja päällä hyvin maustettua lasinuudelihässäkkää.

Chiang Mai on yksi maailman parhaista kaupungeista kasvistarjonnaltaan. Kasvisravintolat siellä eivät ehkä ole kovin vaihtelevia eivätkä eri ruokakulttuurit ole edustettuina. Varminta on tilata vain aasialaisia ruokia.

Länsimaisia kasvisravintolakeskittymiä paremmaksi Chiang Main tekee hintataso. Siinä missä New Yorkissa ja Lontoossa voi helposti joutua maksamaan yli 10 euroa annokselta, ovat hinnat Chiang Main kasvisravintoloissa 1,5–4 euroa. Yltäkylläisen buffetin saa 100 bahtilla eli vähän päälle parilla eurolla. Lisäksi ravintolat sijaitsevat todella tiheään.

Juicy 4 U:ssa on kiva tilata papaijasalaatti, kun tietää ettei paikka ylejäänkään kasvisravintolana käytä kalakastiketta tai katkaraputahnaa sen joukossa.
Juicy 4 U:ssa on kiva tilata papaijasalaatti, kun tietää ettei paikka ylejäänkään kasvisravintolana käytä kalakastiketta tai katkaraputahnaa.

Pelkästään Happy Cowhun on listattu Chiang Maissa 47 kasvisravintolaa. Lisäksi joka toinen muukin ravintola mainostaa itseään vegetarian-sanalla. Se on harhaanjohtavaa, koska ravintoloissa myydään lihaakin eikä keittiöllä todennäköisesti ole tietoa siitä, ettei kasvisruokaan laiteta kalakastiketta. Tosin en ole täysin varma, ymmärtävätkö turisteille suunnatut kasvisravintolat, ettei torilta voi ostaa niiden ravintoloihin currytahnaa, jossa on usein kalakastiketta ja katkaraputahnaa.

Pirtelöitä saa helposti. Tässä on Juicy 4 U:n banaani-kookos-inkivääripirtelö.
Pirtelöitä saa helposti. Tässä on Juicy 4 U:n banaani-kookos-inkivääripirtelö.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten ravintolat ovat päätyneet siihen, että vegetarian-sanalla kannattaa mainostaa. Olisiko nyttemmin toimintansa lopettanut May Kaidee´sin ravintola ollut niin suosittu, että muutkin ravintolat ovat päättäneet mainetta hyödyntää?

Ravintoloiden sijainnit ja nimet ovat viime vuosina vaihdelleet kummallisen paljon. Siksi Lonely Planetin kartan ja Happy Cown tietojen perässä vedimme muutaman vesiperän. Onneksi seuraava kasvisravintola löytyi aina vähän matkan päästä. Lisäksi näin pari kasvisravintolaa, joita ei Happy Cowstakaan löytynyt. Happy Cown kohdalla kannattaa aina kirjoittaa muistiin osoite pelkän sijainnin karttaan merkitsemisen sijaan, koska sivuston kartat eivät ole aina yhtään paikkansa pitäviä.

Vanhan kaupungin itäpuolen ravintolat Moon Mueang -kadun ja Tapae Gaten tuntumassa:

Juicy 4 U, Peppermaint Guest House, Gap´s Housen kasvisbuffet (vain iltaisin, ei muutoin kasvisravintola), Aum, Taste from Heaven, Brown Rice Bistro, Bodhi Zen, Morning Glory ja THC.

Juicy 4 U

Juicy 4 U:n pita itse valituilla täytteillä. Thaimaassa syömissäni pitaleivissä leipäosuus oli loistava, ihan toista kuin Suomen nahkeat vehnäkäntyt.
Juicy 4 U:n pita itse valituilla täytteillä. Thaimaassa syömissäni pitaleivissä leipäosuus oli loistava, ihan toista kuin Suomen nahkeat vehnäkäntyt.

Juicy 4 U:n nimestä huolimatta siellä on kunnollinen ruokalista ja siitä tuli lempiravintolani Chiang Maissa. Pidän sen atmosfääristä ja mutkattomasta henkilökunnasta.

Juicy 4 U:n puutarhamaiset saniteettitilat.
Juicy 4 U:n puutarhamaiset saniteettitilat.

Tilasin mieleiseni salaatin ruksimalla paperille haluamani ainekset. Tulos oli hyvä, etenkin kun sain vaihdettua mukana tulleen majoneesikastikkeen jonkinlaiseen kurpitsapyreehen ja sain vinagretteä lisää. Samaan tapaan tilasin täytetyn pitaleivän mm. tofulla ja avokadolla.

Paikasta sai Khao Soi -nuudeliruoan kasvisversiota. Se on jonkinlainen Chiang Main alueen kansallisruoka. Siinä on currymausteisessa liemessä nuudeleita, päälle on laitettu vielä rapeaksi paistettuja nuudeleita. Pitäisi vain muistaa tarkistaa ettei kyseessä ole munanuudelit ja onko curry itse valmistettua.

Juicy 4 U ulkoa.
Juicy 4 U ulkoa.

Minua ei reissun päällä yleensä paljoa innosta pirtelö- ja mehubaarit. Pidän toki juomista paljon, mutta ne eivät pidä nälkää yhtä hyvin kuin muut ruoat. Ja reissuilla haluan nimenomaan kokea ruokia. Pirtelöistä voi tehdä erikoisiakin yhdistelemällä makuja ja käyttämällä yrttejä ja mausteita, mutta silti ne jotenkin ovat vain pirtelöitä, niillä ei ole samanlaista elämysarvoa kuin ruoilla.

Juicy 4 U:n salaatti, jonka ainekset valitsin itse.
Juicy 4 U:n salaatti, jonka ainekset valitsin itse.
Chiang Main alueen perinneruoka Khao Soi.
Chiang Main alueen perinneruoka Khao Soi.

Peppermaint Guest House

Peppermaint Guest Housella on joitain huoneita, joten oikeastaan se on siis kasvismajatalo.
Peppermaint Guest Housella on joitain huoneita, joten oikeastaan se on siis kasvismajatalo.

Emme olisi huomanneet tätä kasvisravintolaa, ellei sillä olisi ollut suuri kasvisbuffetmainos. Paikkaa pitää herttainen thainainen ja eurooppalainen mies ja ruoka oli ihan hyvää.

Peppermaintin keltainen curry oli ihan erilaista kuin yleensä, eikä huonolla tavalla. Se taisi olla kevyempää eli soossi ei ollut vain öljyä, kookosmaitoa ja mausteita. En tiedä mitä siinä oli, ehkä soseutettuna jotain vihannesta?
Peppermaintin keltainen curry oli ihan erilaista kuin yleensä, eikä huonolla tavalla. Se taisi olla kevyempää eli soossi ei ollut vain öljyä, kookosmaitoa ja mausteita. En tiedä mitä siinä oli, ehkä soseutettuna jotain vihannesta?

Buffet on vain iltaisin noin kello 18 eteenpäin. Siitä löytyy ainakin kolmea currya, tofua ja sieniä tummassa liemessä, soijapalojan vihreiden papujen kanssa, paistettuja vihanneksia, riisiä ja jonkinlaisia kevätkääryleen tapaisia rullia. Setti on aika sama kuin Gap´s Housen kasvisbuffetissa, mutta pari ruokalajia laajempi. Hinta on 110 bahtia.

Peppermaintin kasvisbuffamainos.
Peppermaintin kasvisbuffamainos.

Sain kahvini kookosmaidolla, koska osoittautui että Peppermaintissa ollut soijamaito oli yhtä Lactasoyn laaduista, joissa on kaksi prosenttia lehmänmaitoa. Suuri plussa siitä, että paikan pitäjä tuli näyttämään heidän soijamaitoaan, että käykö se. Vasta silloin tajusin, että muissakin paikoissa saatetaan käyttää Lactasoyn ”soija”maitoja ja että kannattaisi aina kurkkia tai kysyä mitä soijamaitoa ravintolat käyttävät. Eli ei riitä kysyä ”do you have soy milk”, vaan sen perään kysyä ”what kind of soy milk you have?”.

Chiang Maissa on myös suosittu Peppermint Cafe, joka on ihan eri paikka.

Mango sticky rice.
Mango sticky rice.

Gap´s Housen kasvisbuffet iltaisin (muulloin paikka ei ole kasvisravintola)

Gap´s Housen buffet ruukkuineen. Samanlaiset ruukut ovat käytössä myös Peppermaintissa.
Gap´s Housen buffet ruukkuineen. Samanlaiset ruukut ovat käytössä myös Peppermaintissa.

Thaimaassa välillä yllättää millaisia reheviä puutarhoja ja puutaloja katujen varsilta ja kujien päästä löytyy. Ensin kuljimme Gap´s Housen ohi, koska sen buffettia ei mainosteta rumin isoin mainoslakanoin. Kuljimme kuin varkain pylväiden päällä olevaan hiljaiseen ravintolaan, jossa buffet odotti.

Paljon ruokaa lastattuna buffetista.
Paljon ruokaa lastattuna buffetista.

Gap´s Housen kasvisbuffet on 100 bahtilla halpa. Hintaan kuuluu pullovettä, riisi, mausteliemessä olevia tofuja ja feikkilihoja, kolmea erilaista currykastiketta, paistettuja vihanneksia ja jälkiruoaksi ananasta, banaania ja Pohjois-Thaimaassa suosiossa olevia riisimurokeksejä. Buffet kaipaisi salaattia, mutta tuolla hinnalla tämä oli jo aivan liikaa. Ruoat maistuvat hyvältä ja rohmujen kannattaa pitää yhden lautasen sääntö. Buffet on aika samanlainen kuin Peppermaintissa.

Aum

Aumin sienisalaatti tempellä täydennettynä. Harmi kun Thaimaassa tempe ei yleensä ole kovin hyvin maustettua.
Aumin sienisalaatti tempellä täydennettynä. Harmi kun Thaimaassa tempe ei yleensä ole kovin hyvin maustettua.

Kasvisravintola Aum on vanhassa puurakennuksessa Moon Mueangilla ihan Ratchadamnoen kadun kulman lähellä, aivan Tapae Gatea vastapäätä. Sieltä saa thaimaalaista ruokaa, salaatit ainakin olivat hyviä.

Aum ulkoa.
Aum ulkoa.

Tilasin pari kertaa munakoisosalaattia ja sienisalaattia. Sienisalaatti Thaimaassa sisältää yleensä ainakin valkoista rapsakkaa röpelöistä ja itsessään mautonsta tremella-sientä ja lisäksi sipulisuikaleita ja paljon mausteita. Munakoisot olivat ihania, messeviä ja pehmeitä.

Tempeburgeri. Sen olisi voinut tilata myös kasvispihvillä. Mukana tilatut ranskalaiset olivat erikoisen hyvää ja Thaimaassa on hämmästyttänyt miten hyvää ketsuppia ravintoloissa on tarjolla, toisin kuin mitä litkuja Suomen ravintoloissa yleensä tarjotaan
Tempeburgeri. Sen olisi voinut tilata myös kasvispihvillä. Mukana tilatut ranskalaiset olivat erikoisen hyvää ja Thaimaassa on hämmästyttänyt miten hyvää ketsuppia ravintoloissa on tarjolla, toisin kuin mitä litkuja Suomen ravintoloissa yleensä tarjotaan

Pari kertaa tuli tilattua myös kasvisburgerit. Thaimaan burgerikokemukset eivät yleensä ole kummoisia eikä tämäkään, mutta ihan kivaa siitä tulee, jos tykkää ketsupista ja laittaa sitä paljon. Kannattaa siis tilata tällaisia länkkäriruokia vain jos kaipaa vaihtelua ja leipää.

Aumin munakoisosalaatti. Pohjois-Thaimaassa oli tarjolla eurooppalaistyylisiä munakoisoja, toisin kuin mitä etelämpänä olen kokenut.
Aumin munakoisosalaatti. Pohjois-Thaimaassa oli tarjolla eurooppalaistyylisiä munakoisoja, toisin kuin mitä etelämpänä olen kokenut.

Brown Rice Bistro

Brown Ricen satay tofu oli hyvää, koska maapähkinäsoossi oli loistavaa.
Brown Ricen satay tofu oli hyvää, koska maapähkinäsoossi oli loistavaa.
Brown Rice Bistro ulkoa.
Brown Rice Bistro ulkoa.

Brown Rice Bistro sijaitsee vanhan kaupungin kanavan toisella puolella, mutta kivenheiton päässä Moon Mueang -kadulta. Menu on melko suppea, mutta ilmeisesti tarkkaan harkittu thaimaalaisen julkkiskokin toimesta.

Vegaaniruokia ei ollut monia, esimerkiksi burgerissa oli kananmunaa majoneesin lisäksi myös pihvissä. Paikka on kadulle avoin.

Puoliskoni tofusalaatti ei ollut ihan sitä mitä ajatteli tilaavansa. Se kulki ehkä sanoilla fried tofu tai fried tofu mince. Tofu oli uppopaistettuja murusia. Tavallaan ihan hyvää, mutta ei kovin ravitsevaa.
Puoliskoni tofusalaatti ei ollut ihan sitä mitä ajatteli tilaavansa. Se kulki ehkä sanoilla fried tofu tai fried tofu mince. Tofu oli uppopaistettuja murusia. Tavallaan ihan hyvää, mutta ei kovin ravitsevaa.

Taste from Heaven

Taste from Heavenin kesärullat.
Taste from Heavenin kesärullat.

Tämä paikka on vaihtanut juuri paikkaansa ja löytyy nyt vanhan kaupungin sisältä melkein vastapäätä Juicy 4 U:a.

Taste from Heavenin sisätilat.
Taste from Heavenin sisätilat.

Söin kesärullia ja Tasten from Heaven -salaatin. Minä tykkäsin siitä, koska se oli hyvin maustettu salaatti. Thaimaassa, varsinkin täällä pohjoisen ravintoloissa, valmistetaan jonkin verran soijapaloja keittämättä. Tulos ei kuitenkaan ole ollenkaan huono, kun ne jäävät rapeiksi, mutta pinta on kuitenkin pehmennyt ja hyvin maustettu. Puoliskoni ei tästä salaatista kuitenkaan ihmeemmin tykännyt, salaatissa oli myös paljon raakaa sipulia.

Toisella kerralla tilasin tom kha -keittoa, joka oli siihen asti Thaimaan parasta. Ainakaan kookoksinen liemi ei ollut rakeista. Paistetut munakoisot olivat myös hyviä, vaihtelua Thaimaan paistettuihin vihanneksiin.

Taste from Heaven -salaatti.
Taste from Heaven -salaatti.

Bodhi Zen

Ankeat friteeratut tofut.
Ankeat friteeratut tofut.

Minä tykkäsin Bodhi Zenissä saamastani sichuan tofu -annoksesta (kuva siitä ylimpänä tässä jutussa), mutta puoliskoni paistetut tofut olivat maustamattomassa taikinakuoressa friteerattuja. Aina tempurassa ja muissa friteeratuissa vihanneksissa kannattaisi laittaa taikinaan edes suolaa. Ei riitä, jos tuotteen vain dippaa johonkin mausteiseen, kun sisus jää laimean makuiseksi tai tässä tapauksessa ihan mauttomaksi.

Bodhi Zen ulkoa.
Bodhi Zen ulkoa.

Myöskään hänen tilaamansa venäläinen salaatti ei ollut kummoinen, vain tomaattia, kurkkua ja sen sellaista. Toiste ei tullut käytyä täällä, koska hän ei halunnut. Minä luulen, että menusta voisi löytää paljon hyviäkin ruokia.

Morning Glory

Bodhi Zenin kanssa samalla kadulla etäämpänä kanaalilta katsoen sijaitsee Morning Glory, joka on ennen ollut Chiang Main May Kaidee´s. Nyt paikka oli vain kerran auki siitä ohi kulkiessamme, joten sinne on vaikea mennä käymään, kun aukioloajat ovat epäluotettavat. Luulen ettei homma ole lähtenyt toimimaan, kun se ei enää ole May Kaidee´s -ketjua.

THC

THC:n kattoterassi on kiva, mutta ruokaa sieltä ei saanut.
THC:n kattoterassi on kiva, mutta ruokaa sieltä ei saanut.

Tämän THC reggae-baarin kasvisravintolatoiminta ei ollut käynnissä siellä käydessämme, mutta paikassa kannattaa käydä ylimmän kerroksen näkymien vuoksi. Sinne kavutaan monenlaisia sokkeloisia rappusia ja ylhäältä avautuu näkymät Tapae Gatelle. Sijaitsee vanhan kaupungin ulkopuolella heti kanaalin toisella puolella kadulla melkein Tapae Gatea vastapäätä.

Lisää tietoa Chiang Main kasvisravintoloista blogeissa:
Bounding over our Steps >>
Neverending Voyage >>

7 Comments Lisää omasi

  1. Erittäin mielenkiintoinen postaus. 🙂

    En ole valitettavasti vielä päässyt käymään Chiang Maissa, ja muualla Thaimaassa reissatessani olen erittäin harvoin törmännyt vege-ravintoloihin. Olisipa hauska lähteä tuonne ihan puhtaalle ruokareissulle – en vegetaristi ole mutta olen muuttanut ruokavaliotani enemmän kasvisruokavalioksi viime aikoina.

    1. Kiitos! Etenkin Bangkokissa ja Chiang Maissa on paljon kasvisravintoloita, mutta yleensä pienemmistäkin kaupungeista löytää ainakin yhden thaimaalaisen kasvisravintolan, jossa käyvät lähinnä paikalliset. Olen löytänyt näitä jay-kasvisravintoloita lähes kaikkialla missä olen käynyt (Phuket Town, Phang Nga, Suratthani, Hua Hin, Pattaya, Pai ja monia olen nähnyt bussin kyydistä ohimennen pikkupaikkakunnilla). Kasvissyöjillä silmä yleensä harjaantuu bongaamaan sitä mitä haluaa 🙂 Ja ehdottoman hyvä on käydä Happ Cown sivuita katsomassa listauksia.

      https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2014/01/23/kasvissyonti-thaimaalaisittain/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s