Kissojen kaveri huolehtii sterilisoimisesta

on
Tämä onnellinen kissa sai kodin odotettuaan sitä Koh Lantan saarella Time for Limen hoivissa. Mutta koti löytyi Los Angelesista asti, kun lähempää ei löytynyt kissan kaipaajia. Ei tätäkään olisi Los Angelesiin viety, ellei tilanne olisi kissojen kannalta epätoivoinen kodittomuuden takia.
Tämä onnellinen kissa sai kodin odotettuaan sitä Koh Lantan saarella Time for Limen hoivissa. Mutta koti löytyi Los Angelesista asti, kun lähempää ei löytynyt kissan kaipaajia. Ei tätäkään olisi Los Angelesiin viety, ellei tilanne olisi kissojen kannalta epätoivoinen kodittomuuden takia.

Olen parin viimeisen kuukauden aikana kuullut kahdesta tapauksessa, jossa Aasiassa asuva länsimainen omissa sfääreissään elävä yrittäjä vastustaa kissojensa sterilisoimista. Eli meillä on ihmisiä, joiden mielestä on parempi antaa kissojen lisääntyä holtittomasti, antaa maailmaan syntyä aina vain lisää kissoja, joista kukaan ei halua pitää huolta. Kissat kuolevat autojen, mopojen ja hevoskärryjen alle, kuolevat sairauksiin joita kukaan ihminen ei hoida, kuolevat ruoan puutteeseen, kuolevat kun ihmiset tappavat niitä koska eivät halua kymmentä kissaa tontilleen naukumaan, villiintyvät arkoina metsiin, vaikka kissat eivät domestikoituneina voi hyvin ilman ihmisen apua.

Kissanpentu Koh Lantalla.
Kissanpentu Koh Lantalla.

Suomessakin elää ihmisiä, jotka eivät  tajua eläinmaailman ikävien kohtaloiden syy-seuraussuhteita. Ihmisiä, jotka laiskuuttaan tai piheyttään eivät steriloi lemmikkejään tai huvittavasti eivät halua lemmikkinsä palleja pois, koska eivät haluaisi itselleen sterilisaatiota. Samat ihmiset todennäköisimmin eivät itse ole tehneet mitään sen eteen, että Suomeen syntyvät ei-toivotut kissat ja koirat saisivat koteja sen sijaan, että ne tapetaan ei-toivottuina pentuina tai hylätään kesäkissoina. Koska jos olisivat tehneet jotain sen eteen, he ymmärtäisivät ongelman suuruuden ja mitä sen eteen tulee tehdä. Tällaisilla ihmisillä ei todennäköisesti ole mitään hajua siitä, kuinka paljon kissoja kuolee kun niitä ei kukaan ota kotiinsa ja joita kukaan ei hoida.

Tapaus Thaimaasta

Kundan ihanat kissanpennut, joille ei kuitenkaan ole ehkä vieläkään löytynyt kotia, koska kissoja on kovin paljon enemmän tarjolla kuin on kissoja haluavia ihmisiä.
Ihanat kissanpennut, joille ei kuitenkaan ole ehkä vieläkään löytynyt kotia, koska kissoja on kovin paljon enemmän tarjolla kuin on kissoja haluavia ihmisiä.

Ensimmäisen tapauksen huomasin itse Koh Lantan saarella Thaimaassa. Kävin ravintolassa, jossa oli emokissa ja pari pentua. Ravintolan Facebook-sivulla huomasin, että pennuille etsitään koteja. Ehdotin että kannattaisi käydä leikkauttamassa kissat. Omistaja tai muu ravintolan edustaja vastasi ”Minäkö leikkauttaisin kissani – en ikinä! Minä kannatan luontoa!”.

Koh Lantan eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfarella elää samaan aikaan yli 70 kissaa vailla kotia ja lisää tulee koko ajan eivätkä ”luonnonrakastajat” niitä halua. Onneksi joitain kissoja välillä adoptoidaan, mutta kalliisti ulkomaille. Paikallisilla on kissoja tarpeeksi eikä niitä haluta.

Tapaus Indonesiasta

Kissa sylissä Gili Trawanganilla vuonna 2010. Aloin tarkastelemaan sitä, koska se vaikutti pöpperöiseltä, kieli roikkui ja tamppasi koko ajan. Ilmeni että se oli vähän sairas ja ripulinen.
Kissa sylissäni Gili Trawanganilla vuonna 2010. Aloin tarkastelemaan sitä, koska se vaikutti pöpperöiseltä, kieli roikkui ja tamppasi koko ajan. Ilmeni että se oli vähän sairas ja ripulinen.

Toisesta tapauksesta kuulin Indonesian Gili Trawanganin saarelta. Siellä todellisuuden kadottanut vaatepuodin omistaja roikotti kaupassaan kylttiä, joka sanoo ”älkää tehkö kissoille aborttia, huonoa karmaa”. Saaren turistit ovat jo aiemmin raportoineet puodin huonokuntoisista ja kuolleista kissanpennuista saaren Cats of Gili -organisaatiolle. Yhdistyksen suomalainen pyörittäjä kävi vaatekaupalla katsomassa tilannetta ja sai syliinsä samantien kuolevan kissanpennun. Kaupan omistaja on käynyt sekoilemassa Cats of Gilin järjestämien kissojen sterilointiklinikoiden aikanakin ”ettei luonnonkulkuun saa sekaantua”. Lue tapauksesta Moottoritiellä on puuma -blogista >>

Mikä tämä ilmiö on?

Miten joidenkin maailmankuvaan sopii kärsimys, hylkääminen, tuskainen kuolema ja tappaminen, kunhan vain lisääntymiselinten toimintaan ei puututa?

Nuhainen kissanpentu Egyptin Hurghadan hotellillamme, jossa kissoja oli holtiton määrä ja monella oli jotain tulehduksia.
Nuhainen kissanpentu Egyptin Hurghadan hotellillamme, jossa kissoja oli holtiton määrä ja monella oli jotain tulehduksia.

Koirien ja kissojen leikkauttaminen kuuluu eläinten ystävien alkeisiin. Kaikkialla maailmalla Perniöstä Bukarestiin ja Pekingiin on kissoja ja koiria, jotka kärsivät koska niistä ei pidetä huolta. Kaikkialla maailmalla on ihmisiä, jotka ovat valmiita tappamaan lemmikkinsä tekemät pennut, mutta jotka eivät viitsi viedä lemmikkiään leikattavaksi, jotta pentuja ei syntyisi. Kaikkialla maailmalla on kodittomia eläimiä ja samaan aikaan ihmiset antavat niitä syntyä lisää. Kissat ovat lemmikkieläimiä ja on täysin ihmisten vastuulla pitää huolta niistä kaikista.

Pahimpia ovat tietysti ihmiset jotka vihaavat kissoja ja koiria ja kohtelevat niitä suorastaan väkivaltaisesti. Mutta suututtaa myös kovin suuresti tällaiset muka eläinrakkaat epärationaaliset ihmiset, jotka hölmöydessään aiheuttavat lisää kärsimystä eläimille.

Tapaus lehmä

Tämä lehmä tuli joka päivä samaan aikaan ravintolaan hakemaan ruokaa. Kuva Brown Breadista Palolemista.
Tämä lehmä tuli joka päivä samaan aikaan hakemaan ruokaa Brown Bread-ravintolaan Palolemissa. Aika erilainen elämä tällä lehmällä kuin suurimmalla osalla maailman nautoja.

Tämä keissi tuo mieleeni myös sen, kun minulta ja muilta vegaaneilta kysytään emmekö pidä lehmistä, kun emme halua niitä kasvatettavan syötäväksemme ja juotavaksemme. Eli lehmistä pitävä ihminen:

a) haluaa lehmiä pidettävän kiinni parressa niin, että ne voivat vain nousta ylös ja mennä maata talvisin ja haluaa että ne tapetaan sitten kun ne eivät enää kykene tuottamaan vasikoita ja maitoa.

vai

b) haluaa maidon ja lihan tuotannon määrän dramaattisesti vähenevän, jotta lehmät eivät joutuisi syntymään tuollaiseen huonoon elämään ja kuolemaan ennen aikojaan?

Ihmetyttää, miten alkeellisesti ihmiset joskus ajattelevat eläinten kohdalla määrän olevan hienompi asia kuin elämänlaadun. Kun Thaimaan kuningas ilmaisi pitävänsä koirista, käsittivät ihmiset Hua Hinissä tämän siten, että koiria pitäisi olla kaupungissa mahdollisimman paljon eikä että koirista pitäisi pitää hyvää huolta, mikä oli kuninkaan sanoman tarkoitus.

Jutun työnimi oli ”Maa kutsuu, steriloi kissasi”.

Lue myös:
Koiran hankkiminen ja matkailu >>
Oikeaa possujen elämää näkee vain ulkomailla >>
Muut eläinaiheiset jutut >>

6 Comments Lisää omasi

  1. Ihmiset ovat kyllä monissa asioissa käsittämättömän yksinkertaisia! Luultavasti uskonnolla ja uskomuksilla on paljon valtaa näissä asioissa. On kyllä ihan käsittämätöntä miten monet eläimet, jotka eivät edes alkuperäisluontoon kuulu, jätetään oman onnensa nojaan. Täältä Espanjasta hyvänä esimerkkinä kulkukoirat ja-kissat 😦 Metsästyskoirat ovat vain välineitä, jotka hylätään tai hirtetään metsään… 😦 Sitten on taistelukoiria ja ihan vaan hylättyjä kissoja. Onneksi jotkut sentään niistä välittävät ja huolehtivat steriloinnista, ruokinnasta ja adoptiosta. Voi kun joskus kaikille eläimille koittaisi onnelliset oltavat!

    1. Ajattelinkin tämän aiheen olevan sinulle läheinen 🙂 Nimenomaan tuo yksinkertaisesti ajatteleminen tuntuu käsittämättömältä. Ok, on monia asioita, mistä minä en tiedä mitään eikä oikein kiinnostakaan, jos ne eivät liippaa läheltä. Mutta jos ihmisellä on kissa, niin silloin luulisi miettivän vähän pidemmälle sitä mikä yleisesti olisi eläinten hyväksi.

      Helsingissä olen tavannut koirapuistoissa monia Espanjasta Suomeen tuotuja koiria, joten Espanjassa tuntuu olevan iso ongelma hylättyjen lemmikkien kanssa (http://www.espanjankoirat.com/). Ja sitten Suomessakin on näitä metsästyksenharrastajia, jotka ovat valmiita viemään huonovainuiset koirat lopetettavaksi, kaverillanikin on tämmöinen suomenajokoira.

  2. Tarhalta, jossa käyn vapaaehtoistöissä, kaikki koirat lähtevät Suomeen juurikin Espanjankoirien kautta 🙂 Ihana nähdä kun reppanat pääsevät vidoin uusiin huolehtiviin koteihin ❤ Kissojen kohdalla tilanne on valitettavasti hieman surullisempi, eikä uusia koteja tunnu löytyvän niin helposti…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s