Luxemburg on näyttävä pieni kaupunki

on
Grund on piparkakkukylä luxemburgilaisittain kaupungin rotkossa.
Grund on piparkakkukylä luxemburgilaisittain kaupungin rotkossa.

En ole tainnut koskaan kuulla että jonkun matkakohde olisi Luxemburg. Yleensä ihmiset vaikuttavat käväisevän siellä korkeintaan automatkoillaan Euroopan halki. Minäkin menin käymään siellä vahingossa, kun sain sinne kyydin Brysselistä muiden kyytiläisten suunnatessa kohti Sveitsiä.

Rotko vanhan kaupungin ympärillä.
Rotko vanhan kaupungin ympärillä on suurimmaksi osaksi puistoa ja kaupunki on sen yläpuolella.

Vertaisin Luxemburgin kaupunkia upeaan Salzburgiin ja Italian kapeakujisiin kaupunkeihin. Luxemburg Citystä erityisen hienon tekee vanhaa kaupunkia kiertävä laakso. Se on kapea ja jyrkkä melkein koko vanhaa kaupunkia ympyröivä vehreä joen uoma. Suurin osa siitä on puistoa, mutta vanhasta kaupungista itään on myös joen varrelle myös rakennettu vanha Grundin kaupunginosa. Se on vielä viehättävämpää aluetta kuin ylhäällä oleva vanha kaupunki, jossa on paljon kaikkea kauppoja. Grund tuntuu vielä vanhemmalta kaupungilta kapeine kujineen ja kahviloineen.

Kasvisravintola AM14 historiamuseon yhteydessä

AM14-ravintolan terassia.
AM14-ravintolan terassia.

Kaupungista löytyy muutama kasvisravintola, joista kätevin on AM14 Luxembourgin historiamuseon yhteydessä. Ihan keskustan alueella sijaitsee myös Anabanana, joka on kuitenkin kiinni kello 14 ja 19 välillä. AM14-kahvilalle tulin sattumalta kävellessäni Grundin kaupunginosasta ylös vanhaan kaupunkiin. Kahvilalla on isot vaaleat tilat ja ulkona piha hienolla näköalalla. Tänne siis kelpaa viedä koko matkaseurueen ja varmasti kaikki saavat jotain pientä syödäkseen ja juodakseen.

Kebab-nimellä kulkeva kasviswrappi oli ok.
Kebab-nimellä kulkeva kasviswrappi oli ok.

Ruoat AM14:ssä ovat tosiaan enemmänkin pikkusyötävää kuin aterioita. Käydessäni siellä vegaanisena oli gazpachoa, wrappia, nuudeliruokaa ja couscoussalaattia. Ainoa vegaaninen jälkiruoka ei houkutellut, joten otin vain cappucinon.

AM14 Happy Cown sivuilla >>

AM14:n ulkotila.
AM14:n ulkotila.

Kochelsheuerin leirintäalue

Kochelsheuerin leirintäalue.
Kochelsheuerin leirintäalue.

Luxemburgissa on oikein kätevää majoittua leirintäalueelle muutaman kilometrin päähän keskustasta. Leirintäalueelle kulkee bussi numero 18 keskustasta Place Hamiliuksen bussiaukiolta, ja se kulkee myös rautatieaseman kautta. Pysäkki on tien varrella ihan leirintäalueen vieressä. Lippu maksaa 2 euroa ja on voimassa kaksi tuntia. Tarkan euron matkailijat voivat halutessaan siis saapua Luxemburgin rautatieasemalle, ottaa bussin leirintäalueelle ja pystyttää telttansa ja käyttää vielä samaa lippua tullakseen takaisin kaupunkia kiertämään… Käsitin että sama matkalippu kelpaisi koko valtiossa, jossa voisi matkustaa 4 eurolla koko päivän.

Matkustaminen Luxemburgiin

Mielestäni sopi hyvin Luxemburgin henkeen, että laiturilla oli skumppatarjoilu jollekin porukalle.
Mielestäni sopi hyvin Luxemburgin henkeen, että laiturilla oli skumppatarjoilu jollekin porukalle.

Menin Luxemburgiin autokyydillä Brysselistä, mutta takaisin matkustin junalla. Niitä kulki siten usein, etten edes katsonut etukäteen aikoja ja ostin 36 euron hintaisen lipun kymmenen minuutin päästä lähtevään junaan. Matka Brysseliin kesti kolmisen tuntia.

Rautatieasema.
Rautatieasema.
Grundin kaupunginosan läpi kulkeva joki.
Grundin kaupunginosan läpi kulkeva joki.
Näkymä Grundiin yhdeltä suunnalta.
Näkymä Grundiin yhdeltä suunnalta.
Grundin yläpuolella olevaa muuria. Tuolta kulkee alas Grundiin myös hissi.
Grundin yläpuolella olevaa muuria. Tuolta kulkee alas Grundiin myös hissi.
Grundia.
Grundia.
Grundin mustia kattoja, joka vaikutti olevan normi myös vanhassa kaupungissa.
Grundin mustia kattoja, joka vaikutti olevan normi myös vanhassa kaupungissa.
Grundin laitamia.
Grundin laitamia.
Grund.
Grund.
Jokinäkymä Grundissa.
Jokinäkymä Grundissa.
Sateenvarjoja vanhan kaupungin yllä.
Sateenvarjoja vanhan kaupungin yllä.
Taloja vanhassa kaupungissa.
Taloja vanhassa kaupungissa.
Luxemburgin vanha kaupunki on myös kaupungin keskusta.
Luxemburgin vanha kaupunki on myös kaupungin keskusta.
Luxemburgin kaupungilla ei mielestäni näkynyt erityisesti maan rikkaus.
Luxemburgin kaupungilla ei mielestäni näkynyt erityisesti maan rikkaus.
Tornierkkeritalo.
Tornierkkeritalo.
Ensimmäinen vierailupäivä Luxemburgissa oli sattumalta maan itsenäisyyspäivä. Myöhäisenä iltapäivänä se näkynyt paljoakaan, mutta tällainen tapahtumatori oli.
Ensimmäinen vierailupäivä Luxemburgissa oli sattumalta maan itsenäisyyspäivä. Myöhäisenä iltapäivänä se näkynyt paljoakaan, mutta tällainen tapahtumatori oli.
Silta keskustassa.
Silta keskustassa.
Lähellä Grundia on tällainen siirtolapuutarha.
Lähellä Grundia on tällainen siirtolapuutarha.
Vanhasta kaupungista pääsee punaista siltaa pitkin bisnescityyn.
Vanhasta kaupungista pääsee punaista siltaa pitkin bisnescity Kirchbergiin.
Kirchbergin moderneja rakennuksia.
Kirchbergin moderneja rakennuksia.

raput ja portti

rakennuksia kolmessa tasossa
Kaupunkia kolmessa tasossa. Ylhäällä uutta rakentamista, keskellä vanhaa ja ihan alhaalla tosi vanhaa.

portti

mökkeröinen

linna

kuja luxemburgissa

kiviraput

kahdessa tasossa katuja

jokea

 

 

 

4 Comments Lisää omasi

 1. Kiva nähdä ajankohtaisia kuvia vanhasta asuinkaupungistani! Oikeassa olet noista julkisten hinnoista, jos siis aikoo matkustaa vähintään kaksi kertaa päivässä on päivälippu järkevin vaihtoehto. Ja tuo tornierkkeritalohan on suurherttuan palatsi. 🙂

  Kasvisravintoloista itse mainitsisin vielä Mesa Verden, sijaitsee lähellä kaupunginmuseota ja ruoat ovat herkullisia, joskin palvelu aika hidasta. Kuten melkein kaikki luxemburgilaiset ravintolat, sekin on auki vain lounaan ja päivällisen, mutta ei siinä välissä.

  1. Aaa, suurherttuan palatsi 🙂 Jostain, todennäköisesti Lonely Planetista lueskelin tuolla ollessa että Luxemburgissa nämä paikallisten kuninkaallisten virkaa tekevät ihmiset eläisivät aika rauhassa muiden paikallisten keskuudessa. Olikohan tuo rakennus kuitenkin se, missä edessä oli joku sotilas tyypillisen jäykästi seisomassa.

   Turistille nuo ravintolat, jotka ovat päivällä kiinni, ovat hankalia kun ainakin omat ruokailuaikatauluni ovat ihan mitä sattuu. Mutta eiköhän niiden suhteen mietitä enemmän rytmittynyttä arkea eläviä paikallisia. Ihan kivalta vaikuttaa tuo Mesa Verde, näyttää olevan kasvista ja mereneläviä tarjoava paikka. Hinnat kuitenkin vähän hirvittävät, mutta ei tainneet ravintolat muutenkaan Luxemburg Cityssä kovin halpoja?

   Hienoa muuten päästä tutustumaan blogiisi, haluaisin löytää enemmänkin pidemmästi ulkomailla olevien suomalaisten blogeja ja sinulla näyttäisi olevan kivasti vähän pintaa syvempää asioiden käsittelyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s