Tofun paistamista ja maustamista mökillä

on
Paistetut sinappikastikkeessa marinoidut tofut.
Paistetut sinappikastikkeessa marinoidut tofut.

Blogini luetuin juttu on pitkään ollut Tofusta ja sen valmistamisesta. Siinä lähinnä kerron miten on koostumukseltaan erilaisia tofuja ja miten niitä kannattaa valmistaa. Perusjuttuhan on paistaa tofua eri ruokiin, kuten wokkeihin, salaatteihin tai tofupihviviipaleiksi. Sitä varten tofu pitää jotenkin maustaa ja jutussa annan siihen vinkkejä.

Jos tofusta hieman puristaa nestettä pois, imee se paremmin marinadia itseensä.
Jos tofusta hieman puristaa nestettä pois, imee se paremmin marinadia itseensä.

Koska vietin juuri puoli vuotta Thaimaassa ilman omaa keittiötä, olen nyt taas kokkaillut mielellään. Hauskinta on paistella ruokia mökillä, jossa on muitakin syöjiä ja jossa saa valmistaa ruokaa muurinpohjapannulla ulkona kaasuliedellä. Siellä on tofutkin kiva paistaa rapsakoiksi parin paketillisen satseissa. Kaasuliesi on ihan ehdoton minun tyylisissäni ruoissa, joissa ruokia ei haudutella, vaan ne halutaan paistaa nopeasti kuumassa.

Marinadiliemi, jossa on aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä, inkivääriä, soijakastiketta, valkosipulia, sitruunamehua ja sokeria.
Marinadiliemi, jossa on aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä, inkivääriä, soijakastiketta, valkosipulia, sitruunamehua ja sokeria.

Edelleen lyömätön tofun maustaja on valkosipulin, inkiväärin ja soijakastikkeen yhdistelmä. Riittää kun kierittää tofuviipaleita näiden sekoituksessa ja paistaa. Toki voi antaa viipaleiden marinoitua viidestä minuutista lähtien vaikka jopa yön yli.

Paistamisessa ja marinoinnissa kannattaa käyttää hyväksi esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien purkissa olevaa öljyä. Tähän käyvät hyvin kaikki muutkin, kuten esim. marinoitujen valkosipulien, munakoisojen ja artisokkien öljyt.

Tofut marinoitumassa päivälliseltä ylijääneessä sinappisalaatinkastikkeessa. Sinappi on yksi loistavista tofun maustamistavoista.
Tofut marinoitumassa päivälliseltä ylijääneessä sinappisalaatinkastikkeessa. Sinappi on yksi loistavista tofun maustamistavoista.

Yhtenä päivänä tein lounaalla salaatille kastikkeen sinapista, ruokaöljystä, sokerista, vedestä, suolasta, valkosipulista ja pippurista. Sitä kun jäi yli, käytin saman kastikkeen tofuviipaleiden marinoimiseen. Se ei siis ole ollenkaan tarkkaa, missä tofut uittaa, kunhan mausteita ja suolaa on tarpeeksi.

Harmi kun mökille ei tullut ostettua paahdettua seesamiöljyä, joka antaa mahtavan maun tofuun ja paistettuihin vihanneksiin. Olisi pitänyt myös ottaa mukaan Helsingin etnokaupoista aasialaisia valmismaustekastikkeita, kuten sienikastiketta, joilla saa mahtavan makuisia paistettuja vihanneksia. Toisaalta itse maustaen ruoasta tullee terveellisempää ja vaihtelevamman makuista.

Tofu on monikäyttöistä, siitä voi tehdä pinaatin kera piirakantäytteen.
Alpron tofu käy Jalotofua paremmin esimerkiksi piirakkaan, kun sen saa käsin murustettua mukavaksi pinaatin sekaan.

Jalotofun maustamaton tofu on nykyään vielä entistä kiinteämpää, joten sen saa paistumaan ehjänä vaikka sen viipaloisi ohueksikin. Grillaajille Jalotofu onkin parempi valinta kuin Alpron tofut, jotka ovat pehmeämpiä. Alpron tofut meinaavat murentua, jos niitä kovasti pyörittelee marinadissa. Toisaalta Alpron tofu sopii paremmin ruokiin, jossa tofu nimenomaan halutaan murentaa, kuten tofukokkeliin ja pinaatti-tofupiirakkaan.

Tofuissa on sitä enemmän proteiinia mitä kiinteämpiä ne ovat. Tofu on tavallaan tiivistynyttä soijamaitoa eli mitä pehmeämpi tofu, sitä lähempänä sen ravintoarvot ovat soijamaitoa. Jalotofussa proteiinia on 18 g sadassa grammassa.

Lue myös:

Tofusta ja sen valmistamisesta >>

Valkosipuli, inkivääri ja soijakastike ovat supermaustajia >>

Pakastetun tofun käyttäminen >>

Marinoitua yuba-tofua >>

Paahdettu seesamiöljy >>

Tofut marinoitumassa valkosipulin, inkiväärin, soijakastikkeen, sitruunan ja paprikamausteen sekoituksessa. Punainen sävy tulee paprikasta.
Tofut marinoitumassa valkosipulin, inkiväärin, soijakastikkeen, sitruunan ja paprikamausteen sekoituksessa. Punainen sävy tulee paprikasta.
Sinappitofut paistumassa. Ohuemmat ja pienemmät viipaleet ovat Jalotofua ja paksummat ja isommat viipaleet ovat Alpron tofua. Alpron tofu murenee helpommin, joten paistaessa se on parempi viipaloida paksummaksi.
Sinappitofut paistumassa. Ohuemmat ja pienemmät viipaleet ovat Jalotofua ja paksummat ja isommat viipaleet ovat Alpron tofua. Alpron tofu murenee helpommin, joten paistaessa se on parempi viipaloida paksummaksi.
Eri tavoin marinoitu tofuerä paistumassa.
Eri tavoin marinoitu tofuerä paistumassa.
Tofut lautasella muiden kesäruokien kera.
Tofut lautasella muiden kesäruokien kera.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s