Koh Samet: hieno saari lähellä Bangkokia

on
snorkkeli
Vuokrasnorkkelista huolimatta Koh Sametilla ei oikein ollut mitään snorklattavaa ainakaan itärannikolla. Sen sijaan rannat ovat hienoa hiekkaa ja turkoosia vettä vailla koralleja.

Jotenkin luulisi, että Koh Samet olisi pilalla. Sinne kun pääsee Bangkokista bussilla muutamassa tunnissa seitsemällä eurolla. Siitä olisi voinut tulla Phuketin tapainen, vaikkakin siihen verrattuna pienen pieni turistisaari, tai että parin tunnin matkan päässä oleva Pattaya olisi tuonut sinne vaikutteita. Mutta ei. Koh Samet on kivoimpia rantapaikkoja, joissa olen Thaimaassa käynyt.

Koh Sametin kartta.
Koh Sametin kartta.

Jonkun verran olin ennestään kuullut, että Koh Samet olisi viikonloppuisin rasittavan täynnä bangkokilaisia ja että siellä olisi ruuhkaista rannalla, tai että rannat eivät olisi hyviä. Saaren melkein koko itäranta on hiekkarantaa ja ehkä jotkut ovat jumiutuneet heti siellä pohjoisimmalle ja satamaa lähinnä olevalle Had Sai Kaewin rannalle.

Rannat hiljenevät etelään päin mennessä, mutta silti joulun aikaan rannat Sai Kaewilta Ao Pudsalle (eli Ao Tubtimille) asti olivat täysiä. Silti Ao Pudsan/Tubtimin ranta oli ehkä mukavin ja siellä oli hienoja bungaloweja ehkä 1000 bahtilla ja siitä hinnasta ylös päin.

Majoittuminen ja matkustaminen

Sea Breezen bungalowini terassi.
Sea Breezen bungalowini terassi.
Bungalowini sisältä. Tällaiset banaanin lehdistä tai bambusta punotut seinät ovat usein halvan paikan merkki.
Bungalowini sisältä. Tällaiset banaanin lehdistä tai bambusta punotut seinät ovat usein halvan paikan merkki.

Mutta minä en muista turisteista häiriintynyt. Kävin saarella kahteen kertaan, joulun aikaan ja tammikuussa molemmilla kerroilla lähes viikon ajan. Majoituin Ao Phain rannalla Sea Breezessä, josta sain terassillisen bungalowin 400 bahtilla (alle 10 euroa). Toisella kerralla majoituin kahteen pekkaan saman paikan huoneeseen, joka oli hieman parempikuntoinen, mutta en muista oliko halvempi vai kalliimpi. Usein halvoissa paikoissa on valittavana haluaako tunnelmallisen ja rähjäisemmän bungalowin vaiko kaakeloidun ja siten siistimmän huoneen. Nämä majoitukset eivät siis olleet rannalla, vaan muiden bungalowien keskellä ja paikka ei ole mitenkään erityisen hieno, vaan todennäköisesti paikallisen perheen melko huolettomasti pyörittämä paikka.

Koh Sametin paatti Ban Phen satamassa.
Koh Sametin paatti Ban Phen satamassa.

Koh Sametille pääsee parhaiten matkustamalla Ban Phe -paikkakunnan satamaan ja ostamalla siellä satamasta lipun lautalle. Saarelle menee kalliimpia ja nopeampia speed boateja ja halvempia ja hitaampia puulaivoja. Satamassa yritetään kovasti kaupitella majoituksia ja siellä saatetaan esiintyä ikään kuin majoitus kuuluisi ostaa jo sieltä, mutta asia ei ollenkaan sillä tavalla. Paluumatkalla satamasta voi ostaa linja-automatkan ainakin Bangkokiin. Ne lähtevät sataman vieressä kulkevan tien varrelta, vaikka ihan satamassa onkin lipunmyyntikoju.

Tunnelmia saarelta

Saarella oli erikoisen paljon koiria. Useimmilla oli selässään kaistale
Saarella oli erikoisen paljon koiria. Useimmilla oli selässään kaistale ”väärään suuntaan” kasvavaa karvaa samalla tavalla kuin rhodesiankoirilla.

Majapaikastani Sea Breezestä suoraan rannalle päin on Silversandin ravintola ja majapaikka, jossa iltaisin oli kovat dj-vetoiset bileet etenkin lauantaina. Siellä biletti etenkin thainuoria. Päivisin paikan ravintolan nuoret tarjoilijat puhuivat huonoa englantia, joten se oli ehkä enemmän thaiden suosiossa oleva, vaikka rannalla ottikin aurinkoa paljon venäläisiä turisteja. Rannoilla myös ruotsalaiset olivat enemmistössä.

Koiranpennut antoivat hyvin nyppiä kirppuja ja talkita niiden ihoa kirppu- ja punkkitalkilla. Ne nauttivat ihmisen huomiosta.
Koiranpennut antoivat hyvin nyppiä kirppuja ja talkita niiden ihoa kirppu- ja punkkitalkilla. Ne nauttivat ihmisen huomiosta.

Saarella oli erikoisen paljon koiria ja vieläpä koiranpentuja. En tiedä mitään niin ihanaa maailmassa kuin koiranpennut. Mutta näky ei ollenkaan ilahduttanut, koska se oli osoitus siitä ettei koirista pidetä huolta eli niitä ei leikata. Mitä tapahtuukaan kun kaikki joulu-tammikuussa näkemäni pennut kasvavat isommiksi? Yhtenä yönä istahdin rannalle ja syliini tuli varmaan kymmenen koiranpentua. Oli todella vaikea lähteä siitä. Seuraavana päivänä menin pentujen luo ja huomasin niiden olevan täynnä kirppuja, joita aloin nyppimään. Onneksi koirista näytti joku paikallinen perhe pitävän jokseenkin huolta, koska yksi tyttö toi minulle kirpputalkkipurkin nähdessään puuhani.

Tie Koh Sametin rannan tuntumassa.
Tie Koh Sametin rannan tuntumassa.

On käsittämätön ihme, että Koh Sametin on annettu säilyä niin pienimuotoisena kuin se on. Saari on olevinaan kansallispuistoa, joten todennäköisesti sen ansiosta siellä on ollut jotain rajoituksia. Silti liikenne saarella oli häiritsevää, vaikka rannan läheisyydessä oleva tie muistuttikin usein muhkuraista ja kiemuraista kärrypolkua. Tällä ajotiellä oli hankala kävellä skoottereiden ja massiivisten lavataksien joukossa. Tosiaan taksit olivat varmaankin jotain maastoajoon sopivampaa jykevämpää mallia kuin perus songthaewit. Silti ne olivat suurimmaksi osaksi hyvin turhia, esim. Ao Pudsalta kävelee satamaan 15 – 20 minuutissa.

Kustannuksia Koh Sametilla

Matka Koh Sametille ja siellä 5 yötä juuri ennen joulua:

 • Kulut 5 päivältä yhteensä noin 5300 bahtia / noin 126 euroa
 • Kulut keskimäärin päivässä 1060 bahtia eli noin 25 euroa

Erityisiä kuluja:

 • Majoitus 400 bahtia per yö bungalowissa
 • Matkat Koh Sametilta Bangkokiin 290 bahtia (lautta 50 b + linja-auto 178 b + BTS 37 b + metro 25 b)
 • Matkat Pattayalta Koh Sametille 255 bahtia (songthaewit Pattayalla 25 b + pikkubussi 150 b + lautta 70 b + 10 b satamamaksu)
 • Snorkkelivuokra kahtena päivänä yhteensä 100 bahtia (ei näkymiä)
 • Muistaakseni lautta saarelle kallistui hieman tuosta 50 – 70 bahtista heti alkuvuonna 2014, joten nyt se saattaa maksaa 100 bahtia suuntaansa

Lue myös:

Koh Sametin ilmiöitä ja ruokatarjontaa >>

juokseva lapsi rannalla

Matkalla Bangkokista Ban Phehen bussista puhkesi kumi. Valtion bussit näyttävät tyypillisesti tältä ja suosin niitä.
Matkalla Bangkokista Ban Phehen bussista puhkesi kumi. Valtion bussit näyttävät tyypillisesti tältä ja suosin niitä.
Ban Phen satama.
Ban Phen satama.
Värikkäitä kalastusveneitä satamassa.
Värikkäitä kalastusveneitä satamassa.
Koh Sametille pääsee nopeammin ja kalliimmalla tällaisella moottoriveneellä.
Koh Sametille pääsee nopeammin ja kalliimmalla tällaisella moottoriveneellä.
Suuntana Koh Samet.
Suuntana Koh Samet.
Rantautuminen Koh Sametille. Thaimaassa joutuu kävelemään veneisiin tällaisia lankkuja pitkin.
Rantautuminen Koh Sametin veneestä Ban Phen laiturille. Thaimaassa joutuu kävelemään veneisiin tällaisia lankkuja pitkin.
Koh Sametin satama.
Koh Sametin satama.
Merenneidot voivat näyttää tällaiseltakin.
Merenneidot voivat näyttää tällaiseltakin.
Had Sai Kaewin ranta oli joulun aikaan aika ruuhkainen, mutta voi valita eteläisimpiä rantoja, jos ei halua seurata thaimaalaisia viikonlopputuristeja.
Had Sai Kaewin ranta oli joulun aikaan aika ruuhkainen, mutta voi valita eteläisimpiä rantoja, jos ei halua seurata thaimaalaisia viikonlopputuristeja.
Had Sai Kaewin rannalta löytyi näitä käsittämättömiä rantatuolirivistöjä.
Had Sai Kaewin rannalta löytyi näitä käsittämättömiä rantatuolirivistöjä.
Had Sai Kaewille mahtui kukkoja ja kanojakin.
Had Sai Kaewille mahtui kukkoja ja kanojakin.
Huone Sea Breezessa.
Huone Sea Breezessa.
Huoneen terassi. Huom, sandaaleja ei kannattanut sinne jättää, kun paikan pikkukoirat tykkäsivät niistä...
Huoneen terassi. Huom, sandaaleja ei kannattanut sinne jättää, kun paikan pikkukoirat tykkäsivät niistä…
Sea Breeze.
Sea Breeze.
Banaanipuu bungalowin vieressä.
Banaanipuu bungalowin vieressä.
Koiria rannalla.
Koiria rannalla.
Koh Sametilla oli holtiton määrä koiranpentuja, niiden määrä räjähtää käsiin ja pelkään koirien puolesta.
Koh Sametilla oli holtiton määrä koiranpentuja, niiden määrä räjähtää käsiin ja pelkään koirien puolesta.

 

9 Comments Lisää omasi

 1. Koh Samet näyttää ihan kivalta paikalta 🙂 On sellainen rotu kuin thai ridgeback. Niitä on Suomessakin ja niillä kasvaa ns ridge selässä väärään suuntaan. Nuo näkemäsi koirat oli varmaan enemmän tai vähemmän sen sukuisia.

  1. Kas kas, näyttäisi tuo ridgeback olevan vanha ilmiö Itä-Thaimaan koirilla. Aikalailla itää tuo Koh Sametkin on. Useimmiten saaren koirilla oli luppakorvat, joten sinne on sitten tuotu semmoisia lemmikeiksi. Mutta Thaimaassa tosiaan näin paljon tollaisia tosi lyhytturkkisia koiria, mikä on varmasti kätevää Thaimaan säätiloissa, ellei sitten altista ihon palamiselle. Lisäksi niillä saattoi olla iho hieman rullalla shar pein tapaan ja kutsuimme niitä nahkamunakoiriksi, kun iho oli mokkamaisen nahkea…

 2. Laura sanoo:

  Kävin siellä ennen tätä öljyonnettomuutta ja kun kuulin tästä niin olen välillä miettinyt miten ne sai sen putsattua… http://yle.fi/uutiset/oljyvuoto_tuhri_suositun_turistirannan_thaimaassa/6752950

  1. Tuota asiaa mietinkin saarella, mutta jäi googlamatta. Itärannikolla ei näkynyt tuhosta jälkeäkään, mutta nyt kun luin tuon uutisen, niin sen mukaan öljy huuhtoutui rantaan Praon lahdella, joka on oikeastaan ainut hiekkaranta saaren länsirannikolla. Siellä en käynyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s