Kettukusut Uuden-Seelannin Waitomossa

on
Ruskea kettukusu puussa.
Ruskea kettukusu puussa.

Luulin kirjoittavani jutun opossumeista. Luulin tavanneeni Uuden-Seelannin Waitomossa kaksi yllättävää opossumia, mutta sen lajin edustajat elävätkin vain Ameriikoissa, ne näyttävät vähemmän pehmoisilta ja toinen nimitys niille on pussirotta. Näkemieni olentojen oikeaksi nimeksi arvasin sitten kusun, koska muistin nähneeni luontodokumentin, jossa näitä näkemiäni olentoja itsepintaisesti kutsuttiin kusuiksi ja se ihmetytti silloin. Sekavuuden nimissä aiheuttaa se, että nämä Uuden-Seelannin ja Australian elätit ovat englanninkieliseltä nimeltään possum. Ameriikkojen opossumit ovat englanniksi opossum tai sitten myös possum.

kusu kurkkaa puusta. Lähdimme Waitomon leirintäalueelta iltahämärällä etsimään joitain luolia, joissa voisi ehkä omin päin nähdä kiiltomatoja. Meillä oli summittaiset tiedot ja polku näytti menevän pelottavia sonneja täynnä olevan lehmäaitauksen läpi. Luolille asti emme päässeet, mutta paluumatkalla kohtasimme kaksi kusua. Ne olivat kummallisen pelkäämättömiä, seisoskelivat ensin polulla taskulampun valossa ja kiipesivät viereemme puuhun hengailemaan. Saimme tarkkailla niitä yläpuolellamme puussa puolisen tuntia ja kuvia saimme niistä kameran salaman avulla. Toinen yhtäkkiä päätti mätkähtää puusta alas ihan viereeni ja siinä minulla tuli olo että meinaako se lähteä kapuamaan minua pitkin, mutta se vain laukkasi ohi.

Söpö harmaa kusu jäi puuhun istuskelemaan. Siltä puuttui häntä, kun taas ruskea osasi roikkua häntänsä varassa ja oli muutenkin jännä epeli.

Minullehan kettukusut ovat uskomattoman sööttejä ja sympaattisia eläimiä. Monet uusiseelantilaiset taas suorastaan vainoavat niitä. Joidenkin mielestä on ihan hyväksyttävää tahallaan törmätä niihin autolla ja käydä metsissä tappamassa niitä urakalla.

kettukusu puussaSyy tähän silmittömään vihaan ja verenhimoisuuteen on se, etteivät kusut ole Uuden-Seelannin kotoperäistä eläimistöä, vaan ne on tuotu sinne Australiasta. Ihmiset ovat taas kerran olleet typeriä ja tuoneet Uuteen-Seelantiin Australiasta eläimiä, joiden takia kotoperäinen kasvisto ja eläimistö kiivilintuinen on uhanalaistunut. Kusut syövät niin paljon uhanalaisia kasveja ja harvinaisten lintujen munia. Turkistarhaus on tässä tuomisessa ollut syypää samalla tavalla syy kuin minkkien tuomisessa Suomeen.

Suurin uhka Uudelle-Seelannille ovat ihmiset, jotka ovat saaneet kaiken aikaan ja siksi inhottaa ihmisten viha kusuja kohtaan. Uusi-Seelanti on minusta ihana paikka luonnoltaan ja haluaisin sinne takaisin patikoimaan ja ihailemaan. Mutta ihmisten kulttuuri ei tehnyt minuun kovinkaan hyvää vaikutusta.

Kusuja teurastetaan sumeilematta, mutta niitä ei saada koskaan häviämään Uudesta-Seelannista. Sairaan jahdin voisi lopettaa ja antaa kusujen olla. On väärin laittaa ne kärsimään ihmisen aiheuttamasta peruuttamattomasta tuhosta. Myrkyttämistä, metsästämistä ja yliajamista on yritetty jo pitkään eikä se toimi. Päinvastoin ihmiset ovat alkaneet saamaan elantoaan kusujen tappamisesta, joten on epäilty etteivät ne ihmiset edes halua kusujen katoavan luonnosta.

  • Uuden-Seelannin kaupoissa (myös Ruskovilla Suomessa) myydään vaatteita, joiden langassa on kusujen karvaa. Ne on aina tehty tapetuista eläimistä. Tuotteiden lapuissa oikein esitellään asiaa, miten hyvä muka on että tämmöisillä tuotteilla annetaan kannustinta vähentää opossumeja.
Kettukusu pureskelee jotain oksaa puussa.
Kettukusu pureskelee jotain oksaa puussa.
Kettukusu puun siimeksessä.
Kettukusu puun siimeksessä.
Kettukusu kurkkaa puun takaa.
Kettukusu kurkkaa puun takaa.
Kettukusu kiipeää.
Kettukusu kiipeää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s