Hongkong teki vaikutuksen: pilvenpiirtäjiä ja luontoa

on
Näkymä The Peakilta alas Hongkongin saaren ydinkeskustaan.
Näkymä The Peakilta alas Hongkongin saaren ydinkeskustaan.

Minulla on ollut Hongkongin suhteen sellainen jännä kutina, että tykkäisin siitä paljon, ja se on kiinnostanut minua uusista suurkaupunkikohteista eniten. Pääsin ihan lyhyesti käymään siellä syyskuun lopussa. Ehdin kierrellä Hongkongissa ehkä viisi tuntia, kun minulla oli siellä kymmenen tunnin odotteluaika matkallani Bangkokiin.

korkea taloEnpä ole sellaista paikkaa ennen nähnyt eikä toista varmaan ole. Olen käynyt New Yorkissa, Bangkokissa, Singaporessa ja Tokiossa, mutta Hongkong on niistä se jossa on päätähuimaavimmat talot ja siihen yhdistettynä sekä rehevät kukkula- että merimaisemat. En odottanut ihan niin futuristista paikkaa kuin mitä bisneskaupunginosa oli. Ja toisaalta en odottanut sellaista luonnon rehevyyttäkään mitä näki heti bisneskatujen takana mäen kohotessa. Kannatukseni korkeaa kaupunkirakentamista kohtaan vain kasvoi. Korkeat talot mahdollistavat useampien asumisen keskeisillä paikoilla ja antavat tilaa luonnolle.

Bisneskeskusta on pakosta kehittynyt niin korkeaksi, koska se sijaitsee meren ja korkeiden kukkuloiden puristuksessa. Jännä että juuri tuo kaistale on ollut sijainniltaan niin tärkeä, että siihen on pitänyt sulloa niin paljon. Hongkongin historiakin on aika ihmeellinen. Minun siellä 24.9. olessani ei mielenosoituksia näkynyt vielä. Hongkongilaiset ajavat laajempaa äänioikeutta ja kunnollisia vaaleja.

Syyskuun lopun 28-asteinen päivä oli täydellinen lämpötilaltaan. Jos olisin ehtinyt nähdä Hongkongia vähän laajemmin ja jos sen hintataso ei olisi niin eurooppalainen, saattaisi se kiriä lempikaupunkini Bangkokin rinnalle.

The Peak

 

Juna tulee.
Juna tulee.

Paras juttu oli matkustaa funikulaarijunalla Hongkongin saarella oleville kukkuloille The Peakin näköalapaikalle. Lähes kaikki turistit varmaan tekevät tuon matkan, mutta niin kannattaakin, näkymät ovat uskomattomat.

Jo kaupungilla kulkiessa pilvenpiirtäjät tuntuivat kummallisilta, mutta Peakilta katsoessa näki miten on pitänyt rakentaa niin korkeita taloja sulloutumaan tehokkaasti pienelle alueelle. Jos kukkulaa ei olisi, niin Hongkong olisi varmasti levittäytynyt koko saarelle eikä tehokkaita pilvenpiirtäjiä olisi. Nyt kukkuloiden seinämät saavat rehottaa ja puhdistaa miljoonakaupungin ilmaa merituulien ohella.

Se on ihanaa kun Hongkongilla on meri. Se muistutti väriltään Uuden-Seelannin sävyjä, semmoista maitomaista turkoosia, mutta ei kovin kirkasta semmoista.

Kukkuloilla riittää kävelyreittejä. Alaskin olisi voinut kävellä, mutta minä menin junalla ylös ja alas ja kuljin ylhäällä pikkupolkuja ja yhden kolmen kilometrin tien yhden nyppylän ympäri. Yllätti miten rehevää luontoa heti Hong Kongin bisneskeskustan takana on. Lisäksi koko Hongkongin alueella olisi vaikka kuinka patikointireittejä, joten voisin lähteä tuonne pariksi viikoksi ja kävellä paljon. Reiteille varmaankin pääsee helposti julkisilla. Jollain rannalla saisi kai telttaillakin.

Keskikaupunki

 

Kuin arkkitehdin havainnekuvasta.
Kuin arkkitehdin havainnekuvasta.

Tulin lentokentältä express-junalla Hongkongin saarelle ja olin ihan pihalla. Hongkongin juna-aseman tienoolla on paljon jalankulkusiltoja ja isoja teitä. Pitkälle ei näe, koska rakennukset ovat julmetun korkeita. Minä oikeasti naurahtelin pysähdellessäni ottamaan niistä kuvia. Hongkongin pilvenpiirtäjät vaikuttivat olevan vähemmän massiivisia kuin New Yorkissa, eli kukin talo saattoi viedä vähemmän maa-alaa, mutta korkeutta olikin sitten enemmän. Näitä hujoppeja on sitten vierivieressä ja välissä saattaa olla vain käsienvälin levyinen kuja.

Kuljin ensin vähän vääriä katuja, joilla katutasot on varattu luksusmerkkien lippulaivaliikkeille. En esimerkiksi meinannut keksiä mistä ravintoloita löytyisi, kun ei tuolla bisnesalueella ollut kunnon tavaratalojakaan, joissa olisi ehkä ollut food courteja, tai sitten en vain huomannut niitä. Rakennukset tuntuivat olevan toimisto- ja asuinkäytössä.

The Escalators

The Escalator kulkee tällä tavalla rullaportaina ylöspäin, sitten taso jossa kävellään muutama askel,  lähdetään pois tai jatketaan seuraavat rullaportaat taas.
The Escalator kulkee tällä tavalla rullaportaina ylöspäin, sitten taso jossa kävellään muutama askel, lähdetään pois tai jatketaan seuraavat rullaportaat taas.

 

On oikein hyvä idea suunnistaa the Escalatorsille. Ne ovat aivan nerokas idea mäkeä ylös kohoavassa keskikaupungissa. Siellä pääsee liukuportaita (paitsi että ei ole aina portaita vaan tasaista liikkuvaa pintaa) pitkin aina korttelin kerrallaan. Kyydistä voi silloin hypätä tai jatkaa taas seuraavan korttelin matkan kulkevat liukuportaat. Escalators on katettu, mutta muuten se ei ole sisätiloissa.

Escalatorsilta pääsee näkemään poikkikatujen tunnelmaa ja valitsemaan mieleisensä. Minä menin Staunton Streetille kasviravintola the Herbivoresiin, joka sijaitsee Hongkongin Soho-nimisellä alueella (miten noita Sohoja on joka kaupungissa, tuolla se löyhästi tarkoittaa south of Hollywood Roadia).

 

The Escalatorin alkupäätä. Ison osan ajasta se kulkee pylväiden päällä siltana, mutta myös katutasossakin.
The Escalatorin alkupäätä. Ison osan ajasta se kulkee pylväiden päällä siltana, mutta myös katutasossakin.

Kasvisravintolat

 

Kuva Happy Cown kartasta. Vegaaniravintolat on merkitty vihreällä ja kasvisravintolat violetilla.
Kuva Happy Cown kartasta. Vegaaniravintolat on merkitty vihreällä ja kasvisravintolat violetilla.

Yritin etsiä etukäteen Happy Cow -sivustolta Hongkongista pari semmoista ravintolaa, joissa haluan käydä. Pelkästään ihan keskustassa salmen molemmin puolin kasvisravintoloita oli kymmeniä, joten valinnanvaraa oli liikaakin: en jaksanut etukäteen valita paikkoja. Kävin sitten vain lopuksi syömässä The Herbivoresissa. Otin lounassatsin (150 hkd), jossa oli salaatti (pelkkiä salaatinlehtiä balsamietikka-oliiviöljyssä), nuudeleita, merilevää ja vihanneksia pääruoaksi ja kookospannacottaa jälkiäiseksi.

Herbivores Facebookissa

Nuudelit merilevällä.
Nuudelit merilevällä.
Kookospannacotta, passionhedelmää päällä.
Kookospannacotta, passionhedelmää päällä.
Herbivoresin ovi.
Herbivoresin ovi.

Muuta tekemistä Hongkongissa

Jos minulla olisi ollut aikaa, olisin ottanut lautan Hongkongin saarelta Kowloonin puolelle. Sieltä olisi myös päässyt näkemään pilvenpiirtäjät vähän toisenlaisesta näkökulmasta.

Kowloonin puolella olisi myös iltatori ja todennäköisesti vähemmän sliipattua menoa.

Ennen matkaa

 

Junasta näkyi melko massiivisia kerrostaloja.
Junasta näkyi melko massiivisia kerrostaloja.

Ensin menin Hongkongin lentokentän verkkosivuille ja etsin sieltä tiedot miten lentokentältä pääsee keskustaan. Airport Express -juna vie 24 minuutissa 100 dollarilla eli 10 eurolla lentokentältä Hong Kong Stationille 10 min välein. Mutta kun en Suomessakaan maksa sellaisia summia mennäkseni Helsinki-Vantaalle, niin etsin bussitiedot. Bussilla pääsee 40 dollarilla eli 4 eurolla lentokentältä esimerkiksi City Hallille bussilla A11 (päätepysäkki North Point Ferry Pier) ja paluulipun saa ilmeisesti 50% alennuksella kun palaa samana päivänä. Ongelmana on vain että bussit kulkevat 25 minuutin välein. Jos minulla kävisi huono tuuri, menettäisin yhteensä 50 minuuttia. Valitsin junan ja ilmeni että saman päivän aikana takaisin lentokentälle palatessa hinta on sama eli 100 dollarilla eli 10 eurolla pääsin myös takaisin. Onneksi en lähtenyt bussin kyytiin.

Kustannuksia:

Junamatka edestakaisin keskustaan: saman päivän aikana matkustaen 100 hkd eli 10 e (tai saman verran yhteen suuntaan)

Funikulaarijuna edestakaisin The Peakille 40 dollaria eli 4 euroa, ks. The Peakin nettisivut >>

Vedet, jääteet, mehut 15–20 hkd eli 1,5–2 e.

Maisemaa the Peakiltä.
Maisemaa the Peakiltä.
Joissain paikoin the Peakilla oli turisteja, mutta hiljaisia paikkoja oli paljon.
Joissain paikoin the Peakilla oli turisteja, mutta hiljaisia paikkoja oli paljon.
Kiinalainen mökki the Peakilla.
Kiinalainen mökki the Peakilla.
Maailman kalleimpia taloja kukkulalla.
Maailman kalleimpia taloja kukkulalla.
Pieniä polkuja oli paljon, hämmästyttävää kyllä Hongkong on siten kiva patikointikaupunkikin.
Pieniä polkuja oli paljon, hämmästyttävää kyllä Hongkong on siten kiva patikointikaupunkikin.
Rengaskävelyreitti kukkulan ympäri.
Rengaskävelyreitti kukkulan ympäri.
Polkua keskustan yläpuolella.
Polkua keskustan yläpuolella.
Joitain opaskylttejä oli, mutta ei kovin paljoa.
Joitain opaskylttejä oli, mutta ei kovin paljoa.
Jännä kasvi.
Jännä kasvi.
Kukkuloiden rinteet ovat suurimmaksi osaksi jätetty rauhaan.
Kukkuloiden rinteet ovat suurimmaksi osaksi jätetty rauhaan.
Vastarannalla on Kowloonin kaupunginosa.
Vastarannalla on Kowloonin kaupunginosa.
Maisemaa.
Maisemaa.
Funikulaarijuna lähtee ylös tämännäköisestä kohdasta.
Funikulaarijuna lähtee ylös tämännäköisestä kohdasta.
Raput Hongkongin keskustassa.
Raput Hongkongin keskustassa.
Kaksikerroksinen raitiovaunu.
Kaksikerroksinen raitiovaunu.
Busseja ja ihmisiä keskikaupungilla.
Busseja ja ihmisiä keskikaupungilla.
Sohon kaupunginosasta löytyy kivoja puoteja ja ravintoloita.
Sohon kaupunginosasta löytyy kivoja puoteja ja ravintoloita.
Ahdasta ja korkeaa.
Ahdasta ja korkeaa.

4 Comments Lisää omasi

  1. Hongkong on kyllä erikoinen paikka. Tykkäsin itse myös tuosta luonnosta. Sopiva paikka yhdistää molemmat mielenkiinnon kohteet – luonnossa patikointi ja suurkaupungit 🙂 Mutta tilahan tuolla alkaa loppua ja kaupunki on vyörymässä mereen – lisää maatilaa kun kahmitaan merestä laajentamalla rannikkoa.

    1. Ahaa, siellä laitetaan lisää maata merenrannoille? Toivon mukaan ei tule Dubai-tyyppisiä ratkaisuja elikkä tekosaaria. Mutta kyllä, tuonne pitäisi päästä pidemmäksi aikaa, nähdä super isoa kaupunkia ja patikoida kans paljo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s