Yi Pengin paperilyhdyt taivaalla Chiang Maissa

on
Lyhtyjen vapauttamista Ping-joen rannalla Chiang Maissa.
Lyhtyjen vapauttamista Ping-joen rannalla Chiang Maissa.

Koko Thaimaassa juhlitaan loka-marraskuisin Loi Krathongia, jolloin jokiin lasketaan kaarnaveneiden tapaisia koristeltuja väkerryksiä toivomusten kera. Mutta Chiang Maissa harrastetaan niiden lisäksi paperilyhtyjen vapauttamista taivaalle. Touhulla on oma nimensä, Yi Peng. Englanniksi sitä saatetaan kutsua Lantern Festivaliksi.

Lyhdyn lähettämistä yhdellä Ping-jokea ylittävistä silloista.
Lyhdyn lähettämistä yhdellä Ping-jokea ylittävistä silloista.

Chiang Main pohjoispuolella Mae Chon yliopistolla temppelillä pidetään Yi Peng- juhlat, jonne kerääntyy tuhansia ihmisiä lähettämään toiveensa korkeuksiin läpimitaltaan noin puolimetrisiä valkoisia lyhtyjä. Itse missasin nämä juhlat, mutta olen kuullut että ruuhkiin tulee varautua. Takseja ei saa pyydystettyä eikä mopolla pääse eteenpäin. Kannattaa siis rauhassa antaa ruuhkien laantua ja lähteä paluumatkalle vasta niiden jälkeen.

Mae Chon yliopiston tapahtuma ei kuitenkaan ole yhtä kuin Yi Peng. Juhliin kuuluu muutakin, mutta tuo on varmaankin suosittu paitsi uskonnollisten rituaalien takia, myös näyttävyytensä takia. On vähän erikoista ettei tapahtuman päivämäärää julkisteta kovinkaan hyvissä ajoin. Englanninkielisistä lähteistä taas löytyy helposti tietoa turisteille suunnatusta maksullisesta (puhutaan tuhansista bahteista) tapahtumasta, joka järjestetään viikko tai pari oikean tapahtuman jälkeen. Tiedot netissä ovat niin hämmentäviä, että on helppo jäädä koko tapahtumasta paitsi.

Paperilyhtyjä lähetetään taivaisiin kuitenkin koko noin kolmipäiväsen Loi Krathong -juhlinnan ajan sekä sen jälkeen että sitä ennen. Yllätyinkin miten Chiang Main Ping-joen siltojen paperilyhtyjen sytyttelyt olivat oikeastaan näyttävämpi ja isompi ilmiö kuin krathong-kaarnaveneiden uittamiset Loi Krathongin aikaan.

Lue myös:
Thaimaan Loi Krathong -juhlissa uitetaan koristeita >>

Informatiivinen juttu Yi Pengistä ja Mae Chon yliopiston tapahtumasta vailla turhaa hehkutusta löytyy Thaizer-sivulta >>

Lyhtyjä taivaalla Ping-joen yllä Chiang Maissa.
Lyhtyjä taivaalla Ping-joen yllä Chiang Maissa.

nainen lähettää lyhdyn_lähi

lyhdyn lähetys

lyhtyjen sytyttelyt ping joen sillalla

lyhdyn lähetys thapae gate

lyhdyn lähettäjät

lyhdyn lähettäjät 2

3 Comments Lisää omasi

  1. säppä sanoo:

    Kaunista!

    1. Kyllä joo suu ammollaan katselin taivasta, jokin siinä on vain niin upeaa kun valolyhdyt kohoavat korkeuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s