Kun vesi ei auta janoon

on
Sooda ja sen mukaan pyydetty lime ovat loistavia näännytyksen karkoittajia. Soodaa saa lähes kaikista kioskeista.
Soodavesi ja sen mukaan pyydetty lime ovat loistavia näännytyksen karkoittajia. Soodaa saa Thaimaassa lähes kaikista kioskeista.

Oletko joskus reissuilla kokenut ettei jano millään lähde vaikka joisi kuinka paljon vettä? Jos vesi on puhdistettu höydyllisistä mineraaleista, ei se osallistu elimistön suolatasapainon ylläpitoon, mikä olisi tärkeää etenkin paljon hikoillessa.

Kookosvesi ei mielestäni oli yletöntä herkkua, mutta se tekee hyvää helteellä.
Kookosvesi on loistava nesteenpalautusjuoma.

Ei ole ihan tuulesta temmattua, että ihmisille kaupataan mineraalivesiä kaikenlaisilla mielikuvilla. Niiden pitäisi olla huonoista aineista puhdistettua vettä, joissa on kuitenkin ihmisille tarpeellisia mineraaleja. Jos kittaa mineraaleista puhdistettua vettä pullokaupalla, voi elimistön neste- ja suolatasapaino häiriintyä, koska kroppa joutuu imemään suolat ja mineraalit elimistöstä juodun veden sijaan.

Sitä en vaan ihan ymmärrä, että eikö mineraaliton vesi kuitenkin toimisi ruokailun yhteydessä, kun ruoasta kuitenkin saa suoloja? Entä jos joisin puoli litraa tislattua vettä ja söisin muutaman suolapähkinän? Ehkä tätäkin tapaa pitää kokeilla.

Thaimaassa ja monissa muissa maissa halvimmat pullovedet ovat ikään kuin tislattua vettä. Thaimaan halvimmat pullot ja katujenvarsien vesiautomaatit myyvät käänteisosmoosivettä (reverse osmosis), joka ei taida sisältää juuri muuta kuin vetyä ja happea. Sitä kun juo kovassa helteessä paljon niin ei ihme jos olo on nääntynyt, kun tuo vesi huuhtelee elimistöstä suoloja. Jossain menee kai raja minkä verran veden kuuluu huuhdella elimistöä sinne kuulumattomista aineista ja milloin se sitten ottaa kropasta jotain mitä sinne kuuluisi.

Yhdenlaista elektrolyyttijauhetta.
Yhdenlaista elektrolyyttijauhetta.

Silloin kun olen pulloveden varassa en ostele halvinta vettä vaan sen sijaan niitä joissa lukee mineral water. Väitän juodessani jopa tuntevani eron näissä vesissä, puhumattakaan välittömästi sen jälkeen – joko jano jää tai poistuu. Jos taas olen jossain missä saa ekologisempaa paikan päällä puhdistettua tai kierrätyspulloissa saatavaa vettä, joudun laittamaan joukkoon ORS-jauhetta elikä Oral Rehydration Solutionia elikkä elektrolyyttijauhetta, ainakin jos olen kuumassa maassa. Usein jauheessa on vain suolaa, fruktoosia ja makuainetta, joskus jotain muitakin aineita.

palak-kastike Palolemissa
Fresh lime soda palak-kastikkeen kera Goan Palolemissa.

Äitini aina muistuttaa, miten aikoinaan Israelissa neuvottiin marssijoille ettei pitkän kävelyn aikana saa juoda pelkkää vettä, vaan joukkoon pitää puristaa sitruunaa. Sekin toimii. Goalla tilaan lasikaupalla fresh lime sodaa (ilman suolaa ja sokeria), kun pullovesi ei toimi janooni.

Toinen apu kuumuudesta johtuvaan väsymykseen on magnesiumin syöminen. Tai oikeastaan vedän sitä siinä vaiheessa kun tulee suonenvetoa eli hienoista tai pahempaakin lihaskramppia ja -kolotusta. Magnesium auttaa siihen kuin ihme.

Thaimaasta saa maailman parasta mandariinimehua. Sitä sanotaan appelsiinimehuksi, mutta se on tehty pienemmistä tangeriineista, mandariineista tai mistä lie.
Janoon voi juoda mehuakin, mutta neljästä litrasta appelsiinimehua täyttyykin päivän kaloritarve sutjakasti. Kahvi ja kalja taas kuivattavat, niitä ei lasketa vaan pikemminkin niitä juodessa pitää juoda vettä kahta kauheammin. Samaa sanovat colajuomista, jotka itsellä kylläkin tuntuvat auttavan janoon, mutta se on varmaan hetken piristävän vaikutuksen ja poreiden lumetta.

Se on maailmassa hämmästyttävää, miten vähän jotkut ihmiset juovat vettä. Tai että jotkut eivät juo sitä oikein ollenkaan. Tai juovat vasta kun tuntevat että on jano. Itse juon sitä sen verran ettei ihan koko ajan tarvitse ravata vessassa, mutta parin tunnin välein jopa kuitenkin. Se on joillekin ihmisille ehkä kumma juttu, mutta omalle hyvinvoinnilleni tärkeää. Ihan sama jos muut eivät yritä veden ihmeitä tekevää vaikutusta, senkun kärsivät virtsakivistä, lihaskivuista ja munuaisvaivoista.

Tislatusta ja käänteisosmoosivedestä on tietysti erilaisia mielipiteitä, mistäpä ravitsemukseen ja terveyteen liittyvästä nyt ei olisi! The Hidden Dangers of Drinking Water -jutussa suositellaan näitä puhdistamistapoja. Siinä sanotaan että mineraalit saadaan ravinnosta. Se missä juttu on varmaan hyvin oikeassa, niin vettä pitäisi juoda kulauksittain jatkuvasti. Silloin ei tarvitse puolen tunnin päästä juomisesta etsiä hädissään lähintä vessaa.

5 Comments Lisää omasi

 1. annakoskela sanoo:

  Itse käytän kuumissa maissa pullovedessä juuri tuota elektrolyyttijauhetta. Tosin ihan suolakidekin suussa kuulemma auttaa. Tiedä sitten. Jotenkin ei tunnu kivalta ajatukselta imeksiä suolaa 🙂

  1. No joo kun on oppinut että suolan käyttöä pitää vähentää jne. Ovatkohan natriumin suositusmäärät erilaiset kuumissa maissa?

 2. Meritähti sanoo:

  Me kans joskus turvaudutaan noihin elektrolyyttijauheisiin mutta käytetään myös itse tehtyä suola-sokeriseosta. Tavallista ruokasuolaa ei kuitenkaan kannata käyttää mutta Himalajasuola (eli ruususuola) ja intiaanisokeri on hyvä vaihtoehto. Luulenpa, että ainakin täällä Thaimaassa tapa syödä joitakin hedelmiä (esim. vihreää mangoa) sokerisuolaseoksen kanssa liittyy juuri tähän suolatasapainoon. Se ei ehkä ole tietoisesti mietitty juttu vaan olosuhteiden johdosta syntyny. Muutenkin paikallisten ruokailutapojen omaksuminen helpottaa nestetasapainon hallintaa. Harvoinpa näkee paikallisten kanniskelevan vesipulloa mukanaan.

  1. Joo noista ruususuoloista ja inkkarisokereista saa samalla vähän muitakin mineraaleja, jotka varmasti auttavat tohon suolatasapainoon.

   Kyl joo, toi dippaus on varmaan tuota Thaimaassa, just guavaa ostaessani sain mukaan pussin suola-sokeri-chiliseosta. Ja mehuihin laitetaan usein suolaa, joten usein herkullisen mandariinimehunkin saa suolalla höystettynä (suolalla pilattuna….tosi olen jo vähän tottunut). Täällä Intiassakin juomiin laitetaan herkästi suolaa. Kun tilaan fresh lime sodaa, niin sanon tilatessani ”plain”, muut vaihtoehdot ovat sokerilla tai suolalla höystetty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s