Saapuminen Goalle – käytännön matkaohjeita

on
Lehmiä Palolemin kylänraitilla.
Lehmiä Palolemin kylänraitilla.
Bussi sisältä.
Bussi sisältä.

Tulin Intian Goalle Thaimaasta muutama päivä sitten viettämään joulua perheen ja kavereiden kanssa. Tästä tulee nyt viides Goan käyntini ja viides jouluni täällä. Joka käynnillä olen viettänyt aikaa Palolemin rannalla Etelä-Goalla ja nytkin tämä on pääasiallinen lomapaikkani. Lue Palolem on lomaparatiisini >>

Haluan aina ikkunapaikan voidakseni katsella maisemia. Intian yllä näkyi kuivuutta ja vuoria.
Haluan aina ikkunapaikan voidakseni katsella maisemia. Intian yllä näkyi kuivuutta ja vuoria.

Lento Bangkokista Mumbaihin kesti 4,5 tuntia ja lento Mumbaista Goalle yhden tunnin. Lennot maksoivat yhteensä 202 euroa (yhdensuuntaiset lennot). Mumbain lentokentällä pitää vaihtaa kansainväliseltä puolelta kotimaan kentälle, mutta tämä matka taittuu ilmaiseksi ja kätevästi bussilla. Kentällä tarvitsee vain seurata ”Domestic terminal” tms. tekstillä varustettuja kylttejä. Minun tarvitsi Jet Airwaysilla matkustaessani hakea rinkkani hihnalta Mumbaissa ja luovuttaa se Jet Airwaysin backage drop -tiskille, sitä en vain muista veinkö rinkan tiskille jo ulkomaan terminaalissa vai veinkö sen bussissa mukanani kotimaan terminaaliin. Molemmat boarding passini sain jo Bangkokissa ja hemmo tiskillä kertoi, että Mumbaissa laukku pitää hakea hihnalta.

Goan lentokenttä. Tie, jota bussit kulkevat, menee ihan vieressä.
Goan lentokenttä. Tie, jota bussit kulkevat, menee ihan vieressä.

Goan Dabolimin lentokentältä pääsisi Palolemin rannalle noin 1400 rupialla, terminaalin sisällä on selkeitä pre paid -taksitiskejä, joissa voi maksaa kyydit, joiden hinnat näkyvät taululla. Päätin mennä kuitenkin bussilla, koska hinnat näyttivät nousseen (tosin myös rupian kurssi on tullut meille edullisemmaksi). Goalla pääsee hyvin paikasta ja rannasta toiseen busseilla, jotka ovat halpoja ja niitä tuntuu liikkuvan mukavan paljon. Ne ovat kuitenkin usein tosi täysiä ja busseja joutuu vaihtamaan pidemmillä matkoilla. Nytkin minun piti mennä kolmella eri bussilla ja ottaa lopuksi vielä riksa.

Matka bussilla Goan Dabolimin lentokentältä Palolemin rannalle:

 1. kävele lentokentältä alas tielle, ota vasemmalle (länteen) Vascoon (Vasco da Gamaan) menevä bussi (8 rupiaa)
 2. ota Vascossa bussi Margaoon (lausutaan Madgao) (25 rupiaa)
 3. vaihda Margaon bussiasemalla bussiin (30 rupiaa), joka menee hyvällä lykyllä suoraan Palolemin rannalle (niitä on) tai sitten Canaconaan, joka on käytännössä tarkoittaa Canaconan alueen pääkaupungin Chaudin bussiasemaa, josta matkaa rannalle on muutama kilometri. Kyydistä voi hypätä myös risteyksessä, jossa oikealle on Palolem ja vasemmalle Chaudi. Tuosta risteyksestä riksa Palolemiin maksaa 60 rupiaa, Chaudista 80 rupiaa.
Ihmisiä Vasco da Gaman kaupungissa siinä missä bussit odottelevat.
Ihmisiä Vasco da Gaman kaupungissa siinä missä bussit odottelevat.

Nämä matkaohjeet löysin netistä ja toimin näin itse. Luulisi vain että Vascossa kääntymisen voisi jättää väliin, sillä Vascosta Margaoon kulkeva bussi meni lentokentän ohi ja pysähtyikin siinä. Eli kai sitä voisi kävellä lentokentältä alas tielle, ylittää tien ja odottaa bussia, jonka ikkunassa lukee Margao. Siinä saattaa olla joku tietty pysäkkikohta tai ei.

Taksilla matka kestäisi 1,5 – 2 tuntia, nyt olisi varmaan kestänyt 2 tuntia, koska Margaon kohdalla oli ruuhka-aika. Nyt lentoni oli Goalle klo 16 ja olin perillä Palolemissa majapaikassani kello 20. Busseissa olemiseen ja niiden vaihtamiseen aikaa meni kolmisen tuntia. Bussit ovat mielenkiintoisia, niitä käyttämällä ei osallistu Goan ruuhkauttamiseen ja niillä matkustaa tosi halvalla. Bussit maksoivat yhteensä 63 rupiaa, mutta jouduin maksamaan riksasta 60 rupiaa. Olisin kyllä tuon riksan taittaman matkan kävellyt itse 10-15 minuutissa. Mutta siten bussien käyttäminen on noin 20 kertaa halvempaa.

Naisia sareissa, joita läheskään kaikki naiset Goalla eivät käytä. Muutenkin salwar kameez tai kurtta pajama housut + pitkä tunika + huivi -yhdistelmä on kätevämpi ja suosittu.
Naisia sareissa, joita läheskään kaikki naiset Goalla eivät käytä. Muutenkin salwar kameez tai kurtta pajama housut + pitkä tunika + huivi -yhdistelmä on kätevämpi ja suosittu.

Muistelin Intian rupian ja Thaimaan bahtin kurssien olleen noin 10 vuotta sitten lähestulkoon samat, mutta se on ennemminkin niin, että 100 bahtia on 50 rupiaa. Tai 100 bahtia on 2,5 euroa ja 100 rupiaa on 1,3 euroa. On vaikea silti päästä eroon siitä, että katson hintoja kuin ne olisivat Thaimaan bahteja ja siten kaikki tuntuu kalliilta. Todellisuudessa kaikki maksaa aika saman kuin mitä ne Thaimaassa maksaisivat. Goa ei ole halpa Thaimaahan verrattuna, vaikka muu Intia onkin. Majoitus ainakin nyt joulukuussa on paljon kalliimpaa verrattuna tasoon mitä rahalla saa. Mökkini hinta on 2000 rupiaa yöltä enkä maksaisi moisesta mökistä Thaimaassa 1000 bahtia. Thaimaassa saa samalla rahalla siistimpää ja viimeistellympää.

Lue Intia-aiheiset juttuni >>

Palolemin ranta.
Palolemin ranta.

 

Busseja lähtee Palolemin rannan tuntumastakin ainakin Margaoon ja ihan kuin Goan pääkaupunki Panajiin (lausutaan Panchim) olisi näyttänyt menevän suora bussi.
Busseja lähtee Palolemin rannan tuntumastakin ainakin Margaoon ja ihan kuin Goan pääkaupunki Panajiin (lausutaan Panchim) olisi näyttänyt menevän suora bussi.

 

Kookospähkinöiden myyjiä matkalla Vascosta Margaoon.
Kookospähkinöiden myyjiä matkalla Vascosta Margaoon.

 

Mopoja rivissä Vascossa.
Mopoja rivissä Vascossa.

 

 

4 Comments Lisää omasi

 1. Tapasin äskettäin Malesiassa englantilaisen pariskunnan, joka kertoi jo 10 vuotta pitäneensä majataloa (tms.) Goalla – http://www.casasusegad.com – jos olet sillä suunnalla kerro terveisiä suomalaispariskunnalta, jonka Carole & Norman tapasivat Borneolla Kinabatang -joella.
  Tavatessamme huomasin taas sosiaaliset taitoni hiukan vajavaiseksi – jotenkin tuli Intia puheeksi ennen kuin ehtivät kertoa asuvansa siellä ja ehdin toteamaan, että sillä tyylillä, jolla Intia nykyisin tuntuu naisia arvostavan, en sinne toistaiseksi ole menossa (olen Pohjois-Intiassa yhden matkan verran ollut jo useampia vuosia sitten) – siitä oli sitten hiukan vaikea jatkaa, kun kertoivat majatalostaan.
  Mutta ehkä Goa ei tuolta osin ole pahimmasta päästä?

  1. Tuo majatalo näyttää mukavalta, etenkin kun pitäjillä on hyvä asenne koiriin ja kissoihin 🙂 Paikka näyttäisi olevan tunnin matkan päässä Palolemista.

   Goa on aika eri maata kuin muu Intia ja ei varmasti pahimmasta päästä suhtautumisessa naisiin. Portugalin vallan alla oleminen, kristinusko ja turismi jo tekevät sen erilaiseksi. Goalla tosin käy miesporukoita lomailemassa muualta Intiassa ja arvelen joidenkin täällä vähän sikailevan. Mutta en ole hankaluuksiin törmännyt kuin ensimmäisellä kerralla vuonna 2003 kun uuden vuoden diskossa (no olevinaan semmoset Goa ravet) aina miehet tuli ympäröimään meitä kun tanssittiin ja kerran joku mies puhui törkeitä rannalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s