Miltä Los Angeles tuntui Thaimaan jälkeen?

on

kyltit ja palmuSaavuttuani Los Angelesiin vertailin sitä tietysti Thaimaahan, josta sinne tulin. Jos thai matkustaa LA:n sinisellä metrolinjalla niin varmaan alkaa ihmettelemään, kun asuminen näyttää paikoin aika köyhältä. Thaimaasta löytyy paljon hulppeampia ja viihtyisämpiä asuinalueita. Jenkkilästä ei tule ehkä odottaneeksi parakkimaisia taloja ja rojuja pihoilla. Ja siinä missä Thaimaassa katuja värittävät pikkukaupat ja ruokakojut, ammottavat jotkut Los Angelesin asuinalueet tyhjinä. Toki upeita asuinalueita löytyy, mutta ne ovat ehkäpä vielä harvemman ulottuvilla kuin vastaavat alueet ja asunnot Thaimaassa.

Los Angelesin metrokartta. Sitä ei asemilta saanut paperiversiona mukaansa.
Los Angelesin metrokartta. Sitä ei asemilta näkynyt paperiversiona, mutta ehkä tiskiltä olisi saanut.

Los Angelesin metron vihreällä ja sinisellä linjalla oli satunnaisia myyjiä kauppaamassa lähinnä juomia eli samaa kuin Thaimaan junissa. Myyjillä saattoi olla ostoskärryistä väsätyt varastot tai sitten vain pieni pahvilaatikollinen karkkeja. Heiltä oli kiva ostaa, koska he olivat jotenkin tyyppejä, jotka todellakin yrittävät ja keräävät sympatiapisteitäni, koska Jenkkilä on kova maa asukkailleen. Toiminta kertoi huimista luokkaeroista ja sosiaaliturvattomuudesta.

Hurjia luokka- ja varallisuuseroja löytyy myös Thaimaasta, mutta jostain syystä Los Angelesissa ajattelin myyjien olevan tosi köyhiä, kun taas Thaimaassa en ajattele niin. Thaimaassa voi pärjätä vähillä rahoilla ja pitämällä huonosti tuottavia putiikkeja ja kärrymyyntiä, kun taas Los Angelesin hintatasossa en ymmärrä miten se onnistuu. On varmaan paljon losangelesilaisia, jotka eivät astuisi metron kyytiin. Oman auton ratista on turvallisempi katsella maailmaa.

warningTuo huvittava turvallisuusaspektihan näkyi siellä täällä. Tuli tutuksi nähdä kylttejä ostoskeskusten tai majapaikkojen seinissä, missä kerrottiin hengitysilman sisältävän mm. bentseeniä (korjattu), joka voi aiheuttaa terveysongelmia. Eli näin yritetään välttää oikeustoimet, ettei joku ostoksilla kävijä haasta kauppaa oikeuteen keuhkosyöpänsä takia.

Muutenkin jenkeistä on tullut sellainen havainto, että hehän varmasti puuttuvat heti jos joku vaikka kusisi kadulle. Suomessa tai Thaimaassa ihmiset todennäköisemmin kulkevat vain ohi (molemmat kansat yleistäen myös pelkäävät tuntemattomille puhumista), mutta jenkkien sanoisin olevan luonteeltaan sellaisia ettei puuttumista ja vieraille ihmisille sanomista vältellä. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Vähän viljelin kommentointia tyyliin ”kaikissa jenkeissä asuu sisällä pieni kyttä”, kun tein huomioita ympäristöstäni.

Koristeelliset kalterit ikkunan suojana. Muutoin ainakin Hollywoodissa tuli huomattua että monista rakennuksista tuntuivat ikkunat puuttuvan tyystin.
Koristeelliset kalterit ikkunan suojana. Muutoin ainakin Hollywoodissa tuli huomattua että monista rakennuksista tuntuivat ikkunat puuttuvan tyystin.

En ihan tiedä millä perustelisin fiilikseni, että jonkunlaista ryhmäkuria oli ilmassa ja osaan hyvin kuvitella miten kaikkien on esitettävä ulospäin reippaita ja sanavalmiita positiivisia tyyppejä, jotka osaavat pitää puheensa small talkin rajoissa. Jos poikkeaa peruslinjasta, niin se on sitten tosi hylkiö. Ajattelen tuon ryhmäkurin koskevan myös alakulttuureja, ettei niissäkään ihmiset ole vapaita siitä miten pitää käyttäytyä ja puhua. Siinä Suomessa on helpompaa, että voi olla vaikka puhumatta ja siltikään ei kavahdeta. Mutta jos ryhmäkurista puhutaan, niin Thaimaahan on siinä hyvin pitkälle mennyt maa, sielläkin ulosanti on kaikki kaikessa vaikkakin odotettu ja hyväksytyn piirissä oleva ulosanti on erilaista kuin Yhdysvalloissa.

Tai no en nyt ihan sulautunut katukuvaan.
Tai no en nyt ihan sulautunut katukuvaan.

Thaimaan jälkeen oli ihanaa pystyä sulautumaan katukuvaan. Tarkkailin tosi paljon ihmisiä ja etenkin kiinnosti latinot, jotka ovat ehkä vähemmän läsnä siinä kuvassa, mitä Los Angelesista maailmalla levitetään, vaikka heiksi luokiteltavia ihmisiä on siellä jopa jotain puolet.

Aasian jälkeen yllätti miten hiljaista Los Angelesissa oli, ei ihmisvilinää kuin turistipaikoissa, kuten Kiinalaisella teatterilla ja Santa Monican rannalle, jonne paikallisetkin kokoontuivat lämpimänä kevätpäivänä. Mutta ihmisvilinää ei ollut kaduilla, ei Union Stationilla (LA:n päärautatieasema), ei Hollywoodin kaduilla, ei Sunset Stripillä.

Hollywoodissa useimmat kadut ovat tällä lailla hiljaisia.
Hollywoodissa useimmat kadut ovat tällä lailla hiljaisia.

Los Angeles oli jotenkin pienimuotoista. Sunset Stripin rokkiklubit olivat Tavastiaa pienempiä, rakennukset yksikerroksisia, ihmisiä näkyy aika vähän ja kauppakeskukset eivät olleet mitään valtaisia. Sellaista pikkukaupunkia, joka jatkuu ja jatkuu. On teollisuusaluetta, sitten ravintola, kauppa ja pieni kauppakeskus. Ja samaa uudelleen ja uudelleen.

Silti Los Angeles on liian iso käsiteltäväksi yhtenä kokonaisuutena ja vaikka sen jakaisi kymmeneen osaan ja ripottelisi ympäri Kaliforniaa, olisivat nämä ehkä ihan mielenkiintoisia kohteita käväistä sellaisenaankin. Ehkä yksi leimallinen ominaisuus voisi näkemilleni alueille kuitenkin olla yksikerroksisten asumusten runsaus. Ihmetyttää matalien talojen rakentaminen, koska niiden takia LA on niin laaja ja ihmiset joutuvat ajelemaan autolla, koska mikään ei ole kävelymatkan päässä. Jos rakennettaisiin pilvenpiirtäjiä, voisi joka talon alakerrassa olla kahvila ja kioski. En tiedä onko joillekin LA:n viehätys juuri tuossa, vai mikä tuossa kaupungissa oikein on.

Lue myös:
Länsi-Yhdysvaltojen kierrokselle 7 viikoksi >>
Hollywood Foreverin hautausmaa Los Angelesissa >>

5 Comments Lisää omasi

  1. jokuvaa sanoo:

    bentseeniä, ei bensiiniä 😉

    1. Niinpä siinä kyltissä lukikin! Taitaap esim. gasoline ennemmin olla bensa suomeksi.

  2. Nimetön sanoo:

    Florida on samanlainen lättänä. Sille en keksi muuta selitystä kuin maaperän soisuus ja liikaa tilaa. Kaliforniassa maa järkkyy, joten ehkä ihan kiva ettei kamalan korkeita rakennuksia ole liiemmälti.

    1. Juu, tuota juttua mietittiin kans ettei monikerroksisia taloja uskallettaisi rakentaa. Toki niitäkin on, tosi korkeitakin joitain, mutta voi olla kallista jos ne pitää rakentaa superhyper maanjäristyksen kestäviksi. Mutta kai jenkit tykkäävät kun on oma talo tai vähintäänkin oma sisäänkäynti maan tasalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s