
6. automatkapäivä, Arizona
Arizonan puolella saimme ajaa hamaan kaukaisuuteen jatkuvia suoria aavikkoteitä. Välillä ei ollut yhtään rakennuksia näkyvillä, vain pensaita ja kukkuloita ja ehkä raja-aitoja. Edellisenä iltana matkasimme Joshua Treen kansallispuistosta Blythen rajalle Kalifornian puolelle, koska emme tienneet miten Arizonasta 60-tien varrelta mahtaisi motelleja löytyä. Blythessä ei ollut oikein mitään muuta kuin useita motelleja ison tien varrella. Arizonassa käännyimme pois Phoenixiin johtavalta tieltä ajaaksemme tuota pienempää tietä kohti Sedonaa.

Yllätykseksi tuo aavikkotie 60 oli etenkin karavaanareiden suosiossa. Siellä keskellä autiomaata hiekan ja matalien puskien keskellä oli asuntoautoalueita. Kai tuo autiomaa on monen sielunmaisemaa ja sinne on kiva tulla lomailemaan. Kyllä se minuakin innosti, kun se oli eksoottista. Mutta en tiedä mitä siellä tekisi. Kai ihmiset istuvat kokoontaitettavissa tuoleissaan, lukevat, katselevat ja juovat kaljaa.

Klassisia monikätisiä jättimäisiä saguarokaktuksia alkoi näkymään pian Arizonan puolelle tultuamme ja sitten ne loppuivat ajellessamme 60-tietä. Minä olin räpsinyt niistä kuvia, kunnes sitten saguarokaktusrajan ylitettyämme huomasin muistikortin puuttuvan kamerastani. Näin aina välillä käy.
Kun olimme ajaneet eksoottisia aavikkoteitä aikamme, alkoivat yhtäkkiä ihan toiset maisemat. Ylempänä kiemurtelevien teiden varsilla oli mäntymetsää. Näitä nopeita maiseman muutoksia saimme sitten ihmetellä koko loppumatkan, ei meillä Suomessa vaan.
Lue myös:
Joshua Treen kansallispuisto Kaliforniassa >>
Malibun rannoilta Joshua Treen aavikolle >>
Länsi-Yhdysvaltojen kierrokselle 7 viikoksi >>







Yarnell


Kun olimme ajaneet mutkikasta mäkeä ylös, tulimme yhtäkkiä pieneen Yarnellin kylään. Siellä oli ainakin motelli, ravintola, kirkko ja paikallista taidetta (Arizonassa näkyi näitä kaikenlaisesta romumetallista sun muusta tehtyjä juttuja, jotka ehkä taiteen sijaan olivat ennemminkin yritys myydä jotain itse kivasti värkättyä). Jatkoimme pian matkaa.






Jerome
Olin lukenut että Jerome olisi autiokylä, mutta eihän se sitä ollut. Yhdysvaltalaisittain sieltä löytyi vanhoja rakennuksia, jotka oli kunnostettu. Mutta erikoisinta oli että kylä oli rakennettu aika jyrkälle rinteelle. Vaikeampihan semmoiselle on rakentaa, mutta edessä avautui melkoiset maisemat, joten kaippa rakentaminen oli vaivan arvoista. Ja sijainti on 1800-luvulla valittu kaivosten takia.





Voi morjes, toi viimeinen kuva!
Yhdysvallat tosiaan yllätti 🙂 Odotin näkeväni enemmän pikkukaupunkeja matkan varrella, mutta lännessä olikin paljon tyhjää vaan ja minikyliä. Ja upeampia maisemia kuin osasin ajatellakaan.