Lentovapaaehtoisena Suomeen matkaavalle koiralle

on
Brownie Phuketissa minun kanssani.
Vietin Brownien kanssa kaksi yötä hotellissa Phuketissa, koska lentoni Suomeen oli sunnuntaina ja Brownien tarvitsi mennä jo perjantaina Phuketin lentokentän livestock-toimistoon, joka on viikonloppuisin kiinni. Kaikkien lentovapaaehtoisten ei toki tarvitse joustaa tällä tavalla, mutta minä halusin hengata ihanan Brownien kanssa.

Thaimaasta Suomeen lentävät voivat tehdä eläinsuojeluteon tuomalla matkatavaranaan Suomeen adoptoidun thaimaalaisen löytökoiran tai -kissan. Adoptiopäätöksen tehneet ihmiset eivät usein pysty viemään lemmikkiään mukanaan omalla paluulennollaan. Siksi tarvitaan lentovapaaehtoisia. On halvempaa lennättää koira jonkun matkatavarana kuin rahtina ilman ihmistä. Rahtina koirat saattavat myös joutua odottelemaan kopassaan maailman lentokentillä ja se on turvattomampaa kuin että on huolehtija mukana samassa koneessa.

Brownien jengi ollessaan vielä tarhalla Thaimaassa. Vasemmalla Brownie, joka on nyt Suomessa, Monroe, joka on Ranskassa, Rolo, joka on Walesissa ja Ivy, joka on Englannissa. Kaikki matkustivat uusien omistajiensa luo lentovapaaehtoisten mukana. Kaikkien omistajat tapasivat koiransa Koh Lantalla adoptiosta päättäessään.
Brownien jengi ollessaan vielä tarhalla Thaimaassa. Brownie on nyt Suomessa, Monroe Ranskassa, Rolo Walesissa ja Ivy Englannissa. Kaikki matkustivat omistajiensa luo lentovapaaehtoisten mukana. Kaikkien omistajat tapasivat koiransa Koh Lantalla adoptiosta päättäessään.

Vähän päälle viikkoa ennen helmikuista Suomen lomaani Lanta Animal Welfarella vieraillut suomalaispariskunta adoptoi Brownien, johon he olivat tutustuneet jo vuosi sitten Brownien ollessa vielä katukoira Koh Lantalla (sitten auto törmäsi Brownieen ja hän jäi keskukselle asumaan toivuttuaan). Uusien omistajien lento Suomeen oli sattumalta Helsingissä samana päivänä samoihin kellonaikoihin kuin omani, mutta heidän halpalentoyhtiönsä ei lennätä eläimiä. Aeroflotin lennoille koirat taas yleensä käyvät lentokoneesta ja jatkoyhteyksistä riippuen, ja minulla oli lennot Phuket-Moskova-Helsinki.

Koirien lennättäminen riippuu:

a) lentokonetyypistä. Eläinystävällisillä lentoyhtiöillä, kuten Finnairilla, joskus lentokoneesta puuttuu eläinten kuljettamiseen soveltuva erillinen ruumatila, jossa on lämmitys ja ilmastointi.

b) onko koiralle tilaa lennolla.

c) tarjoaako lentoyhtiö tätä palvelua.

d) mitä kautta lento kulkee, montako pysähdystä ja miten pitkiä pysähdykset ovat. Esimerkiksi Kiinan kautta ei voi kuljettaa koiria. Olisi myös ikävää kuljettaa koiraa Suomeen turhan monella välilaskulla (esim. Krabi-Bangkok-Dubai-Frankfurt-Helsinki). Se myös lisäisi mahdollisuutta, että jokin menisi pieleen. Lanta Animal Welfarelta oli lähdössä Aladdin-koira Kanadaan, mutta viime hetkellä lentovapaaehtoisten lennoissa tuli muutos yhdellä lentovälillä ja Aladdin joutui palaamaan Bangokista Koh Lantalle (päivitys: Aladdin asuu nykyään Suomessa 🙂 ).

Buddy on nuori poika Koh Phi Phin saarelta, josta se tuotiin Koh Lantalle huonokuntoisena ja laihana pari vuotta sitten. Se hoidettiin kuntoon ja se jäi Lanta Animal Welfarelle, kun se oli ollut keskuksella jo pitkään ja kissojen täyttämänä saarena Phi Phi ei ole hyvä paikka kodittomille koirille.
Buddy-koira olisi vielä kodin tarpeessa. Se on asunut Lanta Animal Welfarella jo pari vuotta sen jälkeen kun se löydettiin Koh Phi Philtä huonossa kunnossa (päivitys: Buddy on nyt Iso-Britanniassa 🙂 ).

Lanta Animal Welfarelta koirat ja kissat lentävät yleensä ensin Bangkokiin Krabista tai Phuketista joko lentovapaaehtoisen kanssa tai cargona, jolloin lentovapaaehtoinen tapaa koiran vasta Bangkokissa lentokentällä ennen lähtöä Thaimaasta. On ihan ok, jos tässä on yksi koneenvaihto jossain ennen määränpäätä, mutta kaksi saattaisi olla jo liikaa, matkasta voisi tulla koiralle liian pitkä.

Mutta lentovapaaehtoisten ei tarvitse itse huolehtia näistä asioista. Halukkaiden tarvitsee vain lähettää Lanta Animal Welfarelle lentotietonsa ja adoptiokoordinaattori tarkistaa soveltuuko heidän lentonsa eläinten kuljettamiseen. Jos kaikki näyttää hyvältä, asiasta sovitaan lentovapaaehtoisen ja määränpäässä vastaan tulevan omistajan kanssa ja adoptiokoordinaattori varaa eläimen lentoliput ja huolehtii kaikista papereista. Eläimen adoptoija maksaa koirasta tai kissasta koituvat kulut. Lentovapaaehtoiselle ei tule itselleen mitä lisäkuluja.

Miten lentovapaaehtoiseksi päädytään

Lentovapaaehtoiset maksavat itse omat matkalippunsa, yleensä heillä on jo lentonsa varattuna ennenkuin he tarjoutuvat lentovapaaehtoisiksi. Tämä on mahtavaa sattumankauppaa, että milloin kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Lanta Animal Welfarella käy talviaikaan päivittäin jopa kymmeniä vierailijoita ja heille kerrotaan minne milloinkin tarvitaan lentovapaaehtoisia. Esimerkiksi kun etsimme lentovapaaehtoista New Yorkiin Kradan-koiralle toivoimme löytävämme henkilön, joka
a) lentäisi oikeaa kohteeseen ja haluaisi auttaa tässä asiassa
b) hänen lentonsa olisivat sopivat koiran lennättämiseen
c) lento on sopivaan aikaan, eli olisi edes noin viikko aikaa järjestää koiran paperiasiat kuntoon, eikä niin että henkilö olisi lentämässä jo ylihuomenna

Peter-kissa tarvitsisi kodin. Lanta Animal Welfaren koirat ovat valmiita matkustamaan ulkomaille elleivät ne ole alle 7-kuukautisia pentuja tai olleet tarhalla alle 4 kuukautta. Kissojen vientiprosessi aloitetaan vasta adoptiopäätöksen jälkeen ja ne pääsevät matkustamaan Suomeen siitä noin 3,5 kuukauden kuluttua.
Peter-kissa tarvitsisi kodin. Lanta Animal Welfaren koirat ovat valmiita matkustamaan ulkomaille elleivät ne ole alle 7-kuukautisia pentuja tai olleet tarhalla alle 4 kuukautta. Kissojen vientiprosessi aloitetaan vasta adoptiopäätöksen jälkeen ja ne pääsevät matkustamaan Suomeen siitä noin 4 kuukauden kuluttua.

Vuonna 2015 Lanta Animal Welfarelta lähti yli 60 koiraa tai kissaa ulkomaille ja ainakin puolet näistä lentovapaaehtoisten avulla (päivitys: 2016 eläimiä lähti yli puolet enemmän!). Eli kysyntä ja tarjonta kohtaavat tässä keskimäärin jopa kerran viikossa. Tosin monet lentovapaaehtoiset veivät enemmän kuin yhden eläimen kerrallaan (esimerkiksi Iso-Britannian suhteen näin, Iso-Britannia kun on vähän hankalampi kuin muut Euroopan maat, koska sinne pitää koirat tuoda manner-Euroopan kautta meriteitse. Matkatavarana se ei onnistu).

Lentäminen eläimen kanssa

Koira tai kissa tuodaan lentokentälle lentovapaaehtoisen luo kolmisen tuntia ennen lennon lähtöä. Phuketin tai Krabin lentokentällä eläimen tuo Lanta Animal Welfaren työntekijä, Bangkokissa eläimen tuo lemmikkitaksipalvelun ihminen. Eläimen kanssa mennään check-in -tiskille (joskus koiran voi jättää lentokopassaan kärryihin jonnekin sivuun, tässä kannattaa pyytää apua henkilökunnalta, mutta esim. Chiang Maissa olen joutunut jonottamaan koirat kärryissä, onneksi koiran tuoja auttaa tässä), jossa sen paperit tarkistetaan. On hyvä etteivät koirat ja kissat edes pääsisi matkaan, jos paperit eivät olisi kunnossa, näin vältetään vakavat vaikeudet määränpäässä.

Eläimestä maksetaan tiskillä (tai sitten jollain muulla tiskillä lentokentällä, minkä jälkeen check-in -tiskille palataan maksukuitin kanssa) ja joku henkilökunnasta saattaa päällisin puolin tarkistaa kopan ja eläimen. Rahat ja paperit annetaan lentovapaaehtoiselle kentällä ja hänen tarvitsee pitää papereista visusti huolta matkan aikana ja antaa ne omistajalle määränpäässä.

Odottelua Bangkokin lentokentällä ennen koirien viemistä over-size baggage -tiskille.
Odottelua Bangkokin lentokentällä ennen koirien viemistä over-size baggage -tiskille.

Check-innin jälkeen eläin joko viedään over-size baggage -tiskille tai joku henkilökunnasta ottaa eläimen haltuunsa jo check-in tiskillä, jos lentokenttä on pieni (Phuket ja Krabi). Tässä saattaa tarvita odottaa jonkun aikaa, koska eläimiä ei viedä kohti lentokonetta turhan etuajassa.

Kun eläin on luovutettu, sen tapaa seuraavan kerran määränpäässä. Helsinki-Vantaalla tarvitsee mennä matkatavarahihnojen lähellä olevalle tiskille ilmoittamaan, että odottaa koiraa tai kissaa saapuvaksi. Se tuodaan sivuovesta. Ellei mistään erikoisesta ole sovittu, niin lemmikin omistajat ovat terminaalissa vastassa.

Jos pääset Lanta Animal Welfaren koirien lentovapaaehtoiseksi, kysy kaikesta sinua askarruttavasta paikan adoptiokoordinaattorilta, jolta saat muutenkin ohjeita. Myös muut Thaimaan turvatarhat tarvitsevat lentovapaaehtoisia, tarkista esim. Phuketin Soi Dog , Hua Hinin lähistön Headrock Dog Rescue ja lähellä Pattayaa tai Koh Sametin saarta oleva Dog Rescue Thailand.

Lue myös:

Koiran kanssa matkustaminen Thaimaasta Suomeen >>
Koiran tuontiprosessi Thaimaasta Suomeen >>
Koiran hankinta Thaimaasta >>
Lanta Animal Welfaren koirat ja niiden adoptointi >>
Onko koiran tuominen Thaimaasta riski >>

Helsinki-Vantaalla Brownieta oli vastassa rakastavat sylit.
Helsinki-Vantaalla Brownieta oli vastassa rakastavat sylit.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s