Sintran mystiset kaivot – Quinta da Regaleira Portugalissa

on

initiation well

Ihmisille on eri asiat tärkeitä ja ihmeellisiä. Minun mielestäni Sintran tärkein nähtävyys on Quinta da Regaleiran kaivo, koska en ole ennen nähnyt mitään sellaista, ja se onkin melkein ainutlaatuinen maailmassa.

Vanhassa Sintran kaupungissa Lissabonin lähellä on paljon linnoja, on Pena Palace, maurilainen linna, Palacio Nacionale ja Montserratin linna. Myös Quinta da Regaleirassa on linna, ja usein se onkin koko Quinta da Regaleiran esittelykuva. Nuo kaikki Sintran linnat näyttävät upeilta, mutta silti tuo kaivo on mielestäni ihmeellisin, koska olenhan minä linnoja nähnyt, mutta tällaista kaivoa en ole edes kuvitellut.

sisäänpäinkääntynyt torni

Tuo 1900-luvun alussa rakennettu 27 metriä syvä kaivo on nimeltään Initiation Well eli suomeksi se voisi olla initiaatiokaivo. Quinta da Regaleiran linnan, luolien ja puiston rakennuttaja oli upporikas salatieteiden harrastaja. Initaatiokaivosta olen lukenut sen liittyvän tarotiin tai sitten vapaamuurariuteen ja temppeliherroihin. Siksi initation-sana viittaa tuossa esimerkiksi jäseksi ottamiseen tai perehdytykseen. Kaivossa on tehty jonkinlaisia riittejä.

Kaivoa ei siis ole koskaan tarkoitettu veden säilyttämiseen, vaikka portaiden vieressä joitain vesialtaita onkin ja siellä on hyvin kosteaa. Kaivoa hyvin kuvaava ilmaisu on, että se on maahan sisäänpäinkääntynyt torni (inverted tower) tai maanalainen torni. Kuvittele korkeaa ja kapeaa tornia, jonka reunoilla kulkee rappuset spiraalina. Initiaatiokaivon reunoja kiertää rappuset ja tornin huipun sijaan pohjalla on lattia. Ennen tämän näkemistä en olisi voinut kuvitella mielessäni millainen olisi maanalainen torni.

Kaivolle pääsee ylhäältä alas laskeutuen tai tutustumisen voi aloittaa pohjalta, mikäli on päätynyt sinne tunneleita pitkin. Quinta da Regaleiran alue on rakennettu rinteeseen ja siellä menee maan sisällä tunneleita paikasta toiseen.

Toisen initiaatiokaivon murikkaista seinää.
Toisen initiaatiokaivon murikkaista seinää.

Alueella on toinenkin initaatiokaivo, se on tätä toista romuluisempi. Kun tämä toinen on hyvin kauniisti kaiverrettu, niin toinen on kivenmurikkainen. Se saattaa olla jäänyt kesken tai sitten se on tarkoituksella erilainen.

Tunneleita pitkin päätyy esimerkiksi kauniille lammikoille tai rakennuksiin. Välillä alueella pääsee alemmas vain polkuja pitkin, mutta joskus löytyy portaat. Puisto on rehevä, rakennukset upeita ja sieltä näkee ylemmäs maurilaislinnoitukselle.

Minulla oli Sintran suhteen ongelma, etten etukäteen oikein tiennyt minne menin. Samalla kolmen viikon reissulla minulla oli niin monta kohdetta, etten käyttänyt iltoja pelkkään Sintran etukäteistutustumiseen. Se etu lyhyillä pistoreissuilla on, että silloin on usein aikaa ottaa selvää.

Luin juuri vanhan Anna-lehden jutun Sintrasta, ja siinä sanottiin että ”vain hullu jättää väliin käynnin Penan palatsissa” ja me hulluthan jätettiin ärsyyntyneinä 14 euron pääsymaksusta ja jonoista. Se taas jutussa oli mielestäni hölmöä, kun puhuttiin ”Sintran rannoista”. Tosi asiassa Sintra sijaitsee puolen tunnin bussimatkan päässä Sintra-Cascaisin luonnonpuiston rannoista, joilla sijaitsee omia erillisiä kyliä. Mutta hyvä vinkki jutussa oli, että tuolla jossain lähellä sijaitsee iberian susien suojelukeskus.

Quinta da Regaleirasta kuulin vasta edettyämme Sintrasta Cascaisiin, joten piti palata Sintraan bussilla.

Lue yleisjuttu Sintrasta: Sintran vanhat talot, linnat ja kukkulat >>

Upeita Taru sormusten herrasta Rivendell -henkisiä kuvia Quinta da Regaleirasta >>

Suosittelen myös googlaamaan kuvahaulla ”Initiation Well” nähdäksesi tuosta kaivosta monia laajakulmalla otettuja kuvia.

Quinta da Regaleiran sisäänpäinkääntynyt torni Initiation Well.
Quinta da Regaleiran sisäänpäinkääntynyt torni Initiation Well.
Initiaatiokaivo kuvattuna pohjalta ylöspäin.
Initiaatiokaivo kuvattuna pohjalta ylöspäin.

initiaatiokaivo alhaalta

spiraali

Toinen initiaatiokaivo Unfinished Well

Toinen initiaatiokaivo ylhäältä alas.
Toinen initiaatiokaivo ylhäältä alas.
Toinen initiaatiokaivo.
Toinen initiaatiokaivo alhaalta ylös kuvattuna.

toinen initiaatiokaivo

Vesiputouslampi Lago da Cascata

Initiaatiokaivoilta pääsee tunneleita pitkin vesiputouslammelle. On hienoa katsoa pimeästä luolasta vihreää lampea, johon tihkuu vettä putouksesta ja jonka läpi voi kävellä kiviä pitkin.

sintran luolia

vesiputouslampi

lago da cascata

kivipolku lammen läpi

lampeen laskeutuvat raput

vesiputous

Muut Quinta da Regaleiran hienoudet

Quinta da Regaleiran linna.
Quinta da Regaleiran linna.
Linnalta näkee toiselle kukkulalle, jolla on maurilaislinnoitus.
Linnalta näkee toiselle kukkulalle, jolla on maurilaislinnoitus.
Puun päällyskasveja
Puun päällyskasveja.

portti

linna ja maisema

quinta da regaleiran luolia

quinta da regaleiran puutarhan vehreyttä

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s