Tofun valmistaminen murustamalla

on
Tomaatti-tofusalaatti.
Tomaatti-tofusalaatti. Tofun saa erehdyttävästi vaikuttamaan vaikka joltain juustolta, kun sen maustaa oikein ja vaikkapa murustelee, kuten tässä.

Tyypillisin tapa tehdä ruokaa tofusta on kuutioida se tai leikata sitä viipaleiksi. Yleensä tofu maustetaan ja paistetaan. Hienojakoisinta silken tofua käytetään esimerkiksi pirtelöön ja vegaanijuustokakkuun. Vaikka tofua voi syödä vaikka suoraan pakkauksesta sellaisenaan, niin en suosittele sitä ihan alkajaisiksi kokeilemaan, koska siitä harva pitää sellaisenaan.

Pinaattitofupiirakka on lempiherkkujani ja viljoja välttelevä voi tehdä vaikkapa vain paistoksen tästä samasta pinaattitofusta.
Pinaattitofupiirakka on lempiherkkujani.

Vuosia sitten tajusin vegaanitovereiden opastuksesta, että minulta oli jäänyt yksi tofunkäyttötapa kokonaan tajuamatta. Tofua käsissä (tai vaikkapa perunanuijalla) murustamalla siitä saa tehtyä vaikka mitä. Ensinnäkin soijakastikkeella maustamalla ja paistamalla tofumurua voi käyttää soijarouheen tapaan. Mutta muista maustaa tofumurukin!

Vegaanikaverit tekivät tofusta huikeaa tofukokkelia murustamalla sen, maustamalla soijakastikkeella, kurkumalla ja ravinnehiivalla (saattoin mukana olla olla vähän myös paistettua sipulia ja pikkaisen valkosipuliakin) ja sitten paistamalla sen kunnolla kullanväriseksi.

Seitanmakkaraa ja tofukokkelia ei ravintoloista vielä saa brunssiksi, onneksi on ravintolapäivä.
Eräänä ravintolapäivänä sain seitanmakkaraa ja tofukokkelia.

Jotkut tekevät tofusta myös munavointapaista levitettä, joka hyvin valmistettuna käy ihan alkuperäisestä. Näitä molempia tehdään muuten myös kikherneistä tai kikhernejauhoista, joka on esimerkiksi Etelä-Italiassa ja Intiassa perinteisesti käytetty aines, joka on kaivettu nyt naftaliinista Suomessakin (ks. resepti munattomaan voihin >>) .

Tofumurua voi käyttämä piiraiden täytteissä, kuten vaikka tofu-pinaattipiirakassa ja sillä voi täyttää pasteijoita. Ks. Nokkos-tofupiirakan resepti >>

Puoliskoni tofusalaatti ei ollut ihan sitä mitä ajatteli tilaavansa. Se kulki ehkä sanoilla fried tofu tai fried tofu mince. Tofu oli uppopaistettuja murusia. Tavallaan ihan hyvää, mutta ei kovin ravitsevaa.
Tofusalaatti Thaimaassa ei ollut ihan sitä mitä ajatteli tilaavansa. Se kulki ehkä sanoilla fried tofu tai fried tofu mince. Tofu oli uppopaistettuja murusia. Tavallaan ihan hyvää, mutta ei kovin ravitsevaa.

Thaimaassa olen saanut tofumuruja uppopaistettuina erilaisissa annoksissa. Silloin olen vähän epäillyt, että onko muru tofua ollenkaan. Mutta joskus siellä voi siis yllättyä, jos tilaa thaimaalaisen salaatin tofulla.

Olen alkanut käyttää paistamatonta, mutta kunnolla maustettua tofumurua salaateissa halutessani niistä täydellisen paketin proteiineineen (yleensä käytän kuitenkin papuja). Tein paljon tällaisia yksinkertaisia salaatteja viime talvena Thaimaassa. Maustoin tofumurut esimerkiksi soijakastikkeella, viinietikalla tai sitruunamehulla, valkosipulilla ja inkiväärillä. Ks. vinkit maustamiseen Aasialaisittain maustettu salaatti >>

Tämä tofu on surkeasti valmismaustettua ja vaatii uudelleenmaustamisen.
Tämä tofu on surkeasti valmismaustettua ja vaatii uudelleenmaustamisen.

Jos olet saanut käsiisi pakkauksen So Finen tomaatti-basilikatofua (entistä Alpron tofua), kannattaa siihen suhtautua kuten maustamattomaan tofuun. Se on nimittäin mielestäni ihan mautonta ja oikeastaan ikävän makuista, toisin kuin maustamaton tofu. Minä murustin tuon tomaatti-basilikatofun ja lisäsin siihen ainakin soijakastiketta.

Lue myös tofun valmistamisesta ja maustamisesta:
Tofusta ja sen valmistamisesta >>
Tofun paistamista ja maustamista >>
Pakastetun tofun käyttäminen >>
Marinoitua yuba-tofua >>

Hyviä tofumausteita:
Valkosipuli, inkivääri ja soijakastike ovat supermaustajia >>
Paahdettu seesamiöljy >>
Aasialaisittain maustettu salaatti >>

Tofun murustusta.
Tofun murustusta.
Salaattilautanen, jossa vasemmalla edessä murutofusalaattia.
Salaattilautanen, jossa vasemmalla edessä murutofusalaattia.

 

Salaatteja murutofusta (pahoittelen surkeita kuvia)

Yritän muistaa, ettei tofua tarvitse aina kuutioida ja viipaloida, vaan sen voi murustaa käsissä. Salaateissa se on paljon kivempi koostumus.
Yritän muistaa, ettei tofua tarvitse aina kuutioida ja viipaloida, vaan sen voi murustaa käsissä. Salaateissa se on paljon kivempi koostumus.
Tofua, kurkkua ja tomaattia.
Tofua, kurkkua ja tomaattia.
Tofusalaatti.
Tofusalaatti.
Wrappi, jossa pohjalla aurinkotomaattipestoa (sitä saa Lanta Martista), tofua, ituja ja minitomaattia.
Wrappi, jossa pohjalla aurinkotomaattipestoa, tofua, ituja ja minitomaattia. Nämä valikoituivat täytteeksi, kun muuta ei kaapista oikein löytynyt.

Murutofuruokia matkan varrelta

Rapeaksi paahdettuja isoja sieniä ja tofukokkelia. Hoidossa ollutta Jolie-pentuakin kiinnosti.
Rapeaksi paahdettuja isoja sieniä ja tofukokkelia Chiang Maissa kokatessani. Hoidossa ollutta Jolie-pentuakin kiinnosti.
Tofu on monikäyttöistä, siitä voi tehdä pinaatin kera piirakantäytteen.
Pinaatti-tofupiirakka.
tofua ja kookosta
Tämä erikoisuus tässä on mössättyä tofua ja raastettua tuoretta kookosta ollessani Belizessä kaukaisella saarella. Kun ei oikein ole raaka-aineita, syntyy tämmöisiä kummallisuuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s