
Ilahdutti suuresti tänä kesänä huomata, miten kaupoissa on aika mahtava valikoima uusia kasvisruokavalmisteita. Oltuani puolitoista vuotta poissa Suomesta huomasin eron entiseen marketteja kierrellessäni. Pakastekaapista löytyy ihan uusia juttuja, Hälsans Köket ja Quorn -tuotteet ovat muuttumassa vegaanisiksi ja tavallisiin supermarketteihin on tullut nakkeja, juustoja ja kasvisleikkeleitä, joita ennen sai vain erikoiskaupoista. Lue Vegaanituotteet.net -sivustolta millaisia tuotteita tarkoitan >>

Tätä olen odottanut, että kuka vain voi ostaa melkein mistä vain kaupoista hyvin maustettuja ja hyvän makuisia vegaanisia valmistuotteita lihan, juuston ja muiden eläinperäisten tuotteiden sijaan. Mielestäni on aina pelottavaa, jos joku antaa kasvisruoalle mahdollisuuden ja aloittaa sen ostamalla maustamatonta tofua todeten, ettei se maistu miltään. Nyt ihmiset eivät toivon mukaan aloita kokeilujaan sellaisista tuotteista, joita täytyy itse jatkovalmistaa, vaan kokeilevat valmiiksi maustettuja eineksiä.
Mutta jos on ruoanlaittotaitoinen ja viitseliäs, kannattaa huomioida että edelleen yleensä halvimmalla pääsee ostamalla papuja, tofua sekä soijasuikaleita ja muita teksturoidusta soijaproteiinista tehtyjä kuivatuotteita. Pitää vaan muistaa, että ne on maustettava. Omaan budjettiini ei sovi mässyttää Violifen soijajuustoja ja Wheatyn leikkeleitä joka päivä. Soyappetitin tuotteet maksavat jotain 3-4 euroa pussi ja ne riittävät pitkälle.
Soijafileet ja muut kuivasoijatuotteet
Soijafileet, soijamedaljongit, soijasuikaleet ja soijarouhe ovat kaikki samasta tehtyjä, mutta erikokoisiksi puristettuja. Soijarouhe ei vaadi esikeittelyä, se tarvitsee vain sekoittaa kulhossa veden ja mausteiden kanssa ja halutessa paistaa. Mutta jos soijarouhetta käyttä esimerkiksi soijabolognesessa, voi sen laittaa ihan suoraan kuivana kattilaan tomaattimurskan sekaan, koska rouhe imee sitten tomaattimurskasta nesteen itseensä. Isommat biitit tuota teksturoitua soijaproteiinia (suikaleet, leikkeleet) pitää keittää ensin, jotta vesi pehmentäisi ja mehevöittäisi ne, ja samalla kannattaa jo imeyttää paloihin mausteita.

Jos näitä tuotteita käyttää kastikkeessa, kuten soijabolognesessa, chili sin carnessa, curryissa ja kookossörsseleissä, voi nämä suikaleet ja soijapalat lisätä näihin sitten kun ne on ensin erikseen keitetty. Paistaminen on tässä maku- ja keveysasia. Ne voi halutessa paistaa ensin, jotta niistä tulisi messevämpiä. Mutta jos laittaisi esimerkiksi soijasuikaleita salaattiin ja ehkä wrappiinkin, kannattaa ne paistaa keittämisen jälkeen, jotta ne eivät olisi vetisiä. Jos soijafileet syö pihveinä, pitää ne keittämisen jälkeen paistaa.
Soijafileiden valmistamisen kolme vaihetta:
- Keitä soijafileet runsaassa maustetussa vedessä. Ne imevät yllättävän paljon vettä sisäänsä. Samalla haluat varmaan, että ne imevät mausteita sisäänsä, joten veteen voi laittaa esimerkiksi murskattua valkosipulia, inkivääriä, soijakastiketta, suolaa, sokeria, pippuria, jauhettuja mausteita kuten currya, jeeraa, kanelia jne.
- Marinoi fileet. Kaada vedet pois kattilasta (ei tarvitse tiristää viimeistäkin pisaraa, maustevettä voi käyttää marinadissa). Marinoinnin ei tarvitse kestää kuin vaikka viisi minuuttia. Eli laita kattilaan esim. tomaattipyrettä, ketsuppia, sinappia, ruokaöljyä, soijakastiketta, marinointikastiketta, sitruunamehua tai etikkaa pikkuisen, suolaa, sokeria, jauhettuja mausteita, yrttejä jne.
- Paista fileet. Saat niihin rapeamman pinnan, jos märkää marinadia ei ole pinnalla juurikaan. Paistamisen jälkeen voit halutessasi laittaa fileiden päälle marinadia, mikäli haluat syödä ne kosteampina ja marinadi sopii mielestäsi kastikkeeksi.





Lue:
Soijarouhetäyte mangoldikääryleisiin >>
Lihaa muistuttavat kasvistuotteet Thaimaassa >>
Valkosipuli, inkivääri ja soijakastike ovat supermaustajia >>
Paahdettu seesamiöljy >>



















Tulipas nälkä kuvia katsellessa 😛 Ihan totta, että Suomeen on tullut paljon paremmin vegaanivaihtoehtoja ruokakauppoihin. Itse kun kävin viime keväänä siellä parin vuoden tauon jälkeen, niin olin kuin lapsi karkkikaupassa 😀 Täältä Ranskasta saa tosi huonosti vegaanisia eineksiä perusmarketeista, jos ei lasketa muutamaa vakiotuotetta, jota olen tottunut käyttämään. Tofuakin saa ainoastaan isoista kaupoista kuiva-osastolta pahvipakkauksessa ja olen löytänyt vain yhdenlaisia kasvispyöryköitä, joissa ei ole kananmunaa (!?) Onneksi meidän naapurikylässä on iso Biokauppa, josta saakin sitten ihan mitä vain nakeista juustoihin ja levitteisiin….
Ranska ei ole ihan kätevin maa… en tiiä onko siellä muutenkin einesten käyttö vähäisempää kuin muualla Euroopassa? Vaikka nuo soijakuivatuotteet eivät kyllä ole einestä vaan semmoista perusainesta. Hyvä jos biokauppoja sentään löytyy, vaikka niitten tuotteet saisivat olla ihan arkitavaraa.