Halpaa ruokaa soijafileistä ja muista kuivasoijatuotteista

on
Soijarouhepihvit = soijarouhetta, paistettua sipulia, vehnäjauhoja ja mausteita kuten soijakastiketta, suolaa, pippuria ja ehkä valkosipuliakin.
Soijarouhepihvit = soijarouhetta, paistettua sipulia, vehnäjauhoja ja mausteita kuten soijakastiketta, suolaa, pippuria ja ehkä valkosipuliakin. Tulee kovasti halvemmaksi kuin valmispihvit.

Ilahdutti suuresti tänä kesänä huomata, miten kaupoissa on aika mahtava valikoima uusia kasvisruokavalmisteita. Oltuani puolitoista vuotta poissa Suomesta huomasin eron entiseen marketteja kierrellessäni. Pakastekaapista löytyy ihan uusia juttuja, Hälsans Köket ja Quorn -tuotteet ovat muuttumassa vegaanisiksi ja tavallisiin supermarketteihin on tullut nakkeja, juustoja ja kasvisleikkeleitä, joita ennen sai vain erikoiskaupoista. Lue Vegaanituotteet.net -sivustolta millaisia tuotteita tarkoitan >>

Ostoksia Walgreensilta, mukana myös eväitä seuraavan päivän LA-SF -junamatkaakin varten. Jugurttia, salaattia, hummusta, guacamolea, kasvisnakkeja ja -makkaroita, aamiaisburritoja, dippivihanneksia ja vegaanijuustoa.
Nämä ostokset ovat Helsingin sijaan kylläkin Los Angelesista. Evääksi ostettiin soijajugurttia, salaattia, hummusta, guacamolea, kasvisnakkeja ja -makkaroita, aamiaisburritoja, dippivihanneksia ja vegaanijuustoa. Mutta tämmöiset valmisruoat tulevat yleensä kalliimaksi kuin jos ne tekisi itse.

Tätä olen odottanut, että kuka vain voi ostaa melkein mistä vain kaupoista hyvin maustettuja ja hyvän makuisia vegaanisia valmistuotteita lihan, juuston ja muiden eläinperäisten tuotteiden sijaan.  Mielestäni on aina pelottavaa, jos joku antaa kasvisruoalle mahdollisuuden ja aloittaa sen ostamalla maustamatonta tofua todeten, ettei se maistu miltään. Nyt ihmiset eivät toivon mukaan aloita kokeilujaan sellaisista tuotteista, joita täytyy itse jatkovalmistaa, vaan kokeilevat valmiiksi maustettuja eineksiä.

Mutta jos on ruoanlaittotaitoinen ja viitseliäs, kannattaa huomioida että edelleen yleensä halvimmalla pääsee ostamalla papuja, tofua sekä soijasuikaleita ja muita teksturoidusta soijaproteiinista tehtyjä kuivatuotteita. Pitää vaan muistaa, että ne on maustettava. Omaan budjettiini ei sovi mässyttää Violifen soijajuustoja ja Wheatyn leikkeleitä joka päivä. Soyappetitin tuotteet maksavat jotain 3-4 euroa pussi ja ne riittävät pitkälle.

Soijafileet ja muut kuivasoijatuotteet

Soijafileet, soijamedaljongit, soijasuikaleet ja soijarouhe ovat kaikki samasta tehtyjä, mutta erikokoisiksi puristettuja. Soijarouhe ei vaadi esikeittelyä, se tarvitsee vain sekoittaa kulhossa veden ja mausteiden kanssa ja halutessa paistaa. Mutta jos soijarouhetta käyttä esimerkiksi soijabolognesessa, voi sen laittaa ihan suoraan kuivana kattilaan tomaattimurskan sekaan, koska rouhe imee sitten tomaattimurskasta nesteen itseensä. Isommat biitit tuota teksturoitua soijaproteiinia (suikaleet, leikkeleet) pitää keittää ensin, jotta vesi pehmentäisi ja mehevöittäisi ne, ja samalla kannattaa jo imeyttää paloihin mausteita.

Soijafilepakkaus.
Soijafilepakkaus.

Jos näitä tuotteita käyttää kastikkeessa, kuten soijabolognesessa, chili sin carnessa, curryissa ja kookossörsseleissä, voi nämä suikaleet ja soijapalat lisätä näihin sitten kun ne on ensin erikseen keitetty. Paistaminen on tässä maku- ja keveysasia. Ne voi halutessa paistaa ensin, jotta niistä tulisi messevämpiä. Mutta jos laittaisi esimerkiksi soijasuikaleita salaattiin ja ehkä wrappiinkin, kannattaa ne paistaa keittämisen jälkeen, jotta ne eivät olisi vetisiä. Jos soijafileet syö pihveinä, pitää ne keittämisen jälkeen paistaa.

Soijafileiden valmistamisen kolme vaihetta:

  1. Keitä soijafileet runsaassa maustetussa vedessä. Ne imevät yllättävän paljon vettä sisäänsä. Samalla haluat varmaan, että ne imevät mausteita sisäänsä, joten veteen voi laittaa esimerkiksi murskattua valkosipulia, inkivääriä, soijakastiketta, suolaa, sokeria, pippuria, jauhettuja mausteita kuten currya, jeeraa, kanelia jne.
  2. Marinoi fileet. Kaada vedet pois kattilasta (ei tarvitse tiristää viimeistäkin pisaraa, maustevettä voi käyttää marinadissa). Marinoinnin ei tarvitse kestää kuin vaikka viisi minuuttia. Eli laita kattilaan esim. tomaattipyrettä, ketsuppia, sinappia, ruokaöljyä, soijakastiketta, marinointikastiketta, sitruunamehua tai etikkaa pikkuisen, suolaa, sokeria, jauhettuja mausteita, yrttejä jne.
  3. Paista fileet. Saat niihin rapeamman pinnan, jos märkää marinadia ei ole pinnalla juurikaan. Paistamisen jälkeen voit halutessasi laittaa fileiden päälle marinadia, mikäli haluat syödä ne kosteampina ja marinadi sopii mielestäsi kastikkeeksi.
Keitetyt soijafileet. Tästä on kaadettu maustettu vesi jo pois. Tai sitten tuli keiteltyä niin pitkään että nesteet haihtuivat.
Keitetyt soijafileet. Tästä on kaadettu maustettu vesi jo pois. Tai sitten tuli keiteltyä niin pitkään että nesteet haihtuivat.
Soijafileet marinadissa. Taisin laittaa sinne soijakastiketta, valkosipulia, jeeraa, vähä etikkaa ja kun maku ei miellyttänyt turautin sinne ketsuppia ja sitten tuli hyvää.
Soijafileet marinadissa. Taisin laittaa sinne soijakastiketta, valkosipulia, jeeraa, vähä etikkaa ja kun maku ei miellyttänyt turautin sinne ketsuppia ja sitten tuli hyvää.
Soijafileet pannulla. Kaavin marinadia pois niiden pinnalta, jotta ne paistuisivat rapsakammiksi.
Soijafileet pannulla. Kaavin marinadia pois niiden pinnalta, jotta ne paistuisivat rapsakammiksi.
Ruoka-annos valmiiden soijafileiden kanssa. Laitoi niiden päälle vähän marinadia kosteutukseksi ja mausteeksi.
Ruoka-annos valmiiden soijafileiden kanssa. Laitoin niiden päälle vähän marinadia kosteutukseksi ja mausteeksi.
Tässä näkyy meheväksi keitetyn soijafileen rakenne kivasti.
Tässä näkyy meheväksi keitetyn soijafileen rakenne kivasti.

 

Lue:
Soijarouhetäyte mangoldikääryleisiin >>

Lihaa muistuttavat kasvistuotteet Thaimaassa >>

Valkosipuli, inkivääri ja soijakastike ovat supermaustajia >>
Paahdettu seesamiöljy >>

Näitä soijaproteiinipaloja ostin supermarketista, mutta joskus joitain tällaisia löytyy myyjien itse pussittamina toreiltakin.
Soijakuivatuotteita löytyy kaikkialta maailmasta. Tässä soijamedaljonkeja thaimaalaisesta supermarketista.
Soijapaloja marinadissa
Soijapaloja marinadissa, jossa on seesamiöljyn lisäksi thaiyrttejä (sitruunaruohoa, limen lehtiä ja galangalia), valkosipulia ja soijasta tehtyä kasvisversiota kalakastikkeen asemasta (mutta ihan soijakastikekin käy).
Soijahiutaleet eivät paina paljoa ja ovat hieman erioloisia kuin soijarouhe ja soijapalat. Kausina, jolloin olen yrittänyt syödä terveellisesti ja proteiinipitoisesti, olen alottanut päivän soijahiutalemyslillä, jossa viljan sijaan näitä ja pähkinöitä.
Soijahiutaleet eivät paina paljoa ja ovat hieman eri oloisia kuin soijarouhe ja soijapalat. Kausina, jolloin olen yrittänyt syödä terveellisesti ja proteiinipitoisesti, olen aloittanut päivän soijahiutalemyslillä, jossa viljan sijaan käytän näitä ja pähkinöitä.
Paistetut soijasuikaleet.
Paistetut soijasuikaleet.
Sieni-aurinkotomaattivalkokastike on saanut seurakseen quinoaa ja jättimäisen soijaleikkeen.
Sieni-aurinkotomaattivalkokastike on saanut seurakseen quinoaa ja jättimäisen soijaleikkeen.
Soijabolognese voi näyttää tältä, jos käyttää sipulia, tomaattimurskaa ja vaaleaa isorakenteista soijarouhetta tai vaihtoehtoisesti tofua.
Soijabolognese voi näyttää tältä, jos käyttää sipulia, tomaattimurskaa ja vaaleaa isorakenteista soijarouhetta tai vaihtoehtoisesti murutofua.
Tyypillistä ruokaa jay-ravintolan buffetista. Alla riisiä, takana paistettuja mutta jo kylmenneitä vihanneksia, oikealla paistettuja lihamaisia sieniä ja vasemmalla marinoituja soijapaloja.
Tyypillistä ruokaa thaimaalaisen perinteisen kasvisravintolan buffetista. Alla riisiä, takana paistettuja vihanneksia, oikealla paistettuja lihamaisia sieniä ja vasemmalla marinoituja soijapaloja.
Soijapalapataa, kurpitsasekoitusta ja vihreitä vihanneksia.
Soijapalapataa, kurpitsasekoitusta ja vihreitä vihanneksia thaimaalaisen kasvisravintolan buffetista.
soijasalaatti ja sticky rice
Thaimaan 7-Eleven -kioskeissa myydään kasvisannoksia pakasteina ja toisinaan löytyy tällaista tulista soijamurusekoitusta.
Soijapalat kiehumassa runsaiden mausteiden kera: sitruunaruohoa, galangaa, limen lehteä, punaista currytahnaa ja kookosmaitoa.
Soijapalat kiehumassa runsaiden mausteiden kera: sitruunaruohoa, galangaa, limen lehteä, punaista currytahnaa ja kookosmaitoa.
Valmiit soijapalat. Annoin nesteiden haihtua.
Valmiit soijapalat. Annoin nesteiden haihtua.
Oikein herkullinen curry sienillä ja soijapaloilla.
Oikein herkullinen curry sienillä ja soijapaloilla.
Maustettua soijaproteiinia purkissa. Näitä voi löytää supermarketeista ja kasvisravintoloiden myyntihyllyiltä.
Maustettua soijaproteiinia purkissa. Näitä voi löytää Thaimaassa supermarketeista ja kasvisravintoloiden myyntihyllyiltä.
Paistettuja pieniä rapeita soijasuikaleita, jotka näyttävät friteeratuilta toukilta.
Paistettuja pieniä rapeita soijasuikaleita, jotka näyttävät friteeratuilta toukilta. Kuva Thaimaan kasvisfestivaaleilta Chiang Maista.
Erilaisia soijasuikaleita tai sen sellaista.
Erilaisia soijasuikaleita tai sen sellaista Thaimaan kasvisfestivaaleilla Bangkokissa.
Soijaburgeri itse tehdyllä pihvillä.
Soijaburgeri itse tehdyllä pihvillä.
Itse tehty pitsa, jossa soijarouhetta.
Pitsa, jossa soijarouhetta.
Munakoisolevylasagne, jossa soijarouhetta välissä.
Munakoisolevylasagne, jossa soijarouhetta välissä.
Melko perus soijasössö, jossa soijasuikaleita, kikherneitä, tomaattia, sipulia ja mausteita kookosmaidossa tai kaurakermassa.
Melko perus soijasössö, jossa soijasuikaleita, kikherneitä, tomaattia, sipulia ja mausteita kookosmaidossa tai kaurakermassa.

2 Comments Lisää omasi

  1. Tulipas nälkä kuvia katsellessa 😛 Ihan totta, että Suomeen on tullut paljon paremmin vegaanivaihtoehtoja ruokakauppoihin. Itse kun kävin viime keväänä siellä parin vuoden tauon jälkeen, niin olin kuin lapsi karkkikaupassa 😀 Täältä Ranskasta saa tosi huonosti vegaanisia eineksiä perusmarketeista, jos ei lasketa muutamaa vakiotuotetta, jota olen tottunut käyttämään. Tofuakin saa ainoastaan isoista kaupoista kuiva-osastolta pahvipakkauksessa ja olen löytänyt vain yhdenlaisia kasvispyöryköitä, joissa ei ole kananmunaa (!?) Onneksi meidän naapurikylässä on iso Biokauppa, josta saakin sitten ihan mitä vain nakeista juustoihin ja levitteisiin….

    1. Ranska ei ole ihan kätevin maa… en tiiä onko siellä muutenkin einesten käyttö vähäisempää kuin muualla Euroopassa? Vaikka nuo soijakuivatuotteet eivät kyllä ole einestä vaan semmoista perusainesta. Hyvä jos biokauppoja sentään löytyy, vaikka niitten tuotteet saisivat olla ihan arkitavaraa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s