Perunasalaatin monet muodot

on
Kermainen peruna-mangoldisalaatti mustilla oliiveilla.
Kermainen peruna-mangoldisalaatti mustilla oliiveilla.

Perunasalaatti on halpojen ja hyvien ruokien klassikko, jonka voi tehdä loputtoman monin tavoin. Kesällä keitettiin paljon perunoita kerralla ja ylijäämistä tehtiin seuraavan päivän salaatti. Yleensä valitsen ensin, teenkö kermaisen vai öljyisen perunasalaatin, tai sitten yhdistän ne laittamalla vähäsen kermaisempaa kastiketta ja vähäsen ruokaöljyä. Kermaisen teen käyttämällä majoneesia, valkosipulisalaatinkastiketta, maustamatonta soijajugurttia, kaura creme fraichea tai soijakermaa. Öljyinen on kirkas perunasalaatti ilman valkoista kastiketta.

Valkosipulisalaatinkastikkeista suosikkini on tosi paksu Hesen kastike. Voit tarkistaa Vegaanituotteet.net -sivustolta tavallisista kaupoista löytyvät vegaaniset salaatinkastikkeet ja majoneesit. Erikoiskaupoista löytyy mahtavia Plamilin vegaanimajoneeseja, kuten chilimajoneesia.

Kermaisessa perunasalaatissa voi käyttä vegaanista X-tra kevytmajoneesia ja/tai Alpron maustamatonta soijajugurttia.
Kermaisessa perunasalaatissa voi käyttää vegaanista X-tra kevytmajoneesia ja/tai Alpron maustamatonta soijajugurttia. On muitakin vegaanisia majoneeseja ja kaura- ja soijapohjaisia jugurtteja, kermoja ja tuorejuustoja.

Perunan lisäksi on hyvä lisätä jokin suolainen aines, kuten kapris, oliivi tai suolakurkku. Näiden lisäksi voi laittaa esimerkiksi omenaa, mangoldia, tuoretta pinaattia, lehtikaalia, kaalia, salaattia tai ituja. Maustaa voi tuoreella basilikalla tai persiljalla. Tai mitä nyt haluaakaan laittaa. Itselleni on tärkeää laittaa valkosipulia ja erilaisia sipuleita. Usein laitan myös jotain etikkaa tai sitruunamehua sekä sinappia.

Proteiinielementiksi voi lisätä jotain papuja kuten kidneypapuja tai kikherneitä, myös pakaste- tai purkkiherneet käyvät sekä tofukuutiot. Ainakin kermaisessa perunasalaatissa pieneksi pilkotut tofukuutiot käyvät minulle ilman paistamista ja erikseen maustamista. Muuten yleensä ei kannata käyttää tofua suoraan paketista, vaan se pitää valmistaa.

avokado
Avokado sopii oikeastaan kaikkien salaattien messevöittäjäksi.

Salaatin messevyyttä voi lisätä avokadokuutioilla ja vaikkapa vegaanijuusto- tai -makkarapaloilla. Yleensäkin riippuu itsestäsi miten rasvaisen ja suolaisen salaatin haluat milloinkin valmistaa. Kevyin syntyy maustamattomalla soijajugurtilla. Oliiviöljyllä voi saada hyvinkin rasvaisen version.

Perunasalaattia voisi varioida pilkkomalla perunat ihan pieniksi kuutioiksi. Usein perunasalaattien ongelma onkin liian isot mauttomat perunapalat. Siksi ei pitäisi tehdä perunasalaattia jauhoisista perunoista, jotka mössääntyvät salaatissa.

Kaupoista saa muuten oikein hyvää vegaanista kirkasta peruna-kaprissalaattia (Atrian valkosipuli-yrtti-perunasalaatti), jossa perunat ovat kivan pieninä kuutioina. Katso Vegaanituotteet.net -sivustolta, mitkä kaikki valmissalaatit ovat vegaanisia.

Perusperunasalaatti

perunoita
suolakurkkua kuutioituna
omena
valkosipulisalaatinkastiketta tai jotain muuta kermaista valkosipulin kera
sipuli
sinappia
suolaa ja mustapippuria

Peruna-mangoldisalaatti

Halusin tehdä vähärasvaisen perunasalaatin ja se toimii oikein hyvin, kunhan maustaa sen tarpeeksi sinapilla, valkosipulilla ja suolalla. Halusin myös käyttää kasvimaalla kasvavia mangoldeja, ne myös keveyttävät salaattia.

perunoita
mangoldia tai vaikkapa romainesalaattia
mustia oliiveja
sipuli varsineen
yksi valkosipulinkynsi raastettuna
sinappia
maustamatonta soijajugurttia
suolaa ja mustapippuria

 

Kirkas perunasalaatti.
Kirkas perunasalaatti.
Kirkas perunasalaatti pavuilla, kapriksella ja tillillä.
Kirkas perunasalaatti pavuilla, kapriksella ja tillillä.
Kermainen perunasalaatti oliiveilla.
Kermainen perunasalaatti oliiveilla.
Perunasalaatti pienillä tofukuutioilla, kapriksella ja omenalla.
Perunasalaatti pienillä tofukuutioilla, kapriksella ja omenalla.
Venäläinen salaatti sisältää vegaanista majoneesia, purkkiherneitä, keitettyä perunaa ja porkkanaa sekä suolakurkkua.
Venäläinen salaatti sisältää vegaanista majoneesia, purkkiherneitä, keitettyä perunaa ja porkkanaa sekä suolakurkkua. Tätä meillä on ollut tapana tehdä Suomen jouluisin.
Perunasalaatti, jossa on runsaasti muutakin, kuten kikherneitä.
Perunasalaatti portugalilaisessa kasvisravintolassa. Perunan lisäksi on runsaasti muutakin, kuten kikherneitä.

Lue myös:
Munakoisosta kokkaaminen >>
Syö vihreitä papuja >>
Hernekeitosta Suomen paras katuruoka? >>
Pestoa ja tuorepastaa Italian innoittamana >>

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s