Vegaaniruokaa Kuala Lumpurissa

on
bms-organicsin-laksa
Kasvislaksa Kuala Lumpurin lentokentän kasvisravintolassa.

Malesialaisen ruoan pitäisi olla aika samanlaista kuin indonesialaisen. Maathan jakavat myös hyvin toisiaan lähellä olevat yleiskielet ja islamin uskonnon. Mutta siinä missä Indonesia on väestörikas maa, jonne mahtuu monenlaista paikalliskieltä ja kulttuuria, niin Malesian ruokiin monipuolisuutta on tuonut etenkin intialaiset ja kiinalaiset.

Olisi mukava päästä joskus kokeilemaan mahdollisimman monia malesialaisia erikoisuuksia, kuten Malesian intialaista roti canaita, joka on paranthamainen lettu. Mutta se yleensä leivotaan voihin, enkä tsekkaillut olisiko Kuala Lumpurissa ollut vegaaniystävällistä intialaisravintolaa, josta näitä olisi saanut. Kuala Lumpurin intialaisravintolatarjonta on loistava ja siellä saa vähän erilaista intialaisruokaa kuin Suomessa, jossa saatavilla on yleensä vain pohjoisintialaisia herkkuja. Malesiasta saa eteläintialaista ruokaa, kuten masala dosia.

Laksa

Kuvailisin laksaa kookosmaitoiseksi currykeitoksi ja sen currymakua thaicurryn ja intialaisen curryn sekoitukseksi. Maistamieni laksakeittojen liemet eivät ole maistuneet yhtään samalta kuin thaimaalainen kookoskeitto tom kha, johon pitäisi tulla kyllä hieman tom yum -currytahnaa, mutta jossa lientä maustavat lähinnä thaiyrtit. Tosin laksan voi tehdä ilmankin kookosmaitoa, jolloin se muistuttaakin enemmän Thaimaan tom yumia.

Laksan voi tilata nuudeleiden sijaan vermiselleillä, joka Aasiassa tarkoittaa ohuen ohuita tärkkelysnuudeleita, joiden suutuntumasta en oikein pidä kuin kevätkääryleissä ja salaateissa.

Olen muutaman kerran syönyt laksakeiton Kuala Lumpurin Klia2-lentoaseman yhteydessä olevassa ostoskeskuksessa, jossa on BMS Organics -kasvisravintola. Siellä olen käynyt paitsi Kuala Lumpurin visiiteilläni, myös lentoja odotellessa matkalla Penangiin ja Balille.

BMS Organicsin laksa ja sipulinen lisäke.
BMS Organicsin laksa ja sipulinen lisäke.

Rojak

 

BMS Organicsin rojak.

Kokeilin varmaankin ensimmäisen kerran rojakia, joka on Malesian, Singaporen ja Indonesian alueen mausteinen hedelmäsalaatti. Siinä on kastikkeena esimerkiksi sekoitus tamarindia, maapähkinää, chiliä ja palmusokeria, mutta joskus myös katkaraputahnaa, minkä takia en söisi tätä ruokaa kuin kasvisravintoloissa.

BMS Organicsin rojakin soossi oli minulle liian tulista eikä ruokalaji ollut minusta ihan järkevä. Lähinnä siksi ruokalaji tuntui turhalta, kun kastike ei ollut hyvänmakuista. Kai tuosta hyvääkin saisi, nyt ei vain tärpännyt.

Kuala Lumpurin kasvisravintolat

Tällä kertaa helmikuussa Kuala Lumpurin ravintolakokeiluni rajoittuivat lentokenttään ja Bukit Bintangin alueelle, jossa majoituin. Ympäri Kuala Lumpuria on vaikka kuinka paljon kasvisravintoloita ja pari vegaanileivonnaispaikkaakin. Mutta kahden yön visiitilläni en lähtenyt muille alueille, vaan sen sijaan kolusin Bukit Bintangin kasvisravintoloita.

V-Delight sijaitsi Elite Pavilion -ostoskeskuksessa.

Bukit Bintang on tavarataloalue ja kaikki vierailemani ravintolat sijaitsivat ostoskeskusten sisällä. Useimmiten itse tykkään, kun ravintola toimii näppärästi ja nopeasti, ja noissa kuumissa maissa nautin ilmastoidusta sisäilmasta. Koska matkustelen paljon yksin, niin on mukavampi olla pikaruokamaisessa ravintolassa kuin sellaisessa, jossa pariskunnat ja ryhmät ruokailevat tuntikausia rupatellen. Toivottavasti Kuala Lumpurista löytyy kuitenkin tunnelmallisempiakin kasvisravintoloita.

Lei cha -vihreäteekeittoa Simple Lifessa

 

Vihreäteekeittoa, jossa on basilikaa ja minttuakin.
Simple Lifen menu.

En tykkää vihreästä teestä kuin teenä vain ja mieluiten maustettuna. Eli kaikenlaiset vihreäteiset jäätelöt, karkit, suklaat, makeat soijamaitojuomat ja sen sellaiset eivät vain maistu hyvälle. Nyt oli silti kokeiltava Simple Lifen signature-annosta lei chata, koska se oli minulle ihan uusi ilmiö. Siihen kuului päänumerona keitto, jossa on muun muassa vihreää teetä, basilikaa ja minttua. Lisäksi tuli riisiä ja seitsemän pientä kupillista lisäkkeitä, joihin kuului tofua, maapähkinöitä, kaalisalaattia, vihreäpapu-porkkanaa sekä kahta eri lehtivihannespaistosta, kaikki hyvin maustettuja. Halusin antaa mahdollisuuden kummalliselle uudelle ruokalajille, mutta ei se ollut minun juttuni. En syönyt kaikkea keittoa, mutta onneksi oli lisäkkeet riisin kanssa.

Simple Life Happy Cowssa >>

Lei cha tarjoiltiin tällä tavoin.
Kumosin lopulta pikkukippojen ainekset riisin päälle.
Simple Lifen menussa olisi ollut vaikka mitä, mutta päädyin oudoimpaan ruokaan.
Tämä Simple Life sijaitsi Lot 10 -ostoskeskuksen sisällä. Myös Elite Pavilionissa olisi ollut toinen Simple Life.

Kuala Lumpur Pavilionin kasvistiski

 

Food courtin kasvistiski KL Pavilionissa.

Bukit Bintangissa on laaja KL Pavilionin ostoskeskus, jonka alakerroksessa on Food Republic -niminen food court, eli alue, jossa on useita ruokatiskejä, joilla on yhteinen ruokailualue. Ihan tämän Food Republicin yhteydestä alkaa Elite Pavilionin ostoskeskus ja siellä on myös yksi Simple Life -ravintola ihan tuon Food Republicin vieressä ja ylemmässä kerroksessa on V-Delight kasvisravintola.

Tiskillä oli monin verroin tämän verran ruokalajeja.

Tiskiltä olisi kai voinut tilata annoksiakin, mutta minä sen sijaan osoittelin runsaasta vitriinistä haluamani ruoat. Otin liian ”lihaisia ruokia”, koska niitä ei Koh Lantalta saa. Annoksestani tuli hyvin tukkea, kun en ottanut paljoakaan vihannesruokia. Luulin ottaneeni friteerattuja munakoisoja, mutta ne olivatkin paneroituja feikkikaloja.

Pavilionin kasvistiski Kuala Lumpurissa >>

Tämä viiden lisäkkeen annos maksoi 20 ringitiä eli 4,20 euroa. Siinä on paistettua munakoisoa, kahdenlaisia soijapaloja currykastikkeissa, paneroitua vegaani”kalaa” ja kaalia.

V-Delight Elite Pavilionissa

 

V-Delightin vegan curry.

Vierailemani kasvisravintolat Simple Life, V-Delight ja lentokentän BMS Organics olivat keskenään aika samanlaisia. Oli aika mielenkiintoista todeta niiden menun edustavan omanlaistaan malesialaista kasvisruokakulttuuria.

Koska Thaimaassakin saa kaikenlaisia paistettuja vihanneksia ja nuudeleita, halusin mieluiten syödä malesialaisia paksuja curryja.

V-Delight Happy Cowssa >>

Mehua V-Delightissä.

BMS Organics Klia2-lentokentällä

 

Aika vaisu nuudeliannos.

Kuala Lumpurin Klia2-lentoaseman yhteydessä olevassa ostoskeskuksessa on BMS Organics -kasvisravintola. Ravintolaan voi pistäytyä, jos on jatkolento Kuala Lumpurista eteenpäin, mutta silloin pitää mennä tarkastusten läpi ja siksi vaihtoaikaa pitää olla runsaasti. Olen silti muutaman kerran näin tehnyt matkoillani. Yleensä olen syönyt laksan, koska olen todennut sen mahtavaksi. Nyt kokeilin edellä mainittua rojak-hedelmäsalaattia ja muuten olemme kokeilleet mm. jotain nuudeliannosta ja pastaruukkua, jotka eivät ole olleet niin erityisiä. Suosittelen tuolla syömään malesialaisia erikoisuuksia, kuten curryruokia.
Lentokentän BMS Organics Happy Cowssa >>

Sieni-tofupata nuudeleilla.
Feikkikalacurry. Aasiassa myydään aika onnistunutta, norimerilevällä päällystettyä soijasta tai seitanista tehtyä kalanmakuista tuotetta, jonka on vaan tosi suolaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s