Paluu Suomeen kolmen vuoden irtioton jälkeen

on

Lopetin työt Suomessa loppuvuonna 2013 ja siitä lähtien olin suurimmaksi osaksi Thaimaassa Chiang Maissa ja Koh Lantalla. Kävin kyllä välissä Suomessa neljä kertaa oleskelemassa, siinä oli kaksi pitkää kesääkin, ja lisäksi matkustelin Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Eli eipä tämä ole ollut sellaista kuin niillä, jotka ovat kokonaan pysytelleet poissa Suomesta ja yhtäkkiä pöllähtäneet takaisin. En siis asettunut Thaimaahan enkä eristäytynyt Suomesta. Se on silti suuri muutos, kun palasin juuri Suomeen ja aloitan suomalaisen työelämän kolmen vuoden ja kolmen kuukauden tauon jälkeen. Aion pysyä Suomessa monta vuotta.

En viettänyt kolmea vuotta aurinkotuolissa. Hiekkarannat ja uiminen eivät ole enää kiinnostaneet pitkään aikaan, puhumattakaan auringonotosta.

Lähdin Suomesta hirmuisen matkakiihkoilun vallassa ja nyt jälkeenpäin katsoen voin todeta, että toteutin myös sen mitä ajattelin tekeväni, mutta ei minulla ollut mitään hirmuisia suunnitelmia. Sitä en ollut kaavaillut, että elämäni täyttää vapaaehtoistyö eläinsuojelukeskuksissa. Siitä tuli minulle ehkä tärkeämpää kuin ulkomailla olo ja nimenomaan eläintyöstä oli hankala luopua. Vapaasta elämästä luopuminen ei ole niin vaikeaa, sillä jos olisin jäänyt Thaimaahan, olisin sitonut itseni niin tiukasti johonkin eläinsuojeluprojektiin, että muuta elämää ei olisi sitten ollutkaan. Ainakaan puolisoni ei ollut siihen vielä valmis, enkä ehkä minäkään.

Vaihtoehtoni olivat siis joko töiden löytäminen Suomesta tai asettuminen Thaimaahan, jossa olisin aloittanut jonkun projektin koirien suojelun eteen. Ei puhettakaan siitä, että olisin jaksanut elellä siellä päämäärättömästi. Suomeen tulo oli helpompi valinta, koska minulta alkoi olla rahat loppu ja koska korruptoituneessa ja muukalaisia epäilevässä Thaimaassa on niin vaikeaa ulkomaalaisena tehdä mitään.

Kyllästyin kulkuvälineissä istumiseen, lentokentillä odotteluun ja hermostuin vaihteluun.

Oleiluelämää en enää jaksanut ja minua alkoi riepomaan paikasta toiseen reistaaminen. Viimeisen puolivuotisen aikana menin paikasta toiseen: Koh Lanta, Chiang Mai, Bali ja Gilisaaret, Kambodza, Chiang Mai, Intia, Chiang Mai, Koh Lanta ja näiden lisäksi kaikenlaisia syitä pistäytyä Bangkokissa, Phuketissa, Koh Phanganilla, Kuala Lumpurissa ja vielä kerran Chiang Maissa. Eli omalta osaltani nomadielämä vaatii sen, että saa kuitenkin pysyä aina kuukausia aloillaan ennen kuin säntää muualle.

Billy tulee nyt Suomeen. Toimimme sille sijaiskotina kahtena talvena Koh Lantalla emmekä olisi voineet viedä sitä enää takaisin tarhalle, jossa se ei viihtynyt kymmenien muiden kissojen seurassa.

Nyt sitten alkaa elämä taas Suomessa. Sellaisen palan kuitenkin tuon Thaimaata mukanani, että myöhemmin keväällä perässä seuraa yksi kissa ja kaksi koiraa Thaimaan turvatarhoilta. Päätettyäni tulla Suomeen mietin, mitä ihmettä teen iltaisin ja viikonloppuisin, joten nopea ratkaisuni oli tietysti hoitaa eläimiä.

Kirjoittelen vielä jälkikäteen Aasianjuttuja, kokemukseni tulevat olemaan koko ajan ajatuksissani ja haluan ne talteen. Katsotaan minkä verran matkustelu kiinnostaa minua tulevaisuudessa. Nyt vain haluan elämän asettuvan ja lemmikkieni tulevan pian Suomeen.

Lue juttuja aiheesta irtiotto, nomadius ja muu elämäntapailu >>

Nämä koirat, Alma ja Greippi, tulevat loppukeväästä myös meille Suomeen. Molemmat olivat eläneet chiangmailaisella turvatarhalla jo yli kaksi vuotta, enkä halunnut niiden jäävän sinne loppuelämäkseen. Turvatarhat tarvitsevat myös tilaa uusille hädässä oleville.

8 Comments Lisää omasi

 1. Oi aivan ihanat eläinkaverit olet pian saamassa luoksesi! ❤ Olen käynyt täällä sinun blogisi puolella useammin jo uteliaana kurkkimassa, että milloin tulee juttua sinun uusista koirista, jotka kerroit adoptoineesi minun blogini kommenttiosiossa. No nytpä vihdoin näin ja vieläpä kissa, ihanaa! Lueskelin myös paljon noita sinun Lantan pelastustarhan kirjoituksia ja tulin yhä vakuuttuneemmaksi, että se on minun tulevaisuuteni myös joskus. Ehkä Aasiassa tai sitten esim. Espanjassa, jossa myös tekemistä riittää paljon tällä saralla, ikävä kyllä. Onnea uusista karvakavereista 🙂

  1. Kiitos, ovat kyllä mahtavia, harmi vain kun pitää vielä odottaa että niillä on lupa matkustaa Suomeen. Olisi kyllä helpompi tehdä avustustöitä Euroopassa kuin Thaimaassa. Apua kyllä tarvittaisiin kaikkialla maailmassa. Nyt vain pitäisi miettiä, miten voisi alkaa keräämään rahaa sterilointiprojekteihin eri puolilla maailmaa, rahankeräystä voisi ehkä tehdä Suomestakin käsin. Kehitysapu yms. on vain yleensä suunnattu vain ihmisten hyväksi, mutta toisaalta näiden järjestöjen toiminta auttaa suoraan myös paikallisia ihmisiä esimeriksi rabieksen ja kulkukoiralaumojen loitolla pitämisellä.

 2. Ilahduttavaa, että tuotte lemmikit Suomeen. Eläinsuojeluyhdistys huolehtii niistä hyvin, mutta kotona on tietenkin mukavampaa viettää aikaa tuttujen ihmisten parissa. Tervetuloa takaisin. 🙂

  1. Kiitos 🙂 Thaimaan vuokra-asuntoomme tulee eläintenhoitaja asustelemaan, kunnes koiratkin ovat valmiita matkaamaan Suomeen.

 3. salla sanoo:

  Moikka! Ihan mahtava blogi sulla. Oon löytänyt paljon hyödyllistä tietoa. Saanko tiedustella, otitko minkälaisia rokotteita reissua varten? Lähden itse ensi viikolla Thaimaahan kuukauden mittaiselle reissulle ja tarkoituksena olis käydä mm. Paissa, Chiang Maissa ja Koh Makilla. Tuo Pohjois-Thaimaa hieman epäilyttää ja mietinkin, olisiko esim. malarianestolääkitys tai muut ns. ylimääräiset rokotteet paikallaan. Kiitos jos viitsit vastata 🙂

  1. Hei, kiitoksia 🙂 Mun käsitykseni mukaan Thaimaahan voi matkustaa ilman mitään varta vasten otettuja rokotuksia tai estolääkityiksiä.

   Mutta perusrokotukset pitäisi pitää voimassa ihan Suomessakin ja matkailijoiden kannattaa ylejäänkin ottaa hepatiittirokotussarja (Twinrix A- ja B-hepatiitille), joka on sitten loppuelämän voimassa kun on sen ottanut. Mutta pystyt toki lähtemään ilmankin. Mutta se olisi fiksu olla kaikilla reissaajilla ja hoitaa koko rokotussarja ajoissa.

   Jos aloitat viikon päästä reissun Chiang Maista, eikä sinulla ole tuota hepatiittirokotussarjaa tehtynä, niin siellä varsinkin tulisi halvaksi aloittaa se ensimmäisellä rokotuksella (sarjan toinen rokotus olisi 30 pv päästä). Helppo on mennä tuktukilla vanhan kaupungin länsipuolelle (juuri siinä vallihaudan ulkopuolella) RAM hospitaliin ja siellä pyytää ensimmäisen hepatiittirokotuksen sekä samalla myös Japanin aivotulehdus (Japanese Encephalits) -rokotteen, jota ei kuitenkaan katsota ihan tarpeelliseksi jos ei viivy pidempään kuin muutaman viikon reissuillaan, mutta jos aiot matkustella lähivuosina paljon Aasiassa, niin kai sen voisi ottaa. Tuossa sairaalassa saattaa joutua jonkin aikaa odottamaan, joten kannattaa ottaa kirja mukaan. Ja passi.

   Ainoastaan jos aikoo työskennellä koirien ja kissojen parissa kuten minä, niin silloin pitäisi ottaa rabiesrokotesarja. Thaimaassa tulee paljon halvemmaksi, noin 25 euroa per rokotuskäynti (tosin kuukauden matkan aikana et ehdi koko kolmen rokotuksen sarjaa ottamaan). Minä otin tuolla RAM:ssa pari ekaa rabiespistostani + Japanin aivotulehdusrokotteen, koska se oli halpa ja helppo ottaa samalla.

   En ole ottanut lavantautirokotetta, en ole kuitenkaan millään semmoisella ihan kunnon maaseudulla viettänyt aikaa enkä syönyt kyläläisten kotiruokaa tms. Ekalla Indonesian reissulla vain otin tuon, mutta se ei ole voimassa.

   Malaria ei ole Thaimaassa kovin yleistä, ehkä jossain Burman rajalla viidakossa voi olla. En ole koskaan Thaimaassa syönyt malarianestolääkitystä. Thaimaassa enemmän ongelma on hyttysten levittämä denguekuume, johon ei ole estolääkitystä.

   Hyvää reissua, Chiang Mai on lempikaupunkini!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s